Arxiu per abril, 2017

  • De seguida i com abans millor!

    Aviat seran quarts de dues… Menys per plegar!

    Us atendrem *en breus.  No… no és conya, no! Tots hem sentit comiats d’aquest estil, ja sigui a l’altre costat del telèfon per part d’una veu enregistrada com en una carta impossible.

    Tot i que la locució en breu surt al Diec amb el significat d’aquí a poc temps, i també les locucions en breus dies o en breus moments, la traducció d’En breve, les atenderemos. Manténganse a la espera, sempre quedarà millor dient: Us atendrem tan aviat com sigui possible. No pengeu, si us plau.

    La inèrcia a utilitzar la “plantilla” castellana per a tot fa que les frases sonin artificioses i sense gota de gràcia.

    Del segonet i el li puc atendre  ja en vam parlar en un altre Rubricatus. Esperem que alguna millora hi hagi hagut! Avui ens fixarem en altres marcadors temporals, com ara de tant en tant (i no pas *de tant en quant), d’avui per demà, d’avui en vuit (és a dir, el mateix dia però de la setmana següent), d’aquí a deu minuts (*en deu minuts), de cop i volta, de sobte (*de repent), a tres quarts de quinze (fora de temps, inapropiadament), en un tres i no res (en un moment, molt de pressa) de tard en tard (*de uvas a peras), d’una revolada (ràpidament, amb una estrebada), en un dir ai (en un instant), tot seguit (després)…

    I fins aquí aquest breu apunt!

    Article complet

  • De llibres i llibreters

    Aquest abril, de la mona ─mot que deriva de l’àrab antic ‘mûna’, que vol dir ‘regal’─ saltem al llibre, un dels millors regals de tots els que es fan i es desfan.

    Us deixem a vosaltres el contingut més dolç i poètic d’aquests regals ─segur que us en sortireu─  i passem a ressenyar algunes paraules referides a la terminologia del llibre. Perquè… qui sap explicar-nos la diferència entre els plecs i la pàgina o plana; la coberta i la tapa; la contracoberta o dors de la coberta; la contraportada o revers de la portada; el llom; el relligat; les guardes… què és cada cosa?

    Per Sant Jordi solen fer aparició nous llibres a la venda que sovint aconsegueixen ser els més venuts o best seller; els productes estan en estoc o disponibles. Quan ja no se’n troben i no se’n preveu una reimpressió, diem que estan exhaurits o esgotats. Els taulells de les parades bullen de novetats i els lectors aclaparats ens guiem per la sobrecoberta a l’hora de triar un llibre o un altre. La solapa, la part de les cobertes doblegada cap a l’interior, també sol oferir informacions llamineres sobre l’autor, i la faixa, que és aquella tira lluent que es pot treure i envolta el llibre, fa de reclam publicitari; els més encuriosits encara podem tastar les primeres línies del pròleg o prefaci per acabar de decidir-nos…

    I és clar, ara també tenim llibres digitals o electrònics, que ja no depenen de la tirada o tiratge que se’n faci, a diferència de les mones que continuen tenint un caràcter mengívolament  presencial.

    Per a més informació, podeu consultar la Terminologia del llibre del Termcat.

    Bon Sant Jordi!

     

    Article complet

Vull fer un curs!


Entrades recents


Històric


Núvol d’etiquetes


Recursos


Comentaris recents


Blog