Arxiu per octubre, 2018

  • Visita a la seu del Districte i ruta per Sants

    Els alumnes del Mòdul C, Coneixement de la societat catalana i el seu marc jurídic han fet avui una visita guiada per la seu del Districte i després han recorregut el Sants industrial. La visita, organitzada per l’Arxiu Municipal del Districte Municipal de Sants-Montjuïc, ha estat molt interessant ja que ha servir per donar a conèixer a aquests alumnes uns espais per a ells desconeguts. Des del CNL de Barcelona agraïm novament la col·laboració de l’Arxiu Municipal en la tasca de divulgació històrica entre l’alumnat dels cursos de català.

    Article complet

  • Visita a l’exposició Kosmos Panikkar al Palau Robert

    Ahir, un grup d’alumnes del curs Mòdul C: Coneixement de la societat catalana i del seu marc jurídic que s’imparteix amb la col·laboració de l’entitat Iniciatives Solidàries de Sants, van fer una visita al Palau Robert. En aquesta visita la professora Marta Navarro els va guiar per les diferents dependències  del Palau: Oficina de Turisme, Rutes per Catalunya. Van aprofitar l’ocasió per passejar pels jardins del Palau i també van visitar l’exposició Kosmos Panikkar. El recorregut per l’exposició, guiat per la professora, va servir per donar una visió global de la vida i obra del filòsof, un pensador que ha aprofundit en temes com ara la interculturalitat, el diàleg interreligiós i l’espiritualitat. 

    Article complet

  • Vida i obra de Pompeu Fabra. Fabra a Sants

    El CNL de Barcelona, per commemorar l’Any Pompeu Fabra, organitza tot un seguit d’activitats (conferències, exposicions, foment de la lectura, rutes i altres activitats) a les diferents delegacions de la ciutat i a l’Espai Avinyó-Llengua i Cultura.

    A Sants-Montjuïc i les Corts s’impartirà la conferència “Vida i obra de Pompeu Fabra. Fabra a Sants” a càrrec de l’historiador, erudit, conferenciant i estudiós Josep M. Vilarrúbia i Estrany. La primera d’aquestes conferències serà el dilluns 5 de novembre a les 10 h al carrer Guitard, 17 i es tornarà a repetir el dimarts 6 de novembre a les 17 h al carrer Dr. Ibáñez, 38. El Sr. Vilarrúbia, gran coneixedor de la vida i obra de Fabra, és també especialista en la història de Barcelona i aquest any ha publicat el llibre Notes històriques de Sants, Hostafrancs i la Bordeta, un treball sobre la toponímia d’aquests tres barris, el darrer dels seus estudis sobre la història local de la Ciutat Comtal. 

     

    Article complet

  • De Panikkar a Panikkar. Capítol 2. Entre les religions i el seu temps

    Recorregut vital per la vida i obra d’un savi

    2. Entre les religions i el seu temps

    Raimon Panikkar va fer un recorregut existencial i intel·lectual llarg, ric i inhabitual, amb múltiples dimensions. Hi van confluir l’origen hindú-cristià i la formació acadèmica, intel·lectual, interdisciplinar, intercultural i interreligiosa. Panikkar va assumir al llarg de la vida una quàdruple identitat: el cristianisme en el qual va néixer i fou educat, l’hinduisme que formava també part del seu origen, però que va anar descobrint a poc a poc (“havia de deixar que emergís en mi”) i el budisme, que es va desenvolupar de manera natural, com a “resultat del treball interior”, i finalment la identitat secular com a resultat del seu contacte amb el món modern: “Voldria ser fidel a la intuïció budista, no apartar-me de l’experiència cristiana i no desconnectar-me del món cultural contemporani… Per què aixecar muralles? El fet d’ una tradició humana i religiosa no significa menysprear les altres. La síntesi de totes elles és improbable i tal volta ni tan sols és possible, però això no vol pas dir que la darrera alternativa radiqui o en l’exclusivisme o en l’eclecticisme” .

    La quàdruple identitat de Panikkar neix d’una personalitat fecundada per les quatre tradicions esmentades, fins al punt que no podem comprendre la seva personalitat sense conèixer el que suposa el seu profund diàleg interior: “Un diàleg intern dins del propi jo, un trobament en el profund de la religiositat pròpia i personal del jo, quan aquest topa amb una altra experiència religiosa en aquest nivell íntim… Un diàleg intrarreligiós que haig de començar jo mateix, preguntant-me sobre la relativitat de les meves creences, acceptant el repte d’una conversió i el risc de capgirar els meus enfocaments tradicionals”.

