Arxiu per octubre, 2013

  • 6a sessió Elemental 3

    Hola a tothom,

    Avui hem començat la sessió repassant allò que vam fer dimarts. El que més ens ha sorprès és el verb adonar-se. El recordeu?

    jo m’adono
    tu t’adones
    ell s’adona
    nosaltres ens adonem
    vosaltres us adoneu
    ells s’adonen

    Necessitem dir de què ens adonem. Si no ho diem, necessitem el pronom en. Una mica més difícil aquesta combinació. 😉

    jo me n’adono
    tu te n’adones
    ell se n’adona
    nosaltres ens n’adonem
    vosaltres us n’adoneu
    ells se n’adonen

    A continuació hem comentat les característiques d’una carta a partir de la lectura de la pàgina 141. En grups, heu revisat les cartes que vau fer el primer dia i hi heu fet algunes modificacions. La setmana vinent les comentarem.

    Finalment, com que demà és Tots Sants, hem acabat ordenant un text sobre aquesta festa i comentant com se celebra en altres països. Per exemple la Lara ens ha explicat com se celebra a Itàlia, la Yackie ens ha explicat què es fa a Mèxic, l’Azucena ens ha parlat d’Holanda i la Patricia ens ha explicat el cas del Brasil. Ah! I l’Enrique ha confessat que no ha tastat les castanyes. Enrique, ja saps què has de fer de deures: tastar-les. 🙂

    Bé, de deures hem de fer els exercicis que falten per acabar la 1a unitat del quadern d’exercicis (7, 9, 10 i 11) i, si podeu, aquesta activitat relacionada amb els panellets: panellets.

    Bon profit i bona castanyada!

    Lourdes

    Share

    Article complet

  • 6a sessió B3

    Hem recordat què vam treballar dimarts. Això ens ha servit per repassar el passat perifràstic. Hem resolt uns quants dubtes, com el present de la perífrasi de probabilitat (deure + INF.). Hem vist, també, com es diferencia de la d’obligació (haver de + INF.).

    31102013 (2)

     

    La gramàtica que hem recomanat és aquesta:

    Hem recordat quines eren les preguntes que volien respondres sobre els escriptors exiliats. Hem pensat que per saber sobre Joan Oliver (Pere Quart) també podíem investigar sobre les mateixes preguntes. Per parelles, hem completat una biografia de l’autor sabadellenc.  biografia Joan Oliver A biografia Joan Oliver B Finalment, hem respost les preguntes inicials.

    Tot seguit hem pensat què fèiem abans i què fem ara. Això ens ha servit per repassar l’imperfet.

    Finalment, hem mirat d’endevinar els jeroglífics de cinc productes de la Castanyada. Si voleu saber més d’aquesta tradició, cliqueu aquí. Ah, per cert, si voleu fer panellets  cliqueu aquí.


    Recordeu que a partir de dimarts cada dia un de vosaltres explicarà la cançó del dia. Seguirem l’ordre amb què vaig publicar. Si voleu consultar la llista, cliqueu aquí.

    Bona castanyada i compte amb els excessos!

    Share

    Article complet

  • 6a sessió Intermedi 1

    Bon dia,

    Avui hem començat recordant què vam fer dimarts passat. Per fer una mica de memòria, hem llegit l’entrada del dietari. El Tadeusz m’ha fet veure que em vaig equivocar en les estructures de les invitacions i que me’n vaig oblidar un parell. Aquí teniu la versió revisada.

    A continuació, hem comprovat si havíem separat per síl·labes correctament la llista de les coses que necessitem per a la festa. Aquest n’és el resultat.

    Ens havia costat una mica l’aigua, la truita, el formatges, les estovalles i els tovallons. Aquestes paraules ens han servit per recordar què és un dígraf i quins són els que se separen o no. També ens han servit per explicar els diftongs. Si no heu vingut, demaneu-me la fotocòpia el proper dia.

    Durant la segona part de la classe, hem preparat una invitació per parelles. És l’últim text d’aquesta unitat. Després n’hem vist alguns exemples i hem comentat quina és la informació que ha de contenir. Ho recordeu?

    Bé, de deures hem dit que practicareu la separació per síl·labes. En cas que utilitzeu el manual de nivell B del Departament de Justícia, feu els exercicis de les pàg. 10 i 11 (teniu l’enllaç a la dreta a recursos per a l’aprenentatge). Podeu corregir-vos vosaltres mateixos els exercicis. Si hi ha algun dubte, me’l podeu preguntar el proper dia o el podeu plantejar com a comentari en aquest espai.

