Itinerari literari amb Marcel Fité
Aquest trimestre els alumnes de la Francesca Rabassa d’Intermedi 2 de les Corts han llegit El llibreter assassí de Barcelona i han fet un itinerari literari amb el seu autor, l’escriptor Marcel Fité. Han passejat pels carrers de la Ribera, pels mateixos que va passejar en Jaume, el protagonista de la novel·la, abans d’entrar al convent de Sant Francesc. Caminant pels carrers dels oficis i les places, un vespre fred d’hivern, han pogut imaginar com vivia la Barcelona menestral de la primera meitat del segle XIX i el clima de terror que es va estendre per tots els carrers de la ciutat durant el mandat del comte d’Espanya. Agraïm la col·laboració de Marcel Fité.
10 comentaris
Simon
08 març 23
23:11 #
Fa un fred de mil dimonis, és fosc i encara sort que no plou. Hi ha una dotzena llarga de gent valenta fent front al mal temps per un motiu comú: l’arribada d’en Marcel Fité, autor del llibre i avui el nostre guia.
L’home entra al grup amb la tranquil·litat d’un amic de tota la vida i somriu. Tot seguit comença la ruta. El pas és lent, però sense perdre cap detall. De tant en tant, fem una parada per a un poema ben triat i se’ns emporta enrere en el temps. L’experiència va ser única i inoblidable però, potser, millor a l’estiu!
Francisco
09 març 23
17:51 #
Cap a dos quart de vuit ens vam trobar on eren les Voltes del Fuster amb en Marcel Fité, autor del llibre; la Francesca , la professora de català, i els companys del curs Intermedi 2.
Vam anar caminant cap al carrer de les Panses, on va viure l’oncle sabater d’en Jaume i, després, fins al carrer dels Agullers, on hi havia la sastreria del pare. En aquesta sastreria hi havia un emprovador misteriós on va treballar l’Ernest Hoffman.
Vam passar per Santa Maria del Mar, on van batejar en Jaume, i pel carrer Montcada, on hi ha diverses cases-palaus, fins a l’església romànica d’en Marcús. Caminant pel carrer dels Cardes, vam passar davant de l’Hostal de la Bona Sort, fins a la plaça de Sant Agustí Vell, on hi ha la Font del Gat i, finalment, per on era el Rec Comtal fins al passeig de l’Esplanada.
Va ser una passejada literària molt interesant.
Gloria
09 març 23
22:33 #
Els alumnes del curs de català d’intermedi 2, vam llegir La veritable història del llibreter assassí de Barcelona. Com activitat complementària vam fer una passejada literària amb el seu autor, Marcel Fité, l’1 de març.
Em va agradar molt caminar pels carrers que es mencionen en el llibre, especialment, el carrer els Agullers on era la sastreria del pare del protagonista.
Em va cridar l’atenció l’edifici ubicat al carrer Carders, 12, d’estil gòtic, construït al segle XVII i que va funcionar com hostal fins a finals del segle XIX.
Per a mi, com a estrangera, conèixer part de la història de Barcelona d’aquesta manera va ser fascinant, ja que els llibres d`història no són tan interessants.
Us convido a fer una ruta històrica de la ciutat, perquè es dóna una altra mirada de la configuració del nucli antic, els carrers estrets, les petites places i els edificis característics, que ens recorden el seu passat medieval.
Concepcion
10 març 23
16:19 #
El passat 1 de març vam tenir el plaer de compartit una passejada literaria amb l’autor del llibre “La veritable historia del llibreter assassí de Barcelona” en Marcel Fité.
L’autor amb les seves paraules ens va portar a la Barcelona del segle XIX, els seus carrers amb els noms dels oficis de l’epoca, per exemple, Agullers, Llireters….,restes de la muralla.
Durant el recorregut va lleguit poemes relacionats amb els noms dels carrers,el quemés en va agradar va ser davant de Sta. Maria del Mar, amb veu tenue,baixa.
Tot en una tarda freda, l’autor m’ha despertat les ganes d’ampliar els meus conoixements de Barcelona.
Edna
11 març 23
11:01 #
Va ser una experiència molt interessant, vaig conèixer, per primera vegada, la ciutat que s’amaga sota els records d’en Jaume. Vam recórrer el camí que ell feia amb la seva família els diumenges. Al principi, plens d’alegria i, després, amb el pes de la repressió que condemnava la ciutat i apagava cada dia el mestre sastre.
Vaig assabentar-me que els carrers que ara envaeixen el comerç i el turisme, van ser testimoni de fets històrics molt importants i que van travessar la vida a la ciutat emmurallada. És a dir, que vaig conèixer una altra Barcelona, diferent que la que recorro cada dia.
Encara que no hi són, vaig veure les muralles medievals que van resistir-se a caure gairebé fins a l’arribada d’una època molt més moderna. Aquella ciutat que ara és un barri, va buscar la llum fins que va trobar-la.
Després d’aquesta experiència, potser participaré més sovint en sortides culturals per conèixer més i, fins i tot, m’apuntaré en un club de lectura.
Julio Jara
11 març 23
22:38 #
He tingut la sort de participar, com a alumne, en aquest itinerari literari amb l’autor Marcel Fité i la meva professora Francesca i he trobat que és una activitat molt gratificant.
