Arxiu per octubre, 2019

  • C2 10a sessió

    Núm. Expedient: 01

    Subdirecció Operativa de la Policia

    Ref.: #c2cast19

     

    RELACIÓ DELS FETS

    18.OO h: Comença la sessió. Entrem tots a la sala i un tècnic està ordenant les cadires meticulosament –el que no sap és que no trigarem a desendreçar-les. És una sessió amb molt poca afluència de refugiats; segons sembla, han decidit celebrar la castanyada encoberta. Som només 14 refugiats. El professor ens pregunta què ens ha semblat la sessió anterior.

    18.05 h: El professor ens fa tancar els ulls i posar-nos a dormir. Comença a demanar per l’agent X i després per l’agent Y. De sobte, noto com algú em toca l’esquena, així que aixeco el cap. M’ha tocat! Avui seré jo l’agent X! La veritat que m’ho imaginava: amb tan pocs refugiats tenia moltes probabilitats de ser l’escollit.

    18.10 h: El professor ens  agrupa en quatre grups. Reparteix fragments de la sessió anterior de l’agent X perquè els corregim, mentre escoltem el bolero Si tu me dices ven.

    18.30 h: Ens planteja una pregunta: Com hem de llegir en veu alta? Per respondre aquesta pregunta ens ensenya dos vídeos de Youtube:

    –  Eines de lectura en veu alta: aspectes fonamentals https://www.youtube.com/watch?v=qVpUA4j-QJY 

    – Eines de lectura en veu alta: l’organització del text https://www.youtube.com/watch?v=w6YsFUXrBZA

    Després de mirar els dos vídeos, aprofitant els grups que ja estan formats, el professor ens convida a plantejar-nos quins serien els conceptes que hauríem de valorar d’una lectura en veu alta. Després d’una posada en comú, decidim que són ritme, entonació, commoure/convèncer i èmfasi.

    18.50 h: Escoltem un fragment d’una crònica radiofònica de Teresa Pàmies, concretament del minut nou al quinze: 

    https://www.ccma.cat/catradio/alacarta/dies-de-radio/els-boleros-de-teresa-pamies/audio/1040844/

    19.00 h: Ara ens toca a nosaltres puntuar la crònica que hem escoltat.

    19.10 h: Arriba l’hora de jugar! Avui jugarem a un joc anomenat EL COCOTER, tracta de representar per grups una paraula imitant la forma de les lletres. Cada grup intenta fer-ho el millor possible, fins i tot hi ha grups que són capaços de representar en persona la “ç”!

    19.20 h: Tornem a treballar amb la nostra crònica radiofònica. Aquesta vegada haurem de revisar-la individualment per afegir al final la cançó que vam escollir.

    19.30 h: Sorpresa! Ara haurem de llegir la crònica en veu alta i mentrestant un altre company ens gravarà per poder avaluar-nos com vam fer amb la crònica de Teresa Pàmies que havíem escoltat abans.

    19.50 h: Finalitzem la classe d’avui i el professor ens encomana deures pel cap de setmana. Haurem de descobrir: on es troba Seta? Què és? A quants quilòmetres es troba el nostre camp de refugiats de Seta? Per què ens trobarem a Seta?

    A més, ens convida a enviar per correu electrònic la nostra crònica radiofònica que hem gravat avui a la classe.

    19.55 h: Reclamem les pàmies que hem guanyat a la classe anterior, ja que necessitem aquests diners per poder sortir alguna vegada del camp de refugiats.

    20.00 h: Finalitza la classe amb la cançó que sembla que formarà part de la nostra banda sonora del curs: Milionària de Rosalía.

     

    CONCLUSIONS

    Cada vegada ens trobem més a prop d’aconseguir la nostra llibertat. Haurem de continuar treballant de valent per guanyar pàmies i poder sortir d’aquest camp. El que no sap el professor és que farem tot el que sigui possible per tal de sortir sans i estalvis d’aquesta aventura.

     

    Agent X

    Regió de Llenguadoc-Rosselló

    ………………., 31 d’octubre de 2019

     

    Share

    Article complet

  • E1 8a sessió

    Ens vam encarregar d’engegar el projecte sobre l’emergència climàtica. De moment, vam elaborar el guió i l’storyboard.

     

    La vam convertir en dos poemes escènics. Abans, però, vam crear un mapa conceptual de la sessió:

     

     

    Share

    Article complet

  • C2 9a sessió

    Núm. Expedient: 01
    Subdirecció Operativa de la Policia
    Ref: #c2cast19

     

    RELACIÓ DELS FETS 

    18.00: Després de fer la xerrada a la porta del centre, tots els refugiats vam entrar a l’aula. És curiós que el fet d’entrar tots junts manté intrigat el Mestre. Seguidament, vàrem comentar un per un amb què ens vam quedar de l’última sessió.

