• De llibres i llibreters

    Aquest abril, de la mona ─mot que deriva de l’àrab antic ‘mûna’, que vol dir ‘regal’─ saltem al llibre, un dels millors regals de tots els que es fan i es desfan.

    Us deixem a vosaltres el contingut més dolç i poètic d’aquests regals ─segur que us en sortireu─  i passem a ressenyar algunes paraules referides a la terminologia del llibre. Perquè… qui sap explicar-nos la diferència entre els plecs i la pàgina o plana; la coberta i la tapa; la contracoberta o dors de la coberta; la contraportada o revers de la portada; el llom; el relligat; les guardes… què és cada cosa?

    Per Sant Jordi solen fer aparició nous llibres a la venda que sovint aconsegueixen ser els més venuts o best seller; els productes estan en estoc o disponibles. Quan ja no se’n troben i no se’n preveu una reimpressió, diem que estan exhaurits o esgotats. Els taulells de les parades bullen de novetats i els lectors aclaparats ens guiem per la sobrecoberta a l’hora de triar un llibre o un altre. La solapa, la part de les cobertes doblegada cap a l’interior, també sol oferir informacions llamineres sobre l’autor, i la faixa, que és aquella tira lluent que es pot treure i envolta el llibre, fa de reclam publicitari; els més encuriosits encara podem tastar les primeres línies del pròleg o prefaci per acabar de decidir-nos…

    I és clar, ara també tenim llibres digitals o electrònics, que ja no depenen de la tirada o tiratge que se’n faci, a diferència de les mones que continuen tenint un caràcter mengívolament  presencial.

    Per a més informació, podeu consultar la Terminologia del llibre del Termcat.

    Bon Sant Jordi!

     

    Print Friendly, PDF & Email

Els comentaris per aquesta entrada estan tancats.

Vull fer un curs!


Entrades recents


Històric


Núvol d’etiquetes


Recursos


Comentaris recents


Blog