Arxiu per març, 2018

  • L’alumnat d’Hondures al Gòtic

    Uns quants alumnes dels cursos de català que organitzem els dissabtes per a la comunitat hondurenya van fer una visita pels carrers i edificis del barri Gòtic. Acompanyats per les professores van recórrer els espais més emblemàtics de la Barcino romana i la Barcelona medieval. El passeig va desvetllar la curiositat dels alumnes que van demanar informació sobre aspectes de la ciutat de segles enrere. Va ser una visita molt interessant per la Barcelona més coneguda per als visitants, però aquesta vegada acompanyada d’explicacions històriques. Els cursos de català s’organitzen amb la col·laboració de la Federación de Asociaciones Hondureñas en Catalunya.

    Ruta històrica

    Picture 1 of 5

    Article complet

  • Eduard Márquez en essència

    Una tragèdia fragmentada en el temps. L’últim dia abans de demà només pot ser concebut per un cirurgià de les lletres, per un lutier que poleix cada estella amb el tou dels dits. Eduard Márquez, menestral de la paraula, aconsegueix amb aquesta obra la quadratura del cercle, l’harmonia del caos. La segona part de l’experiència marqueziana, després de llegir-lo, és escoltar-lo. Els seus llibres haurien de portar incorporada una sessió amb l’autor. Márquez explica les seves obres com el mag que treu conills del barret. L’escriptor porta una motxilla a l’esquena en forma de temps, fotos, pedres i cendres. Eduard Márquez ens va regalar, al Club de lectura del Vapor Vell, una xerrada de detall, com els seus llibres. Essència de confitura.

    La pròxima cita del Club de lectura serà el 18 d’abril amb La mort a Venècia, de Thomas Mann.

    Biblioteca Vapor Vell

    Picture 1 of 7

     

     

    Article complet

  • Els alumnes visiten la Biblioteca de Catalunya

    El dia 15 de març un grup d’alumnes del curs Llengua i cultura de la professora Francesca Rabassa va fer una visita guiada a la Biblioteca de Catalunya, espai que antigament era l’hospital medieval de Santa Creu. Aquesta visita està relacionada amb un treball que el grup classe està fent sobre els hospitals medievals.  El dia 19 es va repetir la visita amb un grup de nivell B2. 

    L’antic hospital de la Santa Creu és un edifici que es pot considerar el màxim exponent de l’arquitectura del gòtic civil català. El conjunt es va iniciar el 1401, amb l’objectiu d’aglutinar els sis hospitals de Barcelona. Un segle més tard, les obres de remodelació li van donar l’aspecte que encara conserva. Avui, tot entrant a la Biblioteca de Catalunya, allotjada a la planta superior de les tres naus que estructuren l’edifici, descobrirem un espai diàfan i sense columnes: eren les sales d’hospitalització. Cobertes amb alts sostres de fusta a doble vessant, es diferencien de les de la primera planta, on ara es troben dues biblioteques públiques. Aquí, la volta de creueria gòtica marca l’esquema de les naus, destinades en el seu temps a l’administració, cuina i bugaderia. El conjunt arquitectònic el tanquen la casa de la Convalescència, seu de l’Institut d’Estudis Catalans; la Reial Acadèmia de Medicina, de gran bellesa; i l’antiga Capella del recinte hospitalari, avui centre d’exposicions.

    El 1929 es va produir el trasllat del centre al nou complex modernista de l’Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau. L’antic hospital, que havia quedat obsolet, va ser declarat Monument Històric Artístic d’Interès Nacional.

    Biblioteca de Catalunya

    Picture 1 of 4

     

     

     

    Article complet

  • Visita a botigues singulars de Sants

    Els alumnes del curs C2 de la professora Àngels Orduña han fet una ruta de botigues singulars de Sants. L’activitat consistia a visitar cinc comerços del voltant del Mercat de Sants, tots associats a l’associació Comerç Mercat Nou Sants. Gairebé tots els establiments triats són negocis amb tradició comercials de molts anys al barri, però també n’hi ha de nova obertura. Els alumnes, en grupets de cinc, han anat a fer una petita entrevista a la persona propietària que els ha explicat els orígens del negoci i alguns fets, anècdotes i curiositats destacades de l’activitat que duen a terme. A partir de l’entrevista i de la conversa, els alumnes han de fer un treball que consisteix a elaborar un article per a una revista del barri. Les botigues que han col·laborat en aquesta iniciativa són:  Teixits Pàdua, Celler Vinarres, Farmàcia Boada, Cafès Caribe i Pambolisucre.