    18.05: Tocava nomenar els nous agents X, Y i Z, així que vam tancar els ulls  per fer una petita becaina. Solen ser curtes, però aquest cop no em va deixar ni acomodar-me. Tot just recolzar el cap a la taula, el Mestre em va avisar que jo seria el relleu de l’anterior agent X. Quina gràcia!

    18.15:  Un cop tots desperts, el Mestre va fer grups i vam donar un cop d’ull a l’informe de l’última sessió. Déu n’hi do quin informe, no hi havia errades! Durant la revisió de l’informe, es va mantenir de fons el bolero que havia escollit l’últim agent Z, bolero titulat Porqué, idoni per recordar el contingut: perquè/ per què/ per a quèDurant la revisió, el Mestre va recordar que el soc no porta mai accent, també va explicar que davant la conjunció i  no es posen comes.

    18.30: Com escrivim? El Mestre ens va mostrar un esquema didàctic de com havia de ser un text. La planificació, la textualització i una posterior revisió serien claus per redactar de forma correcta i més entenedora.

    18.40: “Moment del Joc?”, va preguntar el Mestre. Òbviament tots vàrem contestar que sí. És com la nostra hora del pati, però sense entrepà. Manifestant no ser el Mago Pop, el Mestre ens va explicar en què consistia el joc: havíem de trobar l’assassí d’entre tots els refugiats. Ens va repartir diverses cartes i només un de nosaltres tindria l’as de cors. Ens vam aixecar i qui tingués la carta havia d’assassinar picant l’ullet a la resta de companys. No sé si era la samarreta de ratlles vermelles tipus Wally o que no tenia esperit assassí, però la companya va ser descoberta ràpidament.

    18.45: Fi de l’esbarjo. El Mestre ens va ordenar fer una crònica de 300 paraules amb el tema que ens porta acompanyant a cadascú de nosaltres en les últimes sessions. Havíem de recordar l’esquema que havíem tractat minuts abans i endinsar-nos en la redacció de la crònica. Sort que  part del text teníem ja redactat al Twitter. Tot i així, hi hauria feina.

    18.50: Mentre estàvem redactant la nostra crònica, el Mestre va marxar de l’aula i va tornar amb cordons de colors. Tot concentrat, els va ordenar i estendre per la seva taula. Què ens estava preparant? Digueu-me mal pensat, però em va semblar quelcom sospitós… No ens oblidem que som refugiats i que ell té el poder en aquest camp de concentració.

    19.20: El Mestre ens va preguntar si ja teníem enllestida la crònica. Era, ara, el moment crucial per saber què faria amb els cordons. Per sort, només es tractava d’agafar-los entre tots els refugiats, cadascú per un extrem. Qui tingués el mateix color seria el nostre binomi per corregir la crònica.

    19.30: Un cop vam escoltar la crònica del nostre company, el Mestre ens va preguntar què ens havia semblat el que havíem escoltat.Llegir i escoltar és una manera útil de veure possibles errades d’estructura, d’ordre, etc.  És important a l’hora de redactar pensar a qui ens adrecem.

    19.50: Era un dels moments que agraden més: el repartiment de la moneda oficial del curs, els pàmies. Alguns ja portaven bitlleters especials per guardar els pàmies; d’altres, més cutres, ho van guardar en bosses de plàstic on posava Pàmies. Sigui com sigui, sempre li donem un gran valor a cada bitllet i no en perdonem ni un.

     

    CONCLUSIONS

    Acabem el primer mes a l’exili.  Octubre ha estat dur, però la unió fa la força i de moment seguim tots vius. Segons la previsió del calendari, només queden cinc meravellosos mesos més d’aventura. Ara ve el fred, les feines que ens fan fer en aquest camp cada cop són més llargues i feixugues. Creuem dits perquè el nostre mentor s’adoni que només som simples refugiats que volem salvar-nos i viure tranquils.

     

    Agent X
    Regió del Llenguadoc-Rosselló
    ……………., 30 d’octubre de 2019

    Share

    Article complet

  • Bàsic 1 tarda (6a i 7a sessió)

    Bon dia,

    Aquesta setmana hem presentat la nostra família (nom i edat).

    A més, hem vist els dies de la setmana, els mesos i alguns adjectius relacionats amb el caràcter i el físic de les persones. 

