• Diccionari LGBT

  L’any 2021 el Centre de Terminologia TERMCAT publicava la tercera edició del Diccionari LGBT que aplega al voltant de 400 termes relacionats amb el col·lectiu de lesbianes, gais, bisexuals i transgènere.

  Aquest diccionari, que podeu consultar al web www.termcat.cat, és el resultat del treball conjunt de la lingüista Marta Breu, que va elaborar l’any 2012 un vocabulari terminològic de l’àmbit, i del TERMCAT, que s’ha encarregat de revisar-lo i ampliar-lo.

  Al diccionari hi trobareu tractats, des del punt de vista terminològic, cinc grans àmbits: orientació sexual, identitat de gènere i identitat sexual, societat, comportament sexual i simbologia.

  Com és habitual en els diversos diccionaris publicats pel TERMCAT, cada fitxa terminològica inclou la denominació catalana del concepte i la seva definició. A més, hi podreu consultar l’equivalent del terme en castellà, francès i anglès. De fet, si només coneixeu l’expressió en alguna d’aquestes llengües, la podeu introduir al cercador i us remetrà igualment a la forma catalana.

  Algunes d’aquestes paraules no s’inclouen encara al Diccionari de la llengua catalana de l’Institut d’Estudis Catalans (DIEC2), però s’hi aniran incorporant progressivament, tal com ja van fer en l’actualització de l’any 2020 amb unes quantes paraules relacionades amb el col·lectiu LGBT: bifòbia, cisfòbia, cissexual, cissexualitat, heterofòbia, interfòbia, intersexual, intersexualitat, lesbofòbia, monosexual, monosexualitat, transfòbia, transgènere i transgenerisme.

  Al Diccionari LGBT hi podreu consultar termes com ara agènere, bandera de l’arc de Sant Martí (amb una nota sobre l’origen), criança queer, espai segur, no-binari –ària, nom mort (amb aclariments respecte d’exnom o nom de naixement), ser a l’armari, teràpia aversiva (també amb nota explicativa), etc.

  Sense oblidar la valuosa aportació lingüística de l’obra, aquest diccionari vol contribuir també a visibilitzar, des del punt de vista terminològic, un col·lectiu que fa anys que lluita perquè se li reconegui la seva dissidència sexual; expressió que al diccionari es defineix com a ‘conjunt d’orientacions sexuals i identitats de gènere que no tenen cabuda en el model heteronormatiu’, un model que perpetua la pressió social contra aquest col·lectiu.

   

  BREU, Marta. Diccionari LGBT (lèsbic, gai, bisexual, trans) [en línia]. 3a ed. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2021.

  (Diccionaris en Línia) <http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/256/>

Els comentaris per aquesta entrada estan tancats.

Delegació de l’Eixample

C. Calàbria, 66, 2n
08015 Barcelona

Tel. 934 512 445
eixample@cpnl.cat

De dilluns a divendres de 9 a 14 h i dijous també de 16 a 20 h


Categories


Comentaris recents


Núvol d’etiquetes


Enllaços d'interès


Interculturalitat


Materials per a l'aprenentatge


Recursos de consulta


Recursos del professorat


HistòricNúvol d'etiquetes

activitats del CNL de Barcelona assessorament biblioteques Campanyes català a taula cinema en català clubs de lectura codi de consum commemoracions concursos cursos còmics en català Empresa establiments adherits establiments col·laboradors Exposicions festes fires jocs en català Llengua llibres música Podcast poesia punts de trobada recursos restauració Sant Jordi segona mà sessions puntuals sortides fora de l'aula sèries teatre tradicions trobades amb autors voluntariat per la llengua -->