• 9. Prudenci: la delicadesa del primer amor

    Prudenci: la delicadesa del primer amor

    Violeta és la primera novel·la de Prudenci Bertrana. S’hi narra l’amor de la protagonista, Violeta, una noia òrfena que s’enamora d’un jove a qui no coneix. Una bona amiga li fa una mala passada. Finalment, el cor de Violeta es trenca i la seva vida també. La casualitat farà que, tal volta, en el record del jove aparegui Violeta com un pressentiment o com la rèmora d’un remordiment.

    Fixem-nos ara en com Prudenci Bertrana descriu el primer amor d’una jove:

    Imatge relacionada

     

    En la primavera de la vida quan nostre cor deleix d’amor sense saber lo que és encara, el més petit enraonament amb un ser de l’altre sexe ens deixa una dolça recordança, ens fa sentir quelcom d’inefable que no té nom, però que ens commou, omplenant-nos d’un sentiment quina poesia ja no tornarem a fruir mai més.

    Violeta que tenia un cor sensible i apassionat, estava com hem dit famolenca d’aqueix amor que és sols un pressentiment, el desitjava amb tota la ingènua força de son ànima, aixís és que, quan la casualitat, quan el capritxós destí la posà enfront d’aquell home ple de força i joventut, rodejat d’una aureola de tristesa i poetitzat per les llàgrimes, li causà una impressió fonda, inesborrable, i en son cor quedaren sempre gravats aquells instants amb la inesborrable marca que produeix el ferro roent sobre la carn.

     

    Prudenci Bertrana, Violeta, Girona, Edicions de la ela geminada, 2013, p. 72.

    [Font de la imatge el línia]: Josep M. Forcadell, «Violeta per a la tos», La guia de Reus.

    Per si et ve de gust:

    Creus que els joves d’ara idealitzen l’amor d’aquesta mateixa manera o d’una altra manera? Potser no l’idealitzen? Què té el primer enamorament que no tinguin els altres? Creus que els sentiments del primer amor es recorden més que no pas els altres?

    Hi ha moltes paraules o expressions d’aquest text que et resulten estranyes? Sí és que sí, per què?

    (Ho pots fer en unes 80 paraules).

    ENS ACOMIADEM: AQUEST ÉS L’ÚLTIM APUNT QUE PUBLIQUEM DE PRUDENCI BERTRANA.

    GRÀCIES PELS VOSTRES COMENTARIS. ESPEREM HAVER CONTRIBUÏT A DIFONDRE UNA MICA L’OBRA D’AQUESTS DOS AUTORS. 

     

    Print Friendly, PDF & Email
  1. Juana Liceras Granados

    05 febr. 18
    2:51 #

    Sí que hi he trobat paraules que m’han cridat l’atenció, sí. Sempre em passa el mateix: si quan llegeixo apareix una paraula que no m’encaixa la torno a llegir perquè penso que l’he llegida malament, i quan veig que està escrita tal qual, llavors em penso que potser és un error tipogràfic. Després recapacito i m’adono que no, que no hi ha error, que l’autor ha escrit així per alguna raó. I és que el Català de primers del segle XX no era igual que el que hem après al Segle XXI

  2. Juana Liceras Granados

    05 febr. 18
    3:18 #

    La Història canvia pels fets humans, la geografia es modifica per l’erosió i els elements climatològics, la ciència evoluciona, el temps passa. Però els sentiments no varien mai. La ràbia, l’odi, l’ira, la gelosia… l’amor són sentiments inalterables. Hi ha qui pensa que el jovent d’ara és diferent a quan nosaltres vàrem ser joves. Però crec que estan equivocats. L’amor és un sentiment. I si hi ha algun fil conductor que ens iguala a tots els éssers humans, siguem de la raça i de l’època que siguem, és precisament els sentiments.

  3. Teresa

    16 febr. 18
    16:08 #

    Sap greu que s’acabi! Un plaer, tant els textos com les il·lustracions i els comentaris.