• Coneixent de prop el Calafell pescador

  Els cursos de català d’aquest trimestre han acabat avui amb una visita al patrimoni de Calafell. Aquesta vegada hem anat a la Confraria, un espai d’interpretació del Calafell pescador inaugurat el mes de juny d’aquest any. Uns quants alumnes han pogut conèixer com era la Platja de Calafell quan depenia exclusivament de la pesca: el seu aspecte urbanístic, les relacions socials, el teixit laboral, les tradicions, etc. Tothom coincideix que és una visita molt recomanable i ha servit, a més, per practicar el català i conèixer algunes paraules i expressions pròpies de marina (noms de peixos, d’eines, de personatges, de vents…).

  Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

  Article complet

 • Passa el Nadal en català

  carta-reis

  Aprofitant les festes de Nadal, l’Oficina de Català ha repartit com de costum 1.500 cartes als reis entre les escoles i les llars d’infants del municipi perquè els més menuts puguin demanar els seus desitjos als reis.

  I per passar un Nadal plenament en català, es pot visitar la pàgina www.cpnl.cat/nadal/, on hi ha un recull de nadales, refranys, tradicions, models de felicitacions i molts jocs en línia en català. També es poden descarregar les cartes als reis i els catàlegs de jocs en català.

  Finalment, si voleu estar al dia de les joguines en català que hi ha al mercat, descarregueu-vos l’app “I tu, jugues en català?”.  app-jugues-en-catala

  Save

  Save

  Article complet

 • El concurs fotogràfic, principal novetat de la campanya “I tu, jugues en català?”

  e_cartell_jugues_2016_editora_128_17430_1El primer premi l’atorga el Patronat de Turisme de Tarragona

  L’app per a dispositius mòbils “I tu, jugues en català?” permet accedir a un cercador de jocs i joguines en català amb 640 productes

  L’objectiu de la campanya és fer visibles els jocs i joguines en català i fomentar-ne l’ús

  El Centre de Normalització Lingüística de Tarragona, integrat en el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), impulsa un any més la campanya “I tu, jugues en català?”, amb l’objectiu de donar a conèixer l’oferta de jocs i joguines en català i fomentar-ne l’ús.

  La quarta edició de la campanya es presenta amb diverses novetats. La principal és un concurs fotogràfic que es farà de l’1 al 21 de desembre a través d’Instagram, Facebook i Twitter. Per participar-hi només caldrà penjar fotografies del joc o de la joguina preferits amb l’etiqueta #itujuguesencatalà. Les tres millors fotos obtindran, cadascuna, tres premis (podeu consultar el web del concurs a l’adreça www.cpnl.cat/itujugues) cedits per Tarragona Turisme, XANASCAT, Dagoll Dagom Scaramouche, Abacus i Devir.

  L’app “I tu, jugues en català?”, que es va estrenar el 2015, incorpora noves funcions. S’ha millorat l’experiència del cercador de jocs i joguines per obtenir uns resultats més ajustats a la cerca de l’usuari. Les cerques que es facin es podran desar com a preferides. A més, es mostraran jocs relacionats amb la cerca realitzada i es podran valorar els jocs. S’ha incorporat, també, l’apartat “Agenda d’activitats” per conèixer les demostracions i tallers de joc que el CPNL organitza arreu de Catalunya.

  El cercador de jocs i joguines en català, que actualment consta de 640 referències, també és consultable mitjançant el web cpnl.cat/jocs. En aquesta pàgina, un nou apartat d’apps recollirà aplicacions per jugar en català des de dispositius mòbils.

  Actualment el CPNL té 3 acords de col·laboració amb establiments comercials de Calafell que donen suport a la campanya “I tu, jugues en català?”: Magatzems Calafell, Joguines Llorens i Ralet Ralet.

  Més informació: www.cpnl.cat

  Save

  Article complet

 • Col·laboració amb Calafell Ràdio i la Biblioteca Ventura Gassol

  micro radioAquestsbiblioteques mesos, el Consorci per a la Normalització Lingüística ha signat, a través de l’Oficina de Català de Calafell, dos convenis amb dues entitats de Calafell, amb l’objectiu de col·laborar per la difusió de les activitats del CPNL i coorganitzar actes diversos. L’un ha estat amb l’emissora municipal Calafell Ràdio, en la qual cada setmana s’emet un espai d’uns 25 minuts sobre llengua catalana dins del programa Calafell Matí. I l’altre amb la Biblioteca Ventura Gassol, la qual des del 2013 allotja un l’Espai del Català, un apartat amb un recull d’obres d’aprenentatge de la llengua catalana. Els convenis, a més, estableixen que ambdues parts difondran les seves activitats a través dels seus canals.

  Save

  Article complet

 • Intercanvi amb estudiants de català de Granada

  img-20161129-wa0000Dimarts, 29 de novembre, vam tenir l’oportunitat de compartir una estona de conversa amb estudiants de català de la Universitat de Granada. La trobada es va fer per videoconferència i per part nostra aquesta vegada hi van assistir 3 alumnes del nivell Bàsic 1 i un voluntari. Ells van poder practicar el català oral presentant-se, explicant com és Calafell i fent preguntes als estudiants de Granada. Aquests, per la seva banda, van demostrar el seu nivell alt de coneixement de català gràcies a la seva professora i a alguns vincles amb Catalunya. Bona part de la conversa va girar també a l’entorn de la gastronomia típica de les dues zones.

