• Sant Jordi a Calàbria, 66

  Enguany, el Centre de Normalització Lingüística de Barcelona-Delegació de l’Eixample celebrarà el Sant Jordi amb una jornada d’activitats que tindran lloc a Calàbria 66 durant tot el dia i a la qual se suma l’Espai Veïnal i el CFA Pere Calders.

  Entre les activitats organitzades pel CNL, hi haurà un tastet per practicar converses en català com a mostra de les trobades per practicar la llengua que es fan des del Voluntariat per la llengua, i un espai de jocs de llengua relacionats amb la mateixa Diada.

  Per altra banda, el CFA Pere Calders tindrà l’Auditori obert durant el matí amb la lectura de poemes, llegendes i cançons dels seus alumnes. I entre els dies 22 i 23 hi haurà una fira de Sant Jordi a l’avinguda Mistral i, en diferents punts del barri, hi trobareu parades de flors i llibres.

  Veniu, doncs, a celebrar amb nosaltres el Sant Jordi a Calàbria 66!

  Article complet

 • Repte de la setmana – 8 d’abril

  Article complet

 • Repte de la setmana – 8 de març

  Article complet

 • Una literatura pròpia, dones escriptores

  Per commemorar el Dia Internacional de les Dones, un grup de Suficiència 2 de la Delegació de l’Eixample ha visitat l’exposició “Una literatura pròpia, dones escriptores”, que fa un repàs de les grans escriptores de la literatura catalana de tots els temps. A partir de la visita, cada parella ha aprofundit en la biografia i l’obra d’una de les protagonistes i n’ha fet una explicació a la resta d’alumnes.

  L’activitat ha estat molt profitosa perquè han descobert personatges de la història i la literatura catalanes que no coneixien.

  Article complet

 • El repte de la setmana – 1 de març

  Article complet

 • El repte de la setmana – 23 de febrer

  Article complet

 • Nova sessió de llenguatge inclusiu

  En el marc del 8 de març, Dia de la Dona Treballadora, la Delegació de l’Eixample organitza una Sessió de llenguatge inclusiu i no sexista a la biblioteca Fort Pienc el divendres 15 de març a les 12 h. La sessió és oberta a tothom i les inscripcions són gratuïtes i es poden fer a través d’aquest enllaç o bé a la mateixa biblioteca.

  Article complet

 • Un grup d’Elemental 1 visita la llibreria Ona

  El passat dimarts, un grup d’Elemental 1 es va acostar a l’emblemàtica llibreria Ona per veure-la des ben endins. Durant la visita l’alumnat va conèixer la història de la llibreria i la manera com aquesta s’organitza, així com també altres peculiaritats com què són els drets d’autor o quines són les obres d’art que hi tenen exposades. En acabar, es va fer una petita tertúlia per comentar els llibres en català que havien llegit durant el curs.

  L’alumnat va quedar gratament sorprès de la visita i encantat de descobrir una llibreria on tots els llibres són en català.

  Article complet

 • El Dia de la Llengua Materna arriba a l’Eixample

  Durant aquesta setmana, i per celebrar el Dia Internacional de la Llengua Materna (21 de febrer), l’alumnat de la Delegació de l’Eixample ha tingut ocasió de participar-hi penjant en un mural una paraula de la seva llengua materna i la traducció al català. Entre les paraules exposades, hi trobem paraules del lituà, del portuguès, del gallec o del charrúa, entre moltes d’altres.

  A banda, també han pogut participar en una gimcana en què es plantejaven un seguit de preguntes sobre el català com a llengua materna amb l’objectiu que l’alumnat conegui dades o curiositats sobre la llengua que estan aprenent.

  Article complet

 • El repte de la setmana – 16 de febrer

  Article complet

 • L’exposició “Una literatura pròpia, dones escriptores” arriba a l’Eixample

  Del 4 al 21 de març, el Centre de Normalització Lingüística de Barcelona-Delegació de l’Eixample acull l’exposició “Una literatura pròpia, dones escriptores” que fa un repàs de les grans escriptores de la literatura catalana de tots els temps, des d’Isabel de Villena fins a Montserrat Roig, passant per Víctor Català, Rodoreda o Capmany.

