• Nova píndola – Per què apreneu català?

  Ja teniu publicada la nova píndola sobre cultura i tradicions: Per què apreneu català? En aquest podcast fem parlar quatre alumnes que ens expliquen perquè estan aprenent aquesta llengua. Voleu saber si coincideixen amb vosaltres? Doncs no us perdeu la píndola d’aquesta setmana.

  Ja sabeu que ens podeu trobar a iVoox, a RC66 i aquí al blog.

  Tots els motius són admirables!

  Article complet

 • Nova píndola – Els llibres del 2021

  Ja teniu publicada la nova píndola: Els llibres del 2021. En aquest podcast fem una valoració de com ha estat l’any 2021 pel que fa a llibres i una recomanació dels deu més venuts durant l’any. Sabeu quins han estat? Us n’heu llegit algun?

  Ja sabeu que ens podeu trobar a iVoox, a RC66 i aquí al blog.

  Que tingueu grans lectures durant aquest any 2022!

  Article complet

 • L’exposició “Quan parles fas màgia” arriba a l’Eixample

  Del 10 al 27 de gener, el Centre Cívic Cotxeres Borrell (Viladomat, 2-8) acollirà l’exposició “Quan parles fas màgia” centrada a explicar què és el Voluntariat per la llengua.

  El mateix 27 de gener, a les 11 h, hi haurà una xerrada de presentació del programa per a tothom i la benvinguda de les parelles lingüístiques que comencin. Us hi esperem!

  Article complet

 • Nova píndola – Els Reis d’Orient

  Ja teniu publicada la nova píndola sobre llengua del primer mes de l’any: Els Reis d’Orient. En aquest podcast us expliquem com anomenem en català aquests tres personatges, qui eren, d’on venien i quines ofrenes van portar al nen Jesús. I encara més: què se n’ha fet dels seus noms en l’onomàstica catalana. Sabeu quantes persones porten el nom de Melcior? Coneixeu algú que es digui Baltasar?

  Ja sabeu que ens podeu trobar a iVoox, a RC66 i aquí al blog.

  Que tingueu un molt bon any 2022!

  Article complet

 • El Club de lectura de nivell bàsic obre l’any 2022

  Comencem l’any 2022 recentment estrenat, amb una nova sessió del Club de lectura de nivell bàsic que farem el proper 14 de gener, a les 11 h, amb el llibre Un rellotge amb dues inicials, de Sílvia Llorente. Amb aquesta obra, l’autora va guanyar el Premi de Novel·la Curta de Lectura Fàcil l’any 2012.

  La història gira al voltant del Martí que tenia 4 anys quan el seu pare va marxar al front. La seva veïna, la Tània, una jove professora de rus, no sap res de la Guerra Civil, però de seguida s’interessa per conèixer la història del pare desaparegut. Junts revisaran el passat per recuperar la memòria històrica.

  Si voleu podeu escoltar l’aportació que va fer la conductora d’un club de lectura de la Biblioteca de Cambrils aquí. I, a més a més, en teniu la versió com a audiollibre en aquest enllaç. Podeu escoltar-lo mentre en resseguiu el text!

  Bon any 2022 i bona lectura!

  Article complet

 • Nova píndola – Les festes nadalenques

  A la secció de Cultura i Tradicions d’aquest mes, hem volgut parlar-vos de les festes de Nadal. Com les celebreu, vosaltres?

  Si voleu saber quines són les tradicions del territori, comparar-les amb les vostres o descobrir-les per primer cop, no us perdeu la píndola d’aquesta setmana.

  Ja sabeu que ens podeu trobar a RC66, a l’iVoox i aquí al blog.

  Bones festes!

   

  Article complet

 • Nova píndola-El còmic en català

  La demanda del gènere del còmic ha crescut en aquests últims anys a la vegada que també ho ha fet el còmic en català. Per això fem un breu repàs des dels seus orígens fins a l’actualitat i de l’última proposta de l’editorial Finestres, de la mateixa llibreria Finestres, que té com a objectiu potenciar el còmic en català. La Montserrat Terrones, editora d’aquest nou segell editorial, ens explica amb més detall en què consisteix el projecte.

