• De Panikkar a Panikkar. Capítol 3. De l’Índia a Califòrnia

    Recorregut vital per la vida i obra d’un savi

    3. De l’Índia a Califòrnia

    L’any 1954 Panikkar se’n va a l’Índia en missió apostòlica. Té 36 anys quan va a la terra dels seus orígens paterns i intueix que això serà un fet decisiu en la seva vida. En la trobada amb la religió i la cultura mil·lenària de l’Índia descobreix nous horitzons en la concepció de Déu, l’ésser humà i el cosmos. L’experiència de la profunda trobada amb l’hinduisme i el budisme no li fa abandonar el cristianisme, però sí que el porta a canviar concepcions i posicionaments: “Me’n vaig anar cristià, em vaig descobrir hindú i torno budista, sense haver deixat de ser cristià”.

    A l’Índia viu sobretot a Varanasi, la ciutat santa de l’hinduisme, en una petita habitació dins d’un vell temple de Shiva al peu del Ganges. Es dedica a estudiar, escriure, orar, meditar… “Considero aquest període de la meva vida com un dels més joiosos”. Panikkar troba la confirmació que és possible ser cristià i hindú alhora, pel camí del pensament que supera el dualisme.

    Quan ja sembla instal·lat a Varnasi, una proposta per a una càtedra als EUA el fa sortir de l’Índia: “Pensava quedar-m’hi tota la meva vida. Hi vivia alegre, en la senzillesa. Però vaig tenir la mala fortuna d’escriure un article que va descobrir un professor d’Harvard; li va agradar fins al punt de convidar-me a aquesta universitat com a professor”.

    Panikkar divideix el seu temps entre l’Índia i els Estats Units. Imparteix cursos de religions comparades i s’instal·la a la Universitat de Califòrnia, a Santa Bàrbara, com a catedràtic de Filosofia Comparada de la Religió i Història de les Religions. “Durant un quart de segle he estat ‘oscil·lant’ entre una de les ciutats més riques de l’estat més ric de la nació més poderosa i el seu contrari (a dotze hores de vol), una de les ciutats més caòtiques d’un dels estats més ‘subdesenvolupats’ d’una de les regions més pobres del món (si n’ignorem una petita minoria de rics): entre Santa Barbara, Califòrnia, Estats Units i Varanasi, Uttar Pradesh, Índia. En un sentit ben literal, la meva vida interior era l’únic àmbit comú a les meves dues esferes de vida”.

    Paraules de Panikkar

    – S’ha d’avançar sense por i, si es presenta la por, vèncer-la. No s’ha de tenir por d’un mateix ni dels altres.

    – Cada moment és únic, i per això en cada moment ens juguem el nostre destí.

    – El problema de la mort no es pot desvincular de l’aventura de la vida. I si no sabem el moment de la mort, és que tampoc sabem el moment de la vida.

Els comentaris per aquesta entrada estan tancats.

Delegació de Sants-Montjuïc

C. Guitard, 17 – 08014 Barcelona
Tel. 934 912 797 – sants@cpnl.cat –

Horari matí: de dilluns a divendres, de 9 a 13.30 h
Horari tarda: dilluns, de 16 a 20 h

Tancat dilluns a la tarda del 15 de juny al 15 de setembre


Delegació de les Corts

C. Doctor Ibáñez, 38 – 08014 Barcelona
Tel. 934 119 605 – lescorts@cpnl.cat –

Horari matí: dimarts, de 9 a 13.30 h
Horari tarda: dilluns, de 16 a 20 h

Tancat dilluns a la tarda del 15 de juny al 15 de setembre

Del 24 de juliol a l’11 de setembre, tancat.


Música









Entrades recents


Arxius


Etiquetes


Xarxes socials


Formap


Eixos comercials de Sants-Montjuïc


Guia de centres educatius



visites