• Celebrem el Dia Internacional de la Llengua Materna

  Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

  El dia 21 de febrer se celebra cada any el Dia Internacional de la Llengua Materna, promogut per la Unesco. El Consorci per a la Normalització Lingüística ens afegim a la commemoració per quart any i hem volgut compartir amb els nostres alumnes els valors del plurinlingüisme i la necessitat de valorar, estimar, respectar i conèixer totes les llengües del món.

  Per això, cada alumne dels nostres cursos ha col·laborat a decorar l’aula amb una paraula de la seva llengua materna que li ha vingut de gust de destacar. Hi ha paraules en català, castellà (en diverses modalitats), francès, wòlof, àrab, rus, polonès, romaní, romanès, tailandès, urdú i més.

  Article complet

 • Torna el cinema infantil en català al Vendrell

  Ja han començat les projeccions del CINC, cicle infantil de cinema en català, a diverses poblacions de Catalunya. Al Vendrell, les projeccions tenen lloc cada dissabte, a les 16.15 h, al cinema Ocine del polígon les Mates del Vendrell. Les pel·lícules que es podran veure a partir de dissabte són Cigonyes (25 de febrer), El Petit Príncep (4 de març), Trolls (11 de març), Vaiana (18 de març) i Ballerina (25 de març). Un dels detalls importants és el preu: 4,20 euros. Una bona oportunitat!!

  Podeu consultar més informació sobre el CINC i sobre la cartellera de cinema en català en general aquí.

  Save

  Save

  Save

  Save

  Save

  Article complet

 • Concurs de cartes d’amor

   

  Un any més, l’Ajuntament de Calafell convoca el Concurs de cartes d’amor, i ja és la 24a edició! Es tracta d’escriure una carta (d’una extensió màxima de 2 fulls) que expressi l’amor, en qualsevol de les variants (s’exclouen poemes i altres gèneres literaris). La data límit de lliurament és el 10 de març.

  Save

  Article complet

 • Coneixent de prop el Calafell pescador

  Els cursos de català d’aquest trimestre han acabat avui amb una visita al patrimoni de Calafell. Aquesta vegada hem anat a la Confraria, un espai d’interpretació del Calafell pescador inaugurat el mes de juny d’aquest any. Uns quants alumnes han pogut conèixer com era la Platja de Calafell quan depenia exclusivament de la pesca: el seu aspecte urbanístic, les relacions socials, el teixit laboral, les tradicions, etc. Tothom coincideix que és una visita molt recomanable i ha servit, a més, per practicar el català i conèixer algunes paraules i expressions pròpies de marina (noms de peixos, d’eines, de personatges, de vents…).

  Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

  Article complet

 • Passa el Nadal en català

  carta-reis

  Aprofitant les festes de Nadal, l’Oficina de Català ha repartit com de costum 1.500 cartes als reis entre les escoles i les llars d’infants del municipi perquè els més menuts puguin demanar els seus desitjos als reis.

  I per passar un Nadal plenament en català, es pot visitar la pàgina www.cpnl.cat/nadal/, on hi ha un recull de nadales, refranys, tradicions, models de felicitacions i molts jocs en línia en català. També es poden descarregar les cartes als reis i els catàlegs de jocs en català.

  Finalment, si voleu estar al dia de les joguines en català que hi ha al mercat, descarregueu-vos l’app “I tu, jugues en català?”.  app-jugues-en-catala

  Save

  Save

  Article complet

 • El concurs fotogràfic, principal novetat de la campanya “I tu, jugues en català?”

  e_cartell_jugues_2016_editora_128_17430_1El primer premi l’atorga el Patronat de Turisme de Tarragona

  L’app per a dispositius mòbils “I tu, jugues en català?” permet accedir a un cercador de jocs i joguines en català amb 640 productes

  L’objectiu de la campanya és fer visibles els jocs i joguines en català i fomentar-ne l’ús

  El Centre de Normalització Lingüística de Tarragona, integrat en el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), impulsa un any més la campanya “I tu, jugues en català?”, amb l’objectiu de donar a conèixer l’oferta de jocs i joguines en català i fomentar-ne l’ús.

  La quarta edició de la campanya es presenta amb diverses novetats. La principal és un concurs fotogràfic que es farà de l’1 al 21 de desembre a través d’Instagram, Facebook i Twitter. Per participar-hi només caldrà penjar fotografies del joc o de la joguina preferits amb l’etiqueta #itujuguesencatalà. Les tres millors fotos obtindran, cadascuna, tres premis (podeu consultar el web del concurs a l’adreça www.cpnl.cat/itujugues) cedits per Tarragona Turisme, XANASCAT, Dagoll Dagom Scaramouche, Abacus i Devir.

  L’app “I tu, jugues en català?”, que es va estrenar el 2015, incorpora noves funcions. S’ha millorat l’experiència del cercador de jocs i joguines per obtenir uns resultats més ajustats a la cerca de l’usuari. Les cerques que es facin es podran desar com a preferides. A més, es mostraran jocs relacionats amb la cerca realitzada i es podran valorar els jocs. S’ha incorporat, també, l’apartat “Agenda d’activitats” per conèixer les demostracions i tallers de joc que el CPNL organitza arreu de Catalunya.

