• Itinerari “Vedets i milicians”

    El passat dimarts dia 6 de juny, l’alumnat d’un grup de Bàsic 2 va recórrer l’itinerari “Vedets i milicians. El Paral·lel i el barri del Poble-sec durant la Guerra Civil”.

    A continuació reproduïm els textos de dos dels assistents:

    «La visita al refugi 307 va ser molt interessant. Vaig aprendre que de més de 300 refugis a Barcelona ara només n’hi ha uns pocs i que gairebé tots els refugis van ser construïts per veïns sense coneixements de construcció. Va ser molt curiós sentir les històries sobre el refugi; per exemple, no sabia que es van cultivar xampinyons després de la guerra dins el refugi i que els veïns que tenien feina pagaven als veïns que no en tenien per treballar en la construcció. Una altra història que em va agradar molt va ser la d’un veí que va explicar que ell va gaudir molt a la guerra perquè li permetia veure espectacles d’adults i recorda una vegada, quan era petit, que era en un espectacle de dones que ballaven amb poca roba i va sonar la sirena per amagar-se. Llavors les ballarines van tancar les portes i van dir “ningú no pot sortir,  perquè ho hem practicat moltes vegades”. Ser dins el refugi escoltant el guia et transporta en el temps.» Alejandra Amil

    «Aquesta activitat consisteix en una visita guiada pels barris del Paral·lel i Poble-sec, per explicar com va ser la vida d’aquests barris durant la Guerra Civil espanyola, durant els anys de 1936 fins a 1939, i també com el Refugi 307 (que és un dels més ben conservats de Barcelona) va ser el testimoni de la història del barri i espai de trobada entre la guerra i la cultura, entre vedets i milicians.
    El camí a recórrer va tenir l’inici en un parc que és darrere del Teatre Arnau i al costat del monestir de Sant Pau del Camp, on es va explicar que hi havia hagut moltes fàbriques que van ser reubicades al barri del Poble Nou. Vam seguir pel carrer Nou de la Rambla, on es va explicar tot sobre el 5è districte o barri xinès.
    Seguidament, vam creuar l’avinguda Paral·lel per trobar les Tres Xemeneies, que era la central elèctrica de Barcelona, on es va explicar una vaga que va ser el començament del moviment obrer català i on hi ha una placa que recorda aquell moment. A continuació, vam arribar al Molino, que també hi va tenir participació amb les seves històries i anècdotes entre milicians i vedets, on es va explicar tot el que estava prohibit en aquell moment. Finalment, vam arribar al Refugi 307… Vam descobrir la xarxa de túnels creada per amagar les persones dels bombardejos aeris que van caure sobre la ciutat de Barcelona. Aquells túnels van ser construïts només per dones, nens i gent gran, perquè els homes eren al front de batalla. Sí, també es va explicar que aquest refugi va a ser l’únic construït a nivell de la superfície, aprofitant que era proper a la muntanya de Montjuïc, perquè els altres eren subterranis. En aquest refugi hi havia tres entrades i hi cabien dues mil persones, hi havia lloc per guardar aigua i mantes.
    Per a mi va ser una experiència molt diferent, curiosa i emotiva!
    Aprofito l’ocasió per donar les gràcies a la Laia, la meva professora; al Ricardo, el nostre guia, i a l’organització del Consorci. Moltes gràcies!» Neide Rosane Pereira de Macêdo
     

    «El passat 6 de juny amb el companys i companyes de la classe de català B2 vam a anar a una visita històrica al Paral·lel. 
    El guia es deia Ricardo, va ser molt simpàtic i va parlar de coses molt interessants. La visita proposava fer un recorregut pel Raval i el Poble-sec amb diferents parades a diferents punts històrics de la ciutat. Tota la visita va repassar la història recent de Barcelona des deel punt de vista dels treballadors i la classe obrera. Ens va parlar de com la lluita obrera va començar sense organitzar-se a principis del segle XX i com, després, amb la CNT, va ajuntar-se tota aquesta força per millorar las condicions del treballador de moltes fàbriques que hi havia a la ciutat. 

    El final de l’excursió va ser una mica trist però molt interessant perquè vam anar un refugi construït a causa de la Guerra Civil española. 

    Personalment em va a agradar molt aquest pla!» Maider Fernandez

Els comentaris per aquesta entrada estan tancats.

Delegació de l’Eixample

C. Calàbria, 66, 2n
08015 Barcelona

Tel. 934 512 445
eixample@cpnl.cat

De dilluns a divendres de 9 a 14 h i dijous també de 16 a 20 h


Categories


Comentaris recents


Núvol d’etiquetes


Enllaços d'interès


Interculturalitat


Materials per a l'aprenentatge


Recursos de consulta


Recursos del professorat


Històric



Núvol d'etiquetes

activitats del CNL de Barcelona assessorament biblioteques Campanyes català a taula cinema en català clubs de lectura codi de consum commemoracions concursos cursos còmics en català Empresa establiments adherits establiments col·laboradors Exposicions festes fires jocs en català Llengua llibres música Podcast poesia punts de trobada recursos restauració Sant Jordi segona mà sessions puntuals sortides fora de l'aula sèries teatre tradicions trobades amb autors voluntariat per la llengua -->