• Els alumnes de nivell Intermedi 1 visiten la Confraria de Pescadors de Calafell

  Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

  Els alumnes de nivell Intermedi 1 de Calafell han gaudit d’una visita guiada a la Confraria de Pescadors que els ajudarà a treballar la unitat “Fem un tomb per la platja de Calafell” que estan treballant a l’aula i que consisteix a elaborar una ruta per als alumnes dels cursos del Vendrell.

  Gràcies a les explicacions del personal del Calafell Històric de l’Ajuntament de Calafell, els estudiants han pogut endinsar-se en la història del Calafell pescador: han pogut conèixer les feines de mar i les feines de terra, com i on vivien els pescadors, com era el passeig marítim fa 70 anys, quins canvis ha patit la costa daurada, quin argot i frases fetes feien servir els pescadors…

  Ha estat una activitat molt enriquidora que ha permès als aprenents practicar la llengua catalana en una situació real i que els ha apropat al coneixement de la societat catalana i de la història de la població on viuen.

  Article complet

 • Tret de sortida del concurs “I tu, jugues en català?”

  Ahir, 1 de novembre, es va donar el tret de sortida del segon concurs fotogràfic I tu, jugues en català?, que enguany es fa a través de la xarxa social Instagram. Aquest concurs s’allargarà fins al 15 de novembre de 2017.

  Què cal fer per participar-hi i guanyar alguns dels premis que hi ha en joc?

  1. Fer una fotografia que relacioni el joc i la llengua catalana.
  2. Penjar la fotografia a Instagram amb l’etiqueta #jugacpnl. Totes les fotografies s’han de descriure amb una paraula o frase.

  Necessites alguna idea? Aquí trobaràs les fotografies guanyadores de la primera edició.

  Cal tenir en compte que:

  1. Les fotografies han de ser d’autoria pròpia.
  2. Cada participant podrà presentar tantes fotografies com vulgui.
  3. Les fotografies poden tenir els filtres propis d’Instagram.
  4. El perfil on es publiquin les fotografies ha de ser públic (obert, no privat).

  El programa I tu, jugues en català? té com a objectiu donar a conèixer i facilitar l’oferta de jocs i joguines en catalàfomentar-ne l’ús entre els ciutadans, fer créixer el nombre de jocs i joguines en català presents als comerços i fer-los ben visibles.

  Si necessites més informació, pots visitar el  web del concurs.

   

   

   

   

  Article complet

 • Engeguen tres grups de conversa en català a Calafell

  Aquest mes d’octubre han començat tres grups de tertúlies en català en diferents punts del municipi de Calafell.

  Les tertúlies són conduïdes per voluntaris i van adreçades als participants del Voluntariat per la Llengua, a alumnes dels cursos de català i a tothom qui vulgui millorar la fluïdesa i perdre la vergonya de parlar en català.

  Els dimarts, de 10 a 11.30 h, al Centre Cívic Cinema Iris

  amb el voluntari Joan Pérez

  Els dimecres, de 12 a 13 h, a l’edifici de vidre de Cal Bolavà

  amb la voluntària Laura Rull

  Els divendres, de 10 a 11.30 h, a la Biblioteca Ventura Gassol

  amb el voluntari Víctor Artigot

  L’activitat és gratuïta però cal inscriure-s’hi prèviament a l’Oficina de Català de Calafell (Av. Generalitat, 1 977 699 078).

  Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

  Article complet

 • Torna el CINC, cinema infantil en català al Vendrell

  Ja han començat les projeccions del CINC, cicle infantil de cinema en català, a diverses poblacions de Catalunya. Al Vendrell, les projeccions tenen lloc cada dissabte, a les 16.15 h, al cinema Ocine del polígon les Mates del Vendrell. Les pel·lícules que es podran veure a partir de dissabte són El nadó en cap (28 d’octubre), Capità Calçotets (4 de novembre) i Gru 3, el meu dolent preferit (11 de novembre) i Cars 3 (18 de novembre). Un dels detalls importants és el preu: 4,20 euros. Una bona oportunitat!!

  Podeu consultar més informació sobre el CINC i sobre la cartellera de cinema en català en general aquí.

   

   

  Article complet

 • Engeguen els cursos de català a Calafell

  Una vuitantena d’alumnes han començat aquesta setmana els cursos de català a Cal Bolavà. En concret s’han iniciat tres cursos de nivell bàsic i un de nivell intermedi en modalitat presencial, i quatre cursos més de diversos nivells a distància a través de la plataforma Parla.cat.

