• El català digital

  Teclat català

  Quins dispositius teniu en català? L’ordinador, el mòbil, la tauleta? Navegueu en català? Quins programes feu servir per escriure en català a l’ordinador? Quines aplicacions utilitzeu en català? Quins sistemes operatius?

  El català és la 8a llengua del món en penetració d’Internet, és a dir, la llengua més activa als blogs. El percentatge d’ús del català a Internet ha arribat al 62,26%, la seva màxima xifra fins al moment, segons el Baròmetre de l’ús del català a internet.

  Com hi contribuïu vosaltres i com hi podeu contribuir més?

  Doncs podeu començar fent servir els productes tecnològics en català! Per això, en aquest apartat del blog volem compartir amb vosaltres un conjunt de recursos i d’enllaços.

  Els sistemes operatius Linux, Android, Windows, OS X i BSD disposen de traducció catalana de les principals interfícies d’usuari (pel que fa a Linux: GNOME, KDE, XFCE, LXDE o Cinnamon i Mate, i pel que fa a BSD: el nou Lumina) i de les aplicacions més utilitzades (Firefox, Google Chrome, Thunderbird, Gimp ,VLCCalibre, Scribus…).

  12-linkat-edu-1404La Linkat és una distribució educativa de GNU/Linux que ha iniciat i ofereix la Generalitat de Catalunya a través del Departament d’Ensenyament. Es tracta d’un projecte de programari lliure que permet als centres educatius, però també a tota la societat, tenir accés de forma legal, gratuïta i amb suport tècnic professional, a un conjunt molt ampli d’aplicacions: educatives, d’ofimàtica, d’Internet, multimèdia…

  La Linkat es basa en la distribució Linux Ubuntu des de l’11 de maig de 2013. Les edicions anteriors es basaven en OpenSUSE, que també podeu continuar fent servir en català. Evidentment, també teniu a la vostra disposició en català Debian, Fedora, Mageia, Linux Mint, Sabayon, Antergos, Manjaro… Al portal Distrowatch en podeu consultar moltíssimes més.

  Aquí teniu un document elaborat pels nostres companys de Reus que us pot ajudar a treballar més en català amb l’ordinador: L’ordinador en català.

  Ordinador en catalàPer mitjà del web de la Generalitat de Catalunya podeu accedir a la informació relacionada amb els productes digitals en català per tal d’incrementar-ne tant l’ús i la demanda com l’oferta. Podreu saber quina és l’aplicació de la setmana i consultar la terminologia específica dels dispositius mòbils, per exemple. També hi teniu un enllaç al Catalanitzador, un programa que permet posar en català l’ordinador de manera automatitzada i establir el català com a llengua de navegació.

  Apps en catalàA través del portal Appsencatalà us podreu informar de les últimes aplicacions publicades en català tant per a Android com per a iOs. Ho trobareu tot a l’apartat El català, llengua digital. Si utilitzeu un mòbil amb el sistema lliure Firefox OS, en canvi, ho podreu consultar a la versió web del Marketplace. Podreu saber una mica més sobre aquest sistema en aquest enllaç.

  SC_logo Si el que voleu és programari en català, trobareu tot el que us fa falta i més a l’associació Softcatalà, al rebost de la qual hi ha els programes classificats segons el sistema i l’ús. Softcatalà també us ofereix, entre molts altres recursos, un corrector ortogràfic i gramatical i un traductor multilingüe en línia.

  LibreofficeL’eina principal que us permet escriure en català és el paquet ofimàtic Libreoffice, el programari d’oficina lliure i gratuït més complet que existeix. Incorpora 6 programes per cobrir totes les necesitats de producció de documents i processament de dades: el Writer (documents de text), el Calc (fulls de càlcul), l’Impress (presentacions de diapositives), el Draw (dibuix), el Base (bases de dades) i el Math (escriptura de fórmules matemàtiques). Si, en canvi, només us interessa un processador de textos lleuger però eficaç, proveu l’Abiword.

  logo-thumbA més, el dia 4 de febrer de 2014 es va posar en marxa ycom.cat, el primer portal sobre Internet del país, especialitzat en el món digital i en català, des d’on tindrem accés a les últimes notícies i novetats. És un portal d’informació i recursos per a les persones i empreses interessades en les xarxes socials, la comunicació, les noves tecnologies i el món audiovisual. Aquest portal és el primer pas del Projecte Y, l’objectiu del qual és ajudar a impulsar i difondre el coneixement de la cultura digital i contribuir a la consolidació de la llengua catalana a la xarxa.

  Us animen, doncs, a explicar-nos quins sistemes, programes i aplicacions utilitzeu en català i a comentar-nos les vostres experiències, provatures i truquets; fins i tot podeu contribuir amb enllaços que cregueu útils i interessants.

  Enllaços complementaris:

  GNOME en català, KDE en català, MATE en català, Càtix.

  Poseu-vos al dia i feu servir els productes tecnològics en català!

Encara no hi ha cap comentari. Sigues el primer a enviar-ne un utilitzant el formulari!

Escriu un comentari

RSS dels comentaris

Pots utilitzar els següents tags XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Delegació de l’Eixample

C. Calàbria, 66, 2n
08015 Barcelona

Tel. 934 512 445
eixample@cpnl.cat

De dilluns a divendres de 9 a 14 h i dijous també de 16 a 20 h


Categories


Comentaris recents


Núvol d’etiquetes


Enllaços d'interès


Interculturalitat


Materials per a l'aprenentatge


Recursos de consulta


Recursos del professorat


HistòricNúvol d'etiquetes

activitats del CNL de Barcelona assessorament biblioteques Campanyes català a taula cinema en català clubs de lectura codi de consum commemoracions concursos cursos còmics en català Empresa establiments adherits establiments col·laboradors Exposicions festes fires jocs en català Llengua llibres música Podcast poesia punts de trobada recursos restauració Sant Jordi segona mà sessions puntuals sortides fora de l'aula sèries teatre tradicions trobades amb autors voluntariat per la llengua -->