Arxiu per novembre, 2013

  • Conferència “Sant Andreu entre els anys 1640 i 1714, una cruïlla en la història de Catalunya””

    Ahir, 28 de novembre, els alumnes d’S1 de la delegació de sant Andreu van anar a la conferència de l’historiador Manel Martín i Pascual. El tema va ser com el nostre barri va viure els fets ocorreguts entre els anys 1640 i 1714. La xerrada va ser molt fructífera i ens va donar una visió exhaustiva sobre el tema. Us deixem alguns comentaris dels alumnes.OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

    Share

    Article complet

  • Agrupació Congrés a Radio Trinitat Vella

    Agrupació Congrés capçalera3

    Dilluns Agrupació Congrés fou la convidada a la secció de català del programa Tot un poble de Ràdio Trinitat Vella. La presidenta de l’entitat, la senyora Núria Janer, va explicar com va néixer fa més de 50 anys i les seccions que la conformen.

    Alfons Casanovas va ser l’encarregat de presentar la secció de teatre La Trapa i va parlar de les obres de teatre que feien i de la importància dels grups infantils i juvenils de l’agrupació.

    Escolteu-los a partir del minut 30 en aquest enllaç.

    Share

    Article complet

  • El joc: una eina per a l’aprenentatge del català

    foto 4

    En el marc dels actes de difusió de la 2a campanya “I tu, jugues en català?” i del 2n Festival Dau Barcelona, tres alumnes d’Elemental 2 de la delegació de Sant Andreu van participar en el programa d’ahir dilluns “Tot un poble” de Ràdio Trinitat Vella(91.6 FM) per parlar dels jocs de taula i de la seva tradició en països diversos.

    L’Anne, la Laura i la Sophie van coincidir a assenyalar que el joc és una eina molt important en l’aprenentatge d’una L2 perquè té el doble vessant, educatiu i lúdic. També van explicar quin joc dels fets a classe de català els havia agradat més.

    Escolteu-les a partir del minut 38 en aquest enllaç.

    Share

    Article complet

  • Sessió puntual de pronoms

    fotos taller pronoms1La sessió puntual de pronoms febles que es va fer en dues classes dijous 7 i 14 de novembre, va ser un èxit de participació.

    El desenvolupament de les sessions va permetre als assistents resoldre dubtes en relació a aquest tema i consolidar aspectes que requerien una pràctica reflexiva.

    El material creat per aquestes sessions fou una eina molt útil segons van comentar els assistents.

    Share

    Article complet

  • Màrius Serra s’embutxaca els alumnes d’E2

    foto 1L’enigmista per excel·lència a casa nostra, Màrius Serra, no va decebre l’audiència que va assistir a la xerrada que va oferir en el marc de les activitats de promoció del 2n Festival Dau Barcelona que tindrà lloc del 13 al 15 de desembre al recinte de la Fabra i Coats i que es fa juntament amb el CPNL, Plataforma per la Llengua i Biblioteques de Barcelona.

    foto 2Des del primer moment es va posar el públic a la butxaca i va demostrar una vegada més que és un virtuós dels jocs lingüístics. Les seves bromes van divertir la vintena d’alumnes d’Elemental 2 que hi havia assistit i que coneixien el Verbàlia.

    foto 5Dissabte es farà una sessió de demostració de jocs a la biblioteca d’Ignasi Iglésias-Can Fabra i dilluns es dedicarà la secció de català del programa “Tot un poble” de Ràdio Trinitat Vella a la importància dels jocs en l’aprenentatge d’una llengua, en aquest cas en l’aprenentatge del català.

    Share

    Article complet

  • Quan arribarà la tardor?

    foto 11_11_13
    Aquesta va ser la pregunta que es va formular als oients de la secció de català del programa Tot un poble d’ahir dilluns 11 de novembre de Ràdio Trinitat Vella.

    Les alumnes convidades van parlar del canvi d’estació i de les implicacions d’aquest canvi en el seu dia a dia al seu país de naixement i a la seva vida aquí, a Barcelona. També expliquen com celebren la festivitat de Tots Sants.

    A la secció “El Tricentenari en 5 minuts” vam conèixer el paper que va jugar la mort de Carles II i el personatge de Felip d’Anjou en els fets de 1714 de la mà d’Isabel Gutiérrez, Alejandra Carvajal, Rosario Navarro i Miguel Ángel Santacruz.

    Aquesta setmana la carta de l’apartat “Amb qui vols parlar?” dels alumnes d’I3 demanava una adequació dels preus dels lloguers a la situació de crisi actual.

    Escolteu el programa en aquest enllaç a partir del minut 30.

