El mes de desembre es projectarà L’Abella Maia als Yelmo Cines Castelldefels dins el Cicle de cinema infantil en català. Les projeccions tindran lloc el dissabte 13 de desembre (16 h) i diumenge 14 (12 h).
La petita Maia no aconsegueix adaptar-se a les estrictes regles del rusc. Quan desapareix la mel, les principals sospitoses són les vespes, i les abelles pensen que la Maia n’ha estat còmplice. Juntament amb el seu amic Willy deixen el rusc per anar a buscar els culpables.
Dins del cicle, organitzat pel Servei Local de Català de Castelldefels i la Federació Coordinadora de les AMPA, en el marc del Pla Educatiu d’Entorn de la ciutat i amb la col·laboració de Yelmo Cines i de l’Ajuntament de Castelldefels, es programa una pel·lícula mensual destinada al públic infantil i juvenil. Les projeccions s’inicien el mes de novembre i finalitzen el mes de juny.
L’entrada per a qualsevol de les projeccions del Cicle tindrà un preu únic de 4 euros, que s’aplicarà a tothom sense necessitat de presentar cap val de descompte.
L’Abella Maia
Dissabte 13 de desembre(16 h) i diumenge 14 (12 h)
Com a commemoració dels cinquanta anys de la publicació del llibre Els altres catalans
El Servei Local de Català de Gavà, amb la col·laboració de la Biblioteca Josep Soler Vidal, ha organitzat una lectura en veu alta de la Petita història de Paco Candel, de Genís Sinca. La lectura s’ha fet el dia 18 de novembre a les 6 de la tarda a la sala d’actes de la Biblioteca JSV i hi han participat voluntaris i aprenents del Voluntariat per la llengua i alumnat del curs Elemental 1 d’aquest municipi.
Amb aquesta activitat s’ha volgut commemorar els cinquanta anys de la publicació del llibre Els altres catalans, de Paco Candel. La Direcció General de Política Lingüística ha editat l’adaptació de la breu biografia de Paco Candel, que Genís Sinca va publicar el 2009. L’edició d’aquesta obra s’enmarca en el programa interdepartamental Paco Candel. Catalunya, un sol poble, i busca contribuir a la reflexió i la sensibilització al voltant del fet migratori, sobre el qual la visió de Paco Candel és, encara avui, una aportació decisiva per a la cohesió social.
Divendres 21 de novembre al matí es va dur a terme la visita guiada al Parc Arqueològic Mines de Gavà i la visita lliure del Museu d’aquesta ciutat.
El Parc Arqueològic Mines de Gavà ocupa més de 4.000 metres quadrats. L’edifici evoca un cobert de qualsevol excavació arqueològica del món i està presidit per una gran coberta que protegeix tant el Parc com l’excavació. L’estructura respecta les mines subterrànies actuals i hi permet futures excavacions.L’equipament s´estructura en dues grans zones. La primera amb el centre d’acollida, l’àrea docent i la zona de serveis, i una segona que acull l’àrea museogràfica, que es troba just a sobre de les mines prehistòriques subterrànies.El recorregut es va iniciar amb un audiovisual sobre la variscita i la singularitat de les mines de Gavà. Tot seguit, vam conèixer aspectes de l’època neolítica (les eines i els estris que feien servir, les relacions socials, les creences i la cultura dels seus habitants) a través de tres laboratoris: medi natural, tecnologia i l’ésser humà. A continuació, ens vam endinsar en l’anomenada Mina Didàctica, una reproducció d’una mina que ens mostra la geologia, la tecnologia minera i els usos posteriors que van tenir les mines. Aquest jaciment fou descobert en la dècada dels anys 70 i és obert al públic des de l’any 1993.
Finalment vam visitar el Museu de Gavà, que aplega bàsicament les restes de les Mines Prehistòriques de Gavà i de la cova de can Sadurní de Begues, les troballes ibèriques del poblat de Calamot de Gavà i els materials trobats a la línia d’ancoratge d’embarcacions romanes i medievals localitzats al jaciment de les Sorres, al delta del Llobregat, i d’època romana trobats en excavacions al nucli urbà.
Aquest club de lectura pretén potenciar els autors i les autores de la Catalunya Nord. A més de compartir el plaer de la lectura, els objectius del
Club de lectura dels Amics de la Bressola són els següents:
• Fomentar la lectura en català
• Reconèixer els referents culturals i literaris catalans
• Impulsar la trajectòria dels autors i les autores de la Catalunya Nord
Organitza: Associació Amics de la Bressola, amb el suport de la Direcció General de Política Lingüística Lloc: Centre de documentació de la Direcció General de Política Lingüística
C. del Portal de Santa Madrona, 6-8. Barcelona
Horari: de 7 a 8 de la tarda
Dates: 25 de novembre, 15 i 22 de desembre de 2014 i 12 i 19 de gener de 2015
Inscripció: Les sessions són gratuïtes, però cal inscripció prèvia a amics@bressola.cat
Programa:
25.11.2014: Presentació del projecte del Club de lectura i Contes empipats, de Miquel Arnaudies, Edicions Trabucaires
15.12.2014 i 22.12.2014: Matar De Gaulle, de Joan Daniel Bezsonoff, Empúries
12.01.2015 i 19.01.2015: Poesia completa, de Jordi Pere Cerdà, Viena Edicions
Coordinadora del Club de lectura: Susanna Àlvarez i Rodolés
La periodista Mònica Santacreu, presentadora del magazine matinal Dia i mig de Ràdio Sant Boi, ha entrevistat la responsable i dinamitzadora del Servei Local de Català de Sant Boi de Llobregat
I sobre el Voluntariat per la llengua i les inscripcions als cursos i tallers de català
El magazine Dia i mig s’emet de dilluns a divendres, de 10 a 12 h, a Ràdio Sant Boi, conduït per la periodista Mònica Santacreu.Dijous 20 de novembre el tema principal de l’entrevista ha estat la campanya de difusió dels jocs i les joguines en català “I tu, jugues en català?” que el SLC de Sant Boi està duent a terme. Altres temes han estat l’actual edició del Voluntariat per la llengua i el proper període d’inscripció als cursos i tallers de català del segon trimestre, que serà del 15 al 19 de desembre.