    Visita als comerços singulars

    Picture 1 of 4

     

     

    Article complet

  • La sardana és la dansa més bella

    Un grup d’alumnes de nivell I2 de les Corts ha rebut la visita d’una representació dels Amics de la Sardana del Poble-sec. Els sardanistes han explicat breument els passos més importants del ball i han fet una petita demostració abans de passar a la part pràctica de l’activitat. Amb més entusiasme que destresa, els participants han assajat els seus primers passos sardanístics i al so de les sardanes més populars i nostrades. El resultat ha estat desigual però força engrescador i motivador. Mentre alguns alumnes ja puntejaven amb prou habilitat, d’altres van optar per mirar-s’ho des de la cadira. Però tots sense excepció van gaudir de l’espectacle de la dansa més bella.

    Taller de sardanes

    Picture 1 of 5

     

    Article complet

  • Nova sessió de cooperativisme a l’aula

    Una quinzena d’alumnes de nivell B2 del professor Toni Molins van assistir a una nova sessió sobre el cooperativisme que es va fer a l’aula de l’escola Joan Pelegrí d’Hostafrancs. La psicòloga i activista cultural Diana de la Torre, membre de MigrESS, entitat col·laboradora de Coòpolis, va plantejar a l’alumnat el que és l’enfocament cooperativista a l’hora de satisfer les necessitats econòmiques i socials que tenim tots. Els alumnes van intervenir preguntant i donant les seves opinions i va ser una sessió molt activa. Nascuda a Colòmbia, la Diana fa uns anys que va venir a viure a València on s’hi va integrar totalment en la vida social, associativa i cultural del país. El seu accent valencià va servir també per parlar de la unitat de la llengua i tot plegat va crear molta complicitat amb els alumnes que també van rebre els elogis de la Diana pel fet de poder-li fer les preguntes en català tot i fer un curs de bàsic 2.

    Informació d’una sessió anterior. (aquí)

    Article complet

  • Històries de migració a l’aula

    Avui, els alumnes de B2 i els d’Escriptura creativa del curs de Sants, de la professora Rosa Morte, han fet una classe conjunta. S’han posat en parelles formades per un alumne de B2 i un altre d’Escriptura. L’alumnat de B2 ha explicat la seva història com a migrant (per què ha vingut a viure a Barcelona, què hi ha trobat, com se sent…). Amb aquests relats vitals els alumnes d’Escriptura hauran de produir un microrelat bast en les experiències escoltades.

    .

    Picture 1 of 2

       
     

     

    Article complet

  • Eduard Márquez al Club de lectura del Vapor Vell

    L’escriptor Eduard Márquez assistirà el pròxim dimecres 21 de març a les 11 h a la trobada del Club de lectura en català de la biblioteca Vapor Vell de Sants per parlar del seu llibre L’últim dia abans de demà. Eduard Márquez és un dels escriptors catalans actuals amb més prestigi i reconeixement. Els seus llibres són petits treballs d’artesania redactats amb una minuciositat i precisió pròpia de l’escriptura més depurada i essencial. Què faries si un dia, passejant pel carrer, et trobes un amic de joventut convertit en un indigent? Aquest és el punt de partida d’una història, L’últim dia abans de demà, que és una crònica també de l’èxit i/o fracàs d’una generació. L’acte serà obert a tothom.

    Biblioteca Vapor Vell

    Eduard Márquez

     

    Article complet

  • Aquesta setmana a Barra / Llibre

     

     

     

     

     

    Activitats a la llibreria Barra / Llibre per a aquesta setmana

    -Dimarts 6 de març a les 19 h, recital de Maria Sevilla, amb poemes del seu últim llibre Kalàixnikov (Món de Llibres), guardonat amb el premi Miquel Àngel Riera de Manacor 2017. Farà la presentació el doctor i professor de la Universitat de Barcelona Francesco Ardolino.

