Arxiu per març, 2017

  • Activitats a la llibreria Barra / Llibre

    Properes activitats del cap de setmana a la Llibreria Barra / Llibre

    Dijous 30 de març a les 20 hores, club de lectura amb Germà de gel. Si t’has llegit el llibre estarem xerrant una estona sobre ell, i si vols rebre més informació sobre el nostre club de lectura, només cal que ens escriguis a aquesta direcció.

    Divendres 31 de març a les 19.30 hores una presentació molt interessant: Stalin, de l’historiador Ramon Espanyol, amb la presència de l’autor presentat pel periodista Adolf Beltran.

    Dissabte 1 d’abril a les 18.30 hores dos grups (un quartet i un quintet) de Latitud Tango ens faran un petit concert amb entrada gratuïta.

     
    Barra/Llibre
    Carrer de Riego 13 / Plaça Osca, Sants, BCN

     

    Article complet

  • Ruta per la Barcelona de 1714

    Dissabte 25 de febrer, el curs de català del nivell B2 vam fer una sortida per la Barcelona de 1714. El punt de trobada va ser l’Arc de Triomf, i vam començar a caminar xino-xano i a escoltar les explicacions de la nostra professora sobre com era la ciutat el 1714 i què hi va passar.

    El primer punt del nostre recorregut va ser l’estàtua de Rafael de Casanovas (el que més ens va cridar l’atenció i que no sabíem era que l’11 de setembre se celebra una derrota i el valor de resistir i que es porten flors al monument). Després, vam caminar fins a l’església de Sant Pere, l’únic que queda del convent, destruït per haver ajudat el rei Carles d’Àustria. Tot seguit vam baixar fins a les basses de Sant Pere, ara hi ha una font, i és el lloc on es va veure impactar la primer bomba sobre Barcelona. Una mica més avall hi ha el convent de Sant Agustí, hi vam entrar i vam veure el que en queda, no va ser destruït del tot perquè hi havia una fleca que preparava el pa per a la ciutat. Vam continuar caminant i vam entrar a l’antic mercat del Born, ens vam quedar molt sorpreses perquè aquí vam veure com havia quedat aquesta zona de ciutat per culpa de la derrota contra el rei Felip V. Per acabar la nostra sortida, vam caminar fins al Parc de la Ciutadella, l’antiga fortalesa de Felip V, feta amb les pedres de les cases de la ciutat que destruïa. Ara és un parc familiar molt gran i molt bonic i hi ha la seu del Parlament de Catalunya.

    Va ser una sortida molt interessant, i ens ho vam passar molt bé perquè vam aprendre coses de la ciutat que no sabíem.

    Alumnes B2 (Delegació de Sants-Montjuïc, curs del Centre Cívic El Sortidor)

    Article complet

  • Cristalleries Planell acull un nou acte del Voluntariat per la llengua

    La recentment estrenada seu de la delegació de les Corts del Centre de Normalització Lingüística de Barcelona, ubicada a l’edifici de Cristalleries Planell, va acollir ahir un nou acte de formació de parelles lingüístiques, que ha comptat amb el suport de l’Arxiu Municipal de les Corts.

    A l’acte un espai que cada mes es duu a terme a un districte diferent de la ciutat, es van conèixer els voluntaris i els aprenents que, a partir d’ahir, ja formen part del programa Voluntariat per la Llengua. L’acte de Cristalleries Planell, que ha rebut el suport de l’Arxiu Municipal de les Corts, es va centrar en els edificis singulars de les Corts de la mà de la historiadora Núria Castellano.

    La responsable de la delegació de les Corts del CNL de Barcelona, Silvia Aregall, va obrir l’acte agraint el suport a Montse Rius i Germà Iturrate de l’Arxiu Municipal de les Corts i també a Núria Castellano.

    Al seu torn, Núria Castellano va fer un recorregut per vint edificils singulars de les Corts, il·lustrat amb material fotogràfic que va facilitar l’Arxiu Municipal de les Corts, que va explicar de mànera àgil i amena amb anècdotes i curiositats històriques molt interessants i força desconegudes. Al final de la intervenció, Núria castellano va interpel·lar el públic: “espero haver-vos despertat la curiositat per venir a passejar a les Corts”.

    La segona part de l’acte va estar protagonitzada pels nous voluntaris i aprenents que es van presentar individualment.

    La delegació de les Corts dóna les gràcies molt especialment a l’Arxiu Municipal de les Corts i a Núria Castellano per la seva implicació i dedicació a l’acte.

     

    Enllaços relacionats

    Article complet

  • Taller de sardanes a l’aula

     

    Els alumnes de dos grups de nivell B1 que es fan a l’Escola Joan Pelegrí del barri d’Hostafrancs (de les professores Francesca i Lourdes) van assistir a un taller de sardanes que l’Associació d’Amics de la Sardana del Poble-sec va impartir per a ells.

    Els alumnes van participar amb entusiasme en aquest taller que va ser eminentment pràctic i que va servir no només per adquirir unes nocions bàsiques dels passos del ball, sinó que també els va servir per aprendre l’origen, característiques d’aquesta dansa i els instruments que utilitzen les cobles.

    Aquesta ha estat una activitat molt interessant, en la línia dels projectes del CNL de Barcelona de donar a conèixer no exclusivament la llengua catalana, sinó també la realitat cultural, històrica, artística i foklòrica del país a l’alumnat, especialment al migrants.

    Agraïm la col·laboració de l’Associació d’Amics de la Sardana del Poble-sec i de la Federació del Consell de Cultura Popular del Poble-sec que han col·laborat en aquesta activitat.

