• S’acaba l’espai “Noms de carrers” a Calafell Ràdio

  20150615_093630“Noms de carrers” és un espai que s’ha emès cada dilluns, entre 2/4 de 10 i les 10 del matí, al programa “L’Aparador” de Calafell Ràdio, conduït per Mireia Romaguera. Durant els 9 mesos en antena, s’han fet 34 programes i s’ha parlat de més de 100 carrers de Calafell. De cada carrer s’explicava l’origen i el significat del nom, i altres informacions lingüístiques (d’ortografia, de gramàtica, curiositats…). També es feia un repàs a anècdotes i història del carrer.

  Tots els programes es poden escoltar a la carta a la pestanya d’aquest mateix blog “Programes de ràdio” > “Noms de carrers“.

  Article complet

 • El Racó de lectura acaba el curs amb 80 préstecs

  Imatge dels llibres llegitsEl Racó de lectura és un espai físic a les aules amb llibres de lectura fàcil i d’altres de generals a disposició dels alumnes dels cursos de català. La lectura de llibres en català és molt recomanable per als estudiants per aprendre vocabulari i familiaritzar-se amb les estructures de la llengua.

  Però també existeix el seu paral·lel virtual, un espai al nostre blog, on els alumnes poden deixar els comentaris dels llibres que han llegit. Durant aquest curs 2014/2015 s’han fet 80 préstecs i aquest ha estat el Rànquing de llibres més llegits.

  Article complet

 • Audiovisual de les activitats del curs 2014/2015

  Aquí teniu un audiovisual que resumeix totes les activitats del curs desenvolupades dins i fora de l’aula.

  Sense títol

  Article complet

 • Els alumnes visiten la Ciutadella Ibèrica

  Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

  Ahir dijous, 18 de juny, un grup d’alumnes de català dels cursos de Calafell vam visitar la Ciutadella Ibèrica. Gràcies a les explicacions de la guia, vam poder conèixer millor la vida i els costums dels ibers. La visita s’inclou dins de les activitats complementàries als cursos i gràcies a l’acord signat amb l’Organisme Autònom Patronat Fundació del Castell, que afavoreix el coneixement del patrimoni calafellenc entre els alumnes.

  Article complet

 • Tallers de català d’estiu

  wordleEl Consorci per a la Normalització Lingüística, amb el suport de l’Ajuntament de Calafell, ha preparat per a aquest mes de juliol dos tallers de curta durada per poder repassar diferents aspectes de la llengua catalana.

  Concretament, els dilluns, dimarts i dimecres de juliol es farà un taller de reforç d’ortografia, molt indicat tant per a estudiants que vulguin millorar la qualitat dels seus escrits, com per a pares i mares que vulguin ajudar els seus fills a no fer faltes d’ortografia

  Per altra banda, també es farà un taller de  recursos lingüístics a la xarxa, de tres sessions de durada, amb l’objectiu de donar a conèixer totes les eines lingüístiques disponibles a Internet que ajuden a treballar en català (diccionaris, traductors, correctors, etc.)

  Les inscripcions es fan a Cal Bolavà (av. Generalitat, 1) del 18 al 26 de juny, de 9 a 2 del matí, i dimarts 4 a 7 de la tarda. El telèfon d’informació és el 977 699 078.

  Article complet

 • Agraïment als voluntaris i cloenda dels cursos de català

  El divendres 12 de juny es va fer l’acte de cloenda dels cursos de Cal Bolavà, entre els quals s’inclouen els cursos de català. També es va fer un acte de reconeixement per als voluntaris que aquest any han cedit part del seu temps a xerrar en català amb alumnes dins del programa del Voluntariat per la Llengua.

  A l’acte es va posar un marxa un audiovisual amb imatges del curs, que es podrà veure al llarg de tota la setmana projectat al Celler, al costat d’una exposició de material informatiu dels cursos. 

  Finalment, es va lliurar el Premi a la lectora més voraç, que va recaure en Mihaela Dobre, en motiu d’haver estat l’alumna que ha llegit més llibres de lectura fàcil disponibles a les aules.

