• ‘T’estimo… No t’estimo!’, concurs de microrelats d’amor i desamor de Sant Jordi

  El Centre de Normalització Lingüística (CNL) de Tarragona convoca el concurs T’estimo… No t’estimo! de microrelats d’amor i desamor de Sant Jordi, destinat a alumnes i exalumnes i participants del Voluntariat per la llengua del CNL de Tarragona.

  El concurs consistirà a fer un microrelat d’amor o desamor, amb motiu de la diada de Sant Jordi. Hi haurà tres categories. Una mateixa persona podrà participar en més d’una categoria, però només amb un microrelat per categoria:

  • Twitter: el text del microrelat s’haurà d’escriure en un sol tuit (amb un màxim de 140 caràcters) i haurà d’anar acompanyat de l’etiqueta #stjordi17CNLT.
  • Facebook: el text del mircorelat haurà de tenir un màxim de 30 paraules i haurà d’anar acompanyat de l’etiqueta #stjordi17CNLT. El microrelat s’haurà de publicar a la pàgina de Facebook del CNL de Tarragona, en l’apartat de “Comentaris” de l’apunt sobre el concurs.
  • Instagram: el microrelat s’haurà d’enregistrar en un vídeo de 20 segons de durada com a màxim i haurà d’anar acompanyat de l’etiqueta #stjordi17CNLT.

  Els microrelats es podran publicar del 21 de març al 17 d’abril del 2017. Hi haurà un premi per a cada categoria, consistent en un lot de llibres i una entrada per a l’acte de lliurament dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona. Un jurat, compost per professors i tècnics del CNL de Tarragona i per un escriptor del Camp de Tarragona, determinarà el guanyador de cada categoria. El lliurament de premis en les tres categories tindrà lloc el 20 d’abril del 2017, a les 10 hores, al CNL de Tarragona (pl. Imperial Tàrraco, 1, 2n).

  Consulteu les bases completes aquí.

  Save

  Article complet

 • Torna el Dia Mundial de la Poesia

  Aquest dimarts, 21 de març, un bon grup d’alumnes de català i voluntaris ens hem trobat al jardí de Cal Bolavà per celebrar el Dia Mundial de la Poesia. L’acte ha consistit en la lectura de diversos poemes. Concretament, s’ha llegit un poema d’Antònia Vicens, compost expressament per a l’ocasió en 12 llengües: català, castellà, italià, romanès, francès, portuguès, rus, wòlof, urdú, polonès, anglès i àrab. I també s’han llegit poemes d’autors calafellencs (Joan Nin, Víctor Alari, Marina Junyent, Jordi Enjuanes-Mas i Rosa Rubió) i d’altres poemes que han seleccionat alumnes de català, voluntaris i col·laboradors (alguns d’ells en euskera i holandès), tots amb la intenció de posar una mica de poesia enmig del tràfec diari.

  Podeu veure el reportatge fotogràfic aquí.

  Article complet

 • Sessions de català a l’Escola la Ginesta

  La setmana passada vam començar un curs de català a l’Escola la Ginesta de Segur de Calafell. Gràcies a la bona predisposició de la direcció de l’escola i de l’AMPA, un total de 15 pares i mares assisteixen dos dies a la setmana al centre, en horari escolar, per rebre formació en català. Per a molts d’ells és la primera vegada que tenen l’oportunitat de fer-ho, fins ara impossible a causa de les seves obligacions laborals o familiars. D’aquesta manera, acostant el CPNL a l’escola ho han aconseguit.

  Save

  Save

  Save

  Article complet

 • Celebrem el Dia Internacional de la Llengua Materna

  Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

  El dia 21 de febrer se celebra cada any el Dia Internacional de la Llengua Materna, promogut per la Unesco. El Consorci per a la Normalització Lingüística ens afegim a la commemoració per quart any i hem volgut compartir amb els nostres alumnes els valors del plurinlingüisme i la necessitat de valorar, estimar, respectar i conèixer totes les llengües del món.

  Per això, cada alumne dels nostres cursos ha col·laborat a decorar l’aula amb una paraula de la seva llengua materna que li ha vingut de gust de destacar. Hi ha paraules en català, castellà (en diverses modalitats), francès, wòlof, àrab, rus, polonès, romaní, romanès, tailandès, urdú i més.

  Article complet

 • Torna el cinema infantil en català al Vendrell

  Ja han començat les projeccions del CINC, cicle infantil de cinema en català, a diverses poblacions de Catalunya. Al Vendrell, les projeccions tenen lloc cada dissabte, a les 16.15 h, al cinema Ocine del polígon les Mates del Vendrell. Les pel·lícules que es podran veure a partir de dissabte són Cigonyes (25 de febrer), El Petit Príncep (4 de març), Trolls (11 de març), Vaiana (18 de març) i Ballerina (25 de març). Un dels detalls importants és el preu: 4,20 euros. Una bona oportunitat!!

  Podeu consultar més informació sobre el CINC i sobre la cartellera de cinema en català en general aquí.

