Arxiu per maig, 2012

  • Espais Escrits i Mapa literari català 2.0

    Hola!

    Us convidem a una passejada literària de la mà d’Espais Escrits. Xarxa del Patrimoni Literari Català.

    Espais Escrits. Xarxa del Patrimoni Literari Català presenta el projecte del Mapa Literari Català 2.0 (MLC) amb la voluntat de dinamitzar el coneixement de la literatura catalana a través de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC).

    El mapa del MLC conté un miler de fragments d’obres literàries, acompanyats d’un important contingut multimèdia, amb fotografies, vídeos i locucions dels textos amb veus tant reconegudes com les de Pere Arquillué, Carles Sales, Rosa Cadafalch o Mercè Managuerra.

    Igualment, el MLC ofereix la possibilitat de recórrer rutes literàries, tant virtuals com practicables.

    Enllaç al web d’Espais Escrits

    Escriptors i espais

    Rutes literàries

    Mapa literari

    L’associació privada Espais Escrits. Xarxa del Patrimoni Literari Català ha signat un acord de col·laboració amb el Consorci per a la Normalització Lingüística per promoure el foment de la lectura entre els participants al programa Voluntariat per la llengua i l’alumnat dels cursos de català per a adults.

    Ja podeu començar a gaudir d’aquest lloc web i desar-lo com a preferit al vostre ordinador!

     

    Article complet

  • Festa romana MMXII de Sant Boi de Llobregat

    De nou arriba a Sant Boi la festa romana LVDI RVBRICATI, en la seva novena edició.

    Aquest any es presenta com a tema central l’esclavitud, a propòsit de dos personatges trobats a partir de les excavacions arqueològiques que des de fa anys es porten a terme dins el municipi: Germanus i Primitiva.

    Us convidem a gaudir de la festa romana a la llera del Rubricatum els dies 9 i 10 de juny.

    Salutem!!

    Entreu aquí per veure més informació

     

    Article complet

  • Paraules en ruta a Castelldefels

    El dilluns 7 de maig la secció “Paraules en ruta” del programa Divendres de TV3 es va emetre des de Castelldefels. Una trentena d’alumnes i participants del Voluntariat per la Llengua del Servei Local de Català de la població es van desplaçar fins a la plaça de les Palmeres, vora el mar, per veure com Màrius Torres explicava l’origen del topònim Castelldefels, què és una xoni o què és el tallicon.

    Entra aquí per veure el programa

    Article complet

  • Recull d’endevinalles dels SLC de Gavà i Sant Boi de Llobregat

    Us presentem el recull d’endevinalles del concurs de Sant Jordi:

    Aquest any el concurs de Sant Jordi anava d’endevinalles. Calia endevinar-ne i proposar-ne unes quantes, i el resultat ha estat aquest bonic recull que ara us presentem. Us el podeu descarregar o bé el podeu consultar a l’apartat de Recursos del CNL.

    Us convidem a llegir-lo!

    Enllaç al recull d’endevinalles

     

    Article complet

  • Visita guiada a la cripta de la Colònia Güell

    Divendres 4 de maig un grup d’alumnes i participants al VxL del CNL Eramprunyà van visitar la Colònia Güell i van fer  una visita guiada a la cripta construïda per Antoni Gaudí.

    El grup d’alumnes i participants al VxL del CNL Eramprunyà van visitar primer l’exposició del Centre d’Acollida de Visitants i tot seguit van gaudir de la visita guiada a la cripta dissenyada per Antoni Gaudí.

    El guia va ser Ramon Ferrer, antic alumne i voluntari del SLC de Sant Boi, que els va fer viure la història de la Colònia Güell i del projecte i la construcció de la cripta. Amb les seves explicacions es van poder captar i entendre aspectes de l’art de Gaudí, presents en aquesta obra arquitectònica. Volem agrair al Ramon la bona estona que ens va fer gaudir.

    Després, el grup va poder visitar lliurement els carrers de la Colònia Güell.

    La Colònia Güell és un poble situat a la comarca del Baix Llobregat que pertany al municipi de Santa Coloma de Cervelló i que ha estat declarada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco.

    La Colònia Güell era una colònia industrial que es dedicava al tèxtil. Va començar a construir-se el 1890 per iniciativa de l’empresari Eusebi Güell, propietari del terreny, que hi va traslladar  totes les indústries que abans tenia ubicades al Vapor Vell de Sants (Barcelona).

