• Apunt de maig: Manuel de Pedrolo

    Perdoni, tenen cementiri?

     

     

    Aquest imaginatiu i suggeridor conte de Pedrolo que és «El regressiu» narra la vida d’un home per a qui les agulles del rellotge de la vida van al revés, és a dir, en la mesura que el lector va passant pàgines el protagonista canvia d’estat. Un cavernícola? Un simi, potser? Ca, home. No! És una història com la del doctor Jekyll i mister Hyde? Tampoc! Ho sentim, no podem trair l’autor. L’únic que avançarem per fer comprensible el fragment que proposem és que aquest personatge ha de viure amagat de la justícia en una ciutat que encara és més «moderna» que la més moderna que ens pugem imaginar. [Nota: El personatge anomenat Darc és el net del protagonista].

     

     

    «S’hi avenia força amb en Darc. Es passaven moltes estones plegats, i al nen li agradava que li contés coses de quan encara hi havia cotxes particulars o cases amb jardí. Ell havia arribar a temps de conèixer-ho, tot això, però ara de cotxes ja només en tenien alguns organismes especialitzats, com els bombers, o els hospitals d’urgència, que combinaven el transport terrestre amb el transport aeri. El sotaciutat era una xarxa immensa i complicadíssima de metros, reforçada per una altra xarxa d’autobusos, pràcticament l’únic servei de la superfície, ja que fins i tot els taxis eren helicòpters, ara. Quant als jardins…, com podia haver-hi jardins particulars si ja no quedava cap torreta, cap xalet, i tot eren edificis de deu pisos cap amunt, ben amuntegats l’un al costat de l’altre? La ciutat, d’altra banda, s’estenia ininterrompudament des de Malgrat a Tàrrega, des del mar a Igualada, amb zones tan densament poblades que eren conegudes amb el malnom de «les formigueres». Unes quantes eren pitjor que això. Hi havia edificis de cinc-cents pisos i més, molts d’ells posteriorment dividits i subdividits pels propietaris en apartaments d’una o dues habitacions independents. La població d’algunes d’aquestes construccions es deia si arribava a les vuit mil persones, la majoria d’elles gent sense ocupacions gaire regulars, si no delinqüents professionals. Eren indrets en els quals la policia no s’atrevia a penetrar com no fos per motius poderosos i amb un desplegament de forces impressionant.»

    Manuel de Pedrolo, «El regressiu», dins Vint-i-vuit contes ( a cura de Jordi Coca), Barcelona: Edicions 62, «El Balancí», 2009, p. 366-367.

    [Imatge digital]: La densidad arquitectónica en Hong Kong en fotografías

    Ara tu! Fes una breu reflexió al blog sobre els temes que et proposem o sobre el que tu vulguis que hi tingui una mínima relació: 

    1. Què opines d’aquest fragment de Pedrolo?

    2. Creus que les nostres ciutats arribaran al punt de saturació com aquesta gran extensió que descriu Pedrolo?

    3. Si s’hi arribés, com creus que seria la subsistència? On aniríem a collir fruites i verdures? Per on es passejarien “les gallines en llibertat”?

    4. Imagina’t, per un moment, que vius en aquesta ciutat. De què tindries ganes de queixar-te a l’autoritat màxima?

    5. Si per un mal atzar haguessis de fugir de la justícia quin paisatge triaries per amagar-te: urbà o rural?, mar o muntanya?, cova o castell?

     

    Propera anotació al blog: 8 de juny

    Print Friendly, PDF & Email
  1. Dolores Pascual-Alumne S3 Rubí

    23 maig 18
    11:03 #

    M’agrada molt aquest fragment del Pedrolo. Crec que descriu amb exactitud el que podria ser el futur del nostre planeta, ara que es parla tant de la superpoblació i de la possible falta d’aliments i recursos naturals per tothom. És una mica desoladora la idea del futur de les nostres ciutats, tal com són avui dia i espero, sincerament, que aquest escenari descrit per ell, s’allunyi molt d’aquest futur.

    1. SARA JIMENEZ PEREZ

      29 maig 18
      12:34 #

      En Manuel de Pedrolo al seu conte ens presenta un escenari futurista que ha estat força representat, tant a la literatura com al cinema, ja que no s’allunya massa de la realitat i del model cap a on estem anant en un futur no molt llunyà.
      No puc, sinó que estar d’acord amb la seva visió, perquè actualment moltes de les ciutats ja estan densament poblades i a tocar les unes amb les altres, sense cap espai de separació entre elles. Els edificis es fan cada cop més alts, però l’habitabilitat dels mateixos minva amb els anys a la mateixa velocitat que puja el seu preu i es tornen inaccessibles per moltes persones, que malviuen en condicions molt dures perquè la manca de feina avui en dia malauradament ja és una realitat.
      El futur és incert, però la veritat és que no crec que millori, en l’actualitat ja no n’hi ha prou camps de conreu, els animals ja no pasturen i les gallines majoritàriament viuen tancades. El fet de prendre consciència social que tot això s’ha de canviar ja fa temps que està ben arrelat a la població, el problema és que els governs dirigits pels grans hòldings financers no n’hi posen remeï, i no volen canviar res del sistema actual per tal de no perdre el control.
      Em rebel·laria contra les actuals polítiques socials, contra les escasses actuacions per aturar el canvi climàtic, contra la desforestació dels boscos, contra la generació i posterior tractament dels residus contaminants, contra l’energia nuclear, contra l’armament militar, ….i tantes altres coses que seria titllada de subversiva i hauria de fugir de la justícia, Però el paisatge que triaria per amagar-me de la justícia injusta seria el mar, enrolaria en veler i aprofitant els bons vents cercaria la llibertat cap altres zones del planeta menys poblades.

