• Engega el Voluntariat per la Llengua a Calafell

  Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

  Aquest mes d’octubre han començat a caminar a Calafell 17 noves parelles del programa del Voluntariat per la Llengua (VxL), organitzat pel Consorci per a la Normalització Lingüística. Cada parella, formada per un aprenent de català i una persona voluntària, queden una hora a la setmana durant deu setmanes per practicar el català oral. Algunes d’aquestes parelles s’agrupen als punts de trobada, que són el Centre Cívic Cinema Iris i la Biblioteca Ventura Gassol, per fer tertúlia i practicar en grup; d’altres practiquen la conversa fent un cafè, passejant, comprant, etc.

  El programa admet noves incorporacions en tot moment, tant d’aprenents com de voluntaris. Per apuntar-s’hi cal acudir a l’Oficina de Català de Calafell, situada a Cal Bolavà (av. Generalitat, 1), trucar al  telèfon 977 699 078 o inscriure’s al web www.vxl.cat.

  Article complet

 • Torna el CINC, cinema infantil en català al Vendrell

  cinc-vendrell_elJa han començat les projeccions del CINC, cicle infantil de cinema en català, a diverses poblacions de Catalunya. Al Vendrell, les projeccions tenen lloc cada dissabte, a les 16.15 h, al cinema Ocine del polígon les Mates del Vendrell. Les pel·lícules que es podran veure a partir de dissabte són Kung Fu Panda 3 (22 d’octubre), Angry Birds. La pel·lícula (29 d’octubre), Buscant la Dory (5 de novembre) i Ice Age. El gran cataclisme (12 de novembre). Un dels detalls importants és el preu: 4,20 euros. Una bona oportunitat!!

  Podeu consultar més informació sobre el CINC i sobre la cartellera de cinema en català en general aquí.

  Article complet

 • Un web molt útil: “Dictats en línia”

  dictats_slider-jpg_622689488Ja fa anys que des del portal de la Generalitat es podia accedit a un lloc per poder fer dictats en català, però l’actualització que se n’ha fet ara és absolutament genial. Es tracta dels Dictats en línia, una col·lecció de dictats autocorrectius dels nivells elemental, intermedi, suficiència i superior.

  De cada nivell, es pot treballar un aspecte concret (per exemple, accents, o la B/V, etc.) o fer dictats generals. Un cop escollit el dictat, es pot escoltar tot seguit, per fer-se’n una idea, o en versió lenta, per escriure (a mà o directament al web amb el teclat de l’ordinador). I quan s’ha acabat, es pot autocorregir amb la solució, amb l’avantatge que, a més, hi ha comentaris ortogràfics o gramaticals de determinats punts conflictius.

  Una eina molt útil per repassar o aprendre de forma motivadora.

  Article complet

 • Any Llull

  Aquest 2016 es commemora el 700 aniversari de la mort de Ramon Llull, l’autor més universal de la cultura catalana. El Consorci per a la Normalització Lingüística, a través de l’Oficina de Català s’hi adherit  i al llarg d’aquest trimestre farà diverses activitats per donar a conèixer la vida i l’obra d’aquest persimatge-lliureonatge.

   

   

  Article complet

 • Comença la temporada del català a Calafell Ràdio

  micro radioAvui dimarts ha començat una altra temporada la col·laboració del CPNL a Calafell Ràdio. Es tracta d’un espai en què, a partir d’una cançó en català, es comentaran l’origen i el significat de frases fetes, locucions, refranys, paraules, etc., amb la voluntat tant d’ampliar el nostre coneixement de la llengua catalana com de procurar de fer-la servir correctament.

  Cada dia també es presentaran webs i apps interessants i útils, a més de notícies del CPNL i relacionades amb la llengua catalana.

  El contingut de cada programa el podreu trobar en aquest mateix blog, a la pestanya “Programes de ràdio“, des d’on es podrà accedir als podcasts i a la llista de cançons.