  Una manera d’aproximar-nos a la vida i obra d’aquestes figures femenines que formen part de l’extens patrimoni literari català. T’hi acostes per descobrir-les?

  Article complet

 • El repte lingüístic de la setmana – 9 de febrer

  Article complet

 • El repte lingüístic de la setmana – 2 de febrer

  A partir d’aquest mes i fins a final de curs, us proposem un petit repte lingüístic setmanal. Sobretot perquè feu anar el magí quan aneu amb metro i ja estigueu cansats de mirar tiktoks, o per a quan, simplement, vulgueu aprendre alguna curiositat sobre la llengua catalana. La resposta, això sí, l’haureu de demanar al vostre professor o professora o buscar-la a l’Optimot!

  Que tingueu una bona festa de…!

  Article complet

 • Visita al Parlament de Catalunya

  El passat dilluns dia 20 de novembre, els alumnes d’un grup de Bàsic 2 de la Delegació vam fer una visita guiada al Parlament de Catalunya, situat al parc de la Ciutadella. Vam aprendre la història política i cultural de l’edifici i el funcionament actual de la institució. Vam pujar per l’escalinata principal, vam passar pel saló dels canelobres i pel que s’anomena dels passos perduts. Vam veure el quadre d’Antoni Tàpies, donació de l’artista de l’any 2005, que és darrere de la mesa del Parlament, a l’altra banda de la paret.

  Vam entrar a l’hemicicle i vam seure als escons. El guia ens va explicar la distribució de les persones segons la feina que fan i el que representen. Entre altres coses, ens van explicar com s’organitzen els debats i com s’aproven les lleis i, sobretot, els pressupostos.

  Ens va sorprendre molt l’arquitectura de l’edifici i els canvis que ha tingut durant els anys. Va ser una experiència diferent i molt enriquidora. 

  Aquest text l’ha escrit l’alumnat del curs, col·laborativament, a classe. 

  Article complet

 • Èxit de participació al tercer Dictat Popular de l’Eixample

  Gairebé un centenar de persones van assistir a la tercera edició del Dictat Popular, que enguany va comptar amb la participació de la reconeguda escriptora Maria Barbal, encarregada de dictar un fragment de la seva última novel·la Al llac. Alguns dels assistents van reconèixer que era la primera vegada que s’enfrontaven amb un dictat en català, però que el resultat els havia sorprès gratament.

  A banda, el públic assistent va poder conversar amb l’escriptora i preguntar-li sobre el seu procés literari i altres qüestions relacionades amb la seva obra que van permetre gaudir amb intensitat de la vetllada. Finalment, es va fer un sorteig entre tots els participants i es van entregar tres lots de llibres, entre els quals Al llac de la mateixa escriptora.

  Podeu veure tot el dictat clicant aquí.

  Article complet

 • Alumnes de català d’Accem visiten el centre

  Un grup d’alumnes del curs de català d’A1 d’Accem va visitar la delegació de l’Eixample per informar-se dels cursos de català d’una manera original i divertida.

  Primer se’ls va programar una petita gimcana perquè tinguessin una breu informació sobre l’espai, els cursos o les activitats que es fan al centre. Posteriorment se’ls va fer una sessió de jocs on van poder posar en pràctica tots els coneixements de català que han fet durant el curs.

  Va ser, doncs, una sessió entretinguda i amena per descobrir com continuar fent cursos de català.

  Article complet

 • Els comerços de Sant Antoni aprenen català

  Des del mes de setembre, alguns dels comerços de l’eix de Sant Antoni Comerç s’han afegit al programa de Comerços aprenents, que té com a finalitat aprendre estructures bàsiques per atendre i entendre el client en català.

  Comerços com la Güerita Mexicana, Barna Brew o Rekons ja s’han sumat a aquesta iniciativa que permet donar projecció i visibilitat al comerç i a la tasca d’aprenentatge que fan les persones que hi treballen.

