• COVID-19

  COVID-19 i vacil·lacions lingüístiques diverses

  Durant aquests darrers mesos, i arran de l’avanç implacable de l’epidèmia per tot el món, molts de nosaltres ens hem anat repetint una pregunta bàsica, potser molt bàsica: com hem d’anomenar aquesta malaltia que ho ha trasbalsat tot?

  L’OMS estableix que el nom oficial ha de ser COVID-19 (de l’anglès corona virus disease, i 19, per l’any en què l’hem coneguda). La sigla té gènere femení (la COVID-19) i l’hem d’escriure en rodona i majúscules, tot i que, tal com va passar amb la paraula sida, és probable que l’acabem escrivim en minúscula si la tendència a tractar-la com un nom comú es manté. Pel que fa a la pronúncia, el mot és agut, per tant, la síl·laba forta és l’última.

  D’altra banda, el nom del virus que causa la malaltia és coronavirus SARS-CoV-2, per diferenciar-lo d’altres tipus de coronavirus. L’OMS, però, recomana que en contextos comunicatius de divulgació es facin servir formes més planeres com “el virus responsable de la COVID-19” o “el coronavirus de la COVID-19”.

  I com que el nostre magí no descansa i hem tingut molts de dies per donar-hi voltes, podria ser que dubtéssim a l’hora de diferenciar aïllament de confinament o ens preguntéssim si la quarantena ha de complir quaranta dies estrictes. El TERMCAT ens aclareix que “en l’àmbit de la salut aïllament fa referència específicament al conjunt de mesures que s’apliquen a una persona amb una malaltia contagiosa durant el període en què la malaltia és transmissible per a evitar encomanar-la a altres persones”, mentre que confinament “es refereix al fet de tancar algú dins un espai limitat per motius diversos”, entre els quals la salut pública. I, naturalment, la quarantena no ha de ser necessàriament de quaranta dies.

  Si encara no teniu clar si ens hem de posar màscares o mascaretes per accedir al transport públic, si hi ha alguna diferència entre la UCI i la UVI o se us presenten altres dubtes relacionats amb la terminologia lligada a aquesta pandèmia, podeu consultar el recull de Termes del coronavirus publicat pel TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA que aplega més de vuitanta-cinc termes sobre aquesta qüestió.

  Salut!

Els comentaris per aquesta entrada estan tancats.

Delegació de l’Eixample

C. Calàbria, 66, 2n
08015 Barcelona

Tel. 934 512 445
eixample@cpnl.cat

De dilluns a divendres de 9 a 14 h i dijous també de 16 a 20 h


Categories


Comentaris recents


Núvol d’etiquetes


Enllaços d'interès


Interculturalitat


Materials per a l'aprenentatge


Recursos de consulta


Recursos del professorat


HistòricNúvol d'etiquetes

activitats del CNL de Barcelona assessorament biblioteques Campanyes català a taula cinema en català clubs de lectura codi de consum commemoracions concursos cursos còmics en català Empresa establiments adherits establiments col·laboradors Exposicions festes fires jocs en català Llengua llibres música Podcast poesia punts de trobada recursos restauració segona mà sessions puntuals sortides fora de l'aula sèries teatre tradicions trobades amb autors voluntariat per la llengua -->