  2. EMILI MÀRQUEZ S3 RUBI

    23 maig 18
    12:39 #

    Crec que cada cop més les ciutats s’apropen a la imatge descrita en aquest fragment de Pedrolo. Gairebé no queden terrenys lliures per a parcs i jardins, i els pocs terrenys lliures són destinats a grans construccions d’habitatges. Tot això, ens portarà sens dubte unes ciutats insostenibles de contaminació.

  3. Lluís Garcia (S3 - Rubí)

    23 maig 18
    15:23 #

    En aquest fragment de “El regressiu” de Manuel de Pedrolo, ja s’avança en un possible futur que de mica en mica i recordant velles novel·les o pel·lícules de ciència ficció, cada cop és més real i proper.
    No estem llegint ja articles periodístics sobre drons com a taxis?
    No podem veure que hi ha ciutats com: Tokio 38 milions de persones, Nova Delhi 25 milions, Shanghai 23 milions i moltes més?
    No tenim barris en les nostres ciutats i pobles, on es concentren les persones per la seva procedència?
    Aquest futur ja és aquí, no cal fer molts esforços per imaginar-se’l.

  4. Laura Savelyeva S3

    24 maig 18
    16:21 #

    La subsistència en aquesta ciutat seria una mica difícil tot i que segurament ens hi acostumaríem. És perdria la relació entre els veïns i tota la vida quotidiana giraria al voltant d’aparells electrònics que farien diferents tasques. M’imagino que existirien gratacels dedicats a conreu i haurien espais especials per a la criança del bestiar. Potser s’aprofitarien els terrats dels edificis per a deixar passejar a les gallines, vaques i etc. Els boscos és convertirien en un bé preciat i escàs i aviat passaria a la història deixant lloc a les cambres d’ozo que és podrien utilitzar una vegada al dia.

  5. Núria Martí (S3-Terrassa, matí)

    24 maig 18
    16:53 #

    El que podria ser l’argument d’una pel·lícula futurista fa 100 anys, no deixa de ser una realitat cada cop més pròxima. En les grans ciutats s’acumulen milers de persones en espais petits. Cada cop hi ha edificis més alts amb pisos més petits on viuen més persones. Com podem millorar aquesta situació? En veu alta penso: Seria possible guanyar terra aprofitant l’espai que ocupa el mar? Suposo que els ens pensants ja ho han valorat però els costos econòmics fan la proposta inviable. El repte està en poder disminuir-los. Som-hi, qui ha dit impossible?

  6. Fernanda S3 Terrassa matí

    24 maig 18
    18:59 #

    Malgrat que aquest fragment parla d’un excés de població i una gran falta de vegetació, es pot considerar que és equilibrat perquè cada vegada són més persones que estem vivim en espais reduïts.
    Però crec que estem suficientment capacitats per superar qualsevol inconvenient que hi hagi al món.
    No obstant això, la fantasia està en un punt òptim per aconseguir que els lectors no deixem de llegir i poder gaudir d’una imaginació tan singular.

  7. Fernanda S3 Terrassa matí

    24 maig 18
    19:18 #

    Malgrat que aquest fragment parla d’un excés de població i una gran falta de vegetació, es pot considerar que és equilibrat perquè cada vegada són més persones que estem vivim en espais reduïts.
    Però crec que estem suficientment capacitats per superar qualsevol inconvenient que hi hagi al món.
    No obstant això, la fantasia està en un punt òptim per aconseguir que els lectors no deixem de llegir i poder gaudir d’una imaginació tan singular.

  8. OLGA IBAÑEZ

    25 maig 18
    15:45 #

    Aquest relat marc ens narra a través d’un narrador omnipresent la relació d’amistat entre un nen i un drac i com aquest reflexa amb les seves històries la visió nostàlgica de quan les ciutats tenien cases amb bonics jardins i per els carrers circulaven cotxes de particulars.
    Compartia els seus records amb el seu jove amic, amb allò li volia dir, que no sempre havien sigut inmensos nius superpoblats carregats de pisos de gran alçada amb una ambientació futurista decadent i amenaçadora i on en el seu subsòl hi existia més vida que en la superfície.