   

  Article complet

 • Presentació del Voluntariat per la llengua a Ona Llibres

  El passat 25 d’octubre va tenir lloc la presentació del programa de Voluntariat per la llengua a la mítica i històrica Ona Llibres, concretament en el seu emblemàtic espai de la Bookeria que va acollir més de 30 persones interessades a resoldre dubtes sobre el funcionament de les parelles lingüístiques.

  Posteriorment, un dels treballadors ens va fer una visita guiada per conèixer la història de la llibreria i mostrar-nos cada un dels seus racons.

   

   

  Article complet

 • Torna el Dictat Popular amb la Maria Barbal

  El Centre de Normalització Lingüística de Barcelona-Delegació de l’Eixample organitza, per tercer any consecutiu, el Dictat Popular, que tindrà lloc el 8 de novembre a les 18 h a l’Auditori del carrer Calàbria 66. La lectura anirà a càrrec de l’escriptora Maria Barbal, que dictarà un fragment de la novel·la Al llac, i a la qual els participants podran fer preguntes al final de la sessió.

  L’acte és obert a tothom que tingui ganes de saber com funciona un dictat o de recordar com es feia. Entre totes les persones participants se sortejaran tres lots de llibres. Només cal assistir-hi amb paper, bolígraf i moltes ganes de passar-ho bé!

  Article complet

 • La llibreria Ona acull la presentació del Voluntariat per la llengua

  El proper 25 d’octubre a les 18 h es farà a la sala Bookeria de la llibreria Ona la presentació del programa Voluntariat per la llengua, que enguany celebra 20 anys. En aquesta sessió s’hi explicarà el funcionament per ser parella lingüística i posteriorment hi haurà una visita per conèixer més a fons la llibreria i el món editorial.

  Tothom que hi estigui interessat pot inscriure-s’hi a través del telèfon 934 512 445 o bé al correu eixample@cpnl.cat.

  Article complet

 • Alumnes del bàsic 2 visiten el Centre Cívic Urgell

  El passat 17 d’octubre un grup d’alumnes del curs Bàsic 2 va visitar el Centre Cívic Urgell. L’alumnat va poder parlar amb la directora del Centre Cívic, Sònia Feligreras, i conèixer com funciona el Centre Cívic i totes les activitats que s’hi fan.

  Al final de la visita, també van poder gaudir de l’exposició Alquimistes d’imatges i a partir de les il·lustracions exposades van fer una activitat per practicar el català.

  Article complet

 • Coneixem Barcelona

  Avui amb els alumnes del bàsic 1 de l’Eixample hem visitat Ciutat Vella i han sabut d’històries fins aleshores desconegudes per a ells, tot i saber-ne algunes. Així mateix, han descobert espais com la Casa de la Caritat o els jardins de la Universitat de Barcelona, tan propers i tan “amagats”.

  Hem començat per la Casa de la Misericòrdia (o d’Òrfens, com diu a la porta), i hem voltat pel Call, pel mont Tàber, pel pla de la Seu, per tots els llocs on acostumem a anar sense aturar-nos a mirar el que ens envolta.

  I després de ben caminar, hem acabat a la Universitat de Barcelona, on han fet broma amb la figura de Ramon Llull i d’Averroes, l’un davant de l’altre.

  Han xalat tant que ja han demanat quan hi podem tornar!

  Article complet

 • L’exposició sobre Josep Vallverdú arriba a l’Eixample

  Del 19 d’octubre al 9 de novembre, el Centre de Normalització Lingüística-Delegació de l’Eixample, acull l’exposició “Vallverdú, horitzó” al voltant de la la figura de Josep Vallverdú, escriptor polièdric i autor de més de dues-centes obres.

  L’exposició és oberta a tothom i es podrà visitar de dilluns a divendres de 9 a 14 h i els dijous també de 16 a 20 h.

  Vine a descobrir-la!

