Els alumnes de nivell inicial de la professora Marta han fet una nova ruta pel Sants Industrial organitzada per l’Arxiu Municipal del Districte de Sants-Montjuïc, sempre respectant totes les mesures de seguretat. La ruta ha començat a les portes de la seu del Districte (Creu Coberta, 104) on la guia els ha explicat alguns detalls de l’edifici. La parada següent ha estat davant d’una casa dels industrials burgesos que s’havien instal·lat a Sants quan el lloc ja havia anat perdent el seu caràcter agrari. A continuació han seguit cap a l’Espanya Industrial, on els alumnes han rebut informació sobre la vida als recintes fabrils a cavall dels segles XIX i XX. També han pogut veure alguns edificis obrers abans d’arribar a la xemeneia de l’antic Vapor Vell, on han pogut conèixer la història dels conflictes entre obrers i patrons durant el segle XIX. Aquí ha acabat la visita.
Malgrat la situació sanitària que vivim, ha engegat el Club de lectura en català a la biblioteca Vapor Vell de Sants de manera presencial. La biblioteca ha pres totes les mesures higièniques necessàries per començar el Club amb les precaucions que demana el moment de crisi. La sessió de presentació va significar un retrobament entre alguns dels participants d’edicions anteriors tot i que s’hi van descobrir força cares noves de lectors àvids. En aquest curs, les obres que comentarem són de diversos gèneres tot i que destaquen els llibres de relats. El primer repte és Cròniques de la veritat oculta, de Pere Calders. Una bona lectura per estar-se a casa relaxat i confinat, si ho així disposa l’autoritat competent.
Avui els alumnes de nivell B1 de la professora Rosa han fet una ruta pel Sants Industrial organitzada per l’Arxiu Municipal del Districte de Sants-Montjuïc. La ruta ha començat a les portes de la seu del Districte (Creu Coberta, 104) on la guia els ha explicat alguns detalls de l’edifici. La parada següent ha estat davant d’una casa dels industrials burgesos que s’havien instal·lat a Sants quan el lloc ja havia anat perdent el seu caràcter agrari. A continuació han seguit cap a l’Espanya Industrial, on els alumnes han rebut informació sobre la vida als recintes fabrils a cavall dels segles XIX i XX. També han pogut veure alguns edificis obrers abans d’arribar a la xemeneia de l’antic Vapor Vell, on han pogut conèixer la història dels conflictes entre obrers i patrons durant el segle XIX. Han acabat la ruta davant de l’església de Santa Maria de Sants. Just on començà la història d’aquest barri.
Després d’una pausa obligada, l’alumnat dels cursos de català ha tornat a trepitjar el carrer en una nova ruta per les Corts que ha fet les delícies de tothom. Un grup de nivell Bàsic 2 i la professora, Eva Calafell, han encetat aquesta nova etapa d’itineraris que esperem que duri perquè les circumstàncies així ho permetin. La Núria, com sempre, ha fet una visita molt amena i expressiva -tot i les mascaretes- perquè pogués ser ben entenedora per a un públic del nivell bàsic. També els ha acompanyat l’Ona, de l’Arxiu del Districte. Han recorregut els carrers, molt atents a les diferències entre ara i el passat, que la Núria il·lustrava mitjançant fotografies antigues en blanc i negre, sempre mostrades des d’una distància prudencial. Pel que fa als interiors dels edificis, han pogut accedir a visitar la Sala de Plens de la seu del Districte, però no el Centre Cívic Can Deu, ja que per motius de restriccions estava tancat. Una visita del tot recomanable!
Dissabte van començar 6 cursos nous de nivell B1 per a la FAHONCAT. Aquests cursos s’han pogut organitzar gràcies a la col·laboració del Districte, del Centre Cívic el Sortidor, el Centre Cultural Albareda i el CEIP Mossèn Jacint Verdaguer que han cedit els espais. Com a novetat, en el cas del CEIP Verdaguer hi ha hagut mares i pares de l’escola que s’han incorporat a les classes. Els cursos, presencials i gratuïts, s’adapten a les mesures sanitàries vigents, cosa que ha representat haver de fer grups més reduïts per mantenir les distàncies.
El programa Voluntariat per la llengua de la Direcció General de Política Lingüística, que gestiona territorialment el Consorci per a la Normalització Lingüística i que té com a objectiu fer créixer el domini de l’ús oral del català, comença una nova temporada d’activitats amb la campanya de promoció “Quan parles fas màgia”. La campanya vol incidir en la transformació personal que suposa per a aprenents i voluntaris practicar el català junts.