    Share

    Article complet

  • Casanova en directe

    f1_29-10-2013_presentacio-de-casanova-en-directe_mgilOriol Broggi, un dels directors més ben considerats de l’actual escena catalana, ha ordit un original espectacle que, de manera directa i entretinguda, aproparà al públic uns fets que van canviar per sempre el curs de la nostra història. Casanova en directe adopta la forma d’una singular roda de premsa: Rafael Casanova, conseller en cap el setembre del 1714, i el seu ajudant, en Mateu, compareixeran davant dels mitjans per explicar en primera persona i de manera detallada com lluiten els barcelonins assetjats o com és la vida rere les muralles, quines són les claus de la llarga resistència o, fins i tot, com serà la ciutat si l’endemà cau en mans borbòniques. I com a tota roda de premsa, després de les explicacions s’obrirà un torn de preguntes perquè els assistents puguin aclarir qualsevol dubte relacionat amb el setge i les estratègies de combat.

    Casanova en directe és una iniciativa de l’Institut de Cultura de Barcelona que divendres 22 de novembre es podrà veure al Centre Cívic Navas. Xavier Boada, Anna Castells, Òscar Intente, Alfons Nieto i Xavier Ricart són els intèrprets d’aquesta proposta, una producció de La Perla 29.f5_29-10-2013_presentacio-de-casanova-en-directe_mgil

    L’entrada és gratuïta. Cal inscripció prèvia. Per inscriure’s-hi s’ha d’enviar un comentari a aquesta entrada indicant noms i cognoms i curs que s’està fent. Cada alumne pot fer només una reserva. Les places són limitades. La inscripció es farà per rigorós ordre d’arribada dels comentaris.

    En cas de dubte, podeu enviar un correu a: dinamitzacio.santandreu@cpnl.cat

    Share

    Article complet

  • Unitat 13: L’àvia no es pot valdre

    bloguer_Imatge

    Textos argumentatius S3

     Els textos argumentatius consten de tres parts ben diferenciades:

    Introducció: Presenta breument el tema i anuncia quina és la postura de l’autor pel que fa als arguments que es desenvoluparan a continuació.

    Desenvolupament: Tracta del tema. S’organitza al voltant d’una o més idees principals. A cada idea li pot respondre un paràgraf. els paràgrafs s’encadenen de manera lògica i fan progressar el tema cap a la conclusió. Es poden incloure dades per reforçar les idees exposades.

    Conclusió: Resumeix les idees expressades en el desenvolupament. Algunes vegades, l’autor segueix l’estratègia de deixar el final obert, formulant alguna pregunta al lector.

    Escriviu un missatge al blog: Connectats a Sant Andreu, dirigit als bloguers del curs S3, per explicar-los com heu de canviar els costums de casa vostra perquè, a un dels fills, li han diagnosticat al·lèrgia a la pols i als àcars.

    Proposta d’altres temes:

    … perquè un membre de la família pateix intolerància al gluten.

    … perquè l’avi que viu amb vosaltres té intolerància a la lactosa.

    … perquè us han diagnosticat un principi d’artrosi al genoll.

     

    Share

    Article complet

  • Any Espriu a Ràdio Trinitat Vella

    espriu_tcm32-228936Espriu
    La secció de la delegació de Sant Andreu al programa Tot un poble de Ràdio Trinitat Vella de dilluns es va dedicar a Salvador Espriu. Es va fer una tertúlia amb dos alumnes d’Intermedi 3 que havien estat en contacte de maneres diferents amb l’obra de l’escriptor.

    Chelo Puente tenia una llibreria al centre de Madrid i va parlar de la recepció a petita escala de l’autor. Va assenyalar que els lectors eren pocs però molt actius. La majoria estaven vinculats al món de l’ensenyament.

    Alfons Casanovas, vocal de l’Agrupació Congrés i director del grup teatral La Trapa, va compartir amb els oients la seva experiència amb l’obra teatral d’Espriu. Va comentar que eren uns textos difícils de portar a escena però la seva companyia, acompanyada de l’Esbart Joventut Nostra, havien fet una lectura dramatitzada dels poemes Setmana Santa. També va participar en una de les lectura de poemes de la Setmana del Llibre en Català d’enguany.

    A la secció “Amb qui vols parlar?” es va llegir una carta d’agraïment a Joan de Sagarra.

    Escolteu el programa en aquest enllaç a partir del minut 32.

    Share

    Article complet

Comptador de visites


Delegació de Sant Andreu

Atenció al públic a Sant Andreu:

de dilluns a divendres de 9.00 a 13.30 h i dijous, també, de 16.00 a 20.00 h

932 740 356

Recinte Fabra i Coats

Sant Adrià, 20 / Gran de Sant Andreu, 202

Edifici 15, 1r pis

santandreu@cpnl.cat          

 

Consulta l’oferta de cursos aquí.


Recursos lingüístics en línia


Arxius