Arxiu per juliol, 2018

  • Pompeu Fabra, protagonista d’una vintena d’actes d’estiu del Consorci per a la Normalització Lingüística

    Hi ha programades cinc conferències sobre Fabra a càrrec de David Paloma, Ramon Sistac, Jordi Manent i M. Rosa Lloret. Dotze municipis acolliran l’exposició “Pompeu Fabra. Una llengua completa”

    El descans de l’estiu no atura les activitats per homenatjar Pompeu Fabra. Una quinzena de municipis organitzen actes durant els mesos de juliol, agost i setembre, en el marc de les programacions dels serveis municipals oberts al públic.

    Es tracta de poblacions que, durant l’estiu, reben molts visitants sobretot de turisme interior, la qual cosa contribueix a la divulgació de la vida i l’obra fabrianes, en un ambient més peculiar, relaxat i distès que el del ritme accelerat de la resta de l’any.

    De juliol a setembre: cinc conferències, tretze exposicions i una representació teatral

    Gràcies a l’impuls de la Direcció General de Política Lingüística del departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i a la participació del Consorci per a la Normalització Lingüística, s’han organitzat una vintena d’actes per commemorar Pompeu Fabra durant l’estiu, per diferents indrets del territori català.

    Cinc conferències faran un apropament a la figura del Mestre, des de perspectives diverses. David Paloma tracta “Els dos projectes de Pompeu Fabra”, el 4 de juliol a la Seu d’Urgell; Ramon Sistac enfoca “Pompeu Fabra des de Lleida”, el 22 de juliol, a Alcoletge; Jordi Manent descriu dues vessants importants de Fabra: el “lingüista excepcional i el personatge cívic”, el 7 de setembre a Balaguer i el 13 de setembre a Vilassar de Mar, i M. Rosa Lloret “descobreix el mestre Fabra, vist pels seus alumnes”, el 20 de setembre a Tremp.

    L’exposició “Pompeu Fabra. Una llengua completa” fa ruta estiuenca per dotze poblacions catalanes. Tortosa l’acull dues vegades: a la Biblioteca Marcel·lí Domingo i als Serveis Territorials de Cultura; la Seu d’Urgell, a la Biblioteca Sant Agustí; l’Arboç, a la Biblioteca Municipal; Cabrera de Mar, a la Biblioteca Ilturo; Pineda de Mar, a la Biblioteca Serra i Moret; Cunit, a la Biblioteca Municipal Marta Mata; Alcoletge, al Centre d’Interpretació del Patrimoni de la Guerra Civil Ermengol Piró; Malgrat de Mar, a la Biblioteca la Cooperativa; Tarragona, a les dependències del Centre de Normalització Lingüística; Palau-solità i Plegamans, a la Masia de Can Cortès; Balaguer, a la Sala d’exposicions de l’Ajuntament, i Vilassar de Mar, a la Biblioteca Ernest Lluch. Tretze exposicions que serveixen com a reclam estival per aprofundir en la vida i l’obra del “seny ordenador de la llengua catalana”.

    Cabrera de Mar gaudirà de la magnífica interpretació de l’actor i guionista Òscar Intente, que dona vida a pensaments i reflexions al voltant del llegat de Fabra, en el brillant monòleg “Pompeu Fabra: jugada mestra!”.

    En global, es tracta d’un estiu que permet combinar les vacances amb la commemoració i la redescoberta d’un personatge tan il·lustre per a la memòria col·lectiva catalana dels últims temps.

    El fruit del treball en xarxa

    L’esforç transversal de la Direcció General de Política Lingüística, els Serveis Territorials de Cultura de les delegacions de Lleida, Tarragona i Terres de l’Ebre, i el Consorci per a la Normalització Lingüística, a través dels centres de normalització lingüística de Lleida, Tarragona, el Maresme, Sabadell i les Terres de l’Ebre, han fet possible mantenir viva l’activitat fabriana durant els mesos d’estiu.

    Ha estat imprescindible, també, l’aportació i el suport de les biblioteques o altres espais municipals de cada territori, que han contribuït en l’organització dels actes, cedint els espais corresponents.

    Any Fabra

     
    Share

    Article complet

  • Aquest estiu… cinema en català!

    Una opció molt bona per gaudir de l’estiu a la fresca és anar al cinema. Durant el mes d’agost s’estrenaran diverses pel·lícules en català o en versió original subtitulada en català:

    3 d’agost, Els increïbles 2
    17 d’agost, Quines bestioles!
    6 de setembre, Over the limit
    14 de setembre, Iqbal i el superxip

    Podeu consultar tota l’oferta de cinema en català actualitzada al web de la Direcció General  de Política Lingüística. També trobareu informació sobre les estrenes en català, les sales on es projecten, enllaços d’interès, els cicles de cinema en català, notícies, etc.

