Classes 8 i 9 d’octubre

VOCAL NEUTRAAvui he donat corregit el test inicial de pronoms i hem explicat el perquè de les respostes. La propera classe he explicat que farem un exercici col·laboratiu per acabar d’aprendre els pronoms febles.

A continuació hem repassat la teoria de la pàg. 12 de la vocal neutra del llibre El català escrit i després hem vist el quadre de la pàg. 14, que recull les principals paraules que són divergents del castellà, és a dir, que en català s’escriuen amb a, com per exemple afaitar i en castellà amb e afeitar; i a l’inrevés, paraules que en castellà s’escriuen amb a i en català amb e, com per exemple añorar – enyorar. Hem fet l’exercici 6 i la resta de la unitat per deures.

Si voleu ampliar la teoria sobre la vocal neutra o fer-ne més exercicis, podeu entrar en aquest enllaç: http://cultura.gencat.cat/llengua/itineraris-aprenentatge/suficiencia/scl/scl5/scl52/scl52.htm (feu clic al menú de l’esquerra on diu vocal neutra a/e àtones per veure la resta de finestres.

Finalment hem fet un dictat extret del llibre Desig de xocolata. Si algú no ha pogut venir a classe, que miri de fer un dictat d’aquest enllaç: Dictat

Saps d’on ve el teu nom?

Els noms de pila són noms propis i s’escriuen en majúscula, igual que els noms dels pobles, de les ciutats i des països.

Explica d’on ve el teu nom.

Jo us explicaré d’on ve el meu: Núria.

Núria o Maria (de) Núria, informalment Nuri, és un nom femení d’advocació mariana a la Mare de Déu de Núria. Originalment, els prenoms derivats d’advocacions marianes completaven el nom de Maria (Maria de) fins que han pres significat per si mateixos, i, lògicament, són femenins.
Segons Joan Coromines, el nom és d’origen preromà de la família lingüística ibero-basca-aquitana. Està vinculat a Norra, variant d’Andorra. Significa «lloc entre valls»; també podria provenir del terme àrab “nur”, més concretament derivar de “nuriyah”, amb el significat de “llumeneta” o «lluminositat».
És molt popular a Catalunya, sobretot al Ripollès, l’Urgell, el Priorat, el Pallars Jussà, Osona, la Noguera, la Conca de Barberà, la Garrotxa i la Cerdanya. L’any 2012 era el 7è nom femení més freqüent a Catalunya, amb un màxim registrat a la dècada del 1970.[3]
A la Vall de Núria, al Ripollès, on hi ha el santuari dedicat a aquesta mare de déu, s’hi va signar l’Estatut d’Autonomia català del 1932 mentre Francesc Macià era el president de la Generalitat.
La seva onomàstica se celebra el 8 de setembre: la Mare de Déu de Núria.cap Núria