• Coneixem els nostres barris?

   

  Aula l’H estrena una nova secció amb la col·laboració del CEL’H i el CNL de l’Hospitalet

  El d’avui és un article per informar-vos d’una nova secció al programa Aula l’H, de la televisió de l’Hospitalet, amb el títol De barri en barri, que pretén fer conèixer els barris de l’Hospitalet i que posa especial èmfasi en el nom de cadascun i la seva evolució semàntica i formal; és a dir, en l’etimologia, que s’ocupa de l’estudi de l’origen dels mots, en aquest cas dels topònims o noms de lloc. I és que a l’Hospitalet conviuen topònims tan antics com Bellvitge i altres de tan moderns com Granvia Sud!

  A la nostra ciutat trobem noms que ens remeten a un primer poblament, com Santa Eulàlia, a un tipus de sòl, com Collblanc, amb altres que ens parlen de la família que n’era propietària, com Pubilla Cases, de l’edifici que n’era principal, com la Torrassa, o de la continuïtat amb una altra via urbana, com la Gran Via de les Corts Catalanes de la veïna ciutat de Barcelona, a Granvia Sud.

  A banda d’aquests aspectes més històrics, l’estudi dels noms de lloc també té característiques  més convencionals, que responen a l’ús de les majúscules i minúscules per determinar el tipus de paraula, és a dir, si ens referim a un nom propi o a un nom comú. Així el nom dels diferents tipus de vies urbanes —carrer, avinguda, carreró, passatge o plaça— va en minúscula (són  noms comuns), però el nom específic d’aquella via l’escrivim en majúscula (són  noms propis) —carrer Major, avinguda del Torrent Gornal, carrer de Sant Josep—, encara que en altres contextos siguin noms comuns —torrent, riera, rambla, sant, casa/can, església, etc. Com veieu, tot un món de paraules que hem de saber escriure i pronunciar bé per fer barri i fer ciutat!

  El millor és, doncs, que seguiu els programes que s’emetran a l’espai Aula l’H, els dimecres a les vuit del vespre, dels quals ja s’han emès dos capítols que podeu veure aquí.

  Us animem a seguir-los i dir-hi la vostra!

Els comentaris per aquesta entrada estan tancats.

Vull fer un curs!


Entrades recents


Històric


Núvol d’etiquetes


Recursos


Comentaris recents


Blog