Arxiu per octubre, 2014

  • Felicitats, borinots!

    Els Castellers de Sants, els Borinots, van aconseguir el passat 19 d’octubre una fita en el palmarès casteller: van descarregar per primera vegada un castell de gamma extra, un dos de nou amb folre i manilles.

    La plaça Bonet i Muixí, al barri de Sants de Barcelona, va ser l’escenari de la 22ena Diada de la colla del barri, els Castellers de Sants. Un dia que serà recordat durant anys perquè s’hi han pogut veure fins a tres torres de nou descarregades i, sobretot, perquè ha estat el dia en què els Borinots han fet el salt a la gamma extra. I per la porta gran.

    Els convidats a la Diada, els Castellers de Vilafranca també van estrenar torre de nou i el Minyons el nou de vuit.

    Els Castellers de Sants i el CNL col·laboren des de fa temps en la difusió del fet casteller entre els alumnes dels cursos de català.

    Felicitem els Borinots per aquesta fita i els engresquem a seguir endavant.

    Castellers de Sants

    Diccionari casteller

     

    3d9f_4

    Article complet

  • Taller sobre la Guia d’usos no sexistes de la llengua

    La delegació de Sants-Montjuïc ha organitzat un Taller sobre la Guia d’usos no sexistes de la llengua en els textos de l’Administració de la Generalitat de Catalunya per al personal administratiu de la Guàrdia Urbana de Barcelona.

    En aquest taller, eminentment pràctic, s’han presentat els antecedents, objectius, continguts i estructura de la Guia que pretén ser una eina per ajudar a redactar els documents administratius lliures d’usos discriminatoris, entre els quals hi ha els usos sexistes i androcèntrics de la llengua.

     Guia usos no sexistes

    Article complet

  • Cinema en català

    Estrena dels films Coherence i Tip Top, en versió original subtitulada en català.

    Tràiler i fitxa de les pel·lícules:

     coherence     tiptop

     

     

    Trobareu més informació sobre cinema en català al web de la Direcció General de Política Lingüística:

    Cinema en català

    Article complet

  • Josep López Bádenas recita els seus poemes a les Corts

    L’escriptor Josep López Bádenas visitarà, el pròxim 13 de novembre a les 10.30h, la delegació de les Corts del CNL de Barcelona per fer un recital poètic i comentar algun dels seus contes. López Bádenas imparteix tallers literaris sobre autors del segle XX i sobre autors cèlebres de poesia de tots els temps. Ha guanyat diversos certàmens literaris i participa activament de l’activitat cultural de les entitats cíviques i socials, principalment des del barri de Sants, on és reconegut per la seva tasca com a professor, escriptor i rapsode. L’accés a l’acte és gratuït i obert a tothom.

    Cartell de l’activitat

    bádenas

    Article complet

  • Catalanitzeu l’ordinador o dispositiu mòbil

    Amb el Catalanitzador de Softcatalà tindreu en català l’ordinador o dispositiu mòbil i, a més, navegareu automàticament en català pels llocs web que tinguin versió en la nostra llengua.

    Més informació

    logo_softcatala

    Article complet

  • El TERMCAT publica el Diccionari de criteris terminològics

    El TERMCAT publica el Diccionari de criteris terminològics, que conté gairebé cent seixanta fitxes de criteris terminològics sobre dubtes diversos, amb una explicació del criteri en català, una nota que n’explica l’origen i, sovint, amb equivalents en castellà, francès i anglès.
    El diccionari recull qüestions terminològiques molt diverses: recomanacions sobre la forma catalana preferent de termes concrets (per exemple, Aplicació, app o apli? i Lulo o naranjilla?), sovint procedents de l’activitat normalitzadora del Consell Supervisor); qüestions lingüístiques que afecten conjunts de termes traducció del prefix anglès e-, numerals, etc.), i propostes metodològiques per als diccionaris terminològics (com ara verbs pronominals i falsos verbs pronominals i representació de les formes femenines).

