Arxiu per febrer, 2019

  • Les escultures de Barcelona

    «Les estàtues ens ajuden a conèixer millor alguns episodis de la nostra història ciutadana. Elles sempre ens miren. Cal que nosaltres també ens aturem a mirar-les.» Teresa-M Sala (Universitat de Barcelona)

    Article complet

  • Sessió de crims a les Corts amb Laura Gomara

    L’escriptora i professora Laura Gomara ha assistit a un curs de nivell Suficiència 2 de la delegació de les Corts per fer una sessió sobre diferents aspectes de la novel·la negra. Gomara ha fet un repàs dels elements principals que caracteritzen el gènere i els alumnes han tingut l’oportunitat de comentar un conte inèdit de l’autora que havien llegit prèviament. Per finalitzar la sessió, els alumnes, en petits grups, han escrit un microconte negre a partir d’un inici proposat per l’escriptora. Els microcontes que han resultat de l’experiència han estat força celebrats per les grans dosis de crueltat i sadisme que hi ha abocat els alumnes. Gomara és professora de narrativa, traductora i treballa en el sector editorial donant suport a joves escriptors. Recentment ha publicat la novel·la Vienen mal dades (Roca Editorial, 2017), finalista del premi L’H Confidencial 2016. L’escriptora, especialista en novel·la negra, conte breu, autoficció i narrativa de viatges entre d’altres gèneres, també imparteix cursos en línia des de les plataformes República de cursiva i Libros y literatura.

     

    Laura Gomara

    Article complet

  • El Dia de la Llengua Materna a les aules de Sants-Montjuïc i les Corts

    Les delegacions de Sants-Montjuïc i les Corts van desplegar un ventall d’activitats per commemorar el Dia Internacional de la Llengua Materna. El professorat ha dedicat una sessió a fer exercicis que posen en valor la importància de les diferents llengües del món i el sentit, profund i arrelat, que suposa haver estat en contacte amb una o unes llengües des de ben menuts. Una de les activitats que ha tingut més èxit ha estat la que s’ha fet en grups de B1. A partir de les diferents llengües de l’alumnat, s’han fet columnes a la pissarra i cada representant d’una llengua hi escrivia paraules quotidianes. Així, en un B1, per exemple, van poder comparar la diversitat de so i grafia de mots comuns en català, panjabi, urdú i àrab. Amb aquestes activitats s’ha pretès recordar les llengües existents arreu del món i també prendre consciència de les llengües que han desaparegut i que estan en perill d’extinció.

    Article complet

  • Maria Mercè Roca, la calidesa al Club de lectura

    La presència de Maria Mercè Roca al Club de lectura del Vapor Vell ha estat balsàmica. El propòsit era comentar l’obra Els arbres vençuts, però l’autora ha xerrat de moltes altres qüestions relacionades amb la creació, composició i elaboració d’una novel·la. Amb un to calmat, plàcid i acollidor, Maria Mercè Roca ha despertat les ganes de llegir tota la seva obra, que ja és considerable en quantitat i qualitat. L’escriptora coneix perfectament la tècnica de la narrativa i sap explicar amb tots els ets i uts cada pas en la construcció d’una novel·la. Tot i ser un llibre primerenc, Els arbres vençuts és una obra intemporal que ens remet a l’espai íntim i càlid propi de la paraula de la Maria Mercè Roca, amb qui no dubtaríem a confessar-li els nostres secrets de família.

     

     

     

    Maria Mercè Roca

    Biblioteca Vapor Vell 

    Article complet

  • Visita a la seu del Districte

    Els alumnes del curs I2 de la delegació de Sants-Montjuïc estan treballant a l’aula la història dels nostres barris, el nom dels carrers, l’organització del Districte i la participació ciutadana. Per acabar aquesta unitat han visitat la seu del Districte, i han fet una simulació d’audiència pública extraordinària per proposar el nom d’un nou carrer a Hostafrancs. Aquests són alguns dels noms proposats: carrer de Marina Ginesta, carrer dels Pollets, carrer de les Vinyes, carrer d’Antoni Tàpies, carrer del Català, carrer del Cobi, carrer de Rosa Parks, carrer de les Infermeres, carrer de la Convivència, carrer de la Marieta, carrer 12 de febrer de 2019, carrer de Joan Agut, carrer de Gabriel García Márquez, carrer dels Borinots, carrer de les Llevadores, carrer dels Ibers, carrer de la Novel·la Negra, carrer del Comerç.

    Article complet

  • Visita a la biblioteca Vapor Vell de Sants

    Els alumnes del nou curs Oral, curs que s’està pilotant al local de la delegació de Sants-Montjuïc, han visitat la biblioteca Vapor Vell. La visita ha servit per donar a conèixer als alumnes aquest espai i també han aprofitat per fer-se’n el carnet. L’alumnat, procedent majoritàriament del Pakistan, Nepal i el Marroc, fa poc temps que viu a Catalunya, gairebé no té coneixements de cap llengua romànica i té un nivell baix d’alfabetització cosa que els fa idonis per a aquest nou curs.

    Aquesta visita com altres activitats complementàries que el CNL de Barcelona organitza, serveixen per donar a conèixer als alumnes dels cursos de català recursos, espais i entitats, que els puguin ser útils en la seva vida quotidiana.

     

    Article complet

  • Nova sessió sobre l’esperanto a la delegació de Sants-Montjuïc

    Dr. Zamenhof

    El professor Ramon Perera i la professora Montserrat Franquesa de l’Associació Catalana d’Esperanto (KEA), han organitzat avui una nova sessió sobre aquesta llengua per als alumnes del curs “Llengua i Cultura” a l’aula de la delegació de Sants-Montjuïc.