    Bona castanyada!

    Share

    Article complet

  • Elemental 2 (28 i 30 d’octubre)

    Tres setmanes de curs ja… El temps passa ràpid, oi?

    Aquests dies hem començat la unitat 2, on estem aprenent moltes coses sobre els aliments. Per aprendre més vocabulari i, sobretot, per saber més de la gastronomia dels llocs d’origen de tots nosaltres, hem decidit que el proper dimecres farem un tast de plats de l’Elemental 2. Si podeu, porteu una especialitat del vostre país, ciutat, etc. Recordeu que haureu d’explicar els ingredients que porta, quins estris heu utilitzat, com l’heu preparat… I per acabar, ho tastarem tot!

    Recordeu també que la propera setmana, com a molt tard dimecres, m’heu de lliurar la vosta autobiografia. I per fer una pràctica de comprensió oral, escolteu aquesta recepta de panellets. Si us animeu a fer-los, i us en sobren, porteu-los a classe i ja veureu que ràpidament desapareixen! 😉

    Share

    Article complet

  • Suficiència 1 (28 i 30 d’octubre)

    Què tal? Sembla que era ahir quan comencàvem i ja portem tres setmanes junts… Hem acabat la unitat 1 i, com a mostra, aquí teniu les invitacions que vau escriure en grup. Sou capaços de trobar els errors que ahir vau veure a les correccions? Piqueu a sobre de les imatges per veure-les ampliades.

    2013-10-29 12.45.55 2013-10-29 12.44.45 2013-10-29 12.44.25 2013-10-29 12.45.18 2013-10-29 12.45.33

    Per repassar els temes treballats aquests dies, us proposo les següents activitats:

    1. Per corregir l’ús erroni del “lo” neutre: seguiu aquest enllaç i mireu la pàg. 60 del Curs de Llengua Catalana Nivell C.

    2. Per formar nous adjectius: seguiu aquest enllaç i mireu les pàg. 160-169 del Curs de Llengua Catalana Nivell C.

    3. Per evitar errors en la flexió del gènere dels substantius: seguiu aquest enllaç i mireu les pàg. 71-81 del Curs de Llengua Catalana Nivell C.

    4. Per evitar errors en la flexió de nombre dels substantius: seguiu aquest enllaç i mireu les pàg. 71-81 del Curs de Llengua Catalana Nivell C.

    Recordeu que la propera setmana, com a molt tard dimecres, m’heu de lliurar el vostre autoretrat literari. I no oblideu escriure el vostre microrelat de por!

    Per acabar, recordem les frases fetes apadrinades per la Dunia i la Conchi…

    2013-10-28 18.24.27       2013-10-28 18.24.36

    … i per la Verónica i el Francisco. Bona Castanyada a tothom!

    2013-10-30 18.27.07               2013-10-30 18.26.54

     

    Share

    Article complet

  • 3a sessió B3

    D’anitapeppers, extreta d’http://www.morguefile.com/archive/display/797252

    Vam començar la sessió pintant un record, el del dia de la partida. Vam recordar què vam fer en la sessió anterior.

    Vam completar els epais buits amb la forma verbal adequada.  Corrandes Després  vam comprovar el resultat escoltant l’autor recitant el poema. Si voleu llegir el poema. Cliqueu aquí. Si voleu saber sobre Joan Oliver, cliqueu aquí. Aquí teniu unes quantes versions musicals. Quina us agrada més?

    Aquest poema ens va servir per explicar el passat perifràstic.

    Finalment, per practicar-lo vam explicar dates importants de la nostra vida.

    Share

    Article complet

  • 5a sessió Elemental 3

    Bon dia,

    Ahir vam començar la sessió corregint els deures. Un cop corregits, vam fer la comprensió oral de la pàg. 139. A continuació, vam parlar de l’ús de vós i, gràcies a l’explicació que ens va fer l’Enrique, vam comprovar que l’ús que se’n fa a Argentina és diferent de l’ús que en fem en català. Ho recordeu? Per practicar-lo una mica vam fer l’exercici 8 del quadern d’exercicis.