  9. Anna Mas S3 Terrassa Matins

    25 maig 18
    17:09 #

    Les ciutats estan cada vegada més saturades per l’augment de la població, però no crec que s’arribi l’extrem de què ja no tinguem terrenys per construir parcs ni jardins com diu el fragment. Tampoc crec que per falta de terres cada vegada sigui més complicat construir camps de cultiu o per llaurar.
    S’hi arribés a la situació que seria impossible la subsistència de la humanitat, estic segura que es trobaria alternatives per poder continuar en la història.

  10. Xavier Vives (S3-Matí-Terrassa)

    26 maig 18
    9:22 #

    No em sorprèn un relat tan apocalíptic ja que cada dia som més gent al món i l’espai sempre és el mateix. De totes maneres vull pensar que no arribarem a una situació tan extrema com la que es descriu, perquè de fer-ho la vida acabaria sent insuportable. Prefereixo més pensar que el gènere humà serà capaç de superar, com sempre ha fet, les dificultats que ben segur poden arribar com a conseqüència de la superpoblació.

  11. Sílvia S3 Rubí

    26 maig 18
    19:23 #

    Aquest fragment de “El regressiu”, de Manuel de Pedrolo m’ha impactat.
    M’és difícil imaginar que avui dia poguéssim arribar aquest punt de saturació dins una gran ciutat, amb aquests edificis de deu pisos cap amunt o més… uns al costat dels altres , sense espais verds o parcs per als infants.
    D’altra banda, si penso que pot ser les xarxes de tansport i els mitjans de transport en general, sofriran canvis importants. En un futur no gaire llunyà, els cotxes no sé si volaran… però hi haurà canvis importants i adreçats sobretot, a la cura del medi ambient.
    Pel que fa als cotxes elèctrics guanyen terreny i a poc a poc estem prenent consciència que els cotxes contaminants han de desaparèixer. Ja podem veure com els dies d’alta contaminació hi ha restriccions als vehicles més contaminants, en moltes de les grans ciutats.
    La meva opinió és que malgrat que algunes vegades no ens agraden aquestes mesures restrictives, hem d’entendre que són realment necessàries perquè no arribem mai a situacions tan extremes.

  12. MONTSE BONILLA S3 RUBI

    27 maig 18
    15:23 #

    La meva opinió és que ha canviat molt la forma d’abans i l’actual.
    Abans hi havia massa terrenys sense edificis, molts jardins i la majoria de les cases eran d’una sola vivenda i amb jardnis propis.
    Tot això va ocòrrer durant principis del SXX fins als anys seixanta.,
    D’encà va canviar les coses. Es va començar a edificar habitatges alts amb moltes plantes i la saturació de la gent, l’immigració es va fer palpable.
    Penso que s’ha de cuidar més el medi ambient o trobar altres alternatives perquè la població no saturi l’entorn, cosa que està augmentant continuament.

  13. Nat. Castillo S3-Rubi

    27 maig 18
    17:54 #

    Després de llegir el fragment de Manuel de Pedrolo, puc veure similituds amb les grans ciutats d’avui com per exemple:
    – Es potencia els horts urbans, jardins,…per apropar-nos a la naturalesa.
    – Es fomenta el transport urbà i es construeix més carrils de bici per disminuir la contaminació.
    – S’innova amb la tecnologia per fer la vida més eficaç i fàcil.
    – Es construeixen edificis més alts per demostrar noves tecnologies ¡ coneixements.
    D’altra banda, hi ha aspectes que fan que no s’assemblin al model descrit per Manuel de Pedrolo:
    – El decreixement de la població.
    – Hi ha gent que volen retornar als pobles i viure amb menys soroll.
    – La conscienciació sobre el medi ambient, que no permetria la destrucció de camps i boscos ni la ampliació dels nuclis urbans.
    En conclusió, el model de ciutat de Manuel de Pedrolo, és per a mi, ciència ficció perquè no crec que les nostres ciutats arribin a aquest punt de saturació que es descriu en el text.

  14. Alfons Arias S3 - Rubí

    27 maig 18
    19:19 #

    Tal com anem progressant en el nostre món actual, crec que arribarà un punt en què tornarem enrera, que acabarem per tindre una economia de subsistència com en temps de guerra, és a dir: cada un es plantarà les seves verdures i criarà animals per al seu consum.
    Allò que ens explica Manuel de Pedrolo en el seu text ara ho veiem exagerat i llunyà, però jo crec que a aquest ritme, a llarg termini acabarem així o pitjor. Estem sobreexplotant al nostre planeta i en comptes de cuidar-ho maltractem a cada moment.

  15. Josep Gasol

    27 maig 18
    20:32 #

    Aquest fragment, malauradament s’acosta molt a la realitat de les properes dècades. Ara per ara les polítiques de natalitat dels països no acaben de quallar . D’altra banda hi ha poca voluntat per capgirar la situació ja que els governs només els interessa el benefici a curt termini de les grans constructores sense amoïnar-se pel benestar de la gent. Serà molt difícil evitar la saturació. Només els avenços tecnològics podran dotar-nos d’aliments produïts en extensions molt més reduïdes.
    La convivència dintre d’aquestes metrópolis seria difícil tot i la gran capacitat que tenim per adaptar-nos-hi. De fet, hi han moltes esperançes en els sistemes domótics i robots que ens ajudaran a viure i solucionar problemes en les grans ciutats.