    En aquesta sessió els ponents han explicat els orígens, la trajectòria i les característiques d’aquesta llengua artificial inventada a finals del segle XIX pel polonès Ludwik Lejzer Zamenhof i que avui dia torna a ser una llengua de comunicació global gràcies a les noves tecnologies. L’alumnat ha seguit amb interès les explicacions i han fet preguntes complementària sobre l’esperanto.

    Agraïm al Sr. Perera i a la Sra. Franquesa la seva predisposició a col·laborar amb el CNL de Barcelona per difondre l’esperanto entre l’alumnat dels cursos de català.

    Tríptic informatiu.

    Article complet

  • Els camins de Joan Brossa

    Buscant antifaç a la Rambla

    El dia 14 de febrer vam fer un recorregut per diferents punts de Barcelona. Eren carrers por on passava Joan Brossa, llocs que formaven part de la seva vida. Llocs que eren i són plens d’història i d’històries. Llocs on va deixar la seva empremta. Pot ser que no entenguem de forma directa la seva obra, però ens hi fa pensar i precisament això és el que ell volia que passés, que hi interactuéssim. Els seus poemes visuals són per transitar-los, per mirar-los de de diferents punts de vista, com el Barcino de la plaça Nova, el rellotge del Teatre Poliorama i tants d’altres. Al final, el que compta és que vam gaudir d’una estona agradable pels carrers de Barcelona i vam veure llocs per on havíem passat un munt de vegades, amb uns altres ulls, amb una altra mirada.

    Text de Jordi Serra, alumne de nivell S3 de la professora Rosa Morte a la delegació de les Corts

    Any Brossa 

    Article complet

  • ‘Assassinat al curs de català’, un joc d’escapada per a l’alumnat

    En el marc de la BCNegra’19 que organitza l’Ajuntament de Barcelona, el dimecres 13 i el dijous 14 de febrer, les delegacions de Sants-Montjuïc i de les Corts del CNL de Barcelona van organitzar el joc d’escapada Assassinat al curs de català, en què va participar l’alumnat dels cursos de català i alguns treballadors i treballadores de les Cotxeres de Sants.

    L’activitat es va fer a les Cotxeres de Sants tant al matí com a la tarda i al vespre, i hi van jugar 14 grups classe de tots els nivells, des del bàsic fins a superior. Durant 45 minuts, els alumnes havien d’esbrinar l’assassí, el motiu i l’arma de la història plantejada, en grups de 4 o 5 persones. En total hi van participar 308 persones. A més, segons el nivell, abans i després del joc, es fan diversos treballs d’aula orals i escrits.

    Les delegacions de Sants-Montjuïc i les Corts han projectat un seguit d’activitats relacionades amb el gènere de la novel·la negra, amb motiu de la Setmana de la novel·la negra de Barcelona (BCNegra) que s’ha celebrat a Barcelona del 24 de gener 3 de febrer.

    Durant el mes de gener i la primera setmana de febrer, s’han realitzat diversos treballs i exercicis a les aules relacionats amb autors i obres del gènere negre en català. A més, l’autora Anna M. Villalonga ja ha assistit a un curs a fer una xerrada sobre el seu llibre La dona de gris. Els autors Laura Gomara i Sebastià Bennasar visitaran els cursos els propers 26 de febrer i 4 de març. 

    Fotos de l’activitat

    Cotxeres de Sants

    Article complet

  • Anna Maria Villalonga, llum a la novel·la negra

    L’assistència d’Anna Maria Villalonga va ser molt celebrada pel grup Intermedi 2 dels cursos de català. Villalonga, escriptora, professora i pou de ciència pel que fa al gènere negre, va ser presentada per un alumne, que va destacar la seva tasca docent i literària. El coneixement de Villalonga sobre la novel·la negra és profund i amplíssim, com va quedar palès en la sessió, en què va fer una exposició magistral sobre la vitalitat actual del gènere a casa nostra i va aconsellar algunes obres imprescindibles per a aquells que vulguin investigar-hi. El alumnes també van tenir l’oportunitat de fer-li preguntes sobre el seu llibre La dona de gris, que havia estat llegit i treballat prèviament a classe. El grup, conduït per la professora Francesca, havia celebrat un club de lectura sobre la novel·la i s’havia informat sobre l’autora mitjançant una entrevista a televisió que va servir per fer una comprensió oral a l’aula. Una tasca posterior serà escriure, en forma de correu electrònic adreçat a l’autora, un final alternatiu a l’obra. Anna Maria Villalonga, amb el seu mestratge, va donar llum a un gènere no prou conegut per l’alumnat i, a més, tot el grup va tenir l’oportunitat de descobrir una escriptora amb grans qualitats literàries i humanes.

    A l’ombra del crim

    Article complet

Delegació de Sants-Montjuïc

C. Guitard, 17 – 08014 Barcelona
Tel. 934 912 797 – sants@cpnl.cat –

Horari matí: de dilluns a divendres, de 9 a 13.30 h
Horari tarda: dilluns, de 16 a 20 h

Tancat dilluns a la tarda del 15 de juny al 15 de setembre


Delegació de les Corts

C. Doctor Ibáñez, 38 – 08014 Barcelona
Tel. 934 119 605 – lescorts@cpnl.cat –

Horari matí: dimarts, de 9 a 13.30 h
Horari tarda: dilluns, de 16 a 20 h

Tancat dilluns a la tarda del 15 de juny al 15 de setembre

Del 24 de juliol a l’11 de setembre, tancat.


Música









Entrades recents


Arxius


Etiquetes


Xarxes socials


Formap


Eixos comercials de Sants-Montjuïc


Guia de centres educatius



visites


Arxius