    Gaudiu del cinema en català!

    A tot Catalunya. Consulteu la programació dels cinemes.
    Share

    Article complet

  • Resultats molt positius del Consorci per a la Normalització Lingüística en el primer semestre d’any

    Èxit en tots els àmbits del CPNL: nombre d’inscripcions als cursos de català presencials i en línia, participants del Voluntariat per la llengua i convenis, acords i cursos al sector socioeconòmic.

    El Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) fa balanç dels resultats de gener a juny de 2018 i tanca el primer semestre amb una valoració molt positiva, amb increments considerables en totes les dades registrades, respecte als anys anteriors.

    Pel que fa al nombre d’inscripcions dels cursos presencials, les 43.520 inscripcions formalitzades d’enguany han augmentat en gairebé un 4,5 % respecte al mateix període del 2017 i en un 7,45 % respecte al 2016.

    D’aquestes inscripcions, un 65,6 % correspon a cursos de català inicial i bàsic, per a persones amb pocs o cap coneixement de llengua catalana, també amb un augment significatiu respecte als anys anteriors, en què representava un 61,8 % el 2016, i un 63,3 % el 2017. Una dada especialment rellevant, si es té en compte que justament les línies de treball per al 2018, aprovades pel Ple del CPNL del passat 16 de maig, prioritzen aquest segment de la població per fer possible l’objectiu que tothom tingui la capacitat d’usar la llengua pròpia del país.

    Més inscrits d’origen estranger

    L’increment d’inscripcions als cursos de català inicial i bàsic es veu reflectit en el nombre de persones inscrites d’origen estranger, que enguany representa un 5,4 % més que el 2017 i un 8,28 % més que el 2016.

    Així, un 91,3 % de les inscripcions d’aquest primer semestre dels cursos inicials i bàsics són de persones d’origen estranger. Un percentatge que disminueix en els cursos de nivells més alts, tot i que continua sent molt important en cursos de català elemental (un 67,3 % del total) i, per bé que la dada és inferior, també és especialment notable en els cursos de català intermedi (un 37,5 % d’alumnes és d’origen estranger).

    També augmenta l’interès per l’aprenentatge en línia

    Com a alternativa als cursos presencials, l’oferta per aprendre català en línia (tant a través de la plataforma Parla.Cat, com l’Aula Mestra o altres formats) es mostra com un sistema pràctic i atractiu per als seus usuaris. En aquest sentit, les 2.851 inscripcions d’enguany representen un increment del 5,20 % respecte al 2017 i del 14,91 %, respecte al 2016.

    Un 40,37 % d’aquestes inscripcions correspon a nivells més avançats de català (de suficiència), però no és gens banal la xifra de 543 inscripcions als cursos bàsics, que representa un 19 % del total d’inscripcions en línia.

    Bones perspectives per al Voluntariat per la llengua

    La tendència d’èxit del programa de Voluntariat per la llengua es manté amb les dades del 2018 per damunt de les 5.100 parelles lingüístiques, amb bones perspectives de millora, atès l’augment d’inscripcions d’enguany de persones voluntàries (un 2,65 % més que el 2017 i un 14,75 % més que el 2016) i de  persones aprenentes (un 9,30 % més que el 2017 i un 17,71 % més que el 2016).

    La constatació de l’èxit consolida aquest programa com una eina fonamental per a l’ús de la llengua, sobretot com a complement per a les persones que l’estan aprenent.

    Es reforcen els vincles amb el sector socioeconòmic

    L’esforç i la implicació dels tècnics de normalització lingüística amb el treball en xarxa al territori referma els resultats positius en el sector socioeconòmic, que busca el valor afegit d’una bona comunicació oral i escrita.

    Aquest compromís compartit fa que s’hagi incrementat significativament el nombre de convenis i acords de col·laboració amb comerços adherits al Voluntariat per la llengua (de 2.727 el primer semestre del 2017 passen a 3.195, el 2018) i amb comerços implicats en el programa I tu, jugues en català?, que passen de 174 el 2017 a 199 el mateix període del 2018.