    De vegades s’ha acusat Panikkar de sincretista. Però per al filòsof el sincretisme significa la mort de la riquesa implícita en la varietat d’experiències religioses, que Panikkar reconeix com una riquesa fonamental de les diferents cultures humanes. Per altra banda, malgrat la seva obertura a la diversitat de l’univers religiós, Panikkar va reconèixer que no se sentia formant part de totes les tradicions; encara que les respectava i estudiava, no formaven part de la seva identitat: “Jo puc dir que soc cristià, hindú i budista… però no puc dir que sóc per exemple musulmà o parsi”.

    Paraules de Panikkar

    – Si un vol saber-ho tot, perd la innocència. Beneïts siguin els agnòstics, els que saben que no saben.

    – Si som iguals davant de la mort, és que també som exactament iguals davant la vida. Per això tota vida té un valor infinit, que no es pot mesurar.

    – La vida es viu, i l’únic que hem de fer per viure-la és treure’ns obstacles. El primer obstacle és la por. La por a la mort és la disfressa de la por a la vida.

    Article complet

  • Lliurament dels certificats a Hassaan Formación Taxi

    Ahir es va fer l’acte de lliurament dels certificats de català als alumnes de tres cursos de català que van acabar el dia 24. Els cursos, organitzats per la delegació de Sants-Montjuïc per a l’autoescola Hassaan Formación Taxi, van ser un èxit de participació i assoliment ja que els van acabar 74 persones, amb un percentatge d’assoliment molt important. El perfil dels alumnes d’aquests cursos és d’homes joves, majoritàriament procedents del Pakistan, que porten bastants anys vivint a Catalunya i que volen obtenir la llicència del taxi. Aquests cursos requereixen d’un esforç i dedicació molt important per part de l’alumnat i del professorat ja que són cursos molt intensius (les classes són de dilluns a divendres). Com a acte de reconeixement del treball fet per Hassaan Formación Taxi, a l’acte de lliurament dels certificats va assistir el cònsol general del Pakistan a Barcelona, el Sr. Muhammad Imran Ali Chaudhary. Durant l’any 2018 s’organitzaran un total de 16 cursos de català (amb uns 420 inscrits) per a Hassaan Formación Taxi, una feina molt important per a la difusió del coneixement de la llengua catalana entre la comunitat pakistanesa.

     

     

     

    Article complet

  • Per Tots Sants “El cementiri dels vius” a la llibreria Barra/Llibre

    El proper dissabte 27 d’octubre a les 12 h la llibreria Barra / Llibre serà novament un espai de cultura on es presentarà el darrer llibre de l’escriptora Noemí Molinero, El cementiri dels vius, un bon títol per celebrar  la festivitat de Tots Sants. A la presentació, a banda de l’autora, hi haurà Mireia Plana Franch (filòloga i subdirectora general de Memòria Democràtica de la Generalitat de Catalunya). Aquesta és la primera novel·la juvenil de Molinero que ja havia publicat anteriorment altres treballs. 

    Sinopsi

    L’Oriol i la Paula ajudaran el seu pare a recuperar unes terres que li havien pres, aturaran les obres d’una urbanització i retornaran la pau perduda al cementiri del poble. Però no ho faran sols, tindran l’ajuda d’algú molt especial. Vols saber de qui? 

                                                                       c. Riego, 13 (pl. Osca)

     

    Article complet

  • BCN i jo

    Què és “BCN i jo”? 

    L’alumnat i el voluntariat del Centre de Normalització Lingüística (CNL) de Barcelona, veïns i veïnes de la ciutat, tenen una relació molt estreta amb Barcelona. Entre ells hi ha persones acabades d’arribar, d’altres que fa anys que hi viuen i molts que hi han nascut. L’aprenentatge de la llengua catalana va acompanyat d’un procés d’arrelament, que comença amb el coneixement del barri i dels veïns, i que es complementa amb les relacions que estableixen amb els serveis, amb els espais compartits i amb els habitants i visitants de la ciutat.

    La interacció entre les persones i, també, les emocions són indissociables de l’aprenentatge de la llengua.

    Amb el projecte “BCN i jo” volem explorar aquesta relació amb la ciutat i els seus habitants des d’aquest eix central: l’aprenentatge i l‘ús de la llengua catalana.

    Per a més informació (+)

    Article complet

  • De Panikkar a Panikkar. Capítol 1. Orígens i destins

    Recorregut vital per la vida i obra d’un savi 

    1. Orígens i destins

    Raimon Panikkar i Alemany neix el 3 de novembre del 1918 a Sarrià. La mare, Carme Alemany, procedeix d’una família burgesa, catalana i catòlica. El pare, Ramuni Panikkar, és indi i hindú, d’origen aristocràtic. Ramuni, com a ciutadà britànic s’estableix com a empresari a Barcelona l’any 1916. El matrimoni va tenir quatre fills (Raimon, Josep Maria, Mercè i Salvador). Raimon explica: “Hi havia una harmonia profunda entre el meu pare i la meva mare, tot i ser de dues tradicions diferents”.

