• Com s’anomenen els vels islàmics

  Si no tenim un contacte estret amb la cultura islàmica, és molt probable que ens sorgeixin dubtes a l’hora de donar nom als diversos vels amb què es cobreixen algunes dones musulmanes. Només que us hi hàgiu fixat una mica, deveu haver vist que n’hi ha de més curts i de més llargs, que tapen més o menys la cara, només per al cap o de cos sencer…

  Ara, des del Servei d’Assessorament Lingüístic del CNL de Barcelona (www.cpnl.cat) i amb l’ajuda inestimable del TERMCAT, us volem fer aquesta tasca una mica més fàcil: entre els productes multimèdia que podem cercar al web www.termcat.cat, hi trobem una nova infografia interactiva en què podem consultar el nom dels set vels més habituals, cada un acompanyat d’un dibuix per fer-ho més entenedor encara (en teniu la referència al final de l’article).

  La infografia porta per títol Vels islàmics i recull els termes hijab, amira, xaila, khimar, xador, nicab i burca. Es tracta d’adaptacions de les paraules originals en àrab que s’han transcrit al català amb l’ajuda de diversos experts en transcripció. Cadascun d’aquests mots està enllaçat amb la seva definició i els seus equivalents en castellà, francès i anglès.

  Us en deixem aquí la definició, però us aconsellem que doneu un cop d’ull a la infografia per veure la il·lustració que l’acompanya i esvair així qualsevol dubte:

  • Hijab: ‘Mocador amb què algunes dones musulmanes es cobreixen els cabells i el coll’.
  • Amira: ‘Mocador de dues peces amb què algunes dones musulmanes es cobreixen els cabells i el coll’.
  • Xaila: ‘Mocador rectangular amb què algunes dones musulmanes es cobreixen els cabells i les espatlles’.
  • Khimar: ‘Mocador llarg semblant a una capa amb què algunes dones musulmanes es cobreixen els cabells, el coll, el pit i les espatlles’.
  • Xador: ‘Peça de vestir àmplia i generalment de color negre amb què algunes dones musulmanes, especialment les xiïtes de l’Iran i l’Afganistan, es cobreixen el cap i el cos i, de vegades, la cara’.
  • Nicab: ‘Mocador amb què algunes dones musulmanes, especialment les dels països del golf Pèrsic, es cobreixen els cabells, el coll i la cara, excepte els ulls’.
  • Burca: ‘Vestit de teixit rígid amb què algunes dones musulmanes es cobreixen completament el cap i el cos, que té una reixeta o una obertura a l’altura dels ulls per a veure-hi’.

   

  TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Vels islàmics [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2022. 1 infografia.
  <https://www.termcat.cat/ca/recursos/productes-multimedia/vels-islamics>

Els comentaris per aquesta entrada estan tancats.

Delegació de l’Eixample

C. Calàbria, 66, 2n
08015 Barcelona

Tel. 934 512 445
eixample@cpnl.cat

De dilluns a divendres de 9 a 14 h i dijous també de 16 a 20 h


Categories


Comentaris recents


Núvol d’etiquetes


Enllaços d'interès


Interculturalitat


Materials per a l'aprenentatge


Recursos de consulta


Recursos del professorat


HistòricNúvol d'etiquetes

activitats del CNL de Barcelona assessorament biblioteques Campanyes català a taula cinema en català clubs de lectura codi de consum commemoracions concursos cursos còmics en català Empresa establiments adherits establiments col·laboradors Exposicions festes fires jocs en català Llengua llibres música Podcast poesia punts de trobada recursos restauració Sant Jordi segona mà sessions puntuals sortides fora de l'aula sèries teatre tradicions trobades amb autors voluntariat per la llengua -->