• 8. Aurora: mercadejar a la plaça

    Aurora: mercadejar a la plaça

    Aquesta és l’activitat que ofereix el mercat d’una plaça de Marràqueix un dia al matí. Ens la pinta meravellosament bé Aurora Bertrana:

    La Plaça Djemaa el Fnaa

    Als matins a la plaça Djemaa El Fnà s fa un mercat importantíssim: taules, tendes cistells, tot es barreja en un desordre extraordinari. Tota mena d’articles alimentaris s’agermanen amb atuells i accessoris domèstics, remeis, indumentària. Piràmides de pans rodons, bruns i plans, s’enlairen davant per davant de la venedora asseguda a terra, immòbil i ensopida sota l’embolcall blanc que deixa lliure solament els dos fanals dels ulls. Arriba un barnús ratllat o una gel·laba muntanyenca. S’inclina vers el pilot, agafa un pa, demana el preu, inquireix la data d’elaboració, la qualitat de la farina… D’un pessic li lleva una mica de crosta, la paladeja, mou el cap amb desil·lusió. Torna a deixar la mercaderia, s’allunya decidit. La venedora, resignada, segueix hora darrera hora esperant un nou client que farà la mateixa funció, fins que un darrer, menys exigent, més decidit o més apressat que els altres, compri un pa per cinc sous.

    Més enllà albireu una altra fantasma no menys blanca ni menys immòbil que la primera, que roman tot el matí davant d’un parell d’ous. Però degut al misteri de la mercaderia, la despatxa amb més dificultats.

    L’instint comercial d’aquesta raça és tan viu, que un no res els sembla mercadejable: un grapat d’ametllons, tres peres verdes, rosegons de pa, un ram de menta o de marduix, un pollastre, dos pams de roba, set o vuit botons…

    Aurora Bertrana, El Marroc sensual i fanàtic, Barcelona, Editorial Columna, 2000, p. 190-191

    [Font de la foto, en línia]: Alejandro Gamero dins La piedra de Sísifo. Gabinete de curiosidades, 22/09/2010

    PER SI ET VE DE GUST:

    Aquesta descripció és del mercat a l’aire lliure dels anys 30. Creus que han canviat gaire aquests tipus de mercats a Marràqueix? Aquest instint comerciant innat de què parla Aurora Bertrana és general o s’associa amb determinades societats? Al nostre país, des de fa un anys, han proliferat els mercats de segona mà, què en penses? Tens alguna anècdota que t’hagi passat en algun mercat d’aquí, d’allà o de més enllà?

    Pots parlar de qualsevol cosa d’aquestes o del que et vingui de gust relacionada amb el tema.

    (Ho pots fer en unes 150 paraules).

    [Propera anotació al blog: 18 de desembre]

    Print Friendly, PDF & Email
  1. Juana Liceras Granados

    30 nov. 17
    18:10 #

    En llegir l’article no veia res que em cridés l’atenció. El llegia com podia llegir qualsevol article de qualsevol escriptor de qualsevol època o qualsevol lloc. Pensava entre mi: un escrit insuls. Però, l’últim paràgraf m’ha fet avivar l’instint crític. Potser l’autora no ha baixat mai a l’infern de la misèria, però de cap manera entenc que el fet de vendre menuderies d’escassíssim valor és degut a l’instint mercader dels venedors. Quina pobresa no han de patir aquesta pobra gent quan veuen valor en uns botons, tres peres verdes o un rosegó? Veig que aquestes persones venen el que tenen, i pel que es veu tenen ben poc. Poca cosa tenen, escàs benefici poden treure, i molta pobresa els envolta.

Categories


Arxius


Núvol d’etiquetes