• El món lèxic de les migracions

    Durant tot l’any no paren d’arribar notícies sobre les persones que intenten arribar a Europa per mar pensant que hi trobaran la solució als problemes de guerra, fam, injustícia o precarietat que viuen en els seus països d’origen. Un mar que no sempre fa de pont entre la realitat i el somni, un mar que tantes esperances engoleix… Segur que aquests dies d’estiu també n’heu sentit a parlar. 

    D’altra banda, hi ha tot un flux de persones que arriben al nostre país per altres raons i d’altres maneres. En conjunt, hi havia un total de 1.271.810 persones estrangeres (sense nacionalitat) vivint a Catalunya l’1 de gener del 2022 segons l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat). 

    Tots aquests moviments migratoris també tenen un lèxic que hi està associat i que convé conèixer. Per això, el Centre de Terminologia (www.termcat.cat) va editar l’any 2019 la Terminologia de les migracions, un recull de 113 termes relacionats amb els moviments migratoris: tipus de desplaçaments, situacions dels migrants, efectes de les migracions… 

    D’entre aquests voldríem destacar els següents: 

    • Autorització d’entrada / d’estada / de residència / de sojorn / de treball: autoritzacions que un estat concedeix a una persona estrangera perquè pugui estar-se legalment al territori per un període més o menys llarg o hi pugui dur a terme alguna activitat remunerada. 
    • Contraban de persones / d’éssers humans: transport il·legal de persones no nacionals i sense cap mena d’autorització per treure’n un benefici. 
    • Demandant d’asil: persona que ha presentat una sol·licitud d’asil però que encara no n’ha rebut la resolució. 
    • Estranger/a o no-nacional: persona que no té la nacionalitat d’un estat determinat. 
    • Factor d’atracció / d’expulsió / de repulsió: factors que motiven una persona a emigrar o deixar el seu país d’origen. 
    • Guany de cervells: benefici que obtenen els països com a resultat de la immigració altament qualificada. 
    • Llibertat de circulació o de moviment: llibertat fonamental de les persones de desplaçar-se pel territori d’un estat i establir-hi la residència, de sortir de qualsevol país i de tornar al país d’origen sense limitacions. A la UE tenen aquesta llibertat els ciutadans de la Unió i els d’altres estats que hi resideixen legalment. 

    Però no deixeu de consultar-hi també país de trànsit, permís d’entrada, de residència, de sojorn, de treball, protecció subsidiària o temporal, reagrupament familiar o zona fronterera. Per a tot aquella terminologia relacionada amb les persones refugiades, podeu consultar, a més, la infografia que acompanya aquest article. 

    TERMCAT, Centre de Terminologia. Terminologia de les migracions [en línia]. 2a ed. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2019. (Diccionaris en Línia) 

     <http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/223/> 

    TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. La condició de refugiat [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2016. 1 infografia. 

Els comentaris per aquesta entrada estan tancats.

Delegació de l’Eixample

C. Calàbria, 66, 2n
08015 Barcelona

Tel. 934 512 445
eixample@cpnl.cat

De dilluns a divendres de 9 a 14 h i dijous també de 16 a 20 h


Categories


Comentaris recents


Núvol d’etiquetes


Enllaços d'interès


Interculturalitat


Materials per a l'aprenentatge


Recursos de consulta


Recursos del professorat


Històric



Núvol d'etiquetes

activitats del CNL de Barcelona assessorament biblioteques Campanyes català a taula cinema en català clubs de lectura codi de consum commemoracions concursos cursos còmics en català Empresa establiments adherits establiments col·laboradors Exposicions festes fires jocs en català Llengua llibres música Podcast poesia punts de trobada recursos restauració Sant Jordi segona mà sessions puntuals sortides fora de l'aula sèries teatre tradicions trobades amb autors voluntariat per la llengua -->