    Article complet

  • Els alumnes fan una visita guiada per Hostafrancs

     

    Els alumnes de nivell B1 de la professora Francesca van visitar la seu del Districte de Sants de la mà de l’historiador Albert Torras. En aquesta visita,  subvencionada per l’Ajuntament, van aprendre el funcionament municipal de la ciutat, les possibilitats de participació que hi ha i també van descobrir una joia arquitectònica de la ciutat. La seu del Districte és una obra a cavall entre el modernisme i el noucentisme, amb una decoració floral i exuberant que impera de manera simbòlica a tota la façana, el vestíbul i planta noble. L’element més important de l’edifici és, sens dubte els vitralls, que podem qualificar com els vitralls noucentistes més importants de Catalunya.

    Després de visitar la seu del Districte els alumnes van recórrer carrers i places d’Hostafrancs on l’Albert els va comentar anècdotes i curiositats que van interessar als alumnes.

    La seu del Districte de Sants és al carrer Creu Coberta, 104.

     

     

     

     

    Article complet

  • El vell, la mar i l’amant

    La prosa d’Ernest Hemingway va ser objecte de discussió en la sessió del Club de lectura dedicada a El vell i la mar. Els participants van detectar, en alguns casos, que la traducció de l’obra podia induir a una lectura esbiaixada de l’original de l’autor. Hemingway utilitzava una prosa clara, diàfana, directa i sense artifici. El llibre ha entusiasmat a una part dels integrants al Club. Una altra part l’ha trobat tediós i avorrit. Fins i tot, una altra part ha destacat les pràctiques poc respectuoses amb la natura que, segons aquests opinadors, demostra l’autor en les accions del protagonista.

    El mes que ve, l’obra proposada és L’amant, de Margarite Duras, una de les escriptores més controvertides i més interessants de la literatura francesa. Duras ens parla d’ella mateixa en un exercici de despullament intens i emocionant.

     

    Biblioteca Vapor Vell de Sants

     

     

    Article complet

  • Octavi Franch, el narrador hiperactiu

    L’escriptor Octavi Franch va visitar la delegació de les Corts del CNL de Barcelona per conversar amb els alumnes del Taller de relats sobre la seva trajectòria literària i humana. Xavi Franch, germà de l’autor, va destacar el seu gran valor literari i va recordar alguns passatges de la infantesa compartida entre jocs i complicitats. Octavi Franch va explicar alguns detalls del conte La síndrome del narrador nul, que ja havia estat treballat a classe i que l’autor va definir com un thriller esotèric. Franch és un escriptor amb una llarga trajectòria i un home polifacètic que ha conreat multitud de tasques i activitats. Ha publicat una cinquantena de llibres de pràcticament tots els gèneres i ha estat músic, actor i locutor de ràdio. Els alumnes van poder conèixer de la seva mà el rerefons del treball de l’escriptura, com treballen les editorials, el món més ocult del negoci literari i dels interessos que es mouen entre vestidors a l’hora d’escriure i publicar. També va fer cinc cèntims del seu recorregut professional, amb alguna etapa fosca i amb una resurrecció literària que, gràcies a la seva capacitat visionària, promet l’aparició de noves obres que ens faran present un futur no gaire llunyà.

    Octavi Franch

     

    Article complet

  • Activitats del mes de març a la llibreria Barra / Llibre

    Article complet

  • Núria Climent publica una novel·la de Lectura Fàcil

    S’edita Marcus Marc i la ruta del coltan, una novel·la d’Adapta Editorial en format de lectura fàcil per a clubs de lectura i recomanable per als alumnes de cursos bàsics i elementals. Escrita per la Núria Climent, companya de la delegació de Sants-Montjuïc i que també treballa al Voluntariat per la Llengua.

    A les mines de Katanga i dels Kivus, al Congo, molts menors treballen en condicions d’esclavitud per menys d’un dòlar al dia, gairebé nus i sovint mal nodrits…
    El llibre Marcus Marc i la ruta del coltan posa de manifest aquesta dura i injusta situació de molts nens i joves del Congo.
    Marcus Marc és un pilot d’avió que viatja per tot el món. A cada viatge, coneix algú que li explica una història. Aquest cop, una avaria en un motor li fa fer un aterratge d’emergència al Congo, on coneixerà en Kibwe, un jove de la regió. En Kibwe li explica com s’obté el mineral necessari per fabricar els processadors que fan funcionar molts dels aparells que utilitzem a la nostra vida diària.

    Adapta editorial

    Article complet

Delegació de Sants-Montjuïc

C. Guitard, 17 – 08014 Barcelona
Tel. 934 912 797 – sants@cpnl.cat –

Horari matí: de dilluns a divendres, de 9 a 13.30 h
Horari tarda: dilluns, de 16 a 20 h

Tancat dilluns a la tarda del 15 de juny al 15 de setembre


Delegació de les Corts

C. Doctor Ibáñez, 38 – 08014 Barcelona
Tel. 934 119 605 – lescorts@cpnl.cat –

Horari matí: dimarts, de 9 a 13.30 h
Horari tarda: dilluns, de 16 a 20 h

Tancat dilluns a la tarda del 15 de juny al 15 de setembre

Del 24 de juliol a l’11 de setembre, tancat.


Música









Entrades recents


Arxius


Etiquetes


Xarxes socials


Formap


Eixos comercials de Sants-Montjuïc


Guia de centres educatius



visites


Arxius