  Els intercanvis culturals per videoconferència amb estudiants de català de tot el món forma part de les activitats complementàries dels cursos de català de Calafell per afavorir l’aprenentatge i crear entorns de conversa reals. Fins ara ja s’han fet intercanvis amb Santiago de Xile, Oxford, Roma, París, Belgrad, Leipzig, Heidelberg i Ohio.

  Save

  Save

  Article complet

 • Intercanvi entre alumnes de català de Calafell i d’Ohio

  20161117_162541Dijous passat, 17 de novembre, dos alumnes de català i dos voluntaris del programa del Voluntariat per la Llengua de Calafell van poder conversar durant 3 quarts d’hora amb estudiants de català de la Universitat d’Ohio (EUA). La trobada es va fer per videoconferència i formava part del programa d’activitats complementàries als cursos de català que serveixen perquè els alumnes practiquin en situacions reals allò que prenen a classe.

  En aquesta ocasió, els calafellencs es van presentar i van poder explicar com és Calafell i alguns dels seus costums. Els quatre alumnes estatunidencs van explicar que estaven realitzant estudis variats i havien començat amb el català per motius diversos: perquè havien vingut a Catalunya alguna vegada (desconeixent la realitat lingüística del país), perquè els interessa la cultura catalana, perquè ja parlen castellà o perquè senzillament els agrada. També van explicar, amb l’ajut del seu professor, com és l’estat d’Ohio, el seu temps, etc.

  L’experiència la va valorar molt positivament tothom. Cal recordar que fa un any ja vam fer un intercanvi virtual amb la mateixa universitat, i ja s’estan preparant altres intercanvis amb altres punts del món.

  Save

  Article complet

 • Establiments compromesos amb l’aprenentatge de català

  establiment col·laborador

  Adhesiu identificador

  A partir d’aquesta setmana els alumnes dels cursos de català de Calafell començaran les pràctiques lingüístiques als establiments col·laboradors. Els alumnes han de visitar algun dels 49 establiments del municipi per comprar o fer ús d’algun servei en català. Es tracta que posin en pràctica els coneixements adquirits a classe en situacions comunicatives reals: saludar, demanar el que es vol comprar, pagar, acomiadar-se… D’aquesta manera es pretén que guanyin confiança i vagin incorporant el català en la seva rutina diària.

  Aquests mesos s’ha actualitzat la llista d’establiments col·laboradors. Actualment són 49 establiments, distribuïts en els 3 nuclis de Calafell, que estan compromesos a atendre en català les persones que l’utilitzin encara que ho facin amb dificultat. Per tant, tenen un paper molt important i de gran responsabilitat social en la integració lingüística dels nouvinguts.

  La llista és oberta, de manera que permanentment s’hi poden incloure nous establiments que vulguin col·laborar.

  Save

  Save

  Save

  Save

  Article complet

 • Engega el Voluntariat per la Llengua a Calafell

  Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

  Aquest mes d’octubre han començat a caminar a Calafell 17 noves parelles del programa del Voluntariat per la Llengua (VxL), organitzat pel Consorci per a la Normalització Lingüística. Cada parella, formada per un aprenent de català i una persona voluntària, queden una hora a la setmana durant deu setmanes per practicar el català oral. Algunes d’aquestes parelles s’agrupen als punts de trobada, que són el Centre Cívic Cinema Iris i la Biblioteca Ventura Gassol, per fer tertúlia i practicar en grup; d’altres practiquen la conversa fent un cafè, passejant, comprant, etc.

  El programa admet noves incorporacions en tot moment, tant d’aprenents com de voluntaris. Per apuntar-s’hi cal acudir a l’Oficina de Català de Calafell, situada a Cal Bolavà (av. Generalitat, 1), trucar al  telèfon 977 699 078 o inscriure’s al web www.vxl.cat.

  Article complet

 • Torna el CINC, cinema infantil en català al Vendrell

  cinc-vendrell_elJa han començat les projeccions del CINC, cicle infantil de cinema en català, a diverses poblacions de Catalunya. Al Vendrell, les projeccions tenen lloc cada dissabte, a les 16.15 h, al cinema Ocine del polígon les Mates del Vendrell. Les pel·lícules que es podran veure a partir de dissabte són Kung Fu Panda 3 (22 d’octubre), Angry Birds. La pel·lícula (29 d’octubre), Buscant la Dory (5 de novembre) i Ice Age. El gran cataclisme (12 de novembre). Un dels detalls importants és el preu: 4,20 euros. Una bona oportunitat!!

  Podeu consultar més informació sobre el CINC i sobre la cartellera de cinema en català en general aquí.

  Article complet

 • Un web molt útil: “Dictats en línia”

  dictats_slider-jpg_622689488Ja fa anys que des del portal de la Generalitat es podia accedit a un lloc per poder fer dictats en català, però l’actualització que se n’ha fet ara és absolutament genial. Es tracta dels Dictats en línia, una col·lecció de dictats autocorrectius dels nivells elemental, intermedi, suficiència i superior.

  De cada nivell, es pot treballar un aspecte concret (per exemple, accents, o la B/V, etc.) o fer dictats generals. Un cop escollit el dictat, es pot escoltar tot seguit, per fer-se’n una idea, o en versió lenta, per escriure (a mà o directament al web amb el teclat de l’ordinador). I quan s’ha acabat, es pot autocorregir amb la solució, amb l’avantatge que, a més, hi ha comentaris ortogràfics o gramaticals de determinats punts conflictius.

  Una eina molt útil per repassar o aprendre de forma motivadora.

  Article complet