    Share

    Article complet

  • E1 7a sessió

    Vam observar la campanya de #FemOrigen per si ens podia servir de model per a la nostra campanya. Després vam anar practicar diferents temps verbals per comprovar quin ens podria ser més útil per  adreçar-nos al públic de la campanya.

     

    mapa concpetual de la sessió

    De nou, dos poemes objectes per a aquesta sessió:

    Emergència climàtica humanitzada

     

     

    Share

    Article complet

  • Bàsic 1 matí (7a i 8a sessió)

    Image by _Alicja_ from Pixabay

    Aquesta setmana hem repassat bastant els números. Dilluns vam fer un dictat per parelles amb números d’una i de dues xifres.

    Després vam veure el verb agradar.
    El verb agradar

    Vam parlar en gran grup de les activitats que ens agraden i de les que no ens agraden: caminar, passejar, viatjar, ballar, llegir…
    Us deixo aquesta cançó:

    I si voleu repassar l’article:

    Apostrofació de l’article

    Dimecres vam començar la classe parlant de paraules que indiquen quantitat:
    Els quantitatius

    Quantitatius

    Per acabar, vam fer un bingo. Enhorabona als guanyadors i guanyadores!

    Share

    Article complet

  • Suficiència 3 (7a i 8a sessió)

    Image by nugroho dwi hartawan from Pixabay

    Dimarts vam començar la classe revisant algunes errades dels textos escrits. Recordeu: avantatge i desavantatge són paraules masculines; mateix no és propi:
    Propi i mateix

    Després per parelles, a partir del tema de la mobilitat a les grans ciutats, vau fer una pluja d’idees per tal d’elaborar un text individual (que podia ser explicatiu o argumentatiu). El text el posareu en comú amb la vostra parella dimarts que ve i mirareu de millorar-lo, si és que cal!

    Encara vam tenir temps de corregir uns exercicis de pronoms relatius. Si voleu practicar més:
    Exercicis

    Pronoms relatius

    Dijous vam corregir la resta d’exercicis de pronoms relatius i també l’exercici de participis irregulars.
    Participis i gerundis irregulars

    Després vam fer uns exercicis de precisió lèxica.
    Precisió lèxica
    Vam fer la pàgina 11 i la pàg. 12 s’ha de fer per al dimarts.

    A continuació vam fer aquest test per saber quin tipus de redactor sou:
    Test redactor

    I per últim, vam parlar de les característiques del text argumentatiu. Si voleu saber-ne més:

    Per argumentar

    I també, dels connectors d’ordre i textuals.
    Connectors

    Bon cap de setmana!

    Share

    Article complet

  • C2 8a sessió

    Núm. Expedient: 01
    Subdirecció Operativa de la Policia
    Ref: #c2cast19

     

    RELACIÓ DELS FETS SESSIÓ 

    18.00 h. Comencem la sessió fent un repàs del dia anterior. Tothom explica el “què”. Després, el professor ens suggereix posar-nos en posició de dormir, per tal d’assignar els nous agents  X,Y i Z.

    18.10 h. Iniciem un nou joc amb unes fotografies en forma de triangle. Hem de trobar les fitxes que falten per  completar la imatge. Seiem en grups de 4-5 persones per treballar-les. Però en Jaume s’assabenta que primer hem de comentar la relació dels fets del dia anterior.

    18.20 h. Comencem a corregir els possibles errors del text i, acte seguit, ho posem en comú com ho fem normalment a cada sessió.

    18.45 h. Hora del joc! Què tenim en comú? El professor ens ha tornat a sorprendre. Es tracta d’un joc ràpid, on ens fa preguntes i ens ajuntem segons la nostra resposta comuna. Ha estat molt divertit perquè al final s’ha quedat sol el professor: s’ha tornat a plantejar la qüestió del nostre conegut trio.

    18.50 h. Utilitzem el per què i el per a què en relació a l’operació Bolero. Treballem en grups. La periodista pregunta als agents secrets i respon el capità. Les dues preguntes que estem treballant ens serveixen doncs per practicar el per què i el per a què. El professor ens porta a un nivell d’imaginació molt alt. D’això, no n’hi ha dubte.

    19.10 h. Com puc obrir i tancar un article? Tornem a agafar les fotos, que representen tipus d’introducció i conclusió d’un article. Hem d’esbrinar quina finalitat té cadascuna.

    19.25 h. Pensem a partir de la nostra crònica una introducció i una conclusió. Veiem tipus d’introduccions i conclusions que poden ser diferents.

