Pedrolo a l’aula
Amb motiu del l’any Pedrolo, els alumnes dels curs Intermedi 1 de Sants de la professora Francesca estan fent diferents activitats per treballar l’obra d’aquest escriptor. Una de les activitats consisteix a triar una citació de Pedrolo i comentar-la. A part d’aquesta activitat, s’han dut a terme comprensions lectores d’alguns contes i comprensions orals d’un documental de la Fundació Pedrolo. Acabaran el treball sobre aquest autor amb un club de lectura el dia 30 d’octubre.
Al peu d’aquesta notícia podreu llegir algunes mostres de les citacions triades pels alumnes.
Dibuix de Fritz (pseudònim del ninotaire Miquel Ferreres) per a la revista El Llamp
15 comentaris
Juanda P. Martinez
25 oct. 18
2:02 #
Citació
”Cal llegir llibres no recomanables.”
Tots tenim un pensament diferent, no tots ens deixem portar per un mateix patró.
Quan no segueixes el que et recomanen, se t’expandeix la ment i la cultura. No et mous per l’ordre mundial que t’imposen.
María
27 oct. 18
0:18 #
A mi també m’ha agradat aquesta citació. Segons la meva opinió els llibres no recomanables són aquells que suposen un amenaça per al sistema establert, per això crec que és important llegir-los; per conèixer millor i des de diferents perspectives la realitat en què vivim, i no sols aquelles coses que volen que pensem.
Ander
25 oct. 18
10:27 #
“L’autèntica novel·la, per a ser-ho, ha de tenir ambició, i el novel·lista ha de saber que més val fracassar per intentar massa que reeixir una insignificança.”
En la literatura, com en la música, o fins i tot en la vida: cal arriscar. L’èxit fàcil és agradar a tothom, adaptar-se al “mainstream”… És més fàcil, més còmode…
No obstant això, aquells que passen a la Història són aquells que marquen una diferència, aquells que arrisquen.
Joan Valls
25 oct. 18
11:40 #
Manuel de Pedrolo va dir:
“ Els catalans som un poble colonitzat i no podem desfer-nos d’aquesta colonització sense aconseguir la independència.”
Reclamava una revolució social, creia que la societat havia de ser lliure de tota opressió, no era independentista, era revolucionari. Es referia a la condició de nació ocupada, tenia la seva pròpia estratègia d’enfrontament amb l’estat, per això tenia molts llibres censurats.
Jordi
25 oct. 18
16:12 #
“Mai no es llegeix prou encara que es llegeixi massa”
M’agrada aquesta citació de Manuel de Pedrolo, perquè és tan ampli l’univers de la lectura que seria impossible poder llegir tot el que es vol. I, a més, complementa la idea de Schopenhauer que diu que hauríem de poder comprar no només el llibre, sinó també el temps per llegir-lo.
Silvia Perez Benito
29 oct. 18
16:18 #
Afegint una altra visió a aquesta citació, crec que Pedrolo vol expressar un pensament general en el qual una persona des que neix està en constant aprenentatge, des de la infància, fins a l’etapa adulta sempre hi ha alguna cosa per aprendre, algú per conèixer, alguna novetat en allò que ja sabem, i el mateix passa amb la lectura: cada cop que encetem un diari, un llibre, etc., coneixem noves històries, nous personatges, noves idees, nous pensaments, a favor o en contra del que nosaltres pensem, tant se val, però ens permeten tenir el nostre pensament en actiu i estar sempre en constant aprenentatge.
Carlos Martinez
25 oct. 18
22:29 #
” De tant en tant, fem una pausa”
Aquesta cita és interessant, la pausa ens porta a reflexionar en una reunió sobre el que es parla, també, a contrastar l’opinió dels altres, per expressar posteriorment la nostre idea.
Antonia Fernández Varela
06 nov. 18
8:14 #
Estic d’acord amb el comentari, encara que jo penso que la pausa s’ha d’anar fent a cada una de les fites que ens posem a la vida, per veure si hem d’anar corregint les nostres decisions.
Rocío Freijedo
26 oct. 18
9:26 #
“No escollir ja és una elecció, no existeix la neutralitat”
Estic d’acord amb ell, crec que si no esculls és per dos motius, perquè tens por i no vols donar la teva opinió o bé perquè estàs d’acord amb un del bàndols, previsiblement el més fort. Tothom té una opinió formada i si no l’expresses és per covardia.
Crec que s’ha de plantar cara i triar, perquè si no es fa, s’està donant la raó o el suport a qui té més possibilitats de guanyar o d’oprimir el més feble.
Nikola
26 oct. 18
12:17 #
“Un excés de confort afavoreix el parpelleig.”
Manuel de Pedrolo descriu una condició de la tranquil·litat en el confort amb una imatge d’una reacció física —el parpelleig—, en un entorn que acontenta certes necessitats i desitjos personals, i que, en fi, afavoreix un assossec i una satisfacció generals.
David Peña
29 oct. 18
21:05 #
Totes les llegües són insuficients
Penso que és un comentari molt encertat, amb el qual estic totalment d’acord. Per conèixer les cultures del món, és necessari conèixer les seves llengües, per tant mai es pot dir que se saben suficients llengües.
Carmen Castillo Manzano
29 oct. 18
21:44 #
“No cal que les lectures siguin solitàries”
Per què ho va dir? Potser pensava que la lectura, que és un acte íntim per excel·lència, no s’havia de definir sota l’ombra de l’aïllament necessàriament. De fet, es pot entendre com si fos tot el contrari: pots literalment llegir en veu alta amb l’objectiu de llegir per a altres. A més, la lectura pot donar-te les respostes a preguntes que alguna vegada tanmateix tu com els altres us havíeu fet i alimentar el debat sobre temes d’interès humà. El debat ens porta a compartir-nos, tot el contrari de la solitud.
La lectura, així entesa, té més a veure amb l’acompanyament. Em pregunto si Pedrolo hi estaria d’acord.
Antonia Fernández Varela
06 nov. 18
8:15 #
“De tant en tant, feu una pausa”
Fundación Pedrolo 2006 (consulta 12 marca 2012)
Opinió:
Cal tenir un objectiu i anar fent, però s’ha de fer una parada “de tant en tant”, per pensar si el camí que hem pres és el correcte o bé hem de rectificar alguna cosa durant el seu recorregut.
…..
.
Oscar Fumero
07 nov. 18
19:13 #
“La televisió fa la mateixa feina que en d’altres temps ha fet la religió: crear conformitats.”
Aquesta citació m’agrada perquè mostra un petit resum del que passa en el dia a dia. Abans la gent ho basava tot en la religió o el que deia l’Església, avui dia es basa molt en el que diu la televisió.
“A qui no li ha dit la seva mare:ves amb compte amb això, perquè a la tele ho diuen.”
Dina Navarro
13 nov. 18
13:03 #
“Mai no sabem si falten pàgines o en sobren”
Jo crec que l’escriptor es refereix a la censura, que pot viatjar per l’obra i transformar-la.
Al lector li arriba el llibre amb un principi, una narració i un final, dins d’aquesta narració,
pot ser que no sapiguem mai el que es va escriure; només saben el que estem llegint.