  Ja sabeu que ens podeu trobar aquí al blog, a RC66 i a l’iVoox.

  Gràcies per escoltar-nos i, sobretot, no us descuideu de posar-vos la píndola sobre la llengua!

  Article complet

 • Ruta als establiments emblemàtics de l’Eixample

  Els alumnes d’elemental 1 de la delegació han gaudit d’una experiència molt bonica que us volem compartir.

  El passat dia 30 de novembre van visitar quatre establiments emblemàtics del barri de l’Eixample i van fer una petita entrevista als propietaris.

  L’experiència va anar molt bé. Els comerciants que els van atendre, la Mercè de la Papereria Canut, el Joan de Queviures Múrria, la Mònica de la Farmàcia Puigoriol i l’Elisenda de la Cotilleria Mercè van ser molt amables i els alumnes van quedar encantats de l’experiència de conèixer comerciants amb tanta tradició al darrere.
  En l’exposició posterior a classe, els alumnes van mostrar tot d’imatges d’objectes antics que encara conservaven a les botigues i van explicar-nos tot de curiositats i informació diversa sobre els establiments.
  En allò que tots van coincidir sense dubtar-ho va ser el fet que tots ells estimaven la seva professió, la seva botiga, i que en cap cas la consideraven una feina, sinó una manera de viure. Tots quatre compartien el valor de la conservació de la família i les tradicions.
  Moltes gràcies a tots per brindar-nos aquesta oportunitat tan bonica.

  Article complet

 • Classe pràctica al Mercat de la Concepció

  L’alumnat de dos grups de bàsic 1 de la Delegació ha fet una sortida al Mercat de la Concepció per fer-hi una sessió molt diferent: una visita guiada per la gerent de l’Associació de Concessionaris del Mercat de la Concepció, Pilar Gomà i Quintilla, i una part pràctica en un context real: comprar en català. Durant la visita van conèixer la història del recinte i les característiques diferencials d’un mercat municipal, i també van aprendre curiositats els diferents tipus de pollastres i ous, quin altre sentit donem a les paraules pebrots i bleda, així com la història d’en Patufet i per què és a la panxa del bou…

  Els deures per a aquesta classe eren tenir la llista de la compra a punt: una mica de fruita, verdura, carn o peix. Aquesta vegada, però, sembla que tothom es va posar d’acord que volia comprar alguna peça de fruita. Gràcies a la bona predisposició dels venedors, l’alumnat va poder desenvolupar amb eficàcia el diàleg específic de concretar les característiques de cada producte i fer-ne l’adquisició. Va ser un plaer tornar a visitar el Mercat i poder-nos-hi trobar un altre cop presencialment!

  Article complet

 • Molt soroll per res al Club de lectura de català fàcil

  En la nova sessió del divendres 10 de desembre a les 11 h, a la biblioteca Sofia Barat, ens endinsem en el teatre clàssic de la mà d’un dels seus grans representants com és William Shakespeare, amb una de les seves millors i més populars comèdies.

  Amb aquesta obra de temàtica bàsicament amorosa, l’autor combina amb humor temes com l’amor, l’engany, el desig, la infidelitat, l’orgull, la calúmnia o l’honor.

  Un Shakespeare que ens donarà molt per parlar!

  Article complet

 • Saps on pots practicar el català?

  Si tens ganes de practicar encara més el català, ara t’ho recollim en un sol lloc i de forma interactiva.

  No solament hi hem aplegat totes les nostres xarxes socials perquè estiguis ben informat de les nostres activitats, sinó que també hi trobaràs els clubs de lectura, les parelles lingüístiques, el voluntariat per la llengua i els nostres podcasts.

  Només cal que cliquis aquí i descobriràs un munt de propostes per millorar i practicar el català. Llança’t a practicar-lo!