    Cursos de català del CPNL

    Voluntariat per la llengua

    Empresa

     

    Share

    Article complet

  • 15 anys de Voluntariat per la Llengua

    El Voluntariat per la llengua celebra 15 anys amb més de 125.000 parelles lingüístiques i milions d’hores de conversa en català! http://breu.cpnl.cat/15anysx

    Share

    Article complet

  • El curs del Bàsic 1 del juliol acaba amb la visita a la biblioteca i pintant mandales

    El curs, que va començar el 19 de juny, va acabar el 12 de juliol amb la visita a la Biblioteca Ignasi Iglésias per conèixer els serveis i recursos que ofereix, especialment pel que fa a l’aprenentatge del català i, també, perquè puguin gaudir de la lectura amb els llibres de lectura fàcil i còmics que s’hi poden demanar en préstec.

     

     

    Durant aquest mes els alumnes, amb la professora Encarna Mendoza, han après a presentar-se i a relacionar-se en català amb activitats i pràctiques diverses, individualment o en grup, com la de pintar mandales per practicar els noms dels colors i els seus significats.

     

    Share

    Article complet

  • La Delegació de Sant Andreu col·labora amb el Fabrestiu 2018

    En la 5a edició del Fabrestiu  que va tenir lloc el 10 i el 12 de juliol, a la plaça de Can Fabra, els infants i joves de 3 a 12 anys van gaudir dels jocs, tallers i activitats que les entitats, els serveis i els projectes del recinte Fabra i Coats van preparar per a l’ocasió.

    Així, s’hi podien trobar des de jocs de rol i jocs tradicionals a activitats de dibuix, iniciació als castells i als escacs o cinema, entre moltes altres.

    La Delegació de Sant Andreu del CNL de Barcelona hi ha participat per segona vegada consecutiva aportant material per complementar algunes activitats: vocabulari especialitzat i jocs lingüístics visuals relacionats amb  els escacs, els castells, el còmic i els jocs tradicionals catalans.

    Programa Fabrestiu2018

    Share

    Article complet

  • El Govern de Catalunya aprova els nous Estatuts del Consorci per a la Normalització Lingüística

    Els nous Estatuts permetran donar resposta als reptes que la llengua i la societat catalanes tenen plantejats en l’actualitat.

    El Govern ha aprovat els nous Estatuts del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), constituït per la Generalitat i 135 ens locals l’any 1989, amb més de 700 treballadors, que presta serveis a 146 punts arreu de Catalunya. Per l’Acord de Govern 133/2015, de 4 d’agost, van ser modificats per adaptar-los a la Llei estatal 27/2013, de 27 de desembre de racionalització i estabilitat de l’Administració Local. En trenta anys d’existència, el Consorci ha format en català 1,7 milions de persones, ha gestionat més de 125.000 parelles lingüístiques i ha anat estenent la seva actuació a diversos àmbits com ara empresa, salut, justícia i tot tipus d’entitats.

    Les finalitats del Consorci són estendre el coneixement de la llengua catalana en l’àmbit de l’ensenyament no reglat, fomentar l’ús del català en tots els àmbits de la societat al territori i contribuir a la divulgació de la llengua catalana en col·laboració amb altres organismes i entitats.

    La renovació dels Estatuts respon a la necessitat d’adequar-los a la normativa bàsica que regula els consorcis i que l’adscriu a l’Administració de la Generalitat, que obliga a aplicar el seu règim jurídic, a la necessitat de donar compliment a les resolucions aprovades pel Parlament de Catalunya, que insten el Govern a incrementar progressivament la seva aportació fins a assolir el cost del personal estructural del CPNL i a la necessitat d’adaptar-los a la complexitat i a l’increment del seu volum, tant en personal com en els serveis que presta. El Consorci fou creat i manté el consens entre les administracions que l’integren en la voluntat compartida de treballar conjuntament per promoure el coneixement i l’ús del català des d’una perspectiva d’acolliment i de cohesió social.

    Els nous Estatuts també donen compliment a les línies d’acció aprovades el 2014 al Pla director i estableixen criteris àgils i transparents en la gestió de personal, amb la incorporació de processos selectius en la provisió de llocs de treball basats en els principis de mèrit i capacitat. Finalment, racionalitzen, simplifiquen i fan més equitatiu i homogeni el sistema d’aportacions al Consorci per part de tots els consorciats. Els nous Estatuts s’han elaborat amb la participació dels ens locals, que n’han enriquit el resultat.

    El Consorci per a la Normalització Lingüística fa trenta anys que treballa per l’aprenentatge i el foment de l’ús de la llengua catalana. Catalunya, que en les darreres dècades ha rebut gairebé dos milions de persones d’arreu del món, té en el Consorci un organisme clau per atendre la diversitat i la pluralitat lingüístiques. L’aprenentatge i l’ús de la llengua catalana i també l’apropament al patrimoni sociocultural tenen un paper clau en la construcció d’una societat cohesionada.

