• Comença la temporada a Calafell Ràdio

  20150615_093630Com cada setembre, l’Oficina de Català del CPNL ha reprès la col·laboració setmanal amb l’emissora local Calafell Ràdio. Aquest any es manté la secció Noms de carrers dins de l’espai Calafell Matí, que s’emet cada dilluns de 2/4 de 10 a les 10 del matí. A la secció es comenten noms de carrers des del punt de vista lingüístic (origen del nom, significat, refranys…) i des del punt de vista històric (data del bateig, altres noms del carrer, etc.).

  De tant en tant, també es preveu que hi participin alumnes dels nostres cursos de català i participants de les activitats culturals complementàries perquè expliquin la seva experiència.

  Des d’aquest mateix blog hi ha els enllaços al web a la carta de Calafell Ràdio per poder tornar a escoltar els programes emesos.

  Article complet

 • Bones vacances!

  vacances2010El curs 2014/2015 s’ha acabat. Tot i que encara queda molt lluny, al marge d’aquest blog teniu l’oferta de cursos i les dades d’inscripció per al curs que ve. També hi ha la novetat de poder fer una preinscripció i concertar hora per fer la prova de col·locació. Finalment, si voleu saber l’oferta de cursos d’altres localitats, podeu anar al cercador de cursos del web del CPNL.

  Que passeu un bon estiu!

  Article complet

 • Final del taller d’ortografia

  caçadors de faltesAhir dimecres va acabar el Taller de reforç d’ortografia que s’ha fet de manera intensiva aquest mes de juliol, amb vuit alumnes. S’han repassat les regles d’ortografia des d’un punt de vista pràctic i s’han donat eines i recursos per evitar de fer faltes. Al llarg del taller, també s’ha fet un pòster digital on els mateixos alumnes penjaven fotografies de cartells del carrer amb alguna falta.

  Article complet

 • S’acaba l’espai “Noms de carrers” a Calafell Ràdio

  20150615_093630“Noms de carrers” és un espai que s’ha emès cada dilluns, entre 2/4 de 10 i les 10 del matí, al programa “L’Aparador” de Calafell Ràdio, conduït per Mireia Romaguera. Durant els 9 mesos en antena, s’han fet 34 programes i s’ha parlat de més de 100 carrers de Calafell. De cada carrer s’explicava l’origen i el significat del nom, i altres informacions lingüístiques (d’ortografia, de gramàtica, curiositats…). També es feia un repàs a anècdotes i història del carrer.

  Tots els programes es poden escoltar a la carta a la pestanya d’aquest mateix blog “Programes de ràdio” > “Noms de carrers“.

  Article complet

 • El Racó de lectura acaba el curs amb 80 préstecs

  Imatge dels llibres llegitsEl Racó de lectura és un espai físic a les aules amb llibres de lectura fàcil i d’altres de generals a disposició dels alumnes dels cursos de català. La lectura de llibres en català és molt recomanable per als estudiants per aprendre vocabulari i familiaritzar-se amb les estructures de la llengua.

  Però també existeix el seu paral·lel virtual, un espai al nostre blog, on els alumnes poden deixar els comentaris dels llibres que han llegit. Durant aquest curs 2014/2015 s’han fet 80 préstecs i aquest ha estat el Rànquing de llibres més llegits.

  Article complet

 • Audiovisual de les activitats del curs 2014/2015

  Aquí teniu un audiovisual que resumeix totes les activitats del curs desenvolupades dins i fora de l’aula.

  Sense títol

  Article complet

 • Els alumnes visiten la Ciutadella Ibèrica

  Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

  Ahir dijous, 18 de juny, un grup d’alumnes de català dels cursos de Calafell vam visitar la Ciutadella Ibèrica. Gràcies a les explicacions de la guia, vam poder conèixer millor la vida i els costums dels ibers. La visita s’inclou dins de les activitats complementàries als cursos i gràcies a l’acord signat amb l’Organisme Autònom Patronat Fundació del Castell, que afavoreix el coneixement del patrimoni calafellenc entre els alumnes.

  Article complet

 • Tallers de català d’estiu

  wordleEl Consorci per a la Normalització Lingüística, amb el suport de l’Ajuntament de Calafell, ha preparat per a aquest mes de juliol dos tallers de curta durada per poder repassar diferents aspectes de la llengua catalana.

  Concretament, els dilluns, dimarts i dimecres de juliol es farà un taller de reforç d’ortografia, molt indicat tant per a estudiants que vulguin millorar la qualitat dels seus escrits, com per a pares i mares que vulguin ajudar els seus fills a no fer faltes d’ortografia

  Per altra banda, també es farà un taller de  recursos lingüístics a la xarxa, de tres sessions de durada, amb l’objectiu de donar a conèixer totes les eines lingüístiques disponibles a Internet que ajuden a treballar en català (diccionaris, traductors, correctors, etc.)

  Les inscripcions es fan a Cal Bolavà (av. Generalitat, 1) del 18 al 26 de juny, de 9 a 2 del matí, i dimarts 4 a 7 de la tarda. El telèfon d’informació és el 977 699 078.

  Article complet

 • Agraïment als voluntaris i cloenda dels cursos de català

  El divendres 12 de juny es va fer l’acte de cloenda dels cursos de Cal Bolavà, entre els quals s’inclouen els cursos de català. També es va fer un acte de reconeixement per als voluntaris que aquest any han cedit part del seu temps a xerrar en català amb alumnes dins del programa del Voluntariat per la Llengua.

  A l’acte es va posar un marxa un audiovisual amb imatges del curs, que es podrà veure al llarg de tota la setmana projectat al Celler, al costat d’una exposició de material informatiu dels cursos. 

  Finalment, es va lliurar el Premi a la lectora més voraç, que va recaure en Mihaela Dobre, en motiu d’haver estat l’alumna que ha llegit més llibres de lectura fàcil disponibles a les aules.

  Però l’activitat no s’atura del tot, perquè durant el mes de juliol estan programats 2 tallers: Taller de reforç d’ortografia i Taller de recursos lingüístics a Internet. La inscripció comença el dia 18 i estarà oberta fins al 26 de juny.

  Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

   

  Article complet

 • Conversa entre alumnes de català de Calafell i Heidelberg

  HeidelbergAhir  dilluns, 8 de juny, vam realitzar una altra videoconferència amb alumnes de català d’una universitat de fora de Catalunya. En aquesta ocasió, alumnes i professors de Calafell van poder xerrar durant uns tres quarts d’hora amb 5 estudiants de català de la Universitat de Heidelberg (Alemanya). Després de presentar-se, els participants van parlar de Calafell i de Heidelberg, dels estudis que estan realitzant i de les diverses dificultats i oportunitats d’estudiar català a Catalunya i a Alemanya. Els catalans també van interessar-se pels motius pels quals els estudiants alemanys s’interessaven per aprendre català.

  Les videoconferències amb universitats del món forma part del projecte de l’Oficina de Català per motivar alumnes i parelles lingüístiques a aprendre i millorar el català, i a la vegada per conèixer altres cultures. Aquesta era la tercera videoconferència del curs que s’afegeix a la de París  i la de Leipzig que es van fer els mesos de novembre i desembre, respecticvament.

   

  Article complet