• Només sí és sí

  Aquest darrer mes de maig el Centre de Terminologia TERMCAT ens ha ofert un nou recull terminològic que podeu consultar en línia (en teniu la referència al final de l’article): Terminologia del consentiment sexual.

  Sembla que el recull s’hauria de reduir a dos termes: i no, però en aquest diccionari hi trobareu una seixantena de termes relacionats amb el tema que ens ocupa. Tot i que molts conceptes ja comptaven amb formes catalanes, s’ha fet un esforç per desfer ambigüitats i aclarir sentits. A més, un dels objectius del diccionari és posar nom i definició als delictes sexuals, que poden variar força segons els països i les cultures.

  A tall d’exemple, hi podreu consultar termes com coerció sexual, edat de consentiment sexual (16 anys a l’Estat espanyol), llum de gas (un tipus de maltractament psicològic), pornovenjança (considerada delicte), sèxting (‘pràctica sexual consistent a enviar missatges de text o imatges de contingut sexual explícit a través del telèfon mòbil o d’altres dispositius electrònics’) o xantatge sexual.

  A més, s’ha elaborat una infografia interactiva (referència al final de l’article) amb els termes clau del consens i el consentiment sexual que, tal com podem llegir en la presentació, vol ser “un material clau per entendre que només SÍ és SÍ i que qualsevol pràctica sexual ha de ser voluntària, segura, desitjada, consensuada i lliure de violències masclistes”. Molt útil per compartir digitalment o per projectar en dinàmiques de grup.

  A la infografia, hi trobareu expressions com ara consens sexual, llibertat sexual, assertivitat sexual, consentiment entusiasta, relació consensuada, sexe consentit o indemnitat sexual. Tots aquests termes estan enllaçats al diccionari i, per tant, a la definició, a les notes explicatives (si n’hi ha) i a les formes equivalents en castellà, francès i anglès.

  En un espai tan reduït com aquest no podem fer-vos arribar tots els termes ni les seves definicions. Per això, no deixeu de consultar el diccionari en línia i la infografia si voleu aprofundir-hi, val molt la pena!

  TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Terminologia del consentiment sexual [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2022. (Diccionaris en Línia)

  <http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/302/>

   

  TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Només sí és sí: els termes del consens i el consentiment sexual [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2020. 1 infografia.

  <https://www.termcat.cat/ca/recursos/productes-multimedia/nomes-els-termes-del-consens-i-consentiment-sexual>

Els comentaris per aquesta entrada estan tancats.

Delegació de l’Eixample

C. Calàbria, 66, 2n
08015 Barcelona

Tel. 934 512 445
eixample@cpnl.cat

De dilluns a divendres de 9 a 14 h i dijous també de 16 a 20 h


Categories


Comentaris recents


Núvol d’etiquetes


Enllaços d'interès


Interculturalitat


Materials per a l'aprenentatge


Recursos de consulta


Recursos del professorat


HistòricNúvol d'etiquetes

activitats del CNL de Barcelona assessorament biblioteques Campanyes català a taula cinema en català clubs de lectura codi de consum commemoracions concursos cursos còmics en català Empresa establiments adherits establiments col·laboradors Exposicions festes fires jocs en català Llengua llibres música Podcast poesia punts de trobada recursos restauració Sant Jordi segona mà sessions puntuals sortides fora de l'aula sèries teatre tradicions trobades amb autors voluntariat per la llengua -->