• #DiaDelPuntVolat

  “Brussel·les. Amb il·lusió”: la rebelió del #DiaDelPuntVolat

  Aquest és un dels centenars de piulets que avui han inundat Twitter, per commemorar el segon Dia del Punt Volat, amb l’etiqueta #DiaDelPuntVolat. La celebració d’aquesta diada, estrenada l’any passat, ha esdevingut una mena d’homenatge a l’ortografia, als mots i, en definitiva, a la llengua catalana.

  La iniciativa d’aquesta commemoració és d’un grup que l’any passat es va presentar en el bloc Dia del Punt Volat i que convida a celebrar aquest dia a les xarxes socials cada 24 de gener. Ells mateixos expliquen d’on prové la idea: ‘El Dia del Punt Volat està inspirat en el “Word Nerd Day” anglosaxó i en la tradició que tenen els americans de muntar dies commemoratius amb qualsevol excusa.’

  Per què avui?
  La data triada per a aquesta celebració té una explicació. Tal dia com avui, dia 24 de gener, de l’any 1913 l’Institut d’Estudis Catalans va promulgar les Normes ortogràfiques del català modern, un conjunt de vint-i-quatre regles que servien per a modernitzar, depurar i unificar l’ortografia catalana. La comissió encarregada d’establir aquestes normes era composta per Antoni Maria Alcover, Josep Carner, Frederic Clascar, Pompeu Fabra, Lluís Segalà, Jaume Massó, Miquel dels Sants Oliver, Antoni Rubió i Lluch, Pere Coromines i Eugeni d’Ors, a partir d’un qüestionari de Fabra.

  Les normes es divulgaren ràpidament, tant a la premsa com a l’ensenyament, i la immensa majoria dels escriptors les adoptaren a ulls clucs. El president de la Mancomunitat, Enric Prat de la Riba, va fer una crida perquè tothom les seguís amb unitat i disciplina, de manera que l’administració també les incorporà en els texts. Aquesta actuació va ser clau per a l’èxit no tan sols de les Normes sinó de la unitat i la recuperació de la llengua.

  (Extret de Vilaweb, 25 de gener de 2018)

Els comentaris per aquesta entrada estan tancats.

Delegació de Sants-Montjuïc

C. Guitard, 17 – 08014 Barcelona
Tel. 934 912 797 – sants@cpnl.cat –

Horari matí: de dilluns a divendres, de 9 a 13.30 h
Horari tarda: dilluns, de 16 a 20 h

Tancat dilluns a la tarda del 15 de juny al 15 de setembre


Delegació de les Corts

C. Doctor Ibáñez, 38 – 08014 Barcelona
Tel. 934 119 605 – lescorts@cpnl.cat –

Horari matí: dimarts, de 9 a 13.30 h
Horari tarda: dilluns, de 16 a 20 h

Tancat dilluns a la tarda del 15 de juny al 15 de setembre

Del 24 de juliol a l’11 de setembre, tancat.


Música

Entrades recents


Arxius


Etiquetes


Xarxes socials


Formap


Eixos comercials de Sants-Montjuïc


Guia de centres educatiusvisites


Arxius