    Durant la segona part de la classe, vam comentar algunes pel·lícules relacionades amb mestres (pàg. 140) i en grups de tres vau parlar d’un mestre que recordàveu i vau explicar per què el recordàveu. Per exemple, hi havia una Tiana, una Chiara, un brother, un Don José… Finalment, vau triar un mestre de cada grup i ens ho vau explicar a tots. I, entre d’altres coses, vam comentar el verb adonar-se. El recordeu? Algú s’anima a intentar conjugar-lo en present?

    Aquí teniu el tràiler de la pel·lícula Dead Poets Society

    Fins demà,

    Lourdes

    Share

    Article complet

  • Intermedi 3. Intervenció a la ràdio

    Ràdio

    Lohore Meadows Pole

    Començo pel final: aquí teniu la gravació que vam fer a classe. Escolteu-la amb calma i envieu-me un comentari explicant què us ha semblat.

    Intervenció oral

    Hem vist que per afegir a l’oració principal un argument, un motiu, una causa necessitem uns elements d’enllaç que són les conjuncions causals. Podeu consultar la pàg. 140 del dossier i feu l’exercici 1 de la pàg. 142 i l’ex. 2 de la pàg. 143.

    Dilluns vam comentar l’expressió escrita que havíeu fet del model de prova de l’Intermedi 3. Mireu La carta formal
    (Podeu mirar els següents apartats: Què és una carta formal, anàlisi de models, salutació i comiat -activ. 3-, Planificació -Triar el tractament de formalitat -activ. 7, 8 i 9)

    Bé, ja en teniu prou. Bona castanyada!
    Castanyada
    Dia Mundial Activitat Física (133)

    Share

    Article complet

  • 3a sessió D

    Per iniciar la  sessió hem repassat Les perles dels manifestos, en què tothom ha hagut de localitzar les errades de l’exposició oral dels manifestos. Les perles dels manifestos i la solució

    En el cos de la sessió d’avui s’ha abordat el bloc de morfologia i el de sintaxi de la prova final, però el més important és la manera com ho hem fet:  hem treballat l’acció individualment  i després col·lectivament, contrastant-ho  just després en petits equips de quatre i finalment de manera conjunta amb tot el grup.

    3a sessió avaluacio inicial

    D’entre els exercicis que hem fet a l’aula podem destacar: els símbols fonètics, les formes femenines dels adjectius, els pronoms relatius, els pronoms febles i la forma adequada dels verbs .

    I per últim voldria recordar que no és el mateix:

    DOCUMENTS:

    Prova DD inicial TARDA.doc 1R DIA

    prova-dd-inicial-tarda-solucionari Em sap greu, però és el document complet. M’he vist incapaç d’editar-lo per a les dues sessions.

    Share

    Article complet

  • 5a sessió Intermedi 1

    Bona tarda!

    Aquest matí hem començat la sessió repassant el que vam fer la setmana passada: usos de la coma, del punt, dels punts suspensius, dels dos punts i de l’abreviatura etc. Hem debatut força estona l’ús de la coma en el cas dels vocatius. Ho recordeu?

    Hola, Maria,

    Us deixo aquests enllaços perquè pugueu comprovar que en castellà també apareix aquesta coma:
    castellano actual (coma en los vocativos)
    castellano.org

    A continuació, hem revisat les dues notes que faltaven. No sé com ho hem fet però hem acabat parlant dels gentilicis (nom amb què s’indica el lloc d’on és una persona). Crec que ha estat perquè el Juan preguntava si Castelldefels s’escrivia sempre amb majúscula. Recordeu que Castelldefels s’escriu sempre amb majúscula (com Catalunya, Barcelona, Espanya, Gavà…) perquè és un nom propi. Ara bé, els gentilicis s’escriuran amb minúscula. Així doncs, castelldefelenc, castelldefelenca, gavanenc, gavanenca, tarragoní, tarragonina…

    Durant la segona part de la sessió hem continuat preparant la festa. És per això que hem fet una llista de tot el que necessitarem. Aquí la teniu:

    Hem quedat que intentareu separar per síl·labes les paraules de la llista. Dijous hi farem una ullada.

    Finalment, hem format grups i heu hagut de classificar algunes estructures indicant si servien per convidar, per cridar l’atenció o per expressar dia, lloc, hora… Aquesta és la classificació que hem fet.

    I això és tot. Fins dijous!

    Lourdes

    Share

    Article complet


Categories


Històric


Blogroll


Per resoldre dubtes


Recursos per a l'aprenentatge


Vídeos


Darrers comentaris


Núvol d’etiquetes


Share