Arxiu per gener, 2016

  • Ca[t]minem per Collserola

    En la darrera ca[t]minada vam recórrer alguns dels llocs més emblemàtics de Pedralbes i vam arribar fins al Parc de l’Oreneta, entrada natural a Collserola. Ara us presentem la tercera sortida d’aquesta activitat, un recorregut de 7,5 km,  que s’endinsarà precisament al Parc de Collserola, el pulmó verd de Barcelona.

    La sortida començarà per la visita al pantà de Vallvidrera, un lloc paisatgístic particular i espai natural protegit que és refugi d’amfibis. Després es endinsarem per boscos de pins i alzines, passarem per espais amb vistes panoràmiques del pla de Barcelona i del Baix Llobregat i arribarem al peu de la muntanya de Sant Pere Màrtir (384 m.), ja dins del terme municipal d’Esplugues. Al cim d’aquest turó hi ha les restes d’una bateria antiaèria de l’època de la Guerra Civil. Molt a prop hi ha l’àrea de descans de la plaça Mireia, lloc de trobada els diumenges de ciclistes i esportistes. A partir d’aquí ja baixarem muntanya avall per anar a parar a l’Hospital de Sant Joan de Déu, parc Cervantes i arribada a la Diagonal <M> Zona Universitària, lloc final del recorregut.

    Us recordem que aquesta caminada, com totes les de Ca[t]minem, és per a persones que estan acostumades a caminar amb regularitat. Heu de venir amb botes de muntanya o vambes (no amb sabates). Millor porteu una motxilla, no bosses. Recordeu de dur beguda, alguna cosa lleugera de menjar, gorra i protector solar. Porteu targeta de transport perquè agafarem transport públic per anar fins al lloc de sortida.

    Aquesta activitat la farem el divendres 26 de febrer a les 9.15 h i acabarem, si tot va segons les previsions,  abans a les 12 h. Quan us hi apunteu ja us direm el lloc exacte de trobada.

    Per a inscripcions empleneu el formulari. Activitat gratuïta.

    Article complet

  • Aprèn català en el Dia de la Dona d’Hondures

    El Día de la mujer hondureña se celebra el 25 de gener en memòria de la primera vegada que la dona va poder exercir el dret a vot. L’Asociación Cultural Social Arte Culinario y Amigos de Catalunya ho va celebrar el passat 23 de gener amb amics de l’associació i amb tot l’alumnat dels cursos de català per a adults que el CNL de Barcelona imparteix per als seus socis dissabte a la tarda.

    A l’acte, hi va haver mostres de cultura i folklore d’Hondures, degustacions gastronòmiques i sobretot, molta il·lusió per compartir junts una estona de records del seu país.

    A la taula rodona que es va fer per inaugurar la diada, Jorge Irias, president de l’entitat que acollia la trobada, va obrir l’acte amb unes paraules de benvinguda. Lola López, comissionada d’Immigració, Interculturalitat i Diversitat de l’Ajuntament de Barcelona,  Javier Bonomi, vicepresident del Consell Municipal d’Immigració de Barcelona i president de Fedelatina, i Carmen Bermúdez, presidenta de la Federación de asociaciones de Colombia en Catalunya van animar els assistents a conèixer i utilitzar els serveis que l’Ajuntament disposa per ajudar les persones immigrades. També van insistir en la força que té el món associatiu a Barcelona, força que serveix per ajudar-los. Carmen Bermúdez, amb paraules sentides, viscudes i contundents, va convidar a estimar, respectar i donar suport al país que els ha acollit.

    Sílvia Aregall, com a representant dels cursos de català per a adults del CNL de Barcelona al districte de Sants va agrair la constància del president de l’entitat i de l’alumnat d’Honduras durant els més de tres anys de col·laboració explicant que s’hi han fet 18 cursos, amb 370 alumnes fins al moment. Un 90 per cent de l’alumnat han estat dones, i va aprofitar aquesta dada per fer un petit recorregut per la història de la llengua recordant com ha estat d’important el paper de la dona en la trasmissió i el manteniment de la llengua catalana fins avui. Els va animar a conèixer, aprendre i fer servir la llengua de la ciutat on viuen perquè els obrirà portes, i perquè és normal i natural acostar-te a la llengua del país d’acollida.