Durant aquesta activitat l’autor ens va donar diverses dades i va fer observacions molt interessants. De fet, caminant pels carrers amb noms d’oficis i les places on es desenvolupa l’obra, vam poder imaginar aquella Barcelona del segle XIX i la por que es vivia en aquella època degut al mandat del comte d’Espanya. A més a més, l’autor ens va aclarir temes molt importants, com per exemple, el sistema de clavegueres que va provocar situacions una mica incòmodes en aquella època. També, va ser impressionant com l’autor ens va recitar alguns poemes que, tot i que no eren al llibre, tenien certa relació amb el període cronològic de l’obra. D’aquesta manera tan artística ens va permetre aprofundir el nostre coneixement sobre la temàtica.
En resum, estic molt agraït amb l’autor i amb la Francesca (professora) per haver portat a terme aquesta activitat. De fet, gràcies a aquesta sortida tinc una imatge mental més clara d’aquella Barcelona emmurallada.
Finalment, només vull comentar que malgrat el fred ha valgut la pena aquest itinerari literari.
Elias Guillén
12 març 23
11:26 #
Marcel Fite va escriure l’obra de La veritable història del llibreter assassí de Barcelona, en un context històric sobre la base del segle XIX, en una Barcelona revolucionària i convulsa.
EL passat dimecres 1 de març, vam tenir l’oportunitat de fer una passejada literària pel barri de la Ribera amb l´autor de l`obra.
Vam passejar pels carrers dels oficis mentre Marcel Fite ens explicava i recitava poemes de l’època que donaven sentit al que havíem llegit al llibre.
Personalment, em va agradar molt aquest itinerari literari, és el primer que he fet, i l’experiència és molt positiva. Em va ajudar molt a entendre la Barcelona del segle XIX i la seva estructura arquitectònica de l’època.
Molt recomanable.
Nataliya
12 març 23
16:16 #
La setmana passada vam tenir el plaer de conèixer l’escriptor del llibre, que vam llegir a la classe de català, Marcel Fité.
L’autor ens va fer una passejada literària de La veritable història del llibreter assassí de Barcelona, una novel·la que parla de la ciutat en els anys 1827-1836.
La passejada va ser tot un èxit, va ser molt interessant. L’escriptor ens va portar pels carrers, places, i carrerons que surten al llibre, i ens va explicar moltes curiositats.
La majoria dels carrers duien nom d’un ofici, per exemple: Mirallers,Fusters, Agullers, etc.
També vam conèixer el carrer on vivia i on tenia el seu negoci de sastreria la família del protagonista del llibre. Per un instant, semblava que érem en aquella època de la novel·la quan Marcel Fité ens explicava detalls del llibre, per exemple, com es vestia, de què treballava i què feia la gent en aquella època.
Quan vam finalitzar la passejada, l’escriptor Marcel Fité ens va prometre que vindria un dia a la classe per signar el llibre, per la seva part és tot un detall.
Sonia
12 març 23
21:43 #
Malgrat l’aire congelat que ens feia dubtar si érem a Barcelona o a Oslo, el dimecres passat vam fer un recorregut literari amb Marcel Fité, autor de la novel·la que hem llegit a classe. va ser tot un viatge en el temps.
És la primera vegada que tinc l’oportuniitat d’acabar un llibre i caminar pels mateixos carrers que els seus personatges i en companyia de l’autor.
Aquest passeig m’ha fet adonar de la molta història que hi ha amagada a Barcelona, una citutat que sempre visualitzo com a moderna i contemporània. Als carrerons i racons més senzills es troben senyals, escuts i símbols que ens envien missatges com si fóssim en un room scape urbà.
Per acabar, el que més em va agradar va ser conèixer el seu proxés creatiu a l’hora de plantejar i desenvolupar les seves obras.
Laura
12 març 23
22:59 #
El passat dimecres 1 de març vam sortir a fer una passejada literària els companys del curs intermedi 2 de català amb Marcel Fité, autor de la novel.la “La veritable història del llibreter assassí de Barcelona”.
La trobada va començar a les 19.30h davant de l’entrada principal de l’edifici de correus, al final de la via Laietana. Allà es trobaven les Voltes dels fusters, lloc on hi havia les parades dels Encants i que a en Jaume, protagonista de la novel.la, li agradava tant anar-hi.
Vam caminar fins l’església de Santa Maria del Mar, on cada diumenge al matí, en Jaume i la seva família anaven a missa i és allà on l’autor ens va llegir un poema de Mossèn Cinto Verdaguer. Després vam continuar pel carrer dels Agullers, on els pares d’en Jaume tenien la satreria.
Seguidament, vam arribar fins a la plaça de Sant Agustí Vell, on l’autor ens va llegir un poema de Joan Maragall i ens va explicar que on es troba actualment el Centre Cívic Convent de Sant Agustí estava ubicat l’antic convent del mateix nom, que va ser destruit parcialment l’any 1714.
Continuant pel carrer Carders vam passar per davant de l’Hostal de la Bona Sort, on la gent deixava els paquets que volia enviar fora de la ciutat i vam acabar molt a prop del passeig Lluís Companys, al final del passeig de Sant Joan, antic passeig de l’Esplanada.
En definitiva, no va ser només una interessat sortida cultural sinó que també, gràcies a en Marcel Fité, ens vam poder situar en la Barcelona de l’època i vam poder reviure els llocs i els carrers on es desenvolupa la història.
Gràcies Marcel!