• De Panikkar a Panikkar. Capítol 1. Orígens i destins

    Recorregut vital per la vida i obra d’un savi 

    1. Orígens i destins

    Raimon Panikkar i Alemany neix el 3 de novembre del 1918 a Sarrià. La mare, Carme Alemany, procedeix d’una família burgesa, catalana i catòlica. El pare, Ramuni Panikkar, és indi i hindú, d’origen aristocràtic. Ramuni, com a ciutadà britànic s’estableix com a empresari a Barcelona l’any 1916. El matrimoni va tenir quatre fills (Raimon, Josep Maria, Mercè i Salvador). Raimon explica: “Hi havia una harmonia profunda entre el meu pare i la meva mare, tot i ser de dues tradicions diferents”.

    Raimon se sent atret per l’espiritualitat de ben jove: “No em considero mig espanyol i mig indi, mig catòlic i mig hindú, sinó totalment occidental i totalment oriental”. “He estat sempre un ésser preocupat pel que s’acostuma a anomenar el problema religiós”. Panikkar s’educa als jesuïtes de Barcelona i fa estudis universitaris de Ciències, Filosofia i Teologia a diverses universitats d’Espanya, Alemanya, Itàlia i l’Índia.

    Amb l’esclat de la Guerra Civil fuig d’Espanya cap a Alemanya, on estudia Física, Matemàtiques, Filosofia i Teologia. Torna a Espanya l’any 1939 i treballa a la indústria familiar. Inicia contactes amb un grup de seglars que després formarien l’Opus Dei del qual seria membre durant vint anys. S’ordena sacerdot i assoleix el doctorat en Filosofia l’any 1946. Sobre la seva etapa a l’Opus Dei, Panikkar manifesta: “No estic penedit d’aquella etapa de la meva vida… la línia de la vida no és recta ni trencada”.

    Raimon viu a Madrid fins al 1950 on té relació amb coneguts professors de. Es dedica a la docència com a professor de Filosofia de la Història i de Psicologia, fa classes de Cultures Comparades i de Sociologia Religiosa i és professor convidat a diverses universitats espanyoles. Participa en el Congrés de Filosofia de Barcelona (1948) i impulsa la fundació de la revista Síntesis a partir de la qual s’editaria Arbor (1944).

    El 1984 es casa amb María González-Haba i viu a Tavertet on continua la seva obra. Rep la Creu de Sant Jordi i el doctorat honoris causa per la Universitat de Girona. La seva obra completa es publica en català per Fragmenta Editorial , així com en castellà, italià, francès i anglès. Mor a Tavertet el 26 d’agost del 2010 en la intimitat familiar. Raimon Panikkar és considerant un eminent filòsof, teòleg i humanista.

    Paraules de Panikkar:

    – Tot aquell peix que neda contra corrent està viu. – Per morir no fa falta saber morir, per viure no fa falta saber viure. Si hem perdut la innocència, no som espontanis, no vivim. – Viure és un do immediat que tenim tots. Fa falta senzillament rebre’l, acceptar-lo i agrair-lo. Perquè en aquesta vida se’ns ha donat per a un temps indefinit.

Els comentaris per aquesta entrada estan tancats.

Delegació de Sants-Montjuïc

C. Guitard, 17 – 08014 Barcelona
Tel. 934 912 797 – sants@cpnl.cat –

Horari matí: de dilluns a divendres, de 9 a 13.30 h
Horari tarda: dilluns, de 16 a 20 h

Tancat dilluns a la tarda del 15 de juny al 15 de setembre


Delegació de les Corts

C. Doctor Ibáñez, 38 – 08014 Barcelona
Tel. 934 119 605 – lescorts@cpnl.cat –

Horari matí: dimarts, de 9 a 13.30 h
Horari tarda: dilluns, de 16 a 20 h

Tancat dilluns a la tarda del 15 de juny al 15 de setembre

Del 24 de juliol a l’11 de setembre, tancat.


Música









Entrades recents


Arxius


Etiquetes


Xarxes socials


Formap


Eixos comercials de Sants-Montjuïc


Guia de centres educatius



visites