• De Panikkar a Panikkar. Capítol 4. Les arrels catalanes

    Recorregut vital per la vida i obra d’un savi

    4. Les arrels catalanes

    Quan es jubila l’any 1987, Panikkar torna a les seves arrels catalanes. S’instal·la a Tavertet on viu gairebé com un monjo tot i que participa activament en la vida cultural i religiosa de la comunitat. Torna a les arrels catalanes per completar el seu cicle vital, el seu karma, per “arrodonir o arrelar la meva vida al lloc on vaig néixer”.

    L’any 1989 funda el centre d’estudis interculturals Vivarium, conscient que els problemes de la nostra època no es poden afrontar adequadament amb les possibilitats d’una sola cultura. Vivarium aplega molta gent d’altres països atreta pels Col·loquis presentats i dirigits pel mateix Panikkar. També dins de Vivarium es reuneix un grup d’estudiosos de l’obra del filòsof i escriptor català.

    Tot i que acadèmicament jubilat, Raimon Panikkar escriu i publica. Durant els anys 90, la seva activitat editorial és molt intensa. El 1997 rep el doctorat honoris causa per la Universitat de les Illes Balears. L’any següent rep el Memorial Joan XXIII per la Pau en reconeixement per la recerca personal en favor del diàleg i la construcció d’una societat més lliure i convivencial. El 1999 rep la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya. El 2008 rep el doctorat honoris causa per la Universitat de Girona. La seva Opera Omnia (Obra Completa) és publicada en català, en italià, en francès, en anglès i en castellà.

    Panikkar mor a Tavertet el 26 d’agost del 2010. El seu fons bibliogràfic personal es conserva a la Biblioteca de la Universitat de Girona, on és obert al públic que vulgui conèixer la vida i obra d’un savi.

    Paraules de Panikkar

    -Què li passa a la gota d’aigua quan cau al mar? La gota d’aigua, no hi ha dubte, desapareix. Però jo què soc? La gota de l’aigua o l’aigua de la gota?

    -La vida ens l’han donada i només ens és merescuda si la donem.

    -La gran epidèmia moderna és la banalitat.

Delegació de Sants-Montjuïc

C. Guitard, 17 – 08014 Barcelona
Tel. 934 912 797 – sants@cpnl.cat –

Horari matí: de dilluns a divendres, de 9 a 13.30 h
Horari tarda: dilluns, de 16 a 20 h

Tancat dilluns a la tarda del 15 de juny al 15 de setembre


Delegació de les Corts

C. Doctor Ibáñez, 38 – 08014 Barcelona
Tel. 934 119 605 – lescorts@cpnl.cat –

Horari matí: dimarts, de 9 a 13.30 h
Horari tarda: dilluns, de 16 a 20 h

Tancat dilluns a la tarda del 15 de juny al 15 de setembre

Del 24 de juliol a l’11 de setembre, tancat.


Música









Entrades recents


Arxius


Etiquetes


Xarxes socials


Formap


Eixos comercials de Sants-Montjuïc


Guia de centres educatius



visites