  16. SERGI CHAMORRO S3 TERRASSA MATINS

    27 maig 18
    20:52 #

    1. És un relat que a dia d’avui entraria dintre de la ciència ficció literària ja que tot el que relata és una explicació molt utòpica d’una futura Catalunya.
    2.No, ni molt menys, primer per utòpic i segon perquè la nostra cultura mediterrània ens fa difícil veure possible aquesta història.
    3.En el hipotètic cas de què succeeixi s’hauria d’implantar una alimentació transgènica i productes processats per abastir a tanta població. Energies renovables però també de orgàniques amb una xarxa impressionant.
    4.Dubto que pogués queixar-me d’alguna cosa ja que una societat així em fa pensar que seria autoritària, però en el cas de poder-me queixar possiblement ho faria en temes socials, segurament.
    5.Rural totalment, vida rural, de muntanya allunyat del nucli de població.

  17. Josep Gasol

    28 maig 18
    8:45 #

    És un reflexió d’un món que si no hi posem remeï les properes generacions s’hi poden trobar en l’obligació de viure-hi. Tampoc ajuda gaire aquesta explosió demogràfica que patim perquè les ciutats no podran acollir tanta gentada amb unes condicions prou dignes.
    S’hauran d’implementar noves tècniques de cultiu i aplicar noves troballes genètiques per produir més i més ràpid.
    Conviure dins aquestes grans metròpolis serà difícil, els ciutadans ens passarem el dia queixant-nos dels mals serveis, de l’empobriment i de la delinqüència.

  18. Olga Bazderova

    28 maig 18
    17:30 #

    En la meva opinió aquest fragment de “El regressiu” de Manuel de Pedrolo és al·lucinant i esgarrifador alhora. Crec que de debò és el futur proper per als nostres fills, perquè els últims dos segles la població ha crescut molt. Aquest creixement té unes conseqüències per la naturalesa i el medi ambient, també afecta la manera de la nostra vida com per exemple: l’augment de desocupació i alta concentració en l’entorn urbà. És clar que no podem aturar l’evolució i el progrés, però m’entristeix pensar que vivim en unes ciutats que semblen uns formiguers, on per desgràcia hi ha poc espai verd per reflexionar i gaudir de la natura.

  19. SERGI CHAMORRO S3 TERRASSA MATINS

    28 maig 18
    21:15 #

    1. És un relat que a dia d’avui entraria dintre de la ciència ficció literària ja que tot el que relata és una explicació molt utòpica d’una futura Catalunya.
    2.No, ni molt menys, primer per utòpic i segon perquè la nostra cultura mediterrània ens fa difícil veure possible aquesta història.
    3.En el hipotètic cas de què succeeixi s’hauria d’implantar una alimentació transgènica i productes processats per abastir a tanta població. Energies renovables però també de orgàniques amb una xarxa impressionant.
    4.Dubto que pogués queixar-me d’alguna cosa ja que una societat així em fa pensar que seria autoritària, però en el cas de poder-me queixar possiblement ho faria en temes socials, segurament.
    5.Rural totalment, vida rural, de muntanya allunyat del nucli de població.

  20. SARA JIMENEZ PEREZ

    29 maig 18
    12:21 #

    En Manuel de Pedrolo al seu conte ens presenta un escenari futurista que ha estat força representat, tant a la literatura com al cinema, ja que no s’allunya massa de la realitat i del model cap a on estem anant en un futur no molt llunyà.
    No puc, sinó que estar d’acord amb la seva visió, perquè actualment moltes de les ciutats ja estan densament poblades i a tocar les unes amb les altres, sense cap espai de separació entre elles. Els edificis es fan cada cop més alts, però l’habitabilitat dels mateixos minva amb els anys a la mateixa velocitat que puja el seu preu i es tornen inaccessibles per moltes persones, que malviuen en condicions molt dures perquè la manca de feina avui en dia malauradament ja és una realitat.
    El futur és incert, però la veritat és que no crec que millori, en l’actualitat ja no n’hi ha prou camps de conreu, els animals ja no pasturen i les gallines majoritàriament viuen tancades. El fet de prendre consciència social que tot això s’ha de canviar ja fa temps que està ben arrelat a la població, el problema és que els governs dirigits pels grans hòldings financers no n’hi posen remeï, i no volen canviar res del sistema actual per tal de no perdre el control.
    Em rebel·laria contra les actuals polítiques socials, contra les escasses actuacions per aturar el canvi climàtic, contra la desforestació dels boscos, contra la generació i posterior tractament dels residus contaminants, contra l’energia nuclear, contra l’armament militar, ….i tantes altres coses que seria titllada de subversiva i hauria de fugir de la justícia, Però el paisatge que triaria per amagar-me de la justícia injusta seria el mar, enrolaria en veler i aprofitant els bons vents cercaria la llibertat cap altres zones del planeta menys poblades.