    Raimon se sent atret per l’espiritualitat de ben jove: “No em considero mig espanyol i mig indi, mig catòlic i mig hindú, sinó totalment occidental i totalment oriental”. “He estat sempre un ésser preocupat pel que s’acostuma a anomenar el problema religiós”. Panikkar s’educa als jesuïtes de Barcelona i fa estudis universitaris de Ciències, Filosofia i Teologia a diverses universitats d’Espanya, Alemanya, Itàlia i l’Índia.

    Amb l’esclat de la Guerra Civil fuig d’Espanya cap a Alemanya, on estudia Física, Matemàtiques, Filosofia i Teologia. Torna a Espanya l’any 1939 i treballa a la indústria familiar. Inicia contactes amb un grup de seglars que després formarien l’Opus Dei del qual seria membre durant vint anys. S’ordena sacerdot i assoleix el doctorat en Filosofia l’any 1946. Sobre la seva etapa a l’Opus Dei, Panikkar manifesta: “No estic penedit d’aquella etapa de la meva vida… la línia de la vida no és recta ni trencada”.

    Raimon viu a Madrid fins al 1950 on té relació amb coneguts professors de. Es dedica a la docència com a professor de Filosofia de la Història i de Psicologia, fa classes de Cultures Comparades i de Sociologia Religiosa i és professor convidat a diverses universitats espanyoles. Participa en el Congrés de Filosofia de Barcelona (1948) i impulsa la fundació de la revista Síntesis a partir de la qual s’editaria Arbor (1944).

    El 1984 es casa amb María González-Haba i viu a Tavertet on continua la seva obra. Rep la Creu de Sant Jordi i el doctorat honoris causa per la Universitat de Girona. La seva obra completa es publica en català per Fragmenta Editorial , així com en castellà, italià, francès i anglès. Mor a Tavertet el 26 d’agost del 2010 en la intimitat familiar. Raimon Panikkar és considerant un eminent filòsof, teòleg i humanista.

    Paraules de Panikkar:

    – Tot aquell peix que neda contra corrent està viu. – Per morir no fa falta saber morir, per viure no fa falta saber viure. Si hem perdut la innocència, no som espontanis, no vivim. – Viure és un do immediat que tenim tots. Fa falta senzillament rebre’l, acceptar-lo i agrair-lo. Perquè en aquesta vida se’ns ha donat per a un temps indefinit.

    Article complet

  • Murals de Raimon Panikkar a Sants-Montjuïc i a les Corts

    Amb motiu del l’Any Panikkar, les delegacions de Sants-Montjuïc i la de les Corts han elaborat uns murals amb les frases més cèlebres d’aquest insigne filòsof i pensador. Els murals consten de fotografies de Panikkar i frases que poden servir al professorat per fer una activitat didàctica dedicada a l’escriptor català i universal. Raimon Panikkar és considerat un eminent filòsof, teòleg i humanista. Les cites del mural són un petit tast del que ha estat una vida dedicada a la recerca espiritual.

     

    Article complet

  • De Panikkar a Panikkar

    Recorregut vital per la vida i obra d’un savi

    Iniciem al blog de la delegació de Sants-Montjuïc i les Corts la publicació d’un recopilatori de cinc articles dedicats a la vida i obra de Raimon Panikkar amb motiu del centenari del seu naixement. Al llarg de cinc setmanes publicarem un aspecte concret de la biografia de Panikkar no de manera estrictament cronològica sinó vital i emocional. Coneixerem els països on va passar les seves experiències més íntimes, esbrinarem allò que el va colpir des del punt de vista humà i intel·lectual i descobrirem la capacitat polifacètica d’un escriptor, filòsof i savi que va marcar un nou rumb en el pensament universal. L’ordre dels articles que es publicaran serà el següent:

    1. Origen i destins.

    2. Entre les religions i el seu temps.

    3. L’Índia i Califòrnia.

    4. Les arrels catalanes.

    5. Panikkar, un i molts alhora.

    Panikkar al CNL de Barcelona 

    Article complet

Delegació de Sants-Montjuïc

C. Guitard, 17 – 08014 Barcelona
Tel. 934 912 797 – sants@cpnl.cat –

Horari matí: de dilluns a divendres, de 9 a 13.30 h
Horari tarda: dilluns, de 16 a 20 h

Tancat dilluns a la tarda del 15 de juny al 15 de setembre


Delegació de les Corts

C. Doctor Ibáñez, 38 – 08014 Barcelona
Tel. 934 119 605 – lescorts@cpnl.cat –

Horari matí: dimarts, de 9 a 13.30 h
Horari tarda: dilluns, de 16 a 20 h

Tancat dilluns a la tarda del 15 de juny al 15 de setembre

Del 24 de juliol a l’11 de setembre, tancat.


Música









Entrades recents


Arxius


Etiquetes


Xarxes socials


Formap


Eixos comercials de Sants-Montjuïc


Guia de centres educatius



visites


Arxius