L’espai del programa Tot un poble de Ràdio Trinitat Vella dedicat al català de dilluns va tenir com a protagonista en Miguel Mattos-Parreira, alumne de B2 de la delegació.
En Miguel, de mare finesa i pare portugués, va explicar la seva biografia lingúística i va compartir amb els oients l’experiència de l’aprenentatge del català.
Escolteu-lo a partir del minut 28 en aquest enllaç.
Article complet
- 23 FEBRER
2015
- camado
- General
A la delegació continuem celebrant el Dia Internacional de la Llengua Materna ommplint de paraules les parets de les classes. Hi vols participar? Digues la paraula que més t’agrada de la teva llengua materna!
Carla: Jo parlo català i la meva paraula preferida és aixovar.
Rosa: La meva llengua materna és el castellà i la meva paraula preferida és amistad.
Judit: Jo també parlo català i la meva paraula preferida és xiuxiuejar.
Imma: Hola!La meva llengua materna és el català i una paraula que m’agrada molt és pampalluga.
Article complet
Mostra Mapa de llengües maternes en un mapa més gran
Des de l’any 1999 la UNESCO va proposar el 21 de febrer com a data per a commemorar el Dia Internacional de la Llengua Materna. La data commemora la mort de quatre estudiants que es manifestaven pel reconeixement de la seva llengua materna, el bengalí, a la ciutat de Bangla Desh, el 1952.
Des del CNL de Barcelona, delegació de Sant Andreu volem homenatjar les llengües maternes de l’alumnat de Sant Andreu amb aquest mapa que us permetrà veure’n la distribució i sentir-ne una mostra.
Si hi voleu col·laborar, envieu-nos una gravació amb format mp3 i el text següent a dinamitzacio.santandreu@cpnl.cat:
Hola [en la llengua materna] ! Jo sóc/nosaltres som… i sóc/som de… Faig/fem el curs de… La meva/la nostra llengua materna és el… i sona així [en català]:
Nelson Mandela deia “parlar-li a algú en una llengua que entén permet arribar-li al cervell, però parlar-li en la seva llengua materna significa arribar-li al cor”[en la llengua materna].
Article complet
Amb motiu del Dia Internacional de la Llengua Materna que se celebra el 21 de febrer, ahir l’espai de català al programa Tot un poble de Ràdio Trinitat Vella es va dedicar a l’euskera.
De la mà d’Ainhize López, alumna d’Intermedi 3 de la delegació, vam conèixer les dades sociolingúístiques més rellevants de l’euskera, vam descobrir curiositats lingüístiques de la llengua i ens va presentar els escriptors bascos que havien guanyat el Premi Nacional de Literatura, com per exemple Bernardo Atxaga o Unai Elorriaga.
Escolteu-la recitant un poema de Joseba Sarrionaindia en euskera en aquest enllaç a partir del minut 30.
Article complet
Dijous el curs B2-689 va anar a fer una visita guiada al Punt verd de zona de Sant Andreu (PVZ), el qual forma part de la Xarxa de punts verds de la ciutat. La Gemma, tècnica de l’empresa SIRESA, ens va explicar que els PVZ són instal·lacions mediambientals que permeten fer una recollida selectiva, emmagatzemar i preparar els materials reutilitzables, reciclables, voluminosos i especials per ser transportats a les plantes de tractament.
Als PVZ es tracten més de 30 tipus de materials diferents: aerosols i esprais, aparells elèctrics i electrònics, piles, roba, vidre,…, o olis de cuina. El operaris de la instal·lació separen els components dels residus i els recuperen per al posterior reciclatge.
Va ser una visita molt interessant i ens van informar d’un servei que podem usar gratuïtament.
Per a més informació: www.bcn.cat/mediambient
Article complet
En el marc de les activitats programades al voltant de la lectura del llibre El violí d’Auschwitz, dimarts passat un grup d’alumnes d’Intermedi va visitar el taller del lutier Josep Saguer, Musitekton, al centre de Barcelona.
En una primera part el lutier va explicar la seva trajectòria i els secrets de l’art de fer violins. A continuació els alumnes van fer-li una sèrie de preguntes que portaven preparades a partir de la lectura del llibre i es va crear una tertúlia ben interessant.
Després del debat, els alumnes van poder visitar els diferents espais del taller mentre el lutier anava comentant el procés de creació d’un violí.
La trobada va acabar amb l’audició d’una selecció de fragments musicals preparada i comentada per Josep Saguer.
L’activitat va fascinar els alumnes de català que van poder acostar-se al món de la música d’una manera diferent i molt interessant.
Com a agraïment els alumnes van regalar-li el llibre Nocturn a Sant Felip Neri.
Article complet
A l’espai dedicat al català al programa Tot un poble de Ràdio Trinitat Vella d’aquest matí dues alumnes de nivell Intermedi de la delegació de Sant Andreu han parlat de l’obra El violí d’Auschwitz de Maria Ângels Anglada.
Totes dues han coincidit en què és un llibre intens però molt recomanable.
També han assenyalat la importància de la lectura en l’aprenentatge del català, sobretot en la consolidació d’un model de llengua i d’ortografia.
Escolteu-les en aquest enllaç a partir del minut 35.
Aquesta lectura queda completada per la visita al taller d’un lutier demà dimarts.
Article complet
Ahir vam reprendre la col·laboració setmanal amb el programa Tot un poble de Ràdio Trinitat Vella, emisora que celebra els 30 anys d’existència i pels quals la felicitem.
El convidat d’ahir era en Joaquín Márquez, alumne d’Elelemental 1 de la delegació de Sant Andreu. En Joaquín va venir a parlar de la calçotada i de tota l’atmosfera que envolta aquesta celebració. També va parlar de d’altres festes gastronòmiques catalanes que coneix molt bé: la xatonada i la botifarrada d’Olot.
En el transcurs de l’entrevista, en Joaquín, que havia estat veí del barri de la Trinitat Vella durant 12 anys, va parlar de les diferències que hi ha entre el barri de fa uns anys en relació amb l’actual Trinitat Vella i dels canvis que hi ha hagut.
Escolteu-lo en aquest enllaç a partir del minut 29.
Article complet