  Article complet

 • Nova píndola – Els colors del màrqueting

  Som a les envistes de Nadal. Tot a punt per celebrar les festes més familiars de l’any, que també són les festes del consum. Per això les empreses, però també governs, organismes i entitats, fa dies que han engegat les seves campanyes publicitàries per tal de fer propaganda dels seus productes. En algunes d’aquests campanyes s’hi fan servir tota una sèrie d’estratègies de màrqueting que busquen netejar la imatge del producte o de l’empresa perquè s’adeqüi als valors actuals, sense canviar-ne, però, l’essència. Estratègies que, a banda de vendre, només busquen alterar la realitat de manera que en surtin beneficiats els creadors del producte.

  Moltes d’aquestes tàctiques ens arriben amb el nom en anglès: greenwashing, bluewashing, redwashing… El TERMCAT (Centre de Terminologia) s’ha encarregat de trobar la fórmula equivalent en català. Si voleu saber com ho han resolt, podeu escoltar el podcast sobre llengua d’aquesta setmana.

  Ja sabeu que ens podeu trobar aquí al blog, a RC66 i a l’iVoox.

  Gràcies per escoltar-nos i, sobretot, no us descuideu de posar-vos la píndola sobre la llengua!

  Article complet

 • Sessió de joc en català a l’Espai Veïnal Calàbria

  El passat 25 de novembre els alumnes d’elemental 1 de la delegació van participar en la sessió de jocs en català que es va organitzar a l’Espai Veïnal Calàbria.

  Els participants van gaudir molt jugant al Dobble, a l’Story Cubes i al Parauleja, en taules de 3 persones, i tots van coincidir que tots tres jocs els van divertir molt i van poder aprendre paraules en català que encara no sabien. A més a més, van riure una bona estona i es van divertir fent servir la llengua catalana sense adonar-se’n.

  El joc es considera una eina de desenvolupament cognitiu molt potent i val la pena fer-la servir sempre que es pugui, a banda que és molt útil per aprendre qualsevol llengua.

  Els alumes van conèixer la campanya I tu, jugues en català i se’ls va presentar l’app en què poden trobar el catàleg sencer de tots els jocs que hi ha en aquesta llengua, així com els establiments on poden trobar-los.

  I com a sorpresa final es van endur les cartes per als Reis que els vam regalar.

  Article complet

 • L’Eixample ja compta amb 14 llibreries adherides al Voluntariat per la llengua!

  Durant aquest últim mes, 8 noves llibreries de l’Eixample s’han adherit al programa del Voluntariat per la llengua com a establiments col·laboradors, sumant-se a les 6 ja existents.

  Amb aquesta xarxa de llibreries s’ha volgut conformar el projecte de l’Eixample dels llibres, que té com a objectiu col·laborar conjuntament en el foment de la lectura en català entre l’alumnat i els participants del VxL.

  A banda, la llibreria Finestres, Ona Llibres, Documenta i Obaga Llibres també s’hi han adherit com a punts de trobada del Voluntariat per la llengua ja que disposen d’espais entranyables on poder-se trobar i practicar català.

  L’Eixample dels llibres comença a funcionar!

  Vols formar-ne part? Escriu-nos a aandreu@cpnl.cat i t’ho expliquem!

  Article complet

 • Nova píndola – Teresa Juvé

  A la secció Cultura i Tradicions d’aquest mes, hem volgut presentar-vos un personatge que aquest any celebra el seu propi centenari: Teresa Juvé.

  Si voleu saber qui és i què ha fet durant la seva trajectòria vital, no us perdeu la píndola d’aquesta setmana.

  Ja sabeu que ens podeu trobar aquí al blog, a RC66 i a l’iVoox

   

  Ah! I si encara en voleu saber més, teniu a la vostra disposició l’exposició La llibertat conscient al passadís de la delegació. 

  I, sobretot, no us descuideu de posar-vos la píndola sobre la llengua!

   

  Article complet

 • “Rumb a la rumba”. CARABUTSÍ

  Un grup de B1 de l’Eixample ha visitat l’Ecomuseu Urbà Gitano de Barcelona, un projecte promogut per l’Associació Carabutsí.