    -Dijous 8 de març* a les 19 h, presentació del nou llibre de relats d’Iñaki Marín: Los escritores sois todos unos vanidosos (Espai Literari). L’acompanyarà l’editor Aureli Vázquez.

    -Dissabte 10 de març a les 13 h, vermut-literari amb els relats negres de Barcelona, viatge a la perifèria criminal (Crims.cat). Ens acompanyaran els autors Empar Fernández, Graziella Moreno, Albert Figueras, Susana Hernández i Raquel Gámez Serrano.

    A més a més, el dissabte estarem tot el dia a la I Fira del Llibre Feminista de Sants, a la placeta Ramon Torres Casanova (plaça de Sants).

    Barra/Llibre- c. Riego, 13 (pl. Osca)

    Article complet

  • Treballem Care Santos

    Durant aquest curs els alumnes de nivell C2 de la professora Pilar Martín haureu de fer un treball sobre l’escriptora Care Santos. Una de les activitats proposades és que fins al 18 de març escriviu en el blog un petit fragment d’una de les quatre novel·les que haureu llegit d’aquesta escriptora Trieu-ne un petit fragment, feu-ne un comentari breu i totes dues coses les haureu de transcriure al peu d’aquest blog, a l’espai “Escriu un comentari”.

    Macarena Santos i Torres, més coneguda amb el nom de ploma de Care Santos (Mataró, 8 d’abril de 1970), és una escriptora catalana en llengua catalana i castellana. Va estudiar Dret a la Universitat de Barcelona i posteriorment Filologia Hispànica. Va començar la carrera periodística al Diari de Barcelona, i més endavant a diaris com ABC o El Mundo.

    El 1995 es va donar a conèixer amb un primer llibre de relats, Cuentos cítricos. Després van seguir altres llibres (novel·les i relats). Entre els més importants figuren la novel·la Trigal con cuervos, que va guanyar el premi Ateneo de Sevilla, o Los ojos del lobo, novel·la juvenil que va guanyar el premi Gran Angular.

    El 2007 va quedar finalista del Premio Primavera de Novela amb La muerte de Venus. Ha estat traduïda a diversos idiomes. El 2013 va guanyar el Premi Joaquim Ruyra de narrativa juvenil per No em preguntis qui sóc. El 30 de gener de 2014 fou guardonada amb el Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull arran de la novel·la Desig de xocolata. Col·labora en diversos mitjans, com El suplement de Catalunya Ràdio.

    Actualment, és sòcia d’honor de Nocte, l’Associació Espanyola d’Escriptors de Terror. El seu llibre Habitacions tancades s’ha adaptat a pel·lícula per a televisió, i va guanyar el Premi Zoom al millor guió l’any 2015. El 2017 guanya el Premi Nadal de novel·la amb Mitja vida, una obra sobre la culpa i el perdó.

    (Font i foto: Viquipèdia)

    Article complet

Delegació de Sants-Montjuïc

C. Guitard, 17 – 08014 Barcelona
Tel. 934 912 797 – sants@cpnl.cat –

Horari matí: de dilluns a divendres, de 9 a 13.30 h
Horari tarda: dilluns, de 16 a 20 h

Tancat dilluns a la tarda del 15 de juny al 15 de setembre


Delegació de les Corts

C. Doctor Ibáñez, 38 – 08014 Barcelona
Tel. 934 119 605 – lescorts@cpnl.cat –

Horari matí: dimarts, de 9 a 13.30 h
Horari tarda: dilluns, de 16 a 20 h

Tancat dilluns a la tarda del 15 de juny al 15 de setembre

Del 24 de juliol a l’11 de setembre, tancat.


Música









Entrades recents


Arxius


Etiquetes


Xarxes socials


Formap


Eixos comercials de Sants-Montjuïc


Guia de centres educatius



visites


Arxius