Arxiu per desembre, 2015

  • Bones festes i feliç 2016!

    L’equip del Servei Local de Català de Castelldefels us volem desitjar bones festes i feliç 2016! Si voleu celebrar el Nadal en català, us hem preparat alguns recursos…

    Recursos per celebrar el Nadal en català

    Des del SLC de Castelldefels hem repartit cartes als Reis editades pel Consorci per a la Normalització Lingüística entre alumnat, AMPA i establiments col·laboradors amb el VxL de la ciutat. Si encara no la teniu, la podeu descarregar des d’aquest enllaç: cartes als Reis

    A l’enllaç el Web de Nadal del CPNL, hi trobareu cançons, dites, contes, felicitacions digitals, etc. Tot el que us cal per celebrar el Nadal 2015.

    Finalment, si voleu consultar quins jocs hi ha en català i els establiments on els podeu trobar, ho podeu fer consultant aquest enllaç: I tu, jugues en català?

    Bones festes i feliç 2016!

    Share

    Article complet

  • C2 16a sessió

    Creació del Javi

    Creació del Javi

    La sessió de dijous, la vam començar individualment.  Havíem de corregir  l’episodi que ens va tocar de la crònica de Ramon Muntaner, concretament rectificar les piulades de Twitter del resum que vam fer. De fet, eren els resums que encara faltaven per corregir de la classe passada.En Jaume ens va dir si els compràvem, si estaven bé, i si no, havíem d’intentar trobar les errades, sempre amb la seva ajuda. A més, els errors que vam localitzar i els dubtes que hi havien, els va explicar a la pissarra.

    Tot seguit vam continuar la sessió amb el concurs per triar na Mercadera que tots els alumnes vam penjar al Twitter.

    Primer de tot, havíem de posar-nos, un altre cop, els mateixos grups que vam redactar les bases del concurs en la sessió anterior. A continuació en Jaume ens va dir un número a cadascú i vam tornar a fer uns nous grups. Aquests nous grups, eren amb la finalitat de posar en comú noves idees, i poder compartir el redactat de les bases entre tots els membres.

    Cadascú exposava el seu text i entre tots realitzàvem unes noves bases conjuntes amb les  idees que cada alumne havia  dit en el seu anterior grup.
    Per finalitzar vam fer un joc divertit. Cadascú  en un tall de full que ens va donar en Jaume vam escriure un accident geogràfic, un animal i un personatge històric.

    Tots aquests talls de fulls els vam doblegar i els vam ficar dins d’una bossa de paper. Aleshores cada alumne va agafar un paper, i havia d’esbrinar quin company de classe l’havia escrit. I així, vam acabar la sessió del dijous 03/12/2015.

    Share

    Article complet

  • Campaneta i la llegenda de la bèstia al XIX Cicle de cinema infantil en català de Castelldefels

    cartell desembre reduït

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    El mes de desembre es projectarà Campaneta i la llegenda de la bèstia als Yelmo Cines Castelldefels dins el Cicle de cinema infantil en català. Les projeccions tindran lloc el dissabte 19 de desembre (16 h) i diumenge 20 (12 h).

    Dins del cicle, organitzat pel Servei Local de Català de Castelldefels i la Federació Coordinadora de les AMPA, en el marc del Pla Educatiu d’Entorn de la ciutat i amb la col·laboració de Yelmo Cines i de l’Ajuntament de Castelldefels, es programa una pel·lícula mensual destinada al públic infantil i juvenil.

    L’entrada per a qualsevol de les projeccions del Cicle tindrà un preu únic de 4 euros, que s’aplicarà a tothom sense necessitat de presentar cap val de descompte.

    Campaneta i la llegenda de la bèstia

    Dissabte 19 (16 h) i diumenge 20 de maig (12 h)

    a Yelmo Cines Castelldefels (l’Ànec Blau)

    Share

    Article complet

  • C2 18a sessió

    Creació de la Mercè

    Creació de la Mercè

    La primera part de la classe d’avui  s’han presentat els resultats del concurs per escollir la millor Mercadera. Tot i que inicialment hi havia un empat amb la número 2 i 3, un segon recompte ha donat el triomf a la número 2. FELICITATS!!