  A través de l’itinerari “Rumb a la Rumba” els nostres alumnes han pogut descobrir els orígens de la rumba catalana i tota la tasca de recuperació i conservació del llegat gitano que està realitzant Carabutsí.

  Noms de llegendes i anècdotes dels  representants del gènere de la rumba, nascudes la majoria d’elles al Carrer de la Cera de Barcelona, han omplert la tarda de patrimoni històric i artístic.

  De la mà de Sam Garcia i Talita Gabarre, membres de Carabutsí, els nostres estudiants de B1 han fet tot un acte de coneixement i reconeixement del llegat gitano del nostre país. 

  Article complet

 • Nova píndola – Llegir en temps de pandèmia

  Com ha afectat la pandèmia als nostres hàbits de lectura? Com ho han viscut les llibreries? N’han sortit reforçades? Totes aquestes reflexions les recollim en aquesta nova píndola amb la intervenció de la Carol, llibretera de la llibreria Obaga, que ens ho explica de primera mà.

  Us convidem a escoltar-nos aquí ablog, a RC66 i a l’iVoox.

  I, sobretot, no us descuideu de posar-vos la píndola sobre la llengua! 

  Article complet

 • HABEMUS ORTHOGRAPHIAM!

  Vinc a anunciar-vos una bona nova, que deia l’àngel: habemus orthographiam! Des d’aquest estiu ja tenim una nova ortografia consensuada per al català, definitiva i unitària per a tots els parlants d’aquesta llengua. Si voleu saber quin ha estat el procés que s’ha seguit per arribar-hi, els canvis que s’hi han aprovat i el lloc on podeu consultar-la, només heu de llegir l’últim Tastet de llengua que trobareu aquí al blog.

  No us oblideu de consultar-la cada cop que hagueu de redactar algun text!

  Article complet

 • L’exposició de Teresa Juvé arriba a l’Eixample

  Del 8 al 29 de novembre, la delegació de l’Eixample rep l’exposició “Teresa Juvé, la llibertat conscient dins l’any del centenari del seu naixement.

  Teresa Juvé, pedagoga, escriptora i amb una gran trajectòria com a activista, ha publicat recentment El degollador de Vallvidrera, la vuitena entrega de la sèrie de novel·la negra. Amb aquesta última obra editada, l’autora ens demostra que encara està en plena activitat creativa i que la seva commemoració es dota d’una singularitat remarcable.

  Article complet

 • Nova píndola – Fem dissabte

  Limpio, Barrido, Barrer, Limpiar, EscobaS’acosta el cap de setmana i no sabeu què fer? Des de la Delegació de l’Eixample us proposem una idea: fem dissabte per deixar-ho tot net com una patena! Fer dissabte? Net com una patena? Sembla una proposta molt engrescadora… En aquesta nova píndola us descobrirem què volen dir aquestes expressions i també la seva procedència. A més, us explicarem com es diuen alguns dels estris que podeu fer servir per deixar casa vostra ben lluent!

  Us convidem a escoltar-nos aquí ablog, a RC66 i a l’iVoox.

  I, sobretot, no us descuideu de posar-vos la píndola sobre la llengua! 

  Article complet

 • Club de lectura de català fàcil amb El temps de les cireres, de Montserrat Roig

  El proper divendres, 12 de novembre, a les 11 h, ens trobem en una nova sessió del Club de lectura de català bàsic a la Biblioteca Sofia Barat. En aquesta ocasió parlarem de Montserrat Roig i de la seva obra El temps de les cireres, segona part de la trilogia formada també per Ramona, adéu i L’hora violeta.

  En aquesta, Montserrat Roig ens hi presenta, a través de les dones de les famílies Miralpeix i Claret, la Barcelona dels anys setanta, encara plenament en el franquisme però on sembla que algunes coses ja poden començar a canviar. Tot comença amb el retorn a Barcelona de la protagonista, la Natàlia, després d’haver viscut dotze anys a França i Anglaterra, pocs dies després de l’execució de Salvador Puig i Antich.

