• Oberta la inscripció dels cursos de català de tardor

  Ja són obertes les inscripcions per als cursos de català de tardor a Calafell, oferts pel Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL).

  Les inscripcions es fan a la casa de cultura de Cal Bolavà (avinguda Generalitat, 1) del 12 al 21 de setembre, de dilluns a dijous de 9.30 a 13.30 hores, i de dimarts a dijous de 16 a 19 hores. Els nous alumnes han de presentar un certificat de coneixements de llengua catalana o fer una prova de col·locació, que cal fer en hora concertada. El telèfon d’informació és el 977 699 078.

  El Consorci per a la Normalització Lingüística ofereix cursos de català de tots els nivells, des del bàsic fins al superior (C2), de forma presencial i en línia. En tots els cursos el CPNL a Calafell aporta les eines necessàries perquè els alumnes siguin capaços de relacionar-se oralment i per escrit amb el seu entorn personal i professional.

  Una de les aportacions  del CPNL que enriqueix l’ensenyament de la llengua catalana és el gran nombre d’activitats culturals que organitza o que coorganitza amb altres entitats. Aquestes activitats culturals faciliten la pràctica de la llengua i el seu aprenentatge en contextos reals i no formals fomentant el coneixement de l’entorn i la cohesió social. El Consorci t’ho posa fàcil: en el seu web ofereix un cercador de cursos que permet buscar-los per localitat, per comarca, per nivell i per modalitat.

  Els cursos del català organitzats pel CPNL segueixen els programes de llengua catalana de la Direcció General de Política Lingüística. Els certificats de nivell que expedeix el Consorci tenen validesa oficial i correspondència amb els nivells del Marc europeu comú de referència (MECR).

  Article complet

 • El Racó de lectura acaba el curs

  Al llarg del curs 2016-2017 s’han comptabilitzat un total de 50 préstecs de llibres del Racó de lectura . El Racó de lectura és una petita biblioteca de llibres en català classificats per nivells d’aprenentatge instal·lada a les aules. Els alumnes poden emportar-se’ls a casa en préstec i fer, a més, les activitats de comprensió lectora que molts dels llibres contenen.

  Un cop llegit el llibre, es demana als alumnes que en facin una breu ressenya a l’espai corresponent del blog dels cursos de català. Si voleu veure quins han estat els llibres més llegits, consulteu aquesta gràfica.

  La lectura de llibres en català és molt recomanable per als estudiants per aprendre vocabulari i familiaritzar-se amb les estructures de la llengua. Per a l’any que ve, es preveu ampliar el Racó amb revistes en català.

  Article complet

 • Recull de fotografies del curs

  Aquí podeu veure un recull de fotografies de totes les activitats fetes al llarg d’aquest curs: visites al patrimoni, activitats d’aula, activitats públiques, parelles lingüístiques, etc. Feu clic a la imatge!

  Article complet

 • Visita al Museu Vil·la Casals

  El 21 de setembre vam organitzar una visita per a alumnes i participants del Voluntariat per la llengua al Museu Vil·la Casals, situat al barri de Sant Salvador, a tocar de Calafell. Es tracta de la residència que el músic vendrellenc Pau Casals va comprar i ampliar al llarg dels anys i on s’exposen tot un seguit d’objectes i documents de la seva vida personal i professional. Un bon final de festa, previ a la cloenda de cursos que es faria l’endemà.

  Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

  Article complet

 • Creix la xarxa d’establiments col·laboradors

  Durant aquests mesos de maig i juny, hem actualitzat la llista d’establiments col·laboradors de Calafell. Es tracta d’establiments que s’han compromès a atendre els nostres alumnes en català, encara que el parlin amb dificultat, per afavorir el seu aprenentatge. Aquest és un projecte transversal del CPNL, atès que es pretén incidir sobre bons usos en el món del comerç, afavorir el coneixement de l’entorn, acostar el comerç local als aprenents de català i facilitar que l’alumne practiqui allò que aprèn a l’aula en contextos reals.

  La nova edició de la llista d’establiments col·laboradors s’ha actualitzat donant de baixa alguns establiments tancats i incorporant-ne 13 de nous. En total, ara hi ha 62 establiments compromesos amb l’ensenyament de català, que es poden identificar per la presència d’un adhesiu. La llista es pot anar ampliant si hi ha altres establiments que s’hi volen afegir.

  Article complet

 • Cloenda dels cursos de català

  Ahir dijous vam celebrar al jardí de Cal Bolavà la cloenda dels cursos de català que, com cada any, fèiem coincidir amb els actes de final de curs dels cursos de la Regidoria d’Ensenyament de l’Ajuntament de Calafell. A més de poder comentar la jugada i desitjar-nos un bon estiu, vam aprofitar per fer un acte de reconeixement públic als voluntaris que al llarg del curs han cedit una hora a la setmana a parlar en català amb aprenents. Dalt de l’escenari, la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Calafell, M. Lluïsa Lastra, i la directora del CNL de Tarragona, Rosa Ibarz, van donar un obsequi i un diploma de participació als 9 voluntaris del curs.

