• Bones Festes


   

  Sobre les festes de Nadal

  Quan parlem de l’època de l’any en què fem aquestes celebracions familiars fem servir la paraula Nadal, en singular: Aquest Nadal ens trobem a casa dels oncles (i no pas Aquests *Nadals ens trobem a casa dels oncles). Amb el canvi d’any fem les festes de Cap d’Any, i no de *Fi d’Any.  Hi ha dues nits que destaquen, en aquest període de temps: la nit de Nadal i la nit de Cap d’Any; i no pas *Nitbona ni *Nitvella. Així, la nit de Nadal anem a la missa del gall i la nit de Cap d’Any sortim a sopar amb els amics. El terme Nadal va generalment sense article (Ens veurem per Nadal). Però porta sempre article quan està determinat (el Nadal de l’any passat).

  Pel que fa a les menges hem de menjar neules (i no pas *barquillos). El mateix podem fer amb el *rosco o *roscó de Reis: millor si el substituïm per un tortell de Reis. La nit de Cap d’Any faríem bé de menjar-nos el raïm en lloc de *menjar-nos els raïms.

  El *cagatió. Aquí es barregen dos conceptes, per una banda, el tió, “tronc que per Nadal hom fingeix que, picant-lo, arriba a cagar dolços i altres regals” i, per l’altra, l’acció de fer cagar el tió. De manera que en lloc de dir: ha arribat el *cagatió a casa direm: avui ha arribat el tió a casa i en lloc de: farem el *cagatió abans de dinar haurem de dir: farem cagar el tió abans de dinar. Tampoc és correcte dir: *demà cagarem el tió.

  Passeu unes Bones Festes i  un Bon Nadal!

Els comentaris per aquesta entrada estan tancats.

Delegació de Sants-Montjuïc

C. Guitard, 17 – 08014 Barcelona
Tel. 934 912 797 – sants@cpnl.cat –

Horari matí: de dilluns a divendres, de 9 a 13.30 h
Horari tarda: dilluns, de 16 a 20 h

Tancat dilluns a la tarda del 15 de juny al 15 de setembre


Delegació de les Corts

C. Doctor Ibáñez, 38 – 08014 Barcelona
Tel. 934 119 605 – lescorts@cpnl.cat –

Horari matí: dimarts, de 9 a 13.30 h
Horari tarda: dilluns, de 16 a 20 h

Tancat dilluns a la tarda del 15 de juny al 15 de setembre

Del 24 de juliol a l’11 de setembre, tancat.


Música

Entrades recents


Arxius


Etiquetes


Xarxes socials


Formap


Eixos comercials de Sants-Montjuïc


Guia de centres educatiusvisites