  Però l’activitat no s’atura del tot, perquè durant el mes de juliol estan programats 2 tallers: Taller de reforç d’ortografia i Taller de recursos lingüístics a Internet. La inscripció comença el dia 18 i estarà oberta fins al 26 de juny.

  Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

   

  Article complet

 • Conversa entre alumnes de català de Calafell i Heidelberg

  HeidelbergAhir  dilluns, 8 de juny, vam realitzar una altra videoconferència amb alumnes de català d’una universitat de fora de Catalunya. En aquesta ocasió, alumnes i professors de Calafell van poder xerrar durant uns tres quarts d’hora amb 5 estudiants de català de la Universitat de Heidelberg (Alemanya). Després de presentar-se, els participants van parlar de Calafell i de Heidelberg, dels estudis que estan realitzant i de les diverses dificultats i oportunitats d’estudiar català a Catalunya i a Alemanya. Els catalans també van interessar-se pels motius pels quals els estudiants alemanys s’interessaven per aprendre català.

  Les videoconferències amb universitats del món forma part del projecte de l’Oficina de Català per motivar alumnes i parelles lingüístiques a aprendre i millorar el català, i a la vegada per conèixer altres cultures. Aquesta era la tercera videoconferència del curs que s’afegeix a la de París  i la de Leipzig que es van fer els mesos de novembre i desembre, respecticvament.

   

  Article complet

 • Alumnes de català fan pràctiques lingüístiques al mercat de Calafell

  Aquest dijous, 28 de maig, els alumnes del curs de català de nivell Bàsic 1 han visitat el mercat de Calafell. La sortida ha servit per poder practicar fora l’aula els coneixements adquirits de vocabulari de l’alimentació i conversa bàsics. A la visita hi han participat un total d’11 alumnes i han visitat la fruiteria, la peixateria, la carnisseria, pesca salada i el forn de pa.

  L’activitat s’emmarca dins de les pràctiques lingüístiques a la Xarxa d’establiments col·laboradors que fan tots els alumnes de català de Calafell,  i també dins de la programació d’activitats complementàries que organitza el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) amb la intenció que coneguin el patrimoni del municipi i practiquin el català fora de l’aula.

  Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

   

  Article complet

 • S’amplia la xarxa d’establiments compromesos amb l’ensenyament de català   

  OLYMPUS DIGITAL CAMERADurant aquest mes de maig, 17 establiments dels nuclis de Calafell, la Platja i Segur han signat un acord amb el Consorci per a la Normalització Lingüística per col·laborar en l’ensenyament del català al municipi. Concretament, s’han compromès a garantir que les persones que hi entrin trobaran facilitats per expressar-se i ser ateses en català, encara que ho facin amb dificultat.

  Aquests establiments s’afegeixen als 32 que la van crear el maig del 2014, de manera que actualment la Xarxa d’Establiments Col·laboradors està composta per 49 establiments.

  Els destinataris són alumnes dels cursos de català de Calafell i la comarca i participants del programa del Voluntariat per la Llengua. L’equip de professors recomana molt que els alumnes facin pràctiques lingüístiques en entorns reals i aquesta iniciativa és una oportunitat ideal per poder-ho fer.

  Els establiments adherits a la xarxa s’identifiquen gràcies a un adhesiu col·locat en un lloc visible de l’aparador. També  s’ha editat una guia impresa en paper i en digital on apareixen tots els establiments.

  Article complet

 • Més parelles lingüístiques

  20150506_184316

  Alguns dels nous participants d’aquesta edició

  Ahir dimecres, 6 de maig, van començar a caminar noves parelles lingüístiques. En total, fins al mes de juliol, 5 parelles són les que es trobaran una hora a la setmana per conversar, de manera que l’aprenent de català podrà practicar allò que aprèn a classe i la persona voluntària farà un servei a la comunitat i aprendrà coses de països com Rússia, Colòmbia, País Basc, Brasil, etc.

  Qualsevol persona, voluntària o aprenent, pot començar a participar en qualsevol moment de l’any, inscrivint-se a la nostra oficina (977 699 078) o bé a través del web del programa Voluntariat per la Llengua.

  Article complet