Caminada saludable amb una voluntària del Voluntariat per la llengua i del Banc del Temps de Gavà
El dissabte dia 15 de novembre a les 9 del matí va tenir lloc una caminada saludable pels carrers de Gavà.La caminada va ser conduïda per la voluntària del Voluntariat per la llengua gavanenc Maria Casas. Aquesta voluntària també ho és del Banc del Temps de Gavà (BATEGA), entitat col·laboradora amb el VxL i promotora d’aquesta activitat.
Aquesta activitat s’ha emmarcat dintre del programa Mou-te en català, un pla de foment de l’ús del català impulsat per la Direcció General de Política Lingüística.
Voluntaris i aprenents van visitar aquest edifici emblemàtic i també el nucli antic de la vila
El passat 14 de novembre voluntaris i aprenents del Voluntariat per la llengua de Viladecans van assistir a una visita guiada a la Torre del Baró a càrrec de Josep Lluís Gallardo, tècnic de l’Ajuntament i especialista en història de la vila.La visita va començar a la sala de plens, on el conductor de la visita els va parlar de la prehistòria i la història de Viladecans: ibers (amb un poblat no excavat sota l’ermita de Sant Ramon), romans (la vil·la de Sales és sota l’ermita de Santa Maria), visigots, àrabs, la baronia de l’Eramprunyà i d’altres exemples fins a arribar a l’actualitat. A continuació van anar a l’exposició “Pagesos i vilatans: Viladecans al segle XIX”, on voluntaris i aprenents van poder veure fotografies, mobles, eines i estris típics d’aquest període.
Malgrat la pluja també es va fer una visita comentada pel nucli antic de la població i es van poder veure sitges i façanes representatives de diversos estils arquitectònics, entre d’altres Can Modolell (exemple de modernisme juntament el jardí del mateix nom, les dues palmeres del qual són de la mateixa època) i les restes de l’antiga Masia de Ca n’Escuder.
Els assistents van mostrar el seu interès per les diverses parts de la visita amb preguntes sobre història, art i condicions de vida dels viladecanencs en les èpoques comentades. Josep Lluís Gallardo va afegir a les respostes algunes anècdotes de la història popular de la vila que van ser molt ben rebudes per tothom.
El mes de novembre arrenca el Cicle de cinema infantil en català de Castelldefels amb la projecció de la pel•lícula Campaneta. Fades i pirates als Yelmo Cines, del centre comercial l’Ànec Blau. Les projeccions tindran lloc el dissabte 22 de novembre (16 h) i diumenge 23 (12 h).
Dins del cicle, organitzat pel Servei Local de Català de Castelldefels i la Federació Coordinadora de les AMPA, en el marc del Pla Educatiu d’Entorn de la ciutat i amb la col•laboració de Yelmo Cines i de l’Ajuntament de Castelldefels, es programa una pel•lícula mensual destinada al públic infantil i juvenil. Les projeccions s’inicien el mes de novembre i finalitzen el mes de juny.
L’entrada per a qualsevol de les projeccions del Cicle tindrà un preu únic de 4 euros, que s’aplicarà a tothom sense necessitat de presentar cap val de descompte.
Campaneta. Fades i pirates
Dissabte 22 de novembre(16 h) i diumenge 23 (12 h)
a Yelmo Cines Castelldefels (l’Ànec Blau)
Divendres 7 de novembre va tenir lloc la presentació de la 21a edició del Voluntariat per la llengua a Castelldefels. Durant l’acte es van constituir les parelles lingüístiques. A continuació, es van presentar les activitats previstes per a aquesta edició i el quart quadern de la col·lecció Parlem tu i jo. Anem a casa?
La col·lecció Parlem tu i jo té l’objectiu facilitar el diàleg i la conversa entre les persones aprenentes i les voluntàries que formen part del programa Voluntariat per la llengua. Tots els quaderns d’aquesta col·lecció es poden descarregar de manera gratuïta. La proposta principal d’aquest volum és llegir i conversar sobre diferents aspectes relacionats amb les cases on vivim.
Les persones, les entitats i els establiments comercials que vulguin participar en el programa han de posar-se en contacte amb el Servei Local de Català de Castelldefels presencialment (Casal de Cultura, c. Bisbe Urquinaona, 23-25), per telèfon (93 664 42 11) o per correu electrònic (castelldefels@cpnl.cat).
Mou-te en català! és una campanya impulsada per la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura i la Secretaria General de l’Esport, amb la col·laboració de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya.
Fes voluntariat lingüístic mentre fas esport:
— Si tens una estona a la setmana per parlar en català amb una persona que el vol practicar per adquirir més fluïdesa, ho tens tot per ser voluntari o voluntària.
— Si vols practicar català en un ambient distès i relaxat amb una persona que el parla habitualment, ho tens tot per ser aprenent o aprenenta.
— Si tots dos, voluntari i aprenent, coincidiu en la pràctica esportiva, disposeu d’un punt de trobada idoni.
Mou-te en català. Participa en el programa Voluntariat per la llengua!