  A partir d’aquí podrem parlar de moltes de les qüestions que la Montserrat Roig va plasmar als seus llibres. Bona lectura!

  Article complet

 • Alumnes de bàsics i elementals visiten l’exposició de Josep Carner

  L’exposició de Josep Carner “Dir molt en un mig dir seria mon afany” s’ha pogut visitar durant aquestes dues setmanes a la delegació de l’Eixample.

  Alumnes de nivell bàsic i elemental han fet activitats al voltant de l’obra i figura de Carner per conèixer amb més profunditat un dels referents més importants de la literatura catalana contemporània.

   

   

  Article complet

 • Èxit de participació al 1r Dictat Popular de l’Eixample

  El passat dijous 28 d’octubre va tenir lloc la primera edició del Dictat Popular de la Delegació de l’Eixample a l’Auditori de l’edifici de Calàbria 66. L’acte va tenir com a convidat l’escriptor Guillem Sala que, amb una gran dosi d’humor i simpatia, va dictar un fragment del seu llibre El càstig.

  L’esdeveniment va reunir un gran nombre d’assistents, presencials i virtuals, que van poder participar tant en el dictat com en l’espai de preguntes a l’autor. Finalment es va fer un sorteig entre els participants presencials, la guanyadora del qual va ser la Noelia Balbo, alumna d’un curs de nivell Elemental 2 de l’Eixample, que es va emportar un exemplar signat d’El càstig i un lot de llibres.

  Podeu recuperar el vídeo de l’acte en aquest enllaç.

  Article complet

 • La Castanyada al Reparat Millor que Nou

  Amb motiu de la Castanyada i Tots Sants els alumnes d’un elemental 1 de la delegació van tenir una sessió especial de taller de farcellets.

  Un grup de 12 estudiants van traslladar-se al Servei de l’Àrea Metropolitana http://www.millorquenou.cat/cat/reparat, Reparat Millor que Nou, al carrer Sepúlveda, per descobrir el servei i de passada rebre instruccions de com elaborar farcellets i bosses de roba.

  L’Elvira, la tallerista, els va oferir tot el material necessari però no obstant això la majoria dels alumnes venien abastament preparats per fer l’activitat.

  Va ser una jornada diferent i especial de celebrar la Castanyada fora de l’ambient habitual que és l’aula, i els alumnes van estar xerrant animadament amb el company del costat de taula d’una manera molt distessa i espontània, alhora que cosien bosses de roba i farcellets per per posar-hi castanyes i poder celebrar una bona Castanyada.

  Article complet

 • Acte de presentació del VxL a l’Eixample

  El proper 8 de novembre, a les 18.30 h, hi haurà l’acte de presentació del Voluntariat per la llengua al Centre Cívic Cotxeres Borrell (c/ Viladomat, 2-8).

  Si vols saber com funciona i com participar en el programa només cal que t’hi inscriguis gratuïtament a través d’aquest enllaç o bé al telèfon 934 512 445.

  Descobriràs una bona manera de practicar el català!

  Article complet

 • Píndoles sobre la llengua: Cultura i tradicions – La Castanyada

  Aquesta setmana encetem la nova secció “Cultura i tradicions” de l’espai Píndoles sobre la llengua.

  En aquest espai us presentarem diversos temes relacionats amb les tradicions del país, així com també alguns temes d’interès cultural que puguem trobar interessants.

  I comencem la secció amb La Castanyada.

  El mes d’octubre acaba amb l’arribada de Tots Sants i la celebració de la Castanyada, que cada cop més comparteix espai amb el ja tan conegut Halloween. Us agradaria saber quin és el seu origen i per què a Catalunya mengem castanyes i panellets, en aquesta celebració?

  Si voleu saber això i moltes coses més…, no us perdeu la píndola d’aquesta setmana.

  Ja sabeu que ens podeu trobar aquí al blog, a RC66 i a l’iVoox.