    El Consorci va néixer per donar continuïtat a la tasca iniciada pels ajuntaments i la Generalitat de Catalunya en començar el període democràtic. Els ajuntaments van ser pioners de la normalització lingüística, van recuperar els noms i la senyalització dels carrers, van restablir l’ús normal del català a la seva pròpia administració i van organitzar cursos de català en conveni amb la Generalitat. El Consorci va permetre la cooperació de les administracions catalanes en les polítiques de normalització lingüística al conjunt del territori.

    Aquesta cooperació entre Govern i ens locals durant tants anys posa de manifest la voluntat compartida de promoure l’ensenyament i l’ús del català, que ara es manifesta, una vegada més, en aquests nous Estatuts, que van ser aprovats pel Ple de l’organisme el dia 6 de juliol de 2017.

    Share

    Article complet

  • Comença el concurs fotogràfic #FabraDeVacances a les xarxes

    La revista “Llengua Nacional” proposa durant els mesos de juliol, agost i setembre un concurs fotogràfic a les xarxes socials perquè els participants es facin fotos en els indrets relacionats amb la vida de Pompeu Fabra: carrers, places, equipaments, etc.

    Aquests espais es poden localitzar al Mapa Fabra, que la Direcció General de Política Lingüística (DGPL) ha elaborat amb motiu de la commemoració de l’Any Fabra. Així, el concurs #FabraDevacances pretén complementar la iniciativa #MapaFabra de geolocalització, promoguda per la DGPL amb la col·laboració dels ajuntaments.

    Per participar en el concurs cal seguir el compte d’@AnyFabra i @LlenguaNacional i etiquetar les fotos amb el nom del concurs, #FabraDeVacances, en el moment de publicar-les als perfils personals de Twitter, Facebook i Instagram.

     

    Un jurat, format per un fotògraf professional de prestigi, una dissenyadora, representants de l’Any Fabra, la DGPL i “Llengua Nacional”, escollirà la imatge guanyadora. El seu autor o autora rebrà com a premi una màquina GO PRO d’esports d’aventura de prestacions avançades.

     
    Share

    Article complet

  • Inici preinscripcions per als cursos de setembre

    Preinscripcions als cursos de català per a a dults que començaran a principis de setembre.

    Si estàs pensant a fer un curs de català passat l’estiu, vine a la Delegació de Sant Andreu a partir del 10 de juliol.

    Delegació de Sant Andreu

    c. Sant Adrià, 20, 1r pis

    Recinte Fabra i Coats

    Tel. 932 740 356

     

    Share

    Article complet

  • Ruta pels comerços de Sant Andreu amb el B3 del SOC

    Divendres, 6 de juliol, la classe del Bàsic 3 del SOC van entrar a alguns dels establiments col·laboradors del VxL que hi ha al barri de Sant Andreu per fer-hi una pràctica oral.
     
     
    Amb la professora Amor Montané, l’alumnat primer va preparar l’activitat a classe; es van formar dos grups i cadascun va preparar la ruta i les preguntes que calia fer als establiments de l’altre grup. Seguidament, van intercanviar els papers entre els grups i van sortir al carrer. La primera parada va ser al mercat de Sant Andreu, on hi ha diversos establiments col·laboradors del VxL. En sortir del mercat, els estudiants van continuar la ruta pel carrer Gran i alguns carrerons de l’entorn.
    Aquesta activitat va permetre a tots els alumnes practicar l’expressió oral en català en un context real.  Així, també van ampliar vocabulari i expressions sobre els aliments i van conèixer tot tipus de botigues del barri com carnisseries, farmàcies, merceries, llenceries…, algunes de les quals són l’herència de moltes generacions de comerciants andreuencs.
    Des d’aquí agraïm a tots els comerços la bona predisposició i la gran acollida que van donar als alumnes, cosa que va contribuir a fer que l’activitat fos un èxit i que els estudiants sentissin que ja poden anar a comprar en català.
     
    Share

    Article complet

Comptador de visites


Delegació de Sant Andreu

Atenció al públic a Sant Andreu:

de dilluns a divendres de 9.00 a 13.30 h i dijous, també, de 16.00 a 20.00 h

932 740 356

Recinte Fabra i Coats

Sant Adrià, 20 / Gran de Sant Andreu, 202

Edifici 15, 1r pis

santandreu@cpnl.cat          

 

Consulta l’oferta de cursos aquí.


Recursos lingüístics en línia


Arxius