• Celebració de l’Any Teresa Juvé. Què en sabem, d’aquesta autora?

    La història és a fora, però la vida és a dins, és a dir, que quan la història forma part de la teva vida, allò ja no és història, sinó vida, una cosa viscuda.

    Teresa Juvé

     

     

     

    Enguany se celebra l’Any Teresa Juvé, amb motiu del centenari del naixement d’aquesta escriptora i pedagoga catalana, de qui tenim la sort de poder llegir encara noves creacions literàries, atès que continua escrivint i publicant a bon ritme. La seva darrera novel·la és El degollador de Vallvidrera, publicada aquest passat mes de febrer.

    Aquest centenari és l’oportunitat per recordar o descobrir i també de posar en valor el seu recorregut personal i professional, tan ric en experiències, coneixements i reflexions.

    Dos eixos ben diferents defineixen la trajectòria literària de Teresa Juvé: d’una banda els textos que contribueixen a la memòria històrica del segle xx, de la qual ella n’és testimoni per l’experiència vital, i que venen representats per obres com L’aiguamorts de la ciutat o l’autobiografia Tu ets jo i, per altra banda, la novel·la negra ambientada al s. XVI.

    Teresa Juvé i Acero va néixer a Madrid l’any 1921 i va estudiar a la Institución Libre de Enseñanza. Més endavant, va venir a viure a Barcelona i va estudiar a l’Institut Escola Ausiàs March de la Generalitat de Catalunya. Probablement aquest tipus d’educació ja des de la infantesa és un primer ascendent en la seva manera de pensar humanista, racional, en defensa de les llibertats i que valora un aprenentatge basat en l’experiència.

    Després de la Guerra Civil espanyola, la seva família es va haver va exiliar a França, a Tolosa de Llenguadoc. Durant la Segona Guerra Mundial Teresa Juvé va formar part de la resistència francesa i va posar la seva vida en risc més d’una vegada.

    Pel que fa als estudis i la feina, a França va estudiar Filologia i Literatura Comparada, i amb els anys es va especialitzar en llengua i literatura occitana dels segles XVI i XVII. Un cop acabada la guerra, se’n va anar a viure a París on va treballar com a professora de filosofia i lletres a instituts de secundària, de caràcter innovador i experimental.

    La seva primera novel·la, La charca en la ciudad , va quedar finalista del premi Nadal de l’any 1963. Tracta de la vida de les dones en un camp de concentració francès, després de la guerra civil espanyola. Es va publicar l’any 2005 en català, amb el títol L’aiguamort a ciutat. Memòries d’exili.

    Teresa Juvé va tornar a Catalunya l’any 1970 acompanyada del seu marit, Josep Pallach, i la seva filla, i va fer classes a instituts de secundària i a la Universitat Autònoma de Barcelona.

    Escriure novel·les li ha permès connectar dues passions: el coneixement especialitzat i la motivació per la història, la societat i la cultura del s. XVI amb l’entusiasme per les novel·les detectivesques. Així que, amb gairebé vuitanta anys, va començar a escriure el que esdevindria una sèrie de novel·les d’intriga ambientades en diferents indrets de la Catalunya del s. XVI, protagonitzades pel portantveus Jaume Plagumà i el seu ajudant, el jutge Pere Joanola, que durant el regnat de Felip II hauran de resoldre els diferents enigmes plantejats a cada novel·la. Algunes d’aquestes novel·les són El portantveus s’ha equivocat (1997), Un crim a l’armada invencible (2000) , la Commedia dell’arte sota sospita (2000), Juguesca mortal (2002), La trampa (2014), L’arbre trencat (2019) o la recent El degollador de Vallvidrera (2021)

    A part de l’argument de misteri que fa que el lector segueixi la lectura fins al final, aquestes novel·les descriuen amb detall com eren la vida, la política, la cultura, els costums i els pobles i les ciutats a la Catalunya del s. XVI. Cada llibre li permet parlar d’un indret diferent, descrit amb detall i versemblança i -tal com la mateixa Teresa diu- narrats amb una perspectiva cinematogràfica.

    Esperem de tot cor que en Plagumà i en Joanola recorrin les vegueries de Catalunya durant molt de temps.

    Si en voleu saber més…

     

Els comentaris per aquesta entrada estan tancats.

Delegació de Sants-Montjuïc

C. Guitard, 17 – 08014 Barcelona
Tel. 934 912 797 – sants@cpnl.cat –

Horari matí: de dilluns a divendres, de 9 a 13.30 h
Horari tarda: dilluns, de 16 a 20 h

Tancat dilluns a la tarda del 15 de juny al 15 de setembre


Delegació de les Corts

C. Doctor Ibáñez, 38 – 08014 Barcelona
Tel. 934 119 605 – lescorts@cpnl.cat –

Horari matí: dimarts, de 9 a 13.30 h
Horari tarda: dilluns, de 16 a 20 h

Tancat dilluns a la tarda del 15 de juny al 15 de setembre

Del 24 de juliol a l’11 de setembre, tancat.


Música









Entrades recents


Arxius


Etiquetes


Xarxes socials


Formap


Eixos comercials de Sants-Montjuïc


Guia de centres educatius



visites