  El cercador de jocs i joguines en català, que actualment consta de 640 referències, també és consultable mitjançant el web cpnl.cat/jocs. En aquesta pàgina, un nou apartat d’apps recollirà aplicacions per jugar en català des de dispositius mòbils.

  Actualment el CPNL té 3 acords de col·laboració amb establiments comercials de Calafell que donen suport a la campanya “I tu, jugues en català?”: Magatzems Calafell, Joguines Llorens i Ralet Ralet.

  Més informació: www.cpnl.cat

  Save

  Article complet

 • Col·laboració amb Calafell Ràdio i la Biblioteca Ventura Gassol

  micro radioAquestsbiblioteques mesos, el Consorci per a la Normalització Lingüística ha signat, a través de l’Oficina de Català de Calafell, dos convenis amb dues entitats de Calafell, amb l’objectiu de col·laborar per la difusió de les activitats del CPNL i coorganitzar actes diversos. L’un ha estat amb l’emissora municipal Calafell Ràdio, en la qual cada setmana s’emet un espai d’uns 25 minuts sobre llengua catalana dins del programa Calafell Matí. I l’altre amb la Biblioteca Ventura Gassol, la qual des del 2013 allotja un l’Espai del Català, un apartat amb un recull d’obres d’aprenentatge de la llengua catalana. Els convenis, a més, estableixen que ambdues parts difondran les seves activitats a través dels seus canals.

  Save

  Article complet

 • Intercanvi amb estudiants de català de Granada

  img-20161129-wa0000Dimarts, 29 de novembre, vam tenir l’oportunitat de compartir una estona de conversa amb estudiants de català de la Universitat de Granada. La trobada es va fer per videoconferència i per part nostra aquesta vegada hi van assistir 3 alumnes del nivell Bàsic 1 i un voluntari. Ells van poder practicar el català oral presentant-se, explicant com és Calafell i fent preguntes als estudiants de Granada. Aquests, per la seva banda, van demostrar el seu nivell alt de coneixement de català gràcies a la seva professora i a alguns vincles amb Catalunya. Bona part de la conversa va girar també a l’entorn de la gastronomia típica de les dues zones.

  Els intercanvis culturals per videoconferència amb estudiants de català de tot el món forma part de les activitats complementàries dels cursos de català de Calafell per afavorir l’aprenentatge i crear entorns de conversa reals. Fins ara ja s’han fet intercanvis amb Santiago de Xile, Oxford, Roma, París, Belgrad, Leipzig, Heidelberg i Ohio.

  Save

  Save

  Article complet

 • Intercanvi entre alumnes de català de Calafell i d’Ohio

  20161117_162541Dijous passat, 17 de novembre, dos alumnes de català i dos voluntaris del programa del Voluntariat per la Llengua de Calafell van poder conversar durant 3 quarts d’hora amb estudiants de català de la Universitat d’Ohio (EUA). La trobada es va fer per videoconferència i formava part del programa d’activitats complementàries als cursos de català que serveixen perquè els alumnes practiquin en situacions reals allò que prenen a classe.

  En aquesta ocasió, els calafellencs es van presentar i van poder explicar com és Calafell i alguns dels seus costums. Els quatre alumnes estatunidencs van explicar que estaven realitzant estudis variats i havien començat amb el català per motius diversos: perquè havien vingut a Catalunya alguna vegada (desconeixent la realitat lingüística del país), perquè els interessa la cultura catalana, perquè ja parlen castellà o perquè senzillament els agrada. També van explicar, amb l’ajut del seu professor, com és l’estat d’Ohio, el seu temps, etc.

  L’experiència la va valorar molt positivament tothom. Cal recordar que fa un any ja vam fer un intercanvi virtual amb la mateixa universitat, i ja s’estan preparant altres intercanvis amb altres punts del món.

  Save

  Article complet

 • Establiments compromesos amb l’aprenentatge de català

  establiment col·laborador

  Adhesiu identificador

  A partir d’aquesta setmana els alumnes dels cursos de català de Calafell començaran les pràctiques lingüístiques als establiments col·laboradors. Els alumnes han de visitar algun dels 49 establiments del municipi per comprar o fer ús d’algun servei en català. Es tracta que posin en pràctica els coneixements adquirits a classe en situacions comunicatives reals: saludar, demanar el que es vol comprar, pagar, acomiadar-se… D’aquesta manera es pretén que guanyin confiança i vagin incorporant el català en la seva rutina diària.

  Aquests mesos s’ha actualitzat la llista d’establiments col·laboradors. Actualment són 49 establiments, distribuïts en els 3 nuclis de Calafell, que estan compromesos a atendre en català les persones que l’utilitzin encara que ho facin amb dificultat. Per tant, tenen un paper molt important i de gran responsabilitat social en la integració lingüística dels nouvinguts.

  La llista és oberta, de manera que permanentment s’hi poden incloure nous establiments que vulguin col·laborar.

  Save

  Save

  Save

  Save

  Article complet