    La segona part de la classe d’avui, en Jaume ha proposat un joc per tal de conèixer-lo. Per fer el joc, en Jaume ens ha demanat que cadascú de nosaltres formuléssim preguntes sobre temes diferents; més tard ha format  grups per tal d’escollir les millors preguntes  i finalment ha format 2 grups. Aquest dos grups s’han creat amb l’objectiu que un grup plantegessin les preguntes i els altres contestessin com si fossin en Jaume. D’aquesta manera s’ha arribat a crear un perfil d’en Jaume.

    Per últim, en Jaume ens ha demanat que valoréssim el trimestre. Aquesta valoració ha d’enumerar coses a millorar i coses bones. Les coses bones que tothom ha comentat són que en Jaume és un bon conductor de treball, manté l’ interès dels alumnes pels continguts a estudiar i ha cohesionat el grup per fer les tasques en equips. Les coses a millorar, sobretot, s’han referit al lloc on s’imparteixen les classes en concret per les deficiències tecnològiques, respecte a l’horari s’han fet  referències que caldria ampliar l’oferta formativa i finalment es troba a faltar material didàctic per a l’estudi. Ens hem acomiadat desitjant-nos bones festes i fins al dia 12/01/2016, que s’inicien de nou les classes.

    Share

    Article complet

  • 17a – 20a sessió (bàsic 1 matí)

    Bon dia,

    A les últimes classes hem parlat d’habitatges i hem donat indicacions.

    làmina habitatge (Viure a Catalunya)

    làmina casa (Vocabulari en imatges)

    Hi ha

    On és

    Finalment, hem fet una llista de les preguntes que podem fer. Després de fer una llista força llarga, les hem reduït a deu. Són aquestes:

    preguntes repàs b1

    Bon cap de setmana!

    Lourdes

    Share

    Article complet

  • Ens hi ajudeu?

    El grup de C2  us anima a participar en l’elecció del personatge més bel·licós de la temporada: na Mercadera.  És un personatge de la Crònica de Ramon Muntaner, coneguda per la seva valentia i fortalesa. Va ser capaç ella sola de tirar a terra un cavaller francès que anava perdut pel seu hort.

    Heu de seguir els passos següents:

    • Mireu les candidates
    • Seleccioneu la més representativa o la que més us agradi
    • Voteu omplint aquest formulari

    Teniu de temps fins al 9 de desembre. Animeu-vos a participar en aquest concurs tant

     

    Share

    Article complet

  • Bàsic 1 tarda. Compres i més compres…

    Aquesta setmana hem continuat practicant les converses per anar a comprar. Per això us deixo aquest vídeo:
    4cats. El cactus

    Dijous vam practicar converses en un bar. Aquí teniu un altre exemple:

    El menjar
    Què vol prendre?

    I encara més:
    Guia de conversa universitària

    Espero que tots aquests recursos us puguin ser útils.

    Fins dijous!

    Share

    Article complet

  • C2 15a sessió

    IMG_20160112_212849

    El dimarts dia 1 de desembre, el primer que ens va plantejar en Jaume va ser quin fet històric ens agradaria commemorar aquell mateix dia. Les respostes van ser diverses, des de dates de descobriments mèdics fins al dia dels catalans. Tota una pluja d’idees per recordar!

    Tot seguit, vam ordenar cronològicament els capítols de la crònica de Ramón Muntaner, construint així una línia del temps de la crònica. El recurs que vam utilitzar va ser una corda i ens va permetre observar de manera clara i entenedora tots els successos que es detallen a la crònica.
    També vam aprendre que el gerundi sempre expressa simultaneïtat i anterioritat i que per comprovar si hem utilitzat correctament el gerundi, el podem col·locar al davant de la oració. Si la oració té sentit, l’hem utilitzat bé. Quin recurs més senzill i útil!

    A continuació, vam comentar en parelles si els resums que havíem penjat prèviament al twitter sobre els capítols de la crònica estaven escrits correctament. Un cop comentats amb en Jaume, vam haver d’ampliar aquest resum ocupant un màxim de 5 línies. D’aquesta manera, seguim treballant la sinopsi, concepte que a vegades ens costa aplicar correctament ja que ens resulta difícil resumir.