  Article complet

 • Tornen els clubs de lectura a l’Eixample

  Els clubs de lectura de nivell bàsic tornen a l’Eixample, concretament el segon divendres de mes, a les 11 h, a la Biblioteca Sofia Barat i el tercer divendres de mes, a les 10.30 h, a la Biblioteca Fort Pienc, per a totes aquelles persones que tenen un nivell inicial de català i que volen practicar i millorar la seva expressió oral amb llibres adaptats en català.

  Us podeu inscriure de forma gratuïta a la mateixa biblioteca. Aquí teniu les lectures proposades:

  • Sofia Barat. 13 d’octubre. La llegenda del Rei Artús.
  • Fort Pienc. 20 d’octubre. Tant de gust de conèixer-la, senyora Rodoreda.
  • Sofia Barat. 10 de novembre. Històries de llegendes de Catalunya.
  • Fort Pienc. 17 de novembre. Veus del món a Barcelona.
  • Sofia Barat. 15 de desembre. Això també és casa teva.
  • Fort Pienc. 17 de gener. Com resoldre conflictes.
  • Sofia Barat. 9 de febrer. Anna de les teules verdes.
  • Fort Pienc. 16 de febrer. Madame Bovary.
  • Sofia Barat. 8 de març. Comptant núvols.
  • Fort Pienc. 15 de març. Les invisibles.
  • Sofia Barat. 12 d’abril. El llibre de la selva.
  • Fort Pienc. 19 d’abril. La volta al món en 80 dies.
  • Sofia Barat. 10 de maig. La felicitat.
  • Fort Pienc. 17 de maig. Anna Frank, el diari d’una noia.

   

  Animeu-vos a apuntar-vos-hi!

  Article complet

 • Sortida a la Biblioteca Sant Antoni – Joan Oliver

  Els alumnes d’un curs Bàsic 1 van visitar la Biblioteca Sant Antoni – Joan Oliver en la que va ser la seva penúltima setmana de classe del curs intensiu que estan fent.

  L’Adrià, un dels bibliotecaris, ens va portar per cadascuna de les plantes de l’edifici tot explicant-nos què podien trobar en cadascuna, posant un èmfasi especial en aquells espais on els alumnes podien trobar llibres que fossin del seu interès. Ens va localitzar un llibre en amazig, ens va explicar la història i l’exil·li de Joan Oliver, a Xile, i també va fer esment del premi d’arquitectura que van guanyar els dissenyadors de l’estructura de la biblioteca.

  Els alumnes van quedar encantats amb la visita i van acabar fent una gimcana per grups buscant llibres, revistes, diaris… en català. Molts d’ells no coneixien la biblioteca i de segur que a partir d’ara en seran usuaris.

  Article complet

 • Nova Píndola – Sant Pere

  Tal com vam anunciar a principis de juny  des de la píndola de llengua, aquest mes posarem punt final als 3 anys de pòdcasts que us hem ofert des de l’Eixample.

  L’última de les seccions d’aquest programa cada mes ha sigut cultura i tradicions. I aquesta és la que us presentem avui, seguint el mateix ordre que hem mantingut durant molt de temps.

  Des d’aquesta secció us volem animar que seguiu ampliant els vostres coneixements sobre la cultura i les tradicions catalanes, ja que n’hi ha moltes i de molt diverses que segur que us poden agradar. Si en voleu seguir aprenent, no us perdeu la gran obra de Joan Amades, el Costumari Català, que consta de cinc volums il·lustrats que ordenen els continguts seguint el curs de l’any.

  Ja ho sabeu, ens podeu escoltar, com sempre, a iVoox, a RC66 i aquí al blog.

  Gràcies per escoltar-nos, i no us oblideu de posar-vos la píndola sobre la llengua.

  Article complet

 • Un fi de curs molt especial

  Els alumnes d’un bàsic 2 de la delegació van acabar el curs d’una manera molt bonica i divertida. Primer, van voler compartir tot de menges típiques dels seus països d’origen i cadascú va poder explicar quins eren els ingredients principals de cada plat elaborat.