  21. Núria S3 Rubí

    29 maig 18
    15:27 #

    Opino que en aquest fragment l’ autor ens apropa a una realitat cada vegada més propera .
    Quan jo era petita recordo que la meva ciutat estava plena de parcs infantils, de terrenys al camp o senzillament d´espais verds on passejar i jugar sense perill.
    Fa molts anys que sembla que l’ únic important és construir molts pisos en un terreny encara que no tinguin ni balcons.
    Per això hi ha molta gent que ja ha marxat de les grans ciutats per anar a petits pobles on es viu molt tranquil i és pot sobreviure amb un hort i un ramat

  22. Montse Ollé

    29 maig 18
    17:38 #

    El relat és esfereïdor. No em puc imaginar viure en una ciutat tal com la descriu l’autor. Sense jardins, parcs, només pisos amuntegats. Encara que en moltes ciutats sembla que portem aquest camí, sincerament no crec que mai arribem a aquest extrem. Sense horts, sense granges què hauríem de menjar?, píndoles com els astronautes.
    El que sí que m’han quedat ganes és de continuar llegint aquest fantàstic conte.

  23. Joan Gonzàlez S3-matí-Terrassa

    29 maig 18
    20:43 #

    Manuel de Pedrolo, visionari?
    En Manuel de Pedrolo, com a visionari, el trobo una mica passat de voltes.
    És cert que les nostres ciutats estan cada dia més saturades, i que l’expansió va engolint despietadament camps i boscos, però no ens enganyem, no estan prenent les terres de cultiu als pagesos, simplement perquè els pagesos ja no hi són, han fugit o desaparescut dels llindars de la ciutat.
    No crec pas que arribi mai aquest punt de saturació, senzillament perquè moriríem pel camí. Sense camps, ni horts, ni bestiar, i possiblement ni aigua, no hi ha vida.

  24. Silvia Caballé S3-mati Terrassa

    30 maig 18
    15:25 #

    Aquest fragment és sorprenentment aterridor, i no puc arribar a pensar que això pugui passar a curt termini. En l’actualitat, tenim mecanismes suficients perquè la massificació de l’habitatge a l’extrem expressat en la narració de Pedrolo, sigui possible i factible.
    Penso que seria el final de la raça humana, com tots la coneixem, i que passaria a ser, un nombre en una casella. És un pensament molt trist, en relació al final de la humanitat.

  25. Katy C. M.

    30 maig 18
    15:40 #

    Pedrolo, ens fa una descripció predictiva sobre la massificació del nombre d’Homo Sapiens i les seves conseqüències. I sí, estic d’acord, però me’n resulta més del mateix. És a dir, ens parla d’unes evidències ja prou conegudes.
    Personalment, m’agradaria més llegir i escoltar els veritables motius, d’aquesta “profecia”, com per exemple: el Poder, la Religió, la Ignorancia, etc. Fets reals,i en majúscules, del perquè estem i seguirem així, segons ens hi diu la autor (i molts de nosaltres).

  26. Carles Senar S3 Matí Terrassa

    30 maig 18
    19:22 #

    Amb aquest fragment el Sr. Pedrolo demostra que era un visionari. No compro fil per randa tots els detalls que relata, però si la tendència general d’una societat precària que a dia d’avui no te gaires opcions més per sobreviure.
    Els exemples actuals que poden donar pistes sobre la saturació els trobem en el món asiàtic. Països com Xina o Japó estan sobre-poblats. El primer amb una decadència i contaminació que no augura el millors dels futurs.
    Per no allargar-me gaire més, conclouré que sóc una persona de muntanya i mar, així que triaria viure a la costa brava, que té les dues coses.

  27. Atiqua SELLAMI I3 Rubí

    31 maig 18
    0:10 #

    L’autor en aquest fragment escriu sobre un possible futur que a mi personalment no m’agrada, ja que diu que les ciutats es massifiquen i la vida canvia respecte al que vivim avui en dia. També penso que l’autor ho porta a l’extrem, no crec que mai reemplacem els taxis per helicòpters, però per altra banda té raó perquè cada cop hi ha més edificis alts que xalets i segons passen els anys hi ha menys espais verds i més contaminació.
    Per concloure, penso que per culpa de les noves tecnologies podem acabar com al relat.

  28. Montse Serra I3 Rubí

    31 maig 18
    15:25 #

    No em puc ni imaginar que en un futur pugui existir una ciutat com aquesta. Només llegir aquest fragment m’ofega la idea de viure d’aquesta manera: sense veure verd, sense espais naturals… Espero que la narrativa d’en Pedrolo no sigui premonitòria.