    IMG_20160123_191130 IMG-20160124-WA0004

    Article complet

  • Sortida al Molino

    Els alumnes del curs S2 de les Corts van fer una visita a El Molino i els va fer d’anfitriona la vedet Merche Mar. Van poder conèixer els orígens d’aquest emblemàtic local del Paral·lel i visitar-ne les instal·lacions.

    Tot seguit hi hagué una xerrada de Jordi Joan Alsina sobre “la Barcelona canalla” que els entusiasmà.

    Article complet

  • Ca[t]consumicions

    Ja tenim les Corts gamificada. El grup de C2 que ha començat al gener ha apostat per ludificar el curs a través de les ca[t]consumicions, un nou concepte inventat per la professora i que pretén, d’un banda, que els alumnes consumeixin català, i de l’altra que s’ho passin bé.

    Per aprendre una llengua és molt important consumir-la i l’alumnat podrà demostrar que ho fa mitjançant les ca[t]consumicions.

    Una ca[t]consumició és un exemple d’un ús correcte en català dels aspectes lingüístics treballats a classe. Tant pot ser una imatge d’un text o l’enllaç d’un àudio o vídeo. Valorem les frases ben construïdes com a models i no pas els errors. El material trobat el publiquen a les xarxes socials, twitter o instagram amb l’etiqueta #catconsumicio, o al blog .

    Cada vegada que un alumne aporta una nova troballa es recompensa amb una medalla virtual que servirà per a la nota de curs. Amb aquest mètode pretenem estimular l’alumnat d’una manera lúdica i divertida.

     

    medaller

     

    Article complet

  • Arrenca una nova edició del Barnasants

    Ja està en marxa el Barnasants 2016 amb un munt de concerts que apleguen el bo i millor dels cantautors actuals. Enguany, podrem retrobar-nos amb els intèrprets consagrats, que tenen en el Barnasants una cita obligada, i també amb noves promeses de la cançó d’autor, amb noves propostes i innovacions que enriqueixen el festival.

    Com cada any, gràcies al conveni signat entre el CNL de Barcelona i Barnasants, s’ofereixen un nombre limitat d’entrades a l’alumnat dels cursos de català. La col·laboració entre el CNL de Barcelona i el festival Barnasants, ja consolidada al llarg dels anys, ha permès que gran quantitat de l’alumnat hagi pogut descobrir intèrprets catalans i, per tant, conèixer una part important de la producció musical del nostre país.

    barnasants logo

    Barnasants

    Article complet

  • Recordem Montserrat Roig

    Les delegacions de Sants-Montjuïc i de les Corts del CNL de Barcelona han preparat per a enguany diverses activitats en record a l’escriptora Montserrat Roig, en el 25è aniversari del seu traspàs.

    Montserrat Roig (Barcelona 1946-1991) és l’exemple més representatiu d’escriptora catalana implicada en els moviments socials, polítics i feministes del temps que va viure. Va exercir tasques relacionades amb la comunicació i el periodisme, va treballar a televisió com a entrevistadora de grans personatges, en premsa i va excel·lir, sobretot, com a escriptora de novel·les en les quals expressava gran sensibilitat i, alhora, fermesa en la defensa de compromisos cívics i socials. Les seves obres no són solament expressions literàries reeixides sinó també testimoni d’una època de repressió en què va saber donar veu a les dones i a les persones més maltractades socialment a partir d’històries petites, quotidianes però plenes de sensibilitat i poesia.

    La seva mort prematura, als 45 anys, víctima d’un càncer de mama va representar un cop terrible per a tots aquells que la van conèixer i va estroncar una carrera literària que apuntava a la plena maduresa. El mateix any de la seva mort va escriure: “Consciència de finitud, atrapar el temps. Heus aquí el càstig de l’ofici d’escriure. A la trama de la narració m’invento que el temps no s’acaba. Somnio que tinc paraules i que, amb elles, posseeixo el món”.

     La professora Pilar Martín ha confegit un dossier d’exercicis per treballar a l’aula, amb diversos graus de complexitat perquè siguin aplicables a tots els nivells.

    Ja està operatiu l’accés al blog Connectats a Sants i les Corts on, tothom qui vulgui, pot transcriure un fragment d’alguna obra de Montserrat Roig i escoltar una entrevista amb l’escriptora. També podeu fer piulades via twitter amb l’etiqueta #MontserratRoig i @CNLBarcelona.

    Al cap de 25 anys, les seves paraules encara són imprescindibles.

