El món lèxic de les migracions
Durant tot l’any no paren d’arribar notícies sobre les persones que intenten arribar a Europa per mar pensant que hi trobaran la solució als problemes de guerra, fam, injustícia o precarietat que viuen en els seus països d’origen. Un mar que no sempre fa de pont entre la realitat i el somni, un mar que tantes esperances engoleix… Segur que aquests dies d’estiu també n’heu sentit a parlar.
D’altra banda, hi ha tot un flux de persones que arriben al nostre país per altres raons i d’altres maneres. En conjunt, hi havia un total de 1.271.810 persones estrangeres (sense nacionalitat) vivint a Catalunya l’1 de gener del 2022 segons l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat).
Tots aquests moviments migratoris també tenen un lèxic que hi està associat i que convé conèixer. Per això, el Centre de Terminologia (www.termcat.cat) va editar l’any 2019 la Terminologia de les migracions, un recull de 113 termes relacionats amb els moviments migratoris: tipus de desplaçaments, situacions dels migrants, efectes de les migracions…
D’entre aquests voldríem destacar els següents:
- Autorització d’entrada / d’estada / de residència / de sojorn / de treball: autoritzacions que un estat concedeix a una persona estrangera perquè pugui estar-se legalment al territori per un període més o menys llarg o hi pugui dur a terme alguna activitat remunerada.
- Contraban de persones / d’éssers humans: transport il·legal de persones no nacionals i sense cap mena d’autorització per treure’n un benefici.
- Demandant d’asil: persona que ha presentat una sol·licitud d’asil però que encara no n’ha rebut la resolució.
- Estranger/a o no-nacional: persona que no té la nacionalitat d’un estat determinat.
- Factor d’atracció / d’expulsió / de repulsió: factors que motiven una persona a emigrar o deixar el seu país d’origen.
- Guany de cervells: benefici que obtenen els països com a resultat de la immigració altament qualificada.
- Llibertat de circulació o de moviment: llibertat fonamental de les persones de desplaçar-se pel territori d’un estat i establir-hi la residència, de sortir de qualsevol país i de tornar al país d’origen sense limitacions. A la UE tenen aquesta llibertat els ciutadans de la Unió i els d’altres estats que hi resideixen legalment.
Però no deixeu de consultar-hi també país de trànsit, permís d’entrada, de residència, de sojorn, de treball, protecció subsidiària o temporal, reagrupament familiar o zona fronterera. Per a tot aquella terminologia relacionada amb les persones refugiades, podeu consultar, a més, la infografia que acompanya aquest article.
TERMCAT, Centre de Terminologia. Terminologia de les migracions [en línia]. 2a ed. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2019. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/223/>
TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. La condició de refugiat [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2016. 1 infografia.
Cap comentari
Els comentaris per aquesta entrada estan tancats.