Com s’escriuen els compostos
La paraula logopèdia és un compost format per dos termes grecs, logos ‘paraula’ i paideia ‘educació (d’infants)’, i vol dir estrictament ‘educació de la paraula’. Però no volem parlar aquí de la definició científica d’aquest mot ni tampoc dels àmbits de treball d’aquesta disciplina. En aquest Tastet volem referir-nos, només, a l’escriptura dels compostos en català.
Per explicar-nos per què logopèdia s’escriu tot junt, hem de recórrer a la regla sobre ortografia dels mots compostos de l’Ortografia catalana de l’Institut d’Estudis Catalans (OIEC). I què diu aquesta regla?
- Escriurem aglutinats (junts i sense guionet!) la majoria de mots compostos i prefixats:
- Els compostos formats a partir de mots catalans: sordmut, sordmudesa, llavifès… Però, atenció!, amb guionet si el primer element acaba en vocal i el segon comença per r, s o x: cara-rodó, gira-sol, adeu-siau…
- Els compostos cultes construïts amb formes prefixades acabades generalment amb o o i: logopèdia, bioètica, velofaringi, labiodental, bucofonatori, cranioencefàlic, sintacticopragmàtic, sociosanitari… En aquest cas, l’accent gràfic només es manté al segon formant, si és que n’ha de portar. Fixeu-vos també que, en general, no doblem les lletres r o s de l’inici del segon element (fonorespiratòria, antireumàtic); en canvi, sí que la doblen els compostos que contenen raquio-, reo-, rino-, rinco-, riz– i rodo-: arrínia, otorrinolaringologia, arrizotònic… I els compostos amb les terminacions –rràfia, –rràgia, –rrea, –rrexi, -rrinc i –rroide: neurorràfia, otorràgia, limforroide…
- Els manlleus (paraules preses d’altres llengües) adaptats al català: vademècum, exlibris…
- Escriurem amb guionet la resta de casos, però en volem comentar concretament un:
- Els termes d’especialitat en què algun dels elements és un símbol: omega-3, àcid D-lisèrgic…
- Escriurem separats del tot els conjunts de paraules en què el segon element és una especificació del primer: mal de cap, agnòsia auditiva, apràxia bucolinguofacial…
Podeu consultar l’Optimot i l’OIEC en línia sempre que us calgui resoldre algun dubte ortogràfic.
Cap comentari
Els comentaris per aquesta entrada estan tancats.