• La carta als Reis

  carta_reis-jpg

   

  L’Informe de política lingüística publicat a finals d’any celebra els indubtables avenços en el coneixement del català en els últims anys i la tendència a incorporar parlants que l’assenyalen com a llengua de relació o d’identificació sense tenir-la com a llengua inicial (materna). Aquests bons nivells de coneixement són fruit del sistema educatiu, de l’acció de l’administració i de la difusió de l’ensenyament per a adults. I en el cas del català, la incorporació de nous parlants és imprescindible, ja que tenim un 35% de població no nascuda a Catalunya (18% nascuts a la resta de l’Estat i un 17% nascuts a l’estranger).

  Sabuda la bona notícia, l’informe parla poc de l’ús real (sempre difícil de mesurar i clarament deficitari en sectors com l’administració de justícia, les grans empreses o el món audiovisual) i menys encara de la qualitat del “català que ara es parla”, objectiu habitual del nostre Rubricatus.

  Des del CNL volem proposar-vos un compromís per al nou any: usar el català en tots els àmbits d’ús i amb tothom (segons l’informe només no us entendran una de cada 10 persones que trobeu pel carrer!) i a exigir el català en la publicitat, la documentació i l’atenció personal que us ofereixin les empreses i serveis. Us animem a apoderar-vos i reclamar l’ús del català a l’hora d’anar a comprar una joguina, de consultar-ne les instruccions i la publicitat als catàlegs i webs, de demanar un pressupost i una factura, no només en la capçalera sinó en el detall dels conceptes; a l’hora de triar una pel·lícula per veure amb la família, de demanar un mos o de signar un contracte… Com ho tenim, això?

  Malauradament no hi ha res de franc, ni per Nadal ni en el dia dia. Ja sabeu que la carta als Reis té molta feina al darrere.

  Bones festes!

Els comentaris per aquesta entrada estan tancats.

Vull fer un curs!


Entrades recents


Històric


Núvol d’etiquetes


Recursos


Comentaris recents


Blog