    19.45 h. Fem un nou curset ràpid de Twitter ,de com hem de publicar l’opinió i les respostes o piulades. Si t’equivoques l’hauràs d’esborrar perquè no es pot editar. Acabem la sessió d’avui.

    CONCLUSIONS

    Ha estat intensa ‒ o potser és que era dijous.

     

     

    Share

    Article complet

  • E1 6a sessió

    Havent recordat la sessió anterior, vam pensar en accions relacionades amb l’emergència climàtica. Vam votar les idees de les propostes de la sessió anterior. Vam redactar un decàleg de les accions que fem per l’emergència climàtica. Finalment, ens van informar del programa de Voluntariat per la Llengua.

    mapa conceptual d’aquesta sessió

     

    Ens vam estrenar amb els poemes objectes.

    emergència climàtica

     

     

     

    Share

    Article complet

  • C2 7a sessió

    Núm. Expedient: 01
    Subdirecció Operativa de la Policia
    Ref: #c2cast19

    RELACIÓ DE FETS

    18.00: Tots els refugiats entrem a la sala de reunió i ens asseiem aleatòriament. En pocs minuts, arriba el director del camp i ens demana que li resumim les nostres impressions de la darrera sessió.

    18.05: Tot seguit, com ja comença a ser habitual a l’inici de cada sessió, fem el relleu d’agents. Em concentro i desitjo amb totes les meves forces que no em toqui. Passen uns segons que se’m fan eterns i, quan ja pensava que me n’havia escapat, noto aquell copet a l’espatlla. Aquest cop l’univers no m’ha fet cas.

    18.10: El director del camp reparteix pàmies als refugiats que han assolit les fites encomanades mentre sona Milionària de Rosalía. Ja tinc 400 pàmies més, que bona falta em faran!

    18.15: A continuació, el director ens demana que formem grups de tres o quatre persones. Avui som pocs i revisem, primer individualment i després junts, l’informe de la darrera sessió, tot escoltant el bolero triat per l’últim agent Z. Ho sento, no en recordo el nom; no soc un gran fanàtic dels boleros. Com que sorgeixen alguns dubtes, el director ens presenta l’eina ésAdir per ajudar-nos a resoldre’ls. 

    18.35: Un cop revisat l’informe, toca planificar la crònica radiofònica que vam començar a la sessió anterior presentant tres idees sobre el tema escollit. Avui hem de justificar el perquè d’aquestes tres premisses i, en definitiva, aprendre a ARGUMENTAR sobre qualsevol tema. És essencial que puguem exposar una idea i després justificar-la, separant el que és una opinió del que és un argument. El director ens pregunta si ens hem documentat amb algun article sobre el nostre tema. Jo aquest cop no he fet els deures.

    19.00: És el moment de relaxar una mica l’ambient després de tanta serietat. El director ens planteja un joc: «Actuar una mentida». Es tracta d’expressar verbalment una acció i a la vegada fer-ne una altra físicament. Queda clar que haurem de millorar molt si volem que acabi sent una tècnica per despistar l’enemic… 

    19.08: Entrem de ple en l’Operació Bolero, protagonitzada per una periodista que investiga la situació als camps de refugiats. Aprofitant l’avinentesa, estudiem la diferència entre PER QUÈ, PER A QUÈ i PERQUÈ i en quins contextos s’ha d’utilitzar cada forma. Per tal de posar en pràctica els nostres coneixements, fem un exercici d’emplenar buits, primer individualment i després en grups, mentre sona de fons una música relaxant de piano. El director sap ben bé què necessitem en cada moment! Tot i els problemes generalitzats, finalment aconseguim, amb l’ajuda d’un vídeo, treure’n l’aigua clara. 

    20.00: Per últim, el director ens demana fer una piulada a Twitter, una nova eina subversiva que hem descobert, convertint en un fil tot el material de la planificació de la crònica radiofònica. 

     

    CONCLUSIONS

    Les missions són cada cop més difícils i requereixen més concentració i esforç per part nostra. També estem començant a descobrir com pot ajudar-nos la tecnologia a aconseguir el nostre objectiu final: escapar del camp. És important que ens comuniquem entre nosaltres i amb el director amb unes etiquetes en clau. Això sí, haurem d’anar amb compte per evitar que cap infiltrat descobreixi els nostres plans!

     

    Agent X

    Regió del Llenguadoc-Rosselló

    …………………, 22 d’octubre de 2019

    16112016_Exercicis PERQUÈ

    Share

    Article complet


Categories


Històric


Blogroll


Per resoldre dubtes


Recursos per a l'aprenentatge


Vídeos


Darrers comentaris


Núvol d’etiquetes


Share