    Eusebi Güell va encarregar a Antoni Gaudí i els seus col·laboradors el projecte de la Colònia, que disposava d’hospital, fonda, escola, comerços, teatre, cooperativa i església, a més de les fàbriques i els habitatges dels obrers, en una superfície total d’unes 160 hectàrees. Antoni Gaudí es va encarregar personalment del disseny de l’església, de la qual només es va construir la cripta, ja que a la mort del comte Güell el 1918 els seus fills van abandonar el projecte.
    Els successors d’Eusebi Güell van vendre la propietat el 1945 a la família Bertrand i Serra. La indústria tèxtil, davant la crisi del sector, va tancar el 1973.

    Article complet

  • Paraules en ruta a Castelldefels

    El dilluns 7 de maig la secció “Paraules en ruta” del programa Divendres de TV3 es va emetre des de Castelldefels. Una trentena d’alumnes i participants del Voluntariat per la Llengua del Servei Local de Català de la població es van desplaçar fins a la plaça de les Palmeres, vora el mar, per veure com Màrius Torres explicava l’origen del topònim Castelldefels, què és una xoni o què és el tallicon.

    Entra aquí per veure el programa

    Article complet

  • El Gran Dictat de TV3 et convida a demostrar els teus coneixements d’ortografia catalana

    Vols participar en El Gran Dictat i demostrar que ets el millor escrivint en català?

    Envia un correu amb les teves dades a elgrandictat@tv3.cat o truca al 93 552 63 89.

    Article complet

  • La gran aventura del dofí Winter


    Bon dia!

    La gran aventura del dofí Winter és la pel·lícula que es podrà veure el mes de maig dins del XV Cicle de cinema infantil en català de Castelldefels.

    Basada en un fet real, la pel·lícula narra l’aventura d’un nen que troba un dofí ferit a la platja del seu poble. El nen buscarà ajuda perquè el dofí Winter, que ha perdut la cua en una trampa per a crancs, pugui refer la seva vida.

    Les entrades costen 3,5 euros i no necessitem cap val de descompte perquè ens facin aquest preu. Quan la podrem veure?

    Dissabte 26 de maig (16.15 h)

    Diumenge 27 de maig (12.15 h)

    Dilluns 28 de maig (16.15 h)

    On? Als multicines Filmax Castelldefels, Centre Comercial l’Ànec Blau. Us deixem un enllaç per saber una mica més de la pel·lícula.
     

    Article complet

  • Els records de la guerra civil a Gavà del voluntari Pere Alcaraz

    El Servei Local de Català de Gavà i el Centre d’Història de la Ciutat us conviden a una xerrada col·loqui a l’Arxiu Municipal de Gavà el dia 21 de juny a les sis de la tarda.  L’Arxiu es troba al Centre d’Història de la Ciutat, al carrer de Salvador Lluch, 22.

    L’Assumpció Gabernet, tècnica de l’Arxiu, farà una introducció general per contextualitzar el tema i a continuació el Pere Alcaraz, voluntari del Voluntariat per la Llengua, explicarà la seva experiència. Pere Alcaraz (és el de la foto), de petit, va ser usuari del refugi antiaeri de Gavà durant la guerra.

    Després d’aquestes dues intervencions es donarà pas a un torn obert de preguntes.

    L’aforament de la sala de l’Arxiu Municipal és limitat.  Cal fer inscripció prèvia.

    Inscripció fins al 15 de juny.  Com fer-la?

     per telèfon (93 638 26 11),

    –  per correu electrònic (vxl.eramprunya@cpnl.cat)

    – a les aules (digueu-li al professor/a)

    – en aquesta entrada del bloc, deixant-hi un comentari.

    Pensem que aquesta activitat és una bona oportunitat per difondre i recordar aquesta part de la història de Gavà i volem aprofitar aquesta circumstància per organitzar una xerrada de recuperació de la memòria històrica a través de l’experiència viscuda per aquest voluntari.

    Us hi esperem!

    Article complet

Categories

Històric

Enllaços

Darrers comentaris

Núvol d'etiquetes

1714 Agrupació de Cultura Popular de Castelldefels avantatges carnet VxL Bastoners Biblioteca Central Castelldefels Castellers català Cinema en català descomptes Dia Mundial del Teatre establiments col·laboradors lectura en català Museu de Sant Boi Parlem tu i jo pirates Pocavergonya Sant Jordi Sant Jordi 2020 teatre Teatre Plaza VxL