Arxiu per març, 2013

  • Comiat del curs B1 de Delegació

    Dimecres 2o de març vam cloure el curs de B1 que es feia a les aules de la Delegació amb un berenar que els mateixos alumnes van elaborar.  I aprofitant que acabàvem de fer la unitat dedicada a la preparació de menjar, vam repassar com s’elaboraven els diversos plats aportats pels alumnes. El Chrif ens va preparar unes empanades de vedella i verdures. La Teresa  va explicar com feia les filloas mentre les vam poder degustar. El Shota va aparèixer a últim moment amb un tiramisú fantàstic. Tots plegats vam compartir begudes i converses al voltant de la taula.

    I ara tothom a seguir la feina començada!

    B1 Delegació2

    Share

    Article complet

  • Sessió de recursos en línia

    21032013126 21032013127Sovint quan ens sorgeix un dubte lingüístic tenim diversos recursos a l’abast per resoldre’l. A la sessió d’avui, que hem fet a la Biblioteca Marina Clotet, hem tingut acasió de poder experimentar com buscar informació en diversos webs lingüístics.

    Aquí hi teniu els enllaços amb els quals hem treballat (i que també podreu trobar a l’apartat Enllaços de la columna de la dreta):

    Per resoldre dubtes d’ ortografia: Diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans

    Per resoldre dubte de lèxic:  TermcatDiccionari.cat (multilingüe, escolar…),  Diccionaris.cat (multilingüe i sinònims)

    Traductors automàtics:  Recull de la Generalitat de Catalunya

    Coneixements generals:  Gran enciclopèdia catalans

    Consultes lingüístiques generals:  Optimot

     

    Altres recursos útils per aprendre i practicar el que hem treballat a classe i que podreu trobar enllaçats, també, a l’apartat Materials de curs de nivell Intermedi:

    Parla.cat

    Itineraris d’aprenentatge

    Dictats en línia

     

    Share

    Article complet

  • De Casaramona a Caixaforum

    Instantània 1 (19-03-2013 18-37)

    Ahir, un dia clar i fresc, els companys i companyes del grup Elemental 2 del matí vam visitar Caixaforum, el centre sociocultural de la Fundació “La Caixa” a Barcelona, ubicat en un dels principals edificis modernistes de la ciutat, una fàbrica tèxtil singular, peça única de l’arquitectura modernista industrial catalana de principis del segle XX construïda per l’industrial Casimir Casaramona, empresari pioner en l’ús de l’energia elèctrica a les fàbriques, que va encarregar el projecte a una de les figures més destacades del moviment modernista, l’arquitecte JosepPuig i Cadafalch.

    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

    També vam poder visitar l’exposició: “Què desitjar”, una part del cicle d’exposicions “Què pensar. Què desitjar. Què fer”, que té com a objectiu genèric qüestionar com l’art pot orientar-nos en aquest món contemporani tan confús. I vam poder compartir altres desitjos, comprovar-ne la universalitat i fer-los nostres.

    Demà a l’aula podrem veure un munt de fotografies i petites filmacions de la visita i desitjarem una altra vegada que tots els bons desitjos es facin realitat.

    Share

    Article complet

  • Visitem Caixafòrum!

    Avui el grup d’Elemental 1 de Sant Andreu ha anat a visitar l’edifici del Caixafòrum. Hem descobert que darrere d’aquest edifici s’hi amaga una història ben interessant! Algú s’anima a explicar-la? Què us ha semblat la visita? Aquí teniu una foto:)

    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

    Share

    Article complet

  • Nou dits

    Si tornessis a escriure Nou dits, en Gabriel menjaria pernil?

    trobada David Nel·lo 14_03_13 (visió general CC)Aquesta pregunta que encapçala l’entrada, formulada per Maria José Resta, va servir per cloure la trobada amb l’autor David Nel·lo que va acollir la sala d’actes del Centre Cívic Navas inaugurat el passat mes de desembre.

    Alumnes de nivell Intermedi de la delegació de Sant Andreu van parlar amb l’autor de Nou dits, novel·la guanyadora del premi Fiter i Rosell l’any 2000, de les principals qüestions a les quals s’enfontra qualsevol escriptor que es disposi a escriure un text de ficció: l’organització del text, la tria del tema, la disciplina de la feina, l’ofici d’escriure, la inspiració, etc.

    A la pregunta: quin percentatge d’autobiografia hi ha en la novel·la?, Nel·lo va reconèixer que en Gabriel tenia alguns trets propis, però va deixar molt clar que, un cop comences, la ficció agafa entitat pròpia i segueix la seva lògica, “t’has de poder allunyar de tu mateix”. El text és el text, aquesta és la qüestió essencial, hi ha d’haver interpretació per part del lector si no, no escrius ficció, escrius un altre tipus de text.

    trobada David Nel·lo 14_03_13 (lectura fragment)Per rebatre el tema de l’aparent poca passió del protagonista, Ester Arias, va llegir un fragment de la pàgina 61 on en Gabriel la fa pal·lesa a través d’una emoció continguda en la descripció d’uns ascens. David Nel·lo va emfatitzar que no li agrada la pompositat i que busca la naturalitat i una pretesa espontaneïtat en el llenguatge.