  Amb l’objectiu de fomentar la cohesió dels grups i aprofitant el bon temps d’aquesta tardor, els professors vam proposar fer part de les primeres classes al jardí de la masia perquè els alumnes es coneguessin, activitat que els va engrescar.

  Durant l’octubre també engegarem grups de tertúlies en diferents espais del municipi.

   

  Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

  Article complet

 • Oberta la inscripció dels cursos de català de tardor

  Ja són obertes les inscripcions per als cursos de català de tardor a Calafell, oferts pel Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL).

  Les inscripcions es fan a la casa de cultura de Cal Bolavà (avinguda Generalitat, 1) del 12 al 21 de setembre, de dilluns a dijous de 9.30 a 13.30 hores, i de dimarts a dijous de 16 a 19 hores. Els nous alumnes han de presentar un certificat de coneixements de llengua catalana o fer una prova de col·locació, que cal fer en hora concertada. El telèfon d’informació és el 977 699 078.

  El Consorci per a la Normalització Lingüística ofereix cursos de català de tots els nivells, des del bàsic fins al superior (C2), de forma presencial i en línia. En tots els cursos el CPNL a Calafell aporta les eines necessàries perquè els alumnes siguin capaços de relacionar-se oralment i per escrit amb el seu entorn personal i professional.

  Una de les aportacions  del CPNL que enriqueix l’ensenyament de la llengua catalana és el gran nombre d’activitats culturals que organitza o que coorganitza amb altres entitats. Aquestes activitats culturals faciliten la pràctica de la llengua i el seu aprenentatge en contextos reals i no formals fomentant el coneixement de l’entorn i la cohesió social. El Consorci t’ho posa fàcil: en el seu web ofereix un cercador de cursos que permet buscar-los per localitat, per comarca, per nivell i per modalitat.

  Els cursos del català organitzats pel CPNL segueixen els programes de llengua catalana de la Direcció General de Política Lingüística. Els certificats de nivell que expedeix el Consorci tenen validesa oficial i correspondència amb els nivells del Marc europeu comú de referència (MECR).

  Article complet

 • El Racó de lectura acaba el curs

  Al llarg del curs 2016-2017 s’han comptabilitzat un total de 50 préstecs de llibres del Racó de lectura . El Racó de lectura és una petita biblioteca de llibres en català classificats per nivells d’aprenentatge instal·lada a les aules. Els alumnes poden emportar-se’ls a casa en préstec i fer, a més, les activitats de comprensió lectora que molts dels llibres contenen.

  Un cop llegit el llibre, es demana als alumnes que en facin una breu ressenya a l’espai corresponent del blog dels cursos de català. Si voleu veure quins han estat els llibres més llegits, consulteu aquesta gràfica.

  La lectura de llibres en català és molt recomanable per als estudiants per aprendre vocabulari i familiaritzar-se amb les estructures de la llengua. Per a l’any que ve, es preveu ampliar el Racó amb revistes en català.

  Article complet

 • Recull de fotografies del curs

  Aquí podeu veure un recull de fotografies de totes les activitats fetes al llarg d’aquest curs: visites al patrimoni, activitats d’aula, activitats públiques, parelles lingüístiques, etc. Feu clic a la imatge!

  Article complet

 • Visita al Museu Vil·la Casals

  El 21 de setembre vam organitzar una visita per a alumnes i participants del Voluntariat per la llengua al Museu Vil·la Casals, situat al barri de Sant Salvador, a tocar de Calafell. Es tracta de la residència que el músic vendrellenc Pau Casals va comprar i ampliar al llarg dels anys i on s’exposen tot un seguit d’objectes i documents de la seva vida personal i professional. Un bon final de festa, previ a la cloenda de cursos que es faria l’endemà.

  Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

  Article complet

 • Creix la xarxa d’establiments col·laboradors

  Durant aquests mesos de maig i juny, hem actualitzat la llista d’establiments col·laboradors de Calafell. Es tracta d’establiments que s’han compromès a atendre els nostres alumnes en català, encara que el parlin amb dificultat, per afavorir el seu aprenentatge. Aquest és un projecte transversal del CPNL, atès que es pretén incidir sobre bons usos en el món del comerç, afavorir el coneixement de l’entorn, acostar el comerç local als aprenents de català i facilitar que l’alumne practiqui allò que aprèn a l’aula en contextos reals.

  La nova edició de la llista d’establiments col·laboradors s’ha actualitzat donant de baixa alguns establiments tancats i incorporant-ne 13 de nous. En total, ara hi ha 62 establiments compromesos amb l’ensenyament de català, que es poden identificar per la presència d’un adhesiu. La llista es pot anar ampliant si hi ha altres establiments que s’hi volen afegir.

  Article complet