Arxiu per novembre, 2017

  • Itinerari per les Corts, un recurs pedagògic

    Una vintena d’alumnes de nivell Intermedi semipresencial van fer un itinerari pel barri de les Corts de la mà de la Núria, guia i col·laboradora de la delegació de les Corts del CNL de Barcelona. La ruta va transitar per diferents llocs històrics del districte, des de la plaça Comas fins a la plaça Concòrdia. Els alumnes van tenir l’oportunitat de conèixer la vida i llegenda de Pau Farinetes, l’estàtua del qual s’erigeix davant de la seu del Districte. També van passar per diferents punts del carrer del Remei, per la ruta de l’antic tramvia fins arribar a l’església del Remei i al Centre Cívic Can Deu. La visita va acabar les Cristalleries Planell, on hi ha l’oficina de la delegació de les Corts del CNL de Barcelona. Aquest itinerari serà motiu per fer un exercici d’expressió escrita que després serà avaluat a classe. Agraïm novament a l’Arxiu Municipal els recursos que aporta als cursos de català per poder fer aquesta activitat, de gran utilitat cultural i pedagògica.

    Districte de les Corts

    Itinerari

    Picture 1 of 4

    Article complet

  • Voluntariat Exprés a les Corts

    Un grup de 20 alumnes de nivell I1 i un altre grup de 16 alumnes de nivell B3 van trobar-se a la seu de la delegació de les Corts per portar a terme una nova sessió de Voluntariat per la llengua Exprés. El responsable del programa, Marcel Pellejà, va explicar als alumnes en què consisteix el VxL i es va projectar una filmació en què es mostraven experiències de voluntaris i aprenents. Més tard, les professores dels grups, Àngels Orduña i Rosa M. Morte, van organitzar l’alumnat per parelles que, successivament, s’intercanviaven entre si per fer converses de 5 minuts consecutivament els uns amb els altres. El resultat de la sessió ha estat molt positiu ja que s’han inscrit al programa dos voluntaris i sis aprenents i, a més, s’ha transmès l’objectiu del VxL a tots els participants.

     

    VxL exprés

    Picture 1 of 2

     

    Article complet

  • Visita a la seu del Districte de Sants-Montjuïc

    Els alumnes del curs Llengua i cultura de Sants-les Corts van visitar la seu del Districte de Sants-Montjuïc. Aquest grup d’alumnes estan treballant l’enderroc de la muralla medieval, les primeres agregacions del pla de Barcelona i les grans transformacions urbanes i socials de la segona meitat del s. XIX i de principi del s. XX. Els barris dels nostres districtes són cabdals en tots aquests canvis, i per això la visita al Districte els va ajudar a comprendre aquest període.

    A partir del nomenclàtor de Víctor Balaguer, van treballar els canvis en els noms dels carrers, per duplicitat o com a conseqüència del canvis polítics, i van fer un salt en el temps per situar-se a la Barcelona del s. XXI i simular una audiència pública extraordinària per proposar el nom a un nou carrer.

    Els noms proposats són els següents:

    · Salvador Dalí (Pilar)

    · Titànic (Sara)

    · Francesc Candel (Maite)

    · Víctimes de l’incendi del 23 de juny de 1965 (Paquita)

    [13 persones van morir en una botiga de pirotècnia a la plaça del Centre]

    · Piolín (Josep M.)

    · Big Bang (Jordi)

    · Gal·lípoli (Hakan)

    · Proposta de canvi de nom del carrer Comandante Benítez, per carrer del Centre Cívic (Carme)

    · La Humilitat (Tamara)

    · Platja del Somorrostro (Manuel)

    La proposta guanyadora va ser carrer de Francesc Candel.

     

    Visita seu Districte de Sants-Montjuïc

    Picture 1 of 16

     

    Article complet

  • Fem un tomb pel Poble-sec. Itinerari 1929

    Gairebé 100 alumnes de quatre cursos de català que s’imparteixen al Centre Cívic El Sortidor per a la Federación de Asociaciones Hondureñas de Catalunya van participar en una ruta-gimcana pels carrers del Poble-sec. En aquest itinerari, preparat per la professora Montserrat Nayach, els professors llegien un petit text d’introducció i explicaven el que calia, després els alumnes havien de trobar les respostes a unes preguntes sobre el barri del Poble-sec i els edificis que hi ha a Montjuïc construïts per a l’Exposició Internacional de 1929 (la Font Màgica, el Teatre Lliure, Mercat de les Flors, el teatre Grec, etc.).

