CLASSE 18 DE DESEMBRE: l’imperfet de subjuntiu, millora de la precisió lèxica i activitat conjunta dia 20

Avui hem repassat els usos de l’imperfet de subjuntiu (vegeu teoria de la pàg. 122) i quadre teòric que us hi adjunto, que compara els usos del present  i de l’imperfet de subjuntiu. Per deures, feu l’exercici 4 de la pàg. 122.

També hem continuat treballant el complement indirecte. Hem vist la teoria de la pàg. 180 i hem fet els exercicis 3 i 4 de la pàg. 181. Per deures, feu l’exercici 5 de la pàg. 182.

Tot seguit, per millorar la precisió lèxica hem vist parells de paraules que sovint confonem quan les emprem (pàg. 61 del llibre de Teide). N’hem comentat el significat de cada una i, per deures, feu aquest exercici.

Finalment, hem fet un extraordinari pica-pica per celebrar el NadalQue passeu molt bones festes!!!

 

 

CLASSE 13 DE DESEMBRE: el present de subjuntiu, el complement indirecte i un itinerari per Cerdanyola

L’altre dia vam comentar els exercicis que hi havia per deures (1 i 2 de la pàg. 120) i vam veure el present de subjuntiu (pàg. 121) . Vam veure els usos i les concordances d’aquest temps verbal. Bàsicament:

-En combinació amb el present d’indicatiu -vegeu frase de la imatge-,

-Per donar ordres amb la negació no: No cridis,

-I per expressar temps: Quan arribis, truca’m.

Per deures feu l’exercici 3 de la pàg. 121.

Tot seguit vam veure el complement indirecte (teoria a la pàg. 178). Vam fer els exercicis 1 i 2 de la pàg. 179. Fins ara havíem vist el complement directe. Perquè vegeu la diferència amb l’indirecte, vegeu la frase següent, i després mireu quins pronoms substitueixen les terceres persones:

 

 

 

 

 

 

També vam fer un exercici per repassar la flexió de l’adjectiu: Ruta modernista per Barcelona (exercici 11 de la pàg. 57 del llibre de Teide).

Després, i com que aquesta unitat del llibre parla sobre si coneixem la nostra terra, us vaig proposar de fer una miniguia de Cerdanyola amb 4 recomanacions: d’un lloc per visitar, un restaurant, un comerç i una curiositat del poble. Com que aquest treball l’heu de fer en grups de 4, vam fer un joc per trobar els companys de grup. Vaig repartir unes hores en xifres i també com es deien les diferents hores, i havíeu de trobar la parella. Un cop trobada, vaig repartir noves hores (ara una per parella) per trobar-ne l’altre i així vam acabar de formar el grup. Després us vaig donar temps per planificar el treball, que haureu de presentar el proper 17 de gener.

CLASSE 11 DE DESEMBRE: pronoms febles i concordances verbals

Avui hem dedicat la primera part de la classe a comentar els dubtes de l’exercici de pronoms febles que teníeu de deures. A més, de repassar els pronoms de complement directe amb l’exercici, també ha servit per introduir altres complements del verb com l’atribut o el complement preposicional (= al circumstancial de lloc quant a la substitució per pronoms).

Després hem parlat sobre les activitats que podem fer per a la classe conjunta amb altres grups del dia 20 de desembre.

Finalment, hem vist la concordança verbal en frases condicionals amb formes compostes (estructura igual a la de les formes simples). Per exemple: Si hagués viatjat pel món, hauria conegut altres cultures (fa referència al passat).

Per acabar, hem vist la teoria sobre verbs de les pàgines 118 i 119 del llibre El català escrit. Per deures feu els exercicis 1 i 2 de la pàg. 120.

CLASSE 4 DE DESEMBRE: imperfet de subjuntiu, comprensió lectora, expressió oral i més

Ahir vam començar la classe fent un repàs a les pistes que tenim (a banda de la pronunciació) per saber si una paraula porta accent obert o tancat a la e o la o.

Tot seguit vaig tornar corregit l’escrit sobre el personatge i vam comentar alguns errors recurrents (és/es, amb accent o sense), connector quant a, etc.

Després vam treballar la concordança de temps verbals en frases condicionals. En una oració principal en condicional simple (per exemple: t’adonaries), l’oració que introdueix la condició ha d’anar en imperfet de subjuntiu (per exemple: viatgessis). Ex: Si viatgessis pel món, t’adonaries de la pluralitat de costums. Us vaig passar un full que mostra com es conjuga l’imperfet de subjuntiu i vam fer un exercici del llibre de Teide  (ex. 19, pàg. 45).

A més, per introduir-no en la unitat 4 del llibre de Teide, vam fer un viatge virtual a l’illa d’Ítaca a través del poema de Konstantinos Kavafis i la música de Llach. Amb el poema vam treballar la comprensió lectora, la sinonímia i l’expressió oral.

Per acabar, us deixo aquesta pregunta per si algú la vol contestar en aquesta mateixa entrada, i així practiqueu la concordança verbal (o bé la contesteu el proper dia a classe). 🙂

Per deures feu l’exercici de pronoms febles que us vaig passar a l’altra cara de la fotocòpia del full on hi havia aquella sèrie d’adjectius. També, per qui tingui el llibre de Teide, el pot trobar a les pàg. 39 i 40 (exercici 7).