  I després i de manera gairebé casual, van acabar cantant i ballant la cançó Començar a sobre de l’escenari d’un auditori!

  Sens dubte, va ser un tancament de curs molt i molt especial.

  Bona sort, i endavant amb el bàsic 3!

  Resultat d'imatges per a nota musicalNomés hem de començar, va provem-ho en català… Molt per parlar, molt per viure…Resultat d'imatges per a nota musical

  Article complet

 • Nova píndola-Recomanacions de llibres per a l’estiu

  En la nostra última píndola de la secció de llibres hem volgut conèixer les propostes de lectures que alguns llibreters i llibreteres de l’Eixample ens han fet arribar per a aquest estiu. Voleu descobrir-les?

  I aprofitem per acomiadar-nos d’aquest espai agraint-vos que ens hàgiu volgut escoltar i animant-vos a seguir gaudint del plaer de la lectura. I ja ho sabeu, ens podreu seguir, com sempre, a iVoox, a RC66 i aquí al blog.

  Article complet

 • Sessió final del club de lectura a la llibreria Documenta

  El passat divendres 9 de juny va tenir lloc l’última sessió del Club de Lectura de Català Fàcil d’aquest curs, que enguany vam voler finalitzar en un escenari ple de llibres com és la llibreria Documenta. Allà, Josep Cots, propietari de l’establiment, ens va explicar en un entorn ben distès la història i les petites anècdotes d’aquesta llibreria emblemàtica.

  Després vam tenir ocasió de fer la sessió en el mateix espai, on vam parlar sobre Wonder, l’únic llibre no adaptat d’aquest curs que ens ha permès atrevir-nos amb una lectura original i, a més a més, gaudir-la.

   

  Amb aquesta vetllada tan completa vam acomiadar el club fins al setembre amb l’objectiu de llegir molt i de fer-ho en català.

  Bones lectures i bon estiu!

   

  Article complet

 • Sortida per Corpus – L’ou com balla

  Avui hem sortit per veure l’ou com balla, una tradició que ve del 1636. El costum consisteix a fer ballar un ou als brolladors de claustres, patis i jardins, que hom guarneix per a l’ocasió amb motius florals i cireres (representen la sang, i l’ou, el calze).

  Es tracta d’una tradició senzilla i misteriosa alhora, pròpiament barcelonina, que s’ha anat propagant a les poblacions de la rodalia.

  Hem començat visitant l’Ateneu Barcelonès, on hem gaudit de l’espectacle. La sorpresa ha estat quan, després de fer la cua oportuna per accedir a Ca l’Ardíaca, l’ou era penjat d’un fil. Al claustre de la Catedral, també, i així l’hem anat trobant al Museu Marès i a l’Arxiu de la Corona d’Aragó. Una decepció, la veritat, però ens fem càrrec de la situació d’emergència que viu el país.

  Altrament hem visitat la Via sepulcral de la plaça de la Vila de Madrid. Posteriorment, hem visitat les Columnes d’Adrià, on hem coincidit amb un grup escolar a qui el professor ha fet una classe magistral d’història que hem ben aprofitat. I hem acabat la visita al mural dels Petons.

  Article complet

Delegació de l’Eixample

C. Calàbria, 66, 2n
08015 Barcelona

Tel. 934 512 445
eixample@cpnl.cat

De dilluns a divendres de 9 a 14 h i dijous també de 16 a 20 h


Categories


Comentaris recents


Núvol d’etiquetes


Enllaços d'interès


Interculturalitat


Materials per a l'aprenentatge


Recursos de consulta


Recursos del professorat


HistòricNúvol d'etiquetes

activitats del CNL de Barcelona assessorament biblioteques Campanyes català a taula cinema en català clubs de lectura codi de consum commemoracions concursos cursos còmics en català Empresa establiments adherits establiments col·laboradors Exposicions festes fires jocs en català Llengua llibres música Podcast poesia punts de trobada recursos restauració segona mà sessions puntuals sortides fora de l'aula sèries teatre tradicions trobades amb autors voluntariat per la llengua -->