• A què juguem?

    Vinga, comencem fort: quantes paraules us veieu amb cor de fer amb alguna combinació que contingui algunes d’aquestes lletres U – S – P – L – I – D – A? PI, US, PASSA, PILA… I si hi posem alguna restricció? El nombre mínim de lletres ha de ser tres: PASSA, PILA… Ostres, massa fàcil encara: la U ha de sortir obligatòriament a tots els mots que formem: PIULADISSA, PULIDA… Nooooo, aquesta última no s’escriu amb U en català, és POLIDA. Ho sento, no val!

    Us sona la mecànica? Efectivament, parlem del Paraulògic. Per als que encara no  el coneixeu, el Paraulògic és un joc lingüístic en línia que consisteix a formar paraules en català a partir de set lletres donades. Hi ha sis lletres en hexàgons blaus i una en un de vermell. La finalitat és trobar el nombre màxim de paraules que continguin alguna de les combinacions possibles, sempre amb la condició que han d’incloure la lletra de l’hexàgon vermell. El nombre mínim de lletres que ha de tenir la paraula és tres. La combinació de set lletres varia cada dia. El trobareu en aquest enllaç (https://vilaweb.cat/paraulogic/). Però, pareu esment, enganxa una cosa de no dir!!!

    Si sou més de jugar al penjat (o al forcat), aquell joc de sempre en què cal endevinar una paraula a partir del nombre de ratlles horitzontals que s’han dibuixat tot representant el nombre de lletres del mot, tenim una altra bona proposta: el WordleCAT. Aquest cop es tracta també d’un joc de paraules en línia que té com a objectiu endevinar un mot de cinc lletres amb un màxim de sis intents. Cada cop que fem un intent, el joc ens dona pistes a partir de colors: gris per a les lletres que no apareixen a la paraula, groc per a les lletres que hi són però en una altra posició, i verd per a les lletres correctes en el lloc adequat. El podeu trobar aquí: https://gelozp.com/games/wordle/.

    I si teniu ganes de jugar a jocs de taula més tradicionals, també us en podem proposar uns quants. Comencem pel Parauleja: es tracta d’un joc de cartes de doble cara en què en una s’hi representen categories en colors diferents (animal, ciutat, país, planta, professió, menjar…) i en l’altra s’hi mostren tres lletres, també en colors variats. El més ràpid a dir una paraula de la categoria que toqui i que comenci amb la lletra del mateix color guanya el punt. I qui s’emporti més punts serà el guanyador.

    Som-hi, que encara no ens hem cansat de jugar! Si sou creatius de mena i us agrada explicar històries, no perdeu de vista els cubs d’històries. El funcionament és molt senzill: tenim una sèrie de nou daus que tenen a cada cara un dibuix; es tracta de tirar-los i, a partir dels dibuixos que ens surten, inventar una història que els contingui tots. Ideal per a xerraires amb imaginació.

    I ja en tenim uns quants per passar l’estona. Els podem fer servir a casa, però també ens poden anar bé per treballar-los a l’aula o en qualsevol context grupal en què vulguem dinamitzar una sessió de manera lúdica.

    I si encara no en teniu prou, us recomanem que remeneu el catàleg de jocs en català que trobareu en aquesta pàgina web del CPNL (https://www.cpnl.cat/jocs/cataleg/).

    A jugar!

Els comentaris per aquesta entrada estan tancats.

Delegació de l’Eixample

C. Calàbria, 66, 2n
08015 Barcelona

Tel. 934 512 445
eixample@cpnl.cat

De dilluns a divendres de 9 a 14 h i dijous també de 16 a 20 h


Categories


Comentaris recents


Núvol d’etiquetes


Enllaços d'interès


Interculturalitat


Materials per a l'aprenentatge


Recursos de consulta


Recursos del professorat


Històric



Núvol d'etiquetes

activitats del CNL de Barcelona assessorament biblioteques Campanyes català a taula cinema en català clubs de lectura codi de consum commemoracions concursos cursos còmics en català Empresa establiments adherits establiments col·laboradors Exposicions festes fires jocs en català Llengua llibres música Podcast poesia punts de trobada recursos restauració Sant Jordi segona mà sessions puntuals sortides fora de l'aula sèries teatre tradicions trobades amb autors voluntariat per la llengua -->