  Article complet

 • Les inscripcions dels cursos de català en marxa!

   

  Ja ha arribat el setembre i amb ell les inscripcions als cursos de català de Calafell.

  Vine a informar-te de l’oferta de cursos d’aquest trimestre!

  Tenim cursos per aprendre a parlar, a escriure, per repassar i per practicar la conversa.

  Ens trobareu de dilluns a dijous de 10 a 14 h , dimarts, 13 de setembre de 16 a 19 h i a partir del 19 de setembre de 10 a 14 h i de 16 a 19 h.

  Per més informació truqueu al 977 69 90 78, veniu a Cal Bolavà- av. Generalitat, 1 o  entreu al  web.

   

  200x200

  Article complet

 • Audiovisual de les activitats 2015-2016

  Aquí us presentem un vídeo amb les activitats que hem fet aquest curs dins i fora de l’aula. Cliqueu la foto per veure’l!

   

   

   

  Article complet

 • El Racó de lectura dobla el nombre de llibres prestats

  Imatge dels llibres llegitsUn total de 172 préstecs de llibres del Racó de lectura són els que s’han comptabilitzat al llarg del curs 2015-2016. Durant el primer trimestre s’han llegit 71 llibres, el segon 63 i el tercer 38.

  Un cop llegit el llibre, es demana als alumnes que en facin una breu ressenya a l’espai corresponent del blog dels cursos de català.

  El Racó de lectura és una petita biblioteca de llibres en català classificats per nivells d’aprenentatge instal·lada a les aules. Els alumnes poden emportar-se’ls a casa en préstec i fer, a més, les activitats de comprensió lectora que molts dels llibres contenen.

  La lectura de llibres en català és molt recomanable per als estudiants per aprendre vocabulari i familiaritzar-se amb les estructures de la llengua.

  Article complet

 • Cloenda dels cursos de català

  Divendres, 17 de juny, es va fer a Cal Bolavà la cloenda dels cursos de català i del voluntariat per la llengua. L’acte, que s’emmarcava dins la cloenda de tots els cursos de la Regidoria d’Ensenyament de l’Ajuntament de Calafell (anglès, castellà, adults, art, etc.), va consistir en el lliurament d’obsequis per als voluntaris i aprenents de l’any escolar i, com és costum, es va lliurar el premi al lector més voraç, la persona que ha agafat en préstec més llibres de la nostra biblioteca i que ha participat més al Racó de lectura d’aquest blog.

  Vam comptar amb la presència de l’alcalde de Calafell, Sr. Ramon Ferrer, i de la regidora d’Ensenyament, Sra. M. Lluïsa Llastra. Per acabar l’acte, es va poder visualitzar un audiovisual amb imatges de totes les activitats del curs (classes, activitats culturals, sortides culturals…).

  Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

  Article complet

 • S’acaba la 2a temporada de la secció “Noms de carrers” a Calafell Ràdio

  20150615_093630“Noms de carrers” és un espai que s’ha emès cada dilluns, entre 2/4 de 10 i les 10 del matí, al programa “Calafell Matí” de Calafell Ràdio, conduït per Mireia Romaguera. Durant els 10 mesos en antena, l’Oficina de Català del Consorci per a la Normalització Lingüística ha produït 32 programes. De cada carrer s’explicava l’origen i el significat del nom, i altres informacions lingüístiques (d’ortografia, de gramàtica, curiositats…). També es feia un repàs a anècdotes i història del carrer. En algunes ocasions, alguns alumnes dels cursos de català ens han acompanyat per explicar la seva experiència a les aules.

  A més la secció començava cada dia amb una pista musical, relacionada amb el carrer o els carrers de cada programa. Tots els temes musicals estan recopilats a la llista de reproducció Els carrers de Calafell 2015 d’Spotify .

  Tots els programes es poden escoltar a la carta a la pestanya d’aquest mateix blog “Programes de ràdio” > “Noms de carrers“.

  Article complet