  I, sobretot, no us descuideu de posar-vos la píndola sobre la llengua!

  Article complet

 • Nova píndola – Els clubs de lectura

  Aquesta setmana inaugurem la secció de llibres dins del podcast Píndoles sobre la llengua, parlant de què és un club de lecturadels que s’ofereixen des del Centre de Normalització Lingüística de Barcelona. Per fer-ho ens acompanyarà la Míriam Sáez, directora de la Biblioteca Sofia Barat, que ens donarà la seva visió professional i personal de què és un club.

  Us convidem a escoltar-nos aquí ablog, a RC66 i a l’iVoox.

  I, sobretot, no us descuideu de posar-vos la píndola sobre la llengua! 

  Article complet

 • T2-Píndoles sobre la llengua

  Des de la Delegació de l’Eixample, iniciem aquest octubre la segona temporada del podcast Píndoles sobre la llengua. Aquest espai setmanal va néixer amb la voluntat de comentar temes diversos relacionats amb la llengua i la cultura catalanes. I ens va agradar tant i ens va semblar tan profitós que volem continuar-ho fent! Ara, però, sortim amb algunes novetats: tres píndoles al mes, espais diferenciats segons el tema, incorporació de noves veus, canvi de sintonia…

  Tot això i alguna coseta més ho podeu sentir a la primera píndola de la temporada: “Beceroles”. Hem volgut començar parlant de llengua i explicant per què “som a les beceroles” d’una nova temporada. Ja sabeu que ens podeu trobar aquí al blog, a RC66 i a l’iVoox.

  I, sobretot, no us descuideu de posar-vos la píndola sobre la llengua!

  Article complet

 • DICTAT POPULAR A L’EIXAMPLE

  El proper 28 d’octubre, a les 18 h, la Delegació de l’Eixample organitza el seu primer dictat popular a partir de la lectura d’un fragment de El càstig, llegit pel seu autor Guillem Sala, amb qui posteriorment hi haurà un torn de preguntes.

  L’activitat és oberta a tothom i es farà en format presencial a l’Auditori del carrer Calàbria, 66 (amb aforament limitat) o bé en format virtual en directe a través del nostre canal YouTube.

  Per assistir-hi cal fer la inscripció gratuïta al telèfon 934 512 445 o a través d’aquest formulari.

  Atreveix-te a participar-hi!

   

  Article complet

 • Nous establiments col·laboradors a l’Eixample

  Cada cop són més els establiments comercials que formen part de la llista d’establiments col·laboradors amb el Voluntariat per la Llengua a tot Catalunya.

  Recordeu que els establiments col·laboradors són ja gairebé 5.000 comerços, bars, restaurants, etc. on, a més de parlar-vos en català, us ajudaran a practicar-lo. Alguns d’aquests establiments ofereixen descomptes amb el carnet de VxL que podeu consultar a la pàgina Establiments Col·laboradors | Voluntariat per la Llengua (vxl.cat)

  Els darrers dies, cinc establiments nous del barri de Sant Antoni s’hi han volgut afegir, també: Mobiliari Miralles, al carrer Tamarit; l’Òptica de Mercat, també al carrer Tamarit; Bebe-té, al carrer Parlament; Baobag, al mateix carrer Parlament; i finalment Nana biosupermercats, al carrer Urgell.

  Ver las imágenes de origen

  Ver las imágenes de origen

  Els donem la benvinguda i esperem que els qui tingueu ganes de ser atesos en català aneu a fer-los una visita. Us rebran encantats!

   

  Article complet

Delegació de l’Eixample

C. Calàbria, 66, 2n
08015 Barcelona

Tel. 934 512 445
eixample@cpnl.cat

De dilluns a divendres de 9 a 14 h i dijous també de 16 a 20 h


Categories


Comentaris recents


Núvol d’etiquetes


Enllaços d'interès


Interculturalitat


Materials per a l'aprenentatge


Recursos de consulta


Recursos del professorat


Històric