• Habemus orthographiam!

    Ja la tenim aquí! El 30 de juny d’aquest any 2021 s’ha acabat la moratòria que la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) havia establert per fer un seguiment de la recepció de la nova normativa ortogràfica. Durant aquest període, els professionals de la llengua i tota la comunitat lingüística hi han pogut dir la seva. 

    Tot va començar a l’octubre del 2016 quan el ple de l’IEC ratificava la proposta d’una nova ortografia que, finalment, es va acabar publicant l’any 2017. L’Ortografia catalana (OIEC) presentava petites modificacions respecte de l’anterior que afectaven, bàsicament, els diacrítics, la dièresi, l’apòstrof, la grafia dels compostos i els mots prefixats. Sempre amb la voluntat de simplificar i que totes les varietats s’hi sentissin representades. 

    Després de tot aquest periple, s’ha donat per definitiva la nova ortografia que serà aplicable a tots els territoris de parla catalana. Aquesta feina ha estat possible gràcies a l’acord a què van arribar l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, la Universitat de les Illes Balears i l’Institut d’Estudis Catalans, que tenia per finalitat aconseguir una normativa unitària. 

    Per donar per bo el text, s’hi han inclòs encara dues últimes modificacions que tenen a veure amb el nom de les lletres i amb una simplificació de les normes del guionet. La primera permet, per exemple, que en valencià el nom de les lletres també acabi en –e (eme, efe, ele…), perquè és així com s’ha pronunciat tradicionalment en aquell territori. 

    Pel que fa a les modificacions ja aprovades el 2016, recordeu que els diacrítics han quedat reduïts a quinze (, déu, és, , més, món, pèl, què, , , sòl, són, , ús, vós), es modifiquen alguns casos d’ús del guionet (que aquest any han acabat de retocar), algunes paraules doblen la erra (arrítmia, erradicar…), se suprimeix la dièresi en els derivats amb el sufix –al (trapezoidal…), alguns mots s’han d’escriure amb una e epentètica (arterioesclerosi, termoestable…) i algunes expressions s’han d’escriure aglutinades (sensepapers, sensesostre…). 

    Habemus orthographiam: definitiva, inclusiva i unitària. Recordeu que podeu consultar la OIEC en línia cada cop que tingueu algun dubte a l’hora de redactar els vostres textos.  

Els comentaris per aquesta entrada estan tancats.

Delegació de l’Eixample

C. Calàbria, 66, 2n
08015 Barcelona

Tel. 934 512 445
eixample@cpnl.cat

De dilluns a divendres de 9 a 14 h i dijous també de 16 a 20 h


Categories


Comentaris recents


Núvol d’etiquetes


Enllaços d'interès


Interculturalitat


Materials per a l'aprenentatge


Recursos de consulta


Recursos del professorat


Històric



Núvol d'etiquetes

activitats del CNL de Barcelona assessorament biblioteques Campanyes català a taula cinema en català clubs de lectura codi de consum commemoracions concursos cursos còmics en català Empresa establiments adherits establiments col·laboradors Exposicions festes fires jocs en català Llengua llibres música Podcast poesia punts de trobada recursos restauració Sant Jordi segona mà sessions puntuals sortides fora de l'aula sèries teatre tradicions trobades amb autors voluntariat per la llengua -->