• Respecte al respecte

   

  Un ús força estès en les comunicacions formals escrites i orals, com ara intervencions en públic o debats, és la utilització de la crossa “al respecte”.

  L’expressió al respecte com a sinònima de respecte a això, sobre això, pel que fa a això no és correcta en català.

  Per exemple, no hem de dir o escriure No hi ha res a dir al respecte, sinó No hi ha res a dir respecte a això (o respecte d’això, o pel que fa a això, o sobre això).

  Sovint, però, la millor solució és eliminar l’expressió: No hi ha res més a dir. I és que no hi ha cap novetat al respecte vol dir, simplement, que no hi ha cap novetat.

  De vegades també podem recórrer al pronom hi: Personalment, no tinc res més a dir al respecte, ha de ser, Personalment, no hi tinc res més a dir.

  Tendim a engavanyar els textos més del necessari, perquè ens pensem que així en sabem més i… és tot el contrari!

  Evidentment el substantiu respecte por anar precedit de l’article, com ara a Treballem el respecte a l’aula o de la contracció al respecte en frases com: Al teu avi, no li faltis al respecte. També és correcte la locució respecte a (i no pas *amb respecte a) com a sinònim de quant a, pel que fa a, amb referència a, referit a. Respecte al que ens heu explicat, us hem de fer saber algunes novetats.

  Per tant, una cloenda de carta formal de l’estil Restem a la vostra disposició per mantenir una entrevista personal al respecte, ha de ser: Restem a la vostra disposició per mantenir una entrevista personal/per parlar-ne personalment.

  Així que ja ho sabeu, el respecte no passa per utilitzar la paraula a tort i a dret!

 1. Pep

  28 març 17
  9:02 #

  A mi no m’agrada, però ja no podem dir que sigui incorrecta perquè la GIEC la recull (19.9.3.5.i, p. 783).

 2. lmari

  28 març 17
  9:22 #

  L’Optimot i els llibres d’estil en què m’he basat per fer l’apunt no recullen l’exemple de la GIEC. En qualsevol cas mereixeria una explicació més detallada a la GIEC, ja que fins ara no era correcta i se’n fa ús i abús!

  1. Pep

   28 març 17
   9:27 #

   Sí, d’acord. Soc el primer que em costarà molt acceptar en un escrit (soc corrector) aquesta locució. Però ens convé reciclar-nos i començar a explicar, en fitxes didàctiques, el que prescriu la nova gramàtica, no trobes? I de pas, i d’acord amb la nova orientació que vol desplegar, començar a no fer servir tant això del ‘correcte’/’incorrecte’.

Vull fer un curs!


Entrades recents


Històric


Núvol d’etiquetes


Recursos


Comentaris recents


Blog