    MontserratRoig

    Foto: Pilar Aymerich

    Article complet

  • Camus al club de lectura del Vapor Vell

    Els participants del Club de lectura en català del Vapor Vell van desgranar els ets i uts de Si menges una llimona sense fer ganyotes, de Sergi Pàmies, una lectura aparentment senzilla però que amaga un rerefons amarg, escèptic i, en algun punt, tràgic. Pàmies, amb una prosa dinàmica i asèptica, ens presenta personatges solitaris, confusos i en crisi constant, amb un punt d’ironia i sarcasme propi del seu estil personal. Tots els integrants del Club de lectura hi van dir la seva i hi van treure suc a la llimona, amarga i àcida, dels contes de Pàmies.

    El mes que ve, el Club tractarà una obra de teatre, El malentès, d’Albert Camus, un escriptor profund que ens fa reflexionar sobre qualitat humana, potser massa i tot.

    camus

    Fitxa de lectura

    Article complet

  • Exposició fotogràfica en homenatge a Joan Amades

    Amb motiu del 125è aniversari del naixement del folklorista Joan Amades, l’Associació Fotogràfica de Sants (AFOSANTS) va organitzar una mostra de 24 fotografies que fan referència a dites i refranys i que ara s’exposaran a la delegació de Sants-Montjuïc. De moment estan exposades les primeres 8 fotos de la mostra que es poden visitar a l’aula de la delegació.

    Estimat Amades

    IMG_20160120_135139 IMG_20160120_135432

    AFOSANTS

    Associació Cultural Joan Amades

    Més informació (+)

     

    Article complet

  • Sessió d’introducció a l’esperanto

    Amb la col·laboració de l’Associació Catalana d’Esperanto (KEA), la delegació de Sants-Montjuïc del CNL de Barcelona ha organitzat avui una sessió sobre aquesta llengua per als alumnes del curs “Llengua i Cultura” que s’imparteix a la delegació.

    En aquesta sessió el professor Ramon Perera han explicat els orígens, la trajectòria i les característiques d’aquesta llengua artificial inventada els anys 80 del segle XIX per l’oftalmòleg jueu d’origen polonès Ludwik Lejzer Zamenhof.

    Els alumnes han seguit amb interès les explicacions i han demanat informació complementària sobre l’esperanto.

    logo

     

    Article complet

  • Què fem aquest mes de … febrer?

    Homenatge a Montserrat Roig

    Nascuda el 1946, va ser una autora compromesa amb la cultura catalana. Tot i la seva prematura mort (1991) va escriure diverses novel·les com ara  Molta roba i poc sabó (1971), Ramona adéu (1972), El temps de les cireres (1977), L’hora violeta (1980), i el recull de contes El cant de la joventut (1989). També és destacable la seva tasca com a periodista, des de la qual manifesta la seva voluntat per construir una tradició de periodisme culte, feminista i amb voluntat de recuperar la memòria històrica del país.

    Digues que m’estimes encara que sigui mentida, escrit un any abans de la seva mortés un recull d’articles i de reflexions sobre l’ofici d’escriure a partir de l’evolució paral·lela de la dona i la ciutat de Barcelona. 

    Febrer el dediquem a aquesta obra. Escriu aquí una frase o un fragment que t’hagi emocionat i fes-hi un petit comentari.

    foto M. Roig

    Foto: Pilar Aymerich

    Entrevista a Montserrat Roig (9 d’abril de 1988)

    Auca de Montserrat Roig

     

    Article complet

Delegació de Sants-Montjuïc

C. Guitard, 17 – 08014 Barcelona
Tel. 934 912 797 – sants@cpnl.cat –

Horari matí: de dilluns a divendres, de 9 a 13.30 h
Horari tarda: dilluns, de 16 a 20 h

Tancat dilluns a la tarda del 15 de juny al 15 de setembre


Delegació de les Corts

C. Doctor Ibáñez, 38 – 08014 Barcelona
Tel. 934 119 605 – lescorts@cpnl.cat –

Horari matí: dimarts, de 9 a 13.30 h
Horari tarda: dilluns, de 16 a 20 h

Tancat dilluns a la tarda del 15 de juny al 15 de setembre

Del 24 de juliol a l’11 de setembre, tancat.


Música









Entrades recents


Arxius


Etiquetes


Xarxes socials


Formap


Eixos comercials de Sants-Montjuïc


Guia de centres educatius



visites


Arxius