  Posteriorment, tothom va estar convidat a visualitzar un audiovisual amb imatges dels cursos i de les activitats complementàries i es va informar del curs de conversa que es farà durant el juliol. I finalment, un bon berenar.

  Més imatges, aquí.

  Article complet

 • Una selecció de música en català

  Durant la temporada de col·laboracions al programa “Calafell Matí” de Calafell Ràdio amb Xavier Sanjuan hem escoltat 32 cançons en català, d’artistes tan diversos com la Trinca, Judit Nedderman, Els Pets o Raimon. Totes aquestes cançons les podeu escoltar a la llista pública d’Spotify titulada Espai de català de Calafell Ràdio. Així tal vegada podeu descobrir artistes que canten en català que desconeixíeu. Per què no ho proveu?

   

   

  Article complet

 • S’acaba la temporada de l’Espai de Català a Calafell Ràdio

  Aquesta setmana ha acabat la temporada de col·laboració de l’Oficina de Català del Consorci per a la Normalització Lingüística amb Calafell Ràdio, al programa Calafell Matí presentat per Xavier Sanjuan, per difondre diferents aspectes de la llengua catalana. Durant 10 mesos (des del setembre de 2016), l’espai ha començat sempre amb una cançó a partir de la qual es comentaven frases fetes, paraules, barbarismes… A més, es difonien recursos en paper i en digital per ajudar-nos en l’ús i l’aprenentatge de català, a més de posar-nos al dia de les activitats dels cursos de català i del CPNL.

  En total s’han produït 32 programes. Les 32 cançons han quedat recopilades a la llista de reproducció Espai de Català de Calafell Ràdio 2016/17 d’Spotify, que constitueix una excel·lent selecció de música en català de qualitat.

  Tots els programes es poden escoltar a la carta a la pestanya d’aquest mateix blog “Programes de ràdio” > “Espai del català“.

   

  Article complet

 • Parelles ben avingudes per practicar el català a Calafell

  Durant aquesta setmana s’han presentat a Calafell les noves parelles del programa Voluntariat per la llengua. Els aprenents d’aquesta edició provenen de diversos punts del territori espanyol i de la resta del món i es trobaran una hora a la setmana per practicar la conversa en català fins al mes de juliol. En total, són 26 persones inscrites al projecte. La majoria d’aquestes parelles practiquen la conversa en parella fent un cafè, passejant, comprant, etc.; d’altres s’agrupen als punts de trobada, que són el Centre Cívic Cinema Iris i la Biblioteca Ventura Gassol, per fer tertúlia i practicar en grup.

  La presentació de les parelles es va fer de manera original a partir de la nova acció promocional del CPNL “Parelles ben avingudes”: cada participant, que tenia un sobre amb un objecte amagat, va saber qui era la seva parella perquè va poder relacionar el seu objecte amb el d’una altra persona: llapis i maquineta, pala de ping-pong i pilota, pasta de dents i raspall, etc. També es va fer el lliurament del material informatiu, a més d’un nou quadern de la col•lecció “Parlem tu i jo. Mou-te” (amb recursos de lectura i conversa) i el carnet del Voluntariat per la llengua (amb una llista dels avantatges).

  Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

  El programa admet noves incorporacions en tot moment, tant d’aprenents com de voluntaris. Per apuntar-s’hi cal acudir a l’Oficina de Català de Calafell, situada a Cal Bolavà (av. Generalitat, 1), trucar al telèfon 977 699 078 o inscriure’s al web www.vxl.cat.

  Article complet

 • Els alumnes practiquen català a les botigues

  Aquest mes de maig ha començat una nova tanda de pràctiques lingüístiques als establiments col·laboradors de Calafell. Els alumnes tenen l’encàrrec dels professors d’anar a comprar en català en algun dels 49 establiments amb qui el CPNL tenim signat un acord. Els alumnes tenen la tranquil·litat de saber que el personal d’aquests establiments estan compromesos a seguir-los la conversa en català i, fins i tot, a ajudar-los en el cas que tinguin algun dubte sobre la manera d’expressar alguna cosa. Acabades les visites, es farà un recull de les experiències a classe.

  L’objectiu d’aquestes pràctiques és doble: d’una banda, els alumnes poden posar en pràctica en contextos reals allò que aprenen a l’aula i guanyen confiança i seguretat; per altra banda, el personal de l’establiment trenca prejudicis en el sentit de comprendre que a les persones de fora de Catalunya també se’ls pot atendre en català.

  Precisament, durant aquests mesos de maig i juny es faran unes visites als establiments per renovar l’acord i per ampliar la xarxa amb establiments nous.

  Article complet