  29. Ana M. Casanova S3 Rubí

    03 juny 18
    11:40 #

    Quan llegim, els bons relats ens poden fer viatjar i avançar en el temps. Ens poden fer sentir realitat la ficció, però en aquest cas, que tot sigui això, una bona lectura de ciència-ficció.
    Quan parlem d’evolució hauria de ser per millorar, precisament, per no arribar a aquestes situacions fictícies.
    Ja ens trobem ciutats amb un punt de saturació molt gran i condicions infrahumanes per viure. Jo no podria. Hauria de fugir de mi mateixa, del meu sentiment d’angoixa.
    Fugir no és la solució. Treballem tots junts. Treballem per escriure una nova narració on no s’hagi d’escollir entre paisatge urbà o rural, entre mar o muntanya.
    Que el final d’aquest nou relat sigui la llibertat. Arribat a aquest punt és l’hora de fer canvis, és l’hora d’evolucionar i “començar” a millorar.

  30. Montse Olaria S3

    03 juny 18
    13:08 #

    Aquest fragment de “El regressiu”, de Manuel de Pedrolo ens mostra una visió de ciència-ficció d’una ciutat amb diverses problemàtiques. Crec, que les nostres ciutats poden arribar a masificar-se i què la subsistència seria molt dificil. A on el probre seria més pobre i el ric més ric. A on l’alimentació per a tots seria la problemàtica principal. Penso en tot això i crec que la reivindicació personal i grupal de les problemàtiques s’ha de fer amb veu alçada. I sí hagués de fugir de la justicia per aquest motiu, marxaria a una illa deserta. A on pugués pescar de la mar i collir fruites de forma natural.

  31. VI S3 Rubí

    03 juny 18
    18:29 #

    Després de llegir aquest fragment de Manuel de Pedrolo i seguint el to futurista del text així m’imagino la subsistència a “les formigueres”.
    Com que ja no quedava cap terreny lliure a la ciutat on poder conrear fruites i verdures, ni on poder criar gallines, porcs, vaques i ovelles, es va construir una gran illa artificial guanyant terreny al mar. En aquesta illa només hi ha camps de conreu i granges d’animals, allà no hi viu cap humà. Els treballadors de l’illa arriben en helicòpter i la població que hi va a comprar ho fa en vaixell.
    Tota una obra d’enginyeria per a resoldre un problema incipient, la falta d’espai.

  32. Ma. José- S3 Rubí

    03 juny 18
    23:08 #

    Aquest text de Pedrolo parla d’una ciutat superpoblada, amb grans edificacions de pisos i sense zones verdes. Tot aixó és ficció, però no està gaire lluny de la realitat. Cada vegada tenim menys espais naturals i boscos i les construccions de vivendes són més numeroses. Espero que Pedrolo no fos.vident, i que la seva historia sigui essent només una novel·la de ciencia ficció.

  33. Rahma-S3.Rubí

    05 juny 18
    15:13 #

    No em sorpren aquest fragment de Pedrolo, perquè no s’allunya massa de la realitat. Jo diria que el problema més greu que tenim és l’estructura dispersa del teixit urbà i el maltractament del territori.Cada dia empreses privades tallen milers d’arbres i distriuen boscos per construir edificis, cada dia més contaminació i la majoria de la gent perdre la seva salut. Per això, molts de científics lliten per conscienciar la població i els governs del món de la importància d’actuar abans que sigui massa tard.

  34. M.Belén Serrano S3 TERRASSA

    05 juny 18
    16:09 #

    No puc evitar preocupar-me quant llegeixo articles de ciència ficció de persones que són conscients i que han passat a la història. Sempre la ficció supera la realitat i en veritat Don Manuel de Pedrolo no anava mal encaminat. El veiem al nostre país, cada vegada hi ha menys boscos i cada vegada surten a la palestra més partits polítics que volen cuidar la natura, i a més és la missió que prioritzen a sobre la taula. No sé si s’aconseguirà tallar aquesta tendència a urbanitzar els boscos però això és part del sistema capitalista. Per canviar això s’hauria de canviar la manera de viure al món i això només ho podem fer un per un. Jo només el que puc fer, es cuidar el medi ambient, no consumir y se lliure dintre del sistema. A la llarga m’agradaria viure al mig del bosc, a un poble de pocs habitants i viure de la auto subsistència. Això sí, en el meu país.

  35. Helena S3 Rubí

    05 juny 18
    21:53 #

    Aquest fragment del conte de Pedrolo és força inquietant i, fins i tot, molt sinistre. Planteja unes ciutats totalment deshumanitzades, d’una subsistència difícil i d’una vida cruel i dura. Vull pensar que no arribarem a aquest punt, ja que les polítiques urbanes no van en aquesta direcció, més aviat s’intenta humanitzar les ciutats (pensem en l’eslògan que te tanta actualitat: “la ciutat de les persones). També es va cap a l’esponjament de les mateixes, recuperant zones verdes. Personalment, em nego a deixar-me emportar pel pessimisme que destil·la aquest fragment.

