Arxiu per maig, 2020

  • El Voluntariat per la llengua no s’atura

    El Voluntariat per la llengua (VxL) que gestiona el Centre de Normalització Lingüística de Barcelona continua en modalitat virtual

    El Consorci per a la Normalització Lingüística va haver d’interrompre totes les activitats presencials el 12 de març arran del decret d’estat d’alarma, tant les formatives com les que es fan fora de l’aula. També les parelles lingüístiques del Voluntariat per la llengua (VxL) que estaven fent trobades presencials van haver d’aturar-se de manera immediata. Des d’aquell moment se’ls va informar que tenien la possibilitat de continuar fent les converses per mitjà de videoconferència o videotrucada. D’aquesta manera, moltes d’aquestes parelles han pogut continuar practicant el català.

    Com en la modalitat presencial, el VxL virtual consisteix a formar parelles lingüístiques compostes per un voluntari, que parla català fluidament, i un aprenent, que en té coneixements bàsics i vol adquirir fluïdesa. La diferència, però, és que les trobades es fan a través de plataformes de videoconferència, com ara Skype, Hangouts, Whatsapp…

    La conversa distesa a través del mòbil o l’ordinador amb un voluntari que parla català és una bon complement per a les persones que estan aprenent la llengua i volen fer-la servir, tant per als alumnes que estaven fent un curs de català presencial, com per als qui ara el fan en línia a través de Parla.cat com per a qualsevol persona d’arreu del món.

    Amb l’objectiu de donar resposta a la demanda d’inscrits en la modalitat virtual que ha anat creixent al llarg d’aquests últims dies, cal la participació de voluntaris que vulguin dedicar una hora a la setmana a fer l’activitat. A part d’ajudar una altra persona a perdre la por i la vergonya de parlar la nostra llengua, el VxL també és una bona oportunitat per conèixer persones d’arreu del món i les seves cultures, la qual cosa aporta un munt d’avantatges: és una eina de coneixement mutu, de cohesió social, de solidaritat, de passar-s’ho bé; en definitiva, d’enriquiment personal.

    Participar-hi és molt fàcil. Només cal entrar al portal vxl.cat i emplenar la fitxa d’inscripció, seleccionant la preferència “Virtual” i especificant la disponibilitat horària actual. En pocs dies els inscrits rebran una comunicació per correu electrònic d’una persona de l’equip de professionals del VxL amb la informació necessària per començar les trobades virtuals amb la parella lingüística assignada.

    Per a més informació podeu consultar el web vxl.cat o escriure un correu electrònic a vxl.bcn@cpnl.cat També podeu seguir tota l’actualitat relacionada amb el programa a través del les xarxes socials del CNL de Barcelona.

    El Voluntariat per la llengua (VxL) és un programa impulsat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya i gestionat territorialment pel Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) a través de 22 centres de normalització lingüística. El VxL es va iniciar l’any 2003. Des d’aleshores, ha format més de 140.000 parelles lingüístiques amb participants que viuen a Catalunya i arreu del món.

     

    Article complet

  • Joc d’escapada virtual Els diacrítics han volat

    El 28 de maig és el Dia Internacional del Joc i, per celebrar-ho, el CNL de Barcelona organitza un joc d’escapada virtual per a tota la ciutadania, en què la llengua catalana i la ciutat de Barcelona seran les protagonistes. La iniciativa s’emmarca en el programa I tu, jugues en català? del Consorci per a la Normalització Lingüística, que té com a objectiu fomentar l’ús del català a través del joc.

    Els diacrítics han volat és el títol del joc en què es podrà participar del 22 al 31 de maig. L’objectiu del joc és ajudar el Dr. Dídac Crític, que ha perdut la seva proposta per a l’Institut d’Estudis Catalans de mantenir només 15 accents diacrítics. Els fulls en què els tenia apuntats han volat un dia de molt de vent i han quedat disseminats per espais emblemàtics de la ciutat. Ara, el Dr. Dídac Crític no recorda quins diacrítics proposava mantenir i necessita trobar-los. Els participants aniran passant per proves que els faran passar per diversos llocs emblemàtics de la ciutat i que els portaran als diacrítics perduts. Per participar-hi el primer que s’ha de fer és enviar un missatge a: drdidaccritic@cpnl.cat per oferir l’ajut al Dr. Dídac Crític.

    Del 22 al 31 de maig, es publicaran a les xarxes socials del CNL de Barcelona (Twitter, Instagram i Facebook) les indicacions per entrar a participar en el joc. 

    ENLLAÇOS RELACIONATS

     

    Article complet

Delegació de Sants-Montjuïc

C. Guitard, 17 – 08014 Barcelona
Tel. 934 912 797 – sants@cpnl.cat –

Horari matí: de dilluns a divendres, de 9 a 13.30 h
Horari tarda: dilluns, de 16 a 20 h

Tancat dilluns a la tarda del 15 de juny al 15 de setembre


Delegació de les Corts

C. Doctor Ibáñez, 38 – 08014 Barcelona
Tel. 934 119 605 – lescorts@cpnl.cat –

Horari matí: dimarts, de 9 a 13.30 h
Horari tarda: dilluns, de 16 a 20 h

Tancat dilluns a la tarda del 15 de juny al 15 de setembre

Del 24 de juliol a l’11 de setembre, tancat.


Música









Entrades recents


Arxius


Etiquetes


Xarxes socials


Formap


Eixos comercials de Sants-Montjuïc


Guia de centres educatius



visites


Arxius