    Consulta del diccionari en línia

    Article complet

  • El català, llengua per a tothom

    “El català, llengua per a tothom” és un vídeo que mostra el català com a llengua moderna, competitiva i oberta al món en diàleg amb altres llengües. T’animem a compartir-lo amb els teus amics europeus. Selecciona la llengua que vulguis de la llista que trobaràs en l’enllaç de més avall i utilitza les eines per compartir-ne la versió subtitulada. Cada dia hi trobaràs una llengua nova. Sigues un ambaixador del català!

    Traduccions altres llengües

    Article complet

  • RodaMots, per millorar el català

    Voleu ampliar, perfeccionar o refrescar el vostre català?

    Amb RodaMots podeu rebre cada dia (de dilluns a divendres), per correu electrònic, RSS o twitter, un breu missatge amb una paraula o una expressió de la nostra llengua, amb el seu significat i un exemple d’ús.

    Més informació

    Baioneta. Etimologia: del francès baïonnette, mateix significat, derivat del nom de la ciutat de Bayona (fr. Bayonne), on es degué fabricar primer aquesta arma (en francès documentada des del 1575). 

     

    rodamots

     

    Article complet

  • Acord de col·laboració amb la Fundació Cultural Hostafrancs

    Ahir es va dur a terme a l’Espai Avinyó, llengua i cultura l’acte de signatura d’acords de col·laboració entre el CNL de Barcelona i entitats de diferents districtes de Barcelona.

    L’acte va ser presidit pel regidor de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona i president del CNL de Barcelona, el Sr. Jaume Ciurana, i pel director del CNL de Barcelona, el Sr. Jordi Manent, que van adreçar unes paraules d’agraïment i encoratjament a les persones assistents.

    Un total de 19 entitats van prorrogar o signar un acord de col·laboració amb el CNL per difondre el coneixement i l’ús de la llengua catalana.

    De Sants-Montjuïc, hi va assistir la Sra. Mercè Velilla, directora general de la Fundació Cultural Hostafrancs, entitat amb qui col·labora el CNL per organitzar a l’Escola d’Acollida de l’Ateneu Montserrat cursos inicials i bàsics per a persones nouvingudes.

    9

    2014_10_14 foto 5

    Article complet

  • Teatre a la Sala FlyHard

    FlyHard Produccions, SL és una productora teatral creada l’any 2006 i gestionada per un grup de joves actors i actrius.

    Durant aquests anys han estrenat espectacles com Wolfenstein, Tetris i City/Simcity (Premi Revelació de la Crítica Teatral de Barcelona 2006-2007 i el Premi Crítica Serra d’Or 2006, i dues nominacions als Max 2008), La Ruïna, La Revolució i Volem anar al Tibidabo (Premi revelació de la Crítica Teatral de Barcelona 2009 i el Projecte Alcover 2010), entre d’altres.

    L’any 2010 van decidir obrir la seva pròpia sala: la Sala FlyHard, al barri de la Bordeta, on es programen produccions pròpies, sempre a partir de textos de dramaturgs catalans contemporanis.

    Fins al 31 d0ctubre hi podreu veure La pols, nominada als premis Butaca.

    La Sala FlyHard col·labora amb el CNL en la difusió del teatre en català.

    Sala FlyHard

     

    LA POLS

    Article complet

Delegació de Sants-Montjuïc

C. Guitard, 17 – 08014 Barcelona
Tel. 934 912 797 – sants@cpnl.cat –

Horari matí: de dilluns a divendres, de 9 a 13.30 h
Horari tarda: dilluns, de 16 a 20 h

Tancat dilluns a la tarda del 15 de juny al 15 de setembre


Delegació de les Corts

C. Doctor Ibáñez, 38 – 08014 Barcelona
Tel. 934 119 605 – lescorts@cpnl.cat –

Horari matí: dimarts, de 9 a 13.30 h
Horari tarda: dilluns, de 16 a 20 h

Tancat dilluns a la tarda del 15 de juny al 15 de setembre

Del 24 de juliol a l’11 de setembre, tancat.


Música









Entrades recents


Arxius


Etiquetes


Xarxes socials


Formap


Eixos comercials de Sants-Montjuïc


Guia de centres educatius



visites


Arxius