  36. Pepi S3 Rubí

    06 juny 18
    12:00 #

    Crec que les nostres ciutats estan saturades però fins al punt que explica en Pedrolo no. Hi ha massa cotxes circulant però a poc a poc la gent comença a utilitzar més els transports públics.
    Per sort hi ha també zones verdes per on passejar i on podem respirar aire més pur.
    No vull imaginar-me que en un futur les nostres ciutats seran com la que descriu en Pedrolo.

  37. I3rubí Carlos Perales

    06 juny 18
    14:08 #

    Sembla que el futur d´aquesta ciutat descrita per l’escriptor Manuel de Pedrolo no fos tan irreal com podria semblar de bon principi.

    La realitat diu, segons xifres oficials, que avui en dia, hi ha més de 28 ciutats espargides pel món que tenen més de 10 milions d’habitants, i que el 2030 assoliran aquesta població més de 40 ciutats.

    Així que el futur d’aquestes megalòpolis com les que vèiem en les memorables pel·lícules Blade Runner o Metròpolis, amb aquells meravellosos gratacels plens d’imatges hipnòtiques sota una persistent pluja, semblarien ser més reials d’allò que en principi podríem sospitar.

    Ben és cert que aquesta ciutat imaginada per l’escriptor encara està lluny de convertir-se en realitat. Unes “formigueres”, com la que s’amaga el Drac, altament inquieta’ns. La descripció d’aquestes ciutats no deixa de tenir un cert regust d’infelicitat, com si aquestes megalòpolis fossi’m un lloc ple de gent però mancat d’ànima.

    Per trobar un sentit positiu d’aquest futur tan fosc i incert, trobo molt interessant que els cotxes particulars sigui’m part del record i la gent transiti per xarxes immenses de transport públic. No tot ha de ser tan negatiu amb aquesta ciutat tan densa i descarnada.

  38. Sergi Gámez (Terrassa S3 matins )

    06 juny 18
    14:17 #

    Les nostres ciutats són la cendra d’ una societat massa ocupada vers el dogma del seu passat, la cerca d’ un futur millor i només en comptades excepcions queda una espurna de temps per a viure el present.
    Producte de tot això tenim cada vegada més saturació, bruticia i toxicitat, ja que ningú mira més enllà del seu troç de terra, sempre tan ocupants amb tants problemes i preocupacions.
    En aquest sentit crec que la vida al camp o la muntanya és una opció més que evident per a trobar un canvi real, on les persones es relacionen unes amb les altres i la remor de la ciutat sembla només un murmull llunyà…

  39. jordi castells S3 matins Terrassa

    06 juny 18
    16:29 #

    Fugiria a la muntanya, on buscaria un castell abandonat dalt d’una elevació per poder tenir una mirada neta i orfe de persones. Buscaria notar els flocs de neu a la cara, el vent i la pluja. Sentir el fred als peus en trepitjar la neu i l’escalfor del sol als dies d’estiu. Escoltaria el soroll de les fustes i les pedres de l’antic castell contraient-se i dilatant-se pels canvis de temperatura…

  40. Cristofer Caballero S3 Rubí

    06 juny 18
    21:31 #

    En Pedrolo amb aquest fragment d’història vol expressar la realitat de la nostra societat, sí que hi ha petits detalls una mica exagerats, però que en un futur no molt proper pot ser que s’apropi a la seva manera de veure’l. Tanmateix ens trobem amb una ideologia de societat una mica trista, ja que aglutinen a les persones en capses a les quals anomena bloc de pisos. Sincerament crec que és una visió allunyada, ja que molta gent lluitaria pels espais verds i la biodiversitat del nostre planeta, perquè vivim en un espai compartit i no som els únics que tenim dret a utilitzar-lo.

  41. Susana Vila S3 Rubí

    07 juny 18
    14:10 #

    Llegint aquest fragment el primer que m’ha vingut al cap és la sort que tenim de viure aquí i ara. Gràcies a Déu encara ens falta bastant per arribar fins aquest extrem de ciutats i està a les nostres mans poder evitar-ho.
    Molta gent, incloent-me, no vol viure a la ciutat reflectida per Manuel de Pedrolo. Des de fa temps, mitjançant pressió social, a les grans ciutats hi ha un moviment de recuperació de zones verdes i humanització de l’entorn que espero eviti el futur presentat per l’autor.

  42. juan manuel iglesias S3

    07 juny 18
    18:28 #

    ” La ciutat estava plena de bicicletes,cotxes eléctrics i tramvies. No s’escoltaba cap soroll estrident ni es veia contaminació .Els terrats estaven plens de plaques solars. Els rius i el mar eren d’un blau lumínic, quasi transparent. Els polítics parlaven del bé comú sense preocupar-se dels interessos de partit. Les qüestions importants es decidien en referendum popular i l’ONU-titella de les grans potències- feia d’una vegada la seva tasca eficaçment. El diàleg era el motor i la cohesió de tots el països del món.”
    … Ring¡….Ring ¡.- va sonar l’alarma del rellotge.
    – Apa¡ , Joan¡.- va cridar la mare.
    – Aixecat ¡ ,que has d’anar al col.legi que faras salat.