    Per acabar, vam agrupar-nos en grups de 3/4 persones i vam haver de realitzar la següent tasca: per escollir quina serà la Mercadera del curs realitzarem un concurs on cadascú de nosaltres haurà d’escollir la que li agradi més. Per aquest motiu, vam agrupar-nos i vam plantejar i proposar a la resta de classe quines serien les bases del concurs i quina seria la introducció que encapçalaria l’entrada on podrem fer les pertinents votacions.
    Això va ser tot!

    Com veieu una classe molt entretinguda!

    Share

    Article complet

  • C2 18a sessió

    souvenirs-73762_960_720

    En la PRIMERA part ,el Jaume va preguntar  amb que ens vam quedar de l’última sessió. Cadascú va explicar-lo i la majoria va dir : amb l’ús de l’apòstrof i el guionet , i amb la col-locació dels pronoms febles.

    Normalment s’escriuen davant del verb , però si el verb  és un imperatiu , un infinitiu o un gerundi van sempre al darrere .

    Si el pronom o la combinació de pronoms van al darrere del verb , han d’anar units entre si per mitjà de guionets , d’un apòstrof o d’una combinació d’apóstrof  i guionet: Dóna’ls-en .

    Si el pronom o la combinació va davant del verb , no es podem unir entre ells mitjà guionets . Nomès s’hi pot servir l’apóstrof : L’hi portarè.

    L’apóstrof , cal escriure’l tan a la dreta com sigui possible.

    Es coloca , davant d’un verb començat en vocal o en h i dels pronoms febles HIi HO : no t’ho perds

    Darrere d’un verb o d’un altre pronom feble acabats en vocal , no en diftong : treure-la’n.

    Les combinacions : LA HI , LI HI , LI HO i SE US no s’apstrofen mai.

    El pronom LA no s’apostrofa davant de verbs que comencen amb i (hi) , u(hu) àtones.

     

    En la SEGONA part ens va demanar que passéssim les ordres d’imperatiu ( els pronoms van al darrere del verb ) a present d’indicatiu( els pronoms van davant del verb)

    Llença-LES ——————— LES llenço

    Explica-ME-LA —————- ME L’expliques

    Explica’M la classe ———— Explica-LA a mi , M’explicas la classe.

    Posa-T’HI———————— T’HI poses .

    Escriu-LO———————— L’ escric

    Posa-TE’L———————— TE L’ posas

    Digue(s)-ME-LA ————— ME LA dius.

    Dóna –ME’N un —————-ME’N dones un

    Agafa’L—————————L’ agafo

    Agafa-LES ———————–LES agafo

    Meja-T’HO ———————-M’HO menjo, T’HO menges.

    Mira-LA ————————-LA miro , LA mires.

    Truca’M————————–EM truques , ET truco.

    La combinació de promons :

    EM porta  el diari a la feina : ME L’HI porta

     

    En la TERCERA part vam treballar les regles d’accentuació jugant una mica , feient un memori.

    El Jaume, va posar en uns papers a terra unes paraules i nosaltres havíem de trovar parelles de paraules segons les normes d’accetuació.

    Cadascú va pensar en una paraula i entre tost vam repassar les regles d’accentuació i si s’accentuavem : pastÍs , troballa , Àgil , economía , grossa, cotxe, biblioteca, papallona, samarreta, llapis , avió, accentuació , illa , tovallola , caçador , cavall.

    S’accentuen els mots :

    1/ AGUTS acabats  -a,-e,-i,-o,-u

    -as,-es,-is,-os,-us

    -en , -in

    2/ PLANES acabats en terminacions que no siguin :-a,-e,-i,-o,-u

    -as,-es,-is,-os,-us

    -en,-in.

    3/ EXDRÚIXOL s’accentuen TOTS acabin com acabim.

     

     

    bo (2)

    Share

    Article complet


Categories


Històric


Blogroll


Per resoldre dubtes


Recursos per a l'aprenentatge


Vídeos


Darrers comentaris


Núvol d’etiquetes


Share