  Save

  Save

  Save

  Save

  Save

  Article complet

 • Concurs de cartes d’amor

   

  Un any més, l’Ajuntament de Calafell convoca el Concurs de cartes d’amor, i ja és la 24a edició! Es tracta d’escriure una carta (d’una extensió màxima de 2 fulls) que expressi l’amor, en qualsevol de les variants (s’exclouen poemes i altres gèneres literaris). La data límit de lliurament és el 10 de març.

  Save

  Article complet

 • Coneixent de prop el Calafell pescador

  Els cursos de català d’aquest trimestre han acabat avui amb una visita al patrimoni de Calafell. Aquesta vegada hem anat a la Confraria, un espai d’interpretació del Calafell pescador inaugurat el mes de juny d’aquest any. Uns quants alumnes han pogut conèixer com era la Platja de Calafell quan depenia exclusivament de la pesca: el seu aspecte urbanístic, les relacions socials, el teixit laboral, les tradicions, etc. Tothom coincideix que és una visita molt recomanable i ha servit, a més, per practicar el català i conèixer algunes paraules i expressions pròpies de marina (noms de peixos, d’eines, de personatges, de vents…).

  Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

  Article complet

 • Passa el Nadal en català

  carta-reis

  Aprofitant les festes de Nadal, l’Oficina de Català ha repartit com de costum 1.500 cartes als reis entre les escoles i les llars d’infants del municipi perquè els més menuts puguin demanar els seus desitjos als reis.

  I per passar un Nadal plenament en català, es pot visitar la pàgina www.cpnl.cat/nadal/, on hi ha un recull de nadales, refranys, tradicions, models de felicitacions i molts jocs en línia en català. També es poden descarregar les cartes als reis i els catàlegs de jocs en català.

  Finalment, si voleu estar al dia de les joguines en català que hi ha al mercat, descarregueu-vos l’app “I tu, jugues en català?”.  app-jugues-en-catala

  Save

  Save

  Article complet

 • El concurs fotogràfic, principal novetat de la campanya “I tu, jugues en català?”

  e_cartell_jugues_2016_editora_128_17430_1El primer premi l’atorga el Patronat de Turisme de Tarragona

  L’app per a dispositius mòbils “I tu, jugues en català?” permet accedir a un cercador de jocs i joguines en català amb 640 productes

  L’objectiu de la campanya és fer visibles els jocs i joguines en català i fomentar-ne l’ús

  El Centre de Normalització Lingüística de Tarragona, integrat en el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), impulsa un any més la campanya “I tu, jugues en català?”, amb l’objectiu de donar a conèixer l’oferta de jocs i joguines en català i fomentar-ne l’ús.

  La quarta edició de la campanya es presenta amb diverses novetats. La principal és un concurs fotogràfic que es farà de l’1 al 21 de desembre a través d’Instagram, Facebook i Twitter. Per participar-hi només caldrà penjar fotografies del joc o de la joguina preferits amb l’etiqueta #itujuguesencatalà. Les tres millors fotos obtindran, cadascuna, tres premis (podeu consultar el web del concurs a l’adreça www.cpnl.cat/itujugues) cedits per Tarragona Turisme, XANASCAT, Dagoll Dagom Scaramouche, Abacus i Devir.

  L’app “I tu, jugues en català?”, que es va estrenar el 2015, incorpora noves funcions. S’ha millorat l’experiència del cercador de jocs i joguines per obtenir uns resultats més ajustats a la cerca de l’usuari. Les cerques que es facin es podran desar com a preferides. A més, es mostraran jocs relacionats amb la cerca realitzada i es podran valorar els jocs. S’ha incorporat, també, l’apartat “Agenda d’activitats” per conèixer les demostracions i tallers de joc que el CPNL organitza arreu de Catalunya.

  El cercador de jocs i joguines en català, que actualment consta de 640 referències, també és consultable mitjançant el web cpnl.cat/jocs. En aquesta pàgina, un nou apartat d’apps recollirà aplicacions per jugar en català des de dispositius mòbils.

  Actualment el CPNL té 3 acords de col·laboració amb establiments comercials de Calafell que donen suport a la campanya “I tu, jugues en català?”: Magatzems Calafell, Joguines Llorens i Ralet Ralet.

  Més informació: www.cpnl.cat

  Save

  Article complet

 • Col·laboració amb Calafell Ràdio i la Biblioteca Ventura Gassol

  micro radioAquestsbiblioteques mesos, el Consorci per a la Normalització Lingüística ha signat, a través de l’Oficina de Català de Calafell, dos convenis amb dues entitats de Calafell, amb l’objectiu de col·laborar per la difusió de les activitats del CPNL i coorganitzar actes diversos. L’un ha estat amb l’emissora municipal Calafell Ràdio, en la qual cada setmana s’emet un espai d’uns 25 minuts sobre llengua catalana dins del programa Calafell Matí. I l’altre amb la Biblioteca Ventura Gassol, la qual des del 2013 allotja un l’Espai del Català, un apartat amb un recull d’obres d’aprenentatge de la llengua catalana. Els convenis, a més, estableixen que ambdues parts difondran les seves activitats a través dels seus canals.

  Save

  Article complet