  43. juan manuel iglesias S3

    07 juny 18
    18:40 #

    ” La ciutat estava plena de bicicletes, cotxes eléctrics i tramvies. No s’escoltaba soroll estrident ni es veia contaminació,un cel blau com un mirall es veia desde les finestres. Els terrats estaven plens de plaques solars i al fons el mar era d’un blau lumínic, quasi transparent. A les notícies els polítics parlaven del bé comú sense preocupar-se dels interessos de partit. Les qüestions importans es decidien en referendum popular i l’ONU – titella de les grans potències – feia d’una vegada la seva feina eficaçment. El diàleg era el motor i la cohesió de tots el països del món. ”
    ….Ring¡…Ring¡ .- va sonar l’alarma del rellotge.
    Apa¡, Joan¡ , Aixecat ¡.- va dir la mare, Has d’anar al col.legi que faràs salat.

  44. María M S3 Rubí

    07 juny 18
    19:38 #

    Penso que seria un guió molt bó per una pel.lícula de ciència ficció dirigida per l’Spielberg perquè com a possible realitat ho trobo molt improbable o al menys no m’agradaria de cap manera que fos així. Ja d’entrada la subsistència no seria possible sense l’oxígen que la naturalesa proporciona (si aquesta és pràcticament inexistent com comenta) a més de moltíssimes altres qüestions…

  45. I3 Rubí Natalia

    11 juny 18
    22:18 #

    Aquest fragment és futurista, com hem pogut veure en moltes pel·lícules, però he de dir que no s’allunya massa de la realitat actual o del futur més proper.
    Actualment hi ha edificis molt alts, molta concentració de habitatges a les ciutats, poca vegetació, cotxes amb una tecnologia molt avançada, ja no n’hi ha prou camps de conreu, els animals malviuen o no viuen en les condicions adequades, el que mengem no és tan natural…
    Ha canviat tant la societat com les persones, i per tot això hem canviat la forma de veure i viure la vida.
    És una pena que el futur de la humanitat sigui aquest, hauríem de pensar cadascú què canvis podríem fer per minimitzar aquest impactant futur.

  46. Adriana Gómez (I3 Rubí)

    12 juny 18
    12:22 #

    Personalment no m’ha agradat aquest fragment de “El regressiu” de Manuel de Pedrolo. El trobo molt exagerat però sí que és cert que actualment ja estem vivint en una societat massificada. Si fos el cas que arribéssim en aquest extrem la nostra subsistència estaria basada en pastilles (aliments comprimits) perquè no hi hauria espai pels conreus i la gent estaria massa enfeinada i saturada per tenir cura dels horts urbans. No m’agradaria viure en aquesta ciutat perquè em faltaria poder passejar per espais verds i naturals.

  47. Eva

    15 juny 18
    18:22 #

    Personalment tinc debilitat per l’escriptor Pedrolo, ja que va ser un dels seus llibres,que recordo amb carinyo d’haver pogut llegir, i segur sabreu que em refereixo a ” El mecanoscrit del segon origen”i em va deixar al-lucinada.
    En quant el “Perdoni ,tenen cementiri ?” m’agrada la seva projecció futurista, i crec que del tot factible, ja que trobo que té totes les possibilitats de que realment sigui del tot real, en un futur no llunyà.

  48. Ana (I3 R ubí)

    16 juny 18
    0:20 #

    El fragment ens obre els ulls de com podria ser d’una manera molt aproximada nostre futur segons la visión de l’autor.
    Al meu entendre, crec que el futur ja ha començat. El creiximent i l’expansió ja es produeix en algunes ciutats del món, per tan, cada vegada es redueixen més els espais naturals i com a conseqüència d’això la diversitat de formes de vida que no són la humana, s’anirà perdent…

  49. Ana (I3 R ubí)

    16 juny 18
    0:25 #

    El fragment imaginatiu i fantasiós, ens obre els ulls de com podria ser d’una manera molt aproximada nostre futur segons la visión de l’autor.
    Al meu entendre, crec que el futur ja ha començat. El creiximent i l’expansió ja es produeix en algunes ciutats del món, per tan, cada vegada es redueixen més els espais naturals i com a conseqüència d’això la diversitat de formes de vida que no són la humana, s’anirà perdent…

  50. Eva

    16 juny 18
    0:39 #

    Penso que és un escriptor avançat al seu temps, a més per a mi ha sigut especial, ja que el seu famós llibre ” Mecanoscrit del segon origen ” és dels primers que recordo haver llegit amb carinyo, i a més em va deixar al-lucinada.

    Sobre l’escrit del conte de ” El regressiu “m’agrada perquè tè una visió futurista, pròpia d’un cineasta, i crec amb sinceritat que el món serà molt semblant del que ell explica, i en un futur no gaire llunyà. Ens pot o no agradar aquest possible futur, però si ens fixem en el camí que prent la part tecnològica, veurem que no anava gens desorientat.

Categories


Arxius


Núvol d’etiquetes