    Pel que fa a la incomoditat que provoca el final poc conclús de la novel·la, en David va dir que “era marca de la casa” i que volia deixar la porta oberta a la interpretació del lector. Per això va valorar molt positivament la intervenció d’Anna Ros, que li va preguntar si la llarga descripció inicial de la reparació d’una bicicleta, es podia considerar una metàfora de la vida d’en Gabriel.

    La trobada va acabar amb un intercanvi d’opinions individuals entre alumnes i escriptor perquè tenien ganes de llegir altres novel·les de l’autor.

    trobada David Nel·lo (grup Carme)

    Share

    Article complet

  • Mercats a l’aire lliure: un espai sense límits

    Una de les possibles explicacions de l’atracció que exerceixen els mercats a l’aire lliure és l’espontaneïtat, la immediatesa i el preu dels productes. Malgrat les inclemències metereològiques d’alguns països, aquestes no dissuadeixen els venedors ambulants i pagesos que aprofiten qualsevol espai per muntar la paradeta. Cal dir que tampoc són cap impediment per al turista intrèpid que vol conèixer l’essència de l’autenticitat d’una cultura i que creu que la trobarà en aquell espai reduït.

    foto 11_03_13 (b)Malgrat la voluntat oficial d’institucionalitzar-lo i de delimitar-lo, el mercat té un funcionament autònom, podríem dir que té vida pròpia, i intenta escapar d’aquest control. El fet que sigui efímer i temporal, però, dificulta les tasques de recerca d’investigadors com Melissa Calaresu, professora visitant d’Història Moderna de la Universitat de Barcelona i alumna d’Intermedi 1 del CNL de Barcelona, delegació de Sant Andreu.

    Escolteu l’entrevista al programa Tot un poble de Ràdio Trinitat Vella, a partir del minut 27.

    Share

    Article complet

  • David Nel·lo al Centre Cívic Navas

    Com ja us vam anunciar fa unes setmanes, estem preparant una trobada amb David Nel·lo perquè ens parli del seu llibre Nou Dits. Ja l’heu acabat de llegir? Què us ha semblat? Teniu alguna pregunta o comentari per fer-li a l’autor?

    Nou dits

    El dia 13 de març a les 10h teniu una cita amb ell a la sala d’actes del  Centre Cívic de Navas (Passatge del Dr. Torent, 1; entrada per Navas de Tolosa 312).

    Us hi esperem!

     

    Share

    Article complet

  • Llegim poesia!

    Amb motiu del Dia Internacional de la Poesia, ens hem proposat de fer una lectura de poemes. Per poder compartir els nostres autors preferits, a part de llegir el poema, n’escriurem una petita nota biogràfica. Aquí teniu la nostra selecció. Podeu sentir els poemes seguint l’enllaç del títol.

    separador

     

    Share

    Article complet

  • II Concurs Literari Sant Jordi 2013

    Ara que ja estem a la recta final dels cursos, us proposem que comenceu a rumiar el vostre text de Sant Jordi.

    Com ja sabeu, enguany el CNL de Barcelona ha impulsat la campanya “I tu, jugues en català?” al voltant del joc i la joguina en català, en la qual molts de vosaltres vau participar. Per donar continuïtat a aquesta iniciativa,  hem considerat oportú de relacionar-hi el concurs de Sant Jordi proposant-vos d’escriure textos amb el motiu comú d’un joc o joguina. A les bases hi trobareu algunes idees…

    Animeu-vos-hi! Hi haurà premis interessants per als textos més originals!

    Sant Jordi

    Share

    Article complet

  • Trampa de foc, de Núria Martí

    foto trampa de foc 1

    Seguim celebrant del Dia Internacional de la Dona, avui recomanant-vos una lectura de lectura fàcil.

    A Trampa de foc, Núria Martí ens explica la història de dues treballadores d’una fàbrica tèxtil de principis del segle XX a Nova York. A partir d’un dels esdeveniments que van motivar la celebració del Dia Internacional de la Dona treballadora, l’autora crea aquesta narració emotiva que ens permet conèixer una mica millor la vida de milers de dones de principis de segle.

    Share

    Article complet

Comptador de visites


Delegació de Sant Andreu

Atenció al públic a Sant Andreu:

de dilluns a divendres de 9.00 a 13.30 h i dijous, també, de 16.00 a 20.00 h

932 740 356

Recinte Fabra i Coats

Sant Adrià, 20 / Gran de Sant Andreu, 202

Edifici 15, 1r pis

santandreu@cpnl.cat          

 

Consulta l’oferta de cursos aquí.


Recursos lingüístics en línia


Arxius