    La sortida va servir per  mostrar a l’alumnat les edificacions més singulars del barri del Poble-sec i de Montjuïc com a representació d’un dels esdeveniments més importants que acollí la Barcelona de la primera meitat del segle XX. Després de fer l’itinerari els alumnes van tornar al centre cívic per fer un karaoke amb les cançons que s’havien preparat amb anterioritat. Finalment, i atès que era la darrera sessió del curs, els alumnes van saber si havien superat el curs de nivell B1. 

    Itinerari Exposició 1929

    Picture 1 of 6

    Article complet

  • Empaperem Sants i les Corts

    Les delegacions de Sants-Montjuïc i les Corts es fan ressò de la campanya promoguda pel Comitè d’Empresa en defensa de la llengua catalana. Es tracta d’exposar una sèrie de cartells que contenen cites i reflexions de diferents autors al voltant de la llengua i el català. En total, son 20 cartells que recullen frases d’escriptors, cantants, filòsofs i intel·lectuals que serveixen per reflexionar sobre el fet que la llengua ens permet, no només comunicar-nos, sinó també identificar-nos amb una comunitat i expressar els nostres sentiments més profunds. Això només és possible des de la llibertat que, a voltes, se sent censurada per aquells que limiten l’expressió de les persones i de les comunitats lingüístiques. Com diu Joan Fuster, en una de les cites que hem escollit: “La llengua no ens la regalarà ningú, l’haurem de guanyar dia a dia”.

     

     

     

    Article complet

  • Per Nadal, tota joguina val? a les Cotxeres

    Del 29 de novembre al 2 de desembre es podrà visitar a les Cotxeres de Sants la 20a edició de l’exposició Per Nadal, tota joguina val?, una mostra de jocs i joguines que té com a objectiu ajudar els infants i les famílies a fer-ne un consum responsable de les joguines abans de fer la tria de Nadal. Això es fa d’una manera força original: un bon nombre de jocs i joguines de les diferents categories (jocs de taula, simbòlic, de construcció, de petita infància, etc.) surten de les capses perquè infants i famílies les puguin tocar i provar. A l’exposició hi haurà una extensa mostra de les joguines que surten per televisió i de les que no hi surten, però que poden ser tant o més interessants i divertides. La mostra va adreçada a infants de 0 a 14 anys.

    El personal de les tres ludoteques del districte, com a especialistes en educació a través del joc i la joguina, estan a la disposició dels visitants per assessorar i explicar el funcionament dels jocs, característiques, edats recomanades, etc. Hi col·laboren més de seixanta empreses fabricants i distribuïdores de joguines.

    La delegació de Sants-Montjuïc i les Corts del CNL de Barcelona novament hi serà present amb un estand amb material informatiu de la campanya I tu, jugues en català?, dels serveis que ofereix a la població, un taller de participació infantil i un concurs d’endevinar frases fetes.

    Díptic 1  Díptic 2

     

     

    Article complet

  • Activitats a Barra / Llibre

    Aquesta setmana a la llibreria Barra / Llibre fan dues activitat que recomanem. El dimarts dia 21, a les 19.30 h hi ha una xerrada sobre Drets Humans organitzada per Hijos Barcelona (www.hijosbarcelona.org), amb la participació de Martín Mozé i Silvia Contrafatto.

    El dijous dia 23,  a les 19.30 h, hi ha la presentació del llibre de gènere negre Relatos de cuatro filos, amb la presència de l’autor José Vaccaro, presentat per Rosa Querol de www.muchomasqueunlibro.com

    Barra / Llibre col·labora amb el CNL de Barcelona en el foment de la lectura i en l’organització d’altres activitats culturals.

