Del 5 de desembre i fins al 5 de gener es podrà participar en el concurs “Si l’encertes, l’endevines” organitzat pel CNL de Barcelona, aquesta vegada en format virtual. El concurs es farà amb Genially i consisteix a endevinar les frases fetes que s’amaguen darrere d’unes imatges que es trobaran fent un itinerari virtual per cadascun dels eixos sobre un mapa de Barcelona. Ja és la cinquena edició del concurs, que s’ha estès per tota la ciutat. A Sants-Montjuïc i les Corts comptem amb les col·laboracions de l’Eix Comercial Sants-les Corts i de Sants Establiments Units. En aquest concurs han participat 12 eixos comercials de tot Barcelona que han col·laborat amb la dotació dels premis que es donaran als guanyadors del sorteig que es farà entre els participants que facin tots els recorreguts proposats i encertin les frases fetes amagades en les il·lustracions. La informació del concurs la trobareu a les xarxes socials del CNL de Barcelona i dels eixos col·laboradors.
La sessió dedicada a les cròniques de la veritat oculta de Calders va resultar un conte de misteri. El Club, que inicialment havia de ser presencial, es va reconvertit en virtual atesa la situació sanitària. A l’hora de la veritat, la connexió va ser accidentada tot i que es va poder recuperar amb uns minuts de retard. Paradoxalment, aquesta incidència va facilitar que la trobada en línia prengués un to fantasmagòric propi dels relats calderians. Els ecos, les imatges congelades, els efectes psicofònics i les cares d’estupor van acompanyar una sessió en què vam poder desgranar símbols i entrellats dels contes del mestre dels contes. El mes que ve comentarem Un esbós del passat, de Virginia Woolf, amb la incertesa de saber si ens reunirem físicament o psíquicament. El llibre de Woolf, si més no, ens transportarà als fantasmes de Dalloway.
Per novè any, DAU Barcelona s’obre a la ciutat com la gran festa del joc. L’Ajuntament de Barcelona ha organitzat els dies 14 i 15 de novembre DAU Barcelona a través de l’Institut de Cultura de Barcelona. Enguany, i per la restriccions de la COVID-19, el DAU ha estat virtual. Aquest fet, però, no ha impedit que s’hagin organitzat un gran nombre d’activitats de tota mena amb la participació de moltes empreses i entitats.
El CNL de Barcelona, col·laborador habitual del festival, ha organitzat tres sessions de jocs de llengua que han estat transmeses mitjançant la plataforma Instagram live i que ha comptat amb una participació nombrosa i entusiasta. Entre les persones que han participat se sortejaran lots de jocs cedits per Cucafera Games, Haba, GDM Games, Devir, Zombie Paella, Lúdilo i Tió Sam. Podeu veure de nou els jocs aquí. https://www.instagram.com/cnlbarcelona/
Avui s’ha fet el sorteig dels lots de premis i durant la jornada es telefonarà a les persones guanyadores.
La participació del CNL de Barcelona en el Festival Dau s’emmarca dins de la campanya I tu, jugues en català? que té com a objectiu promocionar el joc en català. El catàleg de jocs el podeu trobar a: https://www.cpnl.cat/jocs/cataleg/
El passat 13 de novembre es va fer pública l’Enquesta d’usos lingüístics de la població (2018). Es va mostrar la situació sociolingüística de la ciutat de Barcelona, es va comparar amb la de Catalunya i com ha evolucionat des de l’edició de l’Enquesta de l’any 2008. L’obertura de l’acte va anar a càrrec de la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, la presentació la va fer Anna Torrijos, sociòloga, tècnica del Servei d’Informació, Difusió i Estudis de la Direcció General de Política Lingüística i també va comptar amb la presència de Marc Serra, regidor de Drets de Ciutadania i Participació de l’Ajuntament de Barcelona.
El passat dimarts 3 de novembre, el grup de Bàsic 1 de les Corts vam fer una ruta pel barri, per conèixer la seva història i origen. Teníem moltes ganes de conèixer el barri amb els nostres companys de classe.
En el seu origen, les Corts no era part de la ciutat de Barcelona, sinó que era un barri del municipi de Sarrià. Les Corts era un poblet de pagesos que conreaven ametlles, oliveres i raïm.
Vam parlar de la història del barri però en vam visitar només una part petita .
El primer que vam veure va ser el Districte, creat l’any 1884 .
Vam poder conèixer l’origen dels noms de les carrers, algunes cases de l’època. També es conserven alguna peces del tramvia original que recorria el centre. Vam passar pel carrer del Remei i la plaça de la Concòrdia on vam veure la façana del Centre Cívic de Can Deu. També hem sabut que l’edifici on actualment fem les classes de català era una fàbrica de vidre: les Cristalleries Planell.
“Badia i Margarit: ciència i passió al servei de la llengua catalana” és el títol de la conferència en línia, organitzada per la Direcció General de Política Lingüística, que presentarà la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa. L’exposició anirà a càrrec del comissari de l’Any Badia i Margarit, Carles Duarte, i es podrà seguir aquest dimecres a les 12 h.
Per poder assistir-hi cal fer la inscripció a través d’aquest formulari: llengua.gencat.cat/inscripcio-badia. Les persones inscrites rebran per correu electrònic la URL de connexió a la conferència.
Tot i la difícil situació sanitària, el CNL de Barcelona encara ofereix algunes rutes històriques guiades amb la col·laboració de l’Arxiu Municipal del Districte. En aquesta ocasió varen ser 7 persones d’un curs de nivell B3 de la professora Rosa. Atesa l’hora tardana de l’inici del recorregut, la ruta va haver de ser una mica més curta del que és habitual. Es va fer una breu explicació de l’edifici de la seu del Districte i a continuació el grup va visitar els espais on hi havia hagut les antigues fàbriques tèxtils de l’Espanya Industrial i el Vapor Vell, ara reconvertits en equipaments d’ús ciutadà. Valorem molt positivament la col·laboració que hi ha amb l’Arxiu Municipal del Districte i que serveix perquè els alumnes dels cursos coneguin la història dels barris.