     
    Barra/Llibre
    C. de Riego 13 – plaça Osca
    674 31 49 84

    Article complet

  • El Club de lectura del Vapor Vell escombra les fulles

    La trobada del Club de lectura dedicada a comentar Ningú ha escombrat les fulles, de Jordi Llavina, va resultar especialment reveladora. A l’inici de la sessió, la majoria dels assistents van manifestar que la lectura de l’obra els havia provocat, tristesa, desorientació, avorriment, desgrat i que sovint s’havien perdut entre els fulls i les fulles dels contes. Però, a mesura que cadascú anava dient la seva, van sorgir matisos que, a poc a poc, van descobrir detalls imperceptibles per a alguns i tangibles per a altres. Entre les aportacions de tots, Ningú ha escombrat les fulles va anar encaixant des del desordre com un trencaclosques que, finalment, mostrés una figura entenedora. Les primeres impressions de desgrat van derivar en el reconeixement de valors literaris com l’ús d’un lèxic generós, la sorpresa provocada pel trencament d’esquemes narratius, la descripció de fets i personatges quotidians, la fixació en detalls subtils i la projecció d’emocions humanes que toquen el moll de l’os. Ningú ha escombrat les fulles és un llibre que requereix aplegar les peces que el componen per apreciar el que s’escapa en la dispersió del primer cop d’ull. Cal agrair també que, tot i que no va poder-hi assistir, Jordi Llavina va fer-nos arribar unes lletres que van significar un bon punt de partida per començar a gratar el rerefons dels contes. Ben segur que cap dels participants en el Club va canviar la seva opinió inicial sobre el llibre, però, segurament, algunes fulles van quedar escombrades.

    La pròxima cita del Club de lectura serà el 20 de desembre per comentar una novel·la futurista d’intriga: Barcelona no existeix, de David Castillo.

    Biblioteca Vapor Vell

    Article complet

  • Taller amb els Castellers del Poble-sec

    El dia 9 i el dia 16 de novembre, dos grups d’alumnes dels cursos de català (unes 50 persones) han assistit als tallers “Tots som una colla” que els Castellers del Poble-sec han organitzat per als alumnes. En aquests tallers les persones assistents han adquirit les nocions bàsiques sobre els orígens i evolució, la terminologia i el simbolisme d’aquesta activitat de cultura popular tan arrelat al nostre país. Després de la part teòrica, han assistit i participat en un assaig per tal de viure de primera mà l’emoció d’aixecar aquestes increïbles torres humanes. “Tots som una colla” és un projecte que té com a objectiu donar a conèixer a la població en general, i especialment a la població nouvinguda, el fet casteller i aconseguir nous membres per a la colla. Esperem que arran d’aquest taller més d’un alumne s’incorpori com a nou membre dels Castellers. Per a molts assistents, aquest ha estat el primer contacte amb el fascinant món dels castells.

    El dissabte dia 18, a la tarda, la secció musical de la colla dels Castellers organitzarà el primer festival de gralles i tabals del Poble-sec amb Cercavila musical pel barri i a continuació hi haurà un concert de gralles ballable al Parc de les Tres Xemeneies.
    L’endemà, diumenge, i per celebrar la Diada de Tardor del Poble-sec, actuaran a les 12 h al carrer Blai i a les 18 h faran una festa al parc de les Tres Xemeneies amb DJ i bar, tota una revetlla que forma part de l’experiència castellera i que és oberta a tothom.
     

    Tots som una colla

    Picture 1 of 4

    Article complet

  • Itineraris pel barri de les Corts

    Dos grups d’alumnes del nivell Bàsic 1 han participat en una activitat programada per l’Arxiu Municipal que consisteix en un itinerari pel barri de les Corts. Durant el recorregut, han visitat la seu del Districte, han conegut els orígens dels edificis de la plaça Comas i la plaça de la Concòrdia i han visitat el Centre Cívic Can Deu. Les guies que han conduït l’activitat s’han adaptat perfectament al nivell de comprensió oral i a les característiques de l’alumnat, majoritàriament nouvingut i amb moltes dificultats per a la comprensió del català. Aquesta activitat, a part de servir com a pràctica de català oral fora de l’aula, té una importància fonamental com a eina per facilitar la integració social al nostre barri de persones nouvingudes. Donem les gràcies a l’Arxiu Municipal del Districte de les Corts per la seva col·laboració fonamental en la tasca de normalització lingüística.

    Article complet

Delegació de Sants-Montjuïc

C. Guitard, 17 – 08014 Barcelona
Tel. 934 912 797 – sants@cpnl.cat –

Horari matí: de dilluns a divendres, de 9 a 13.30 h
Horari tarda: dilluns, de 16 a 20 h

Tancat dilluns a la tarda del 15 de juny al 15 de setembre


Delegació de les Corts

C. Doctor Ibáñez, 38 – 08014 Barcelona
Tel. 934 119 605 – lescorts@cpnl.cat –

Horari matí: dimarts, de 9 a 13.30 h
Horari tarda: dilluns, de 16 a 20 h

Tancat dilluns a la tarda del 15 de juny al 15 de setembre

Del 24 de juliol a l’11 de setembre, tancat.


Música









Entrades recents


Arxius


Etiquetes


Xarxes socials


Formap


Eixos comercials de Sants-Montjuïc


Guia de centres educatius



visites


Arxius