• Visita al Mercat del Ninot

    02_Catala_2016_optEl dia 6 d’abril els alumnes d’un grup de bàsic 1 van assistir a una visita guiada al Mercat del Ninot. Aquests són els seus comentaris:

    És un mercat municipal emblemàtic d’estil renaixentista amb arquitectura de ferro del segle XIX.

    Tots vam arribar a l’hora indicada pel Josep, el professor de català; esperàvem curiosos l’anhelada visita al Mercat del Ninot.

    Un home, de qui no recordo el nom, ens va fer una visita guiada en la qual ens va explicar coses d’alguns aliments i dels llocs de fruites i verdures.

    El mercat és molt organitzat, net i els comerciants són molt amables. En algunes ocasions, jo em perdia del grup per fer fotos a totes aquelles meravelles que veia.

    Vam saber coses com ara el fet que la degustació abans no existia, però ara alguns llocs de peixateria ofereixen menjar. Vam aprendre, també, les mesures que tenien alguns llocs antigament. Segons explica el guia, el Mercat del Ninot és molt especial, era un mercat ambulant a la fi del segle XIX i s’estenia pel carrer de València fins a final de carrer Mallorca.

    Anteriorment les parades eren a l’aire lliure, la sanitat era molt precària. El mercat va començar a prendre força per la proximitat al pont del Mico, que unia Les Corts i Barcelona; els mercaders de Barcelona passaven sense pagar impostos, això va produir problemes entre els dos ajuntaments.

    Al carrer de València hi havia un bar anomenat El ninot, i el nom del mercat es deu a aquest peculiar bar, diuen que el vi era molt bo i s’hi menjava bé i barat. La filla de l’amo de la taverna, en una visita al port, va presenciar el desmantellament d’un vaixell i en veure el mascaró de proa, que representava un gurmet que portava a la mà el títol aconseguit a l’escola nàutica, decideix prendre’l i portar-lo al bar. El ninot és posat a l’entrada i des de llavors se li va començar a dir el bar del ninot i seguidament es va anomenar també a aquest lloc el Mercat del Ninot, ja que la taverna quedava davant d’aquest mercat ambulant.

    En època del franquisme va passar a anomenar-se el Mercat del Porvenir, en temps de la República seu nom era Mercat del Ninot. En acabar el franquisme i entrar en la democràcia va recuperar el seu nom de Mercat del Ninot, nom que té fins als nostres dies.

    Iris Velez.

    Dimecres passat vam fer una visita excepcional al Mercat del Ninot. Aquest mercat va ser remodelat i reobert després de sis anys en obres. El mercat està molt ben organitzat i te 81 parades i diversos bars. Nosaltres vam tenir la possibilitat de visitar les parades i fer diverses preguntes en relació amb la qualitat dels productes. També el guia ens va explicar la història del mercat i l’origen del seu nom. El mercat va començar el funcionament l’any 1894. Em va agradar molt la vista.

    Julia Popovich

    La visita al Mercat del Ninot va ser molt interessant, conèixer més sobre els seus més de 100 anys d’història, les seves parades, els seus dependents i diferents productes de tot el món, però sobretot de gran qualitat i molt saborosos.

    Va ser una molt bona experiència, recomanable per a tots els que viuen a Barcelona.

    Matias Verderau

    Haver anat al Mercat del Ninot va ser una experiència meravellosa, no només per la varietat de productes que s’hi poden trobar; des d’embotits, carns, formatges i mariscs de tota mena; sinó també per l’amabilitat de les persones a cada parada i la possibilitat de parlar amb ells en català.

    Humberto Vásquez

Els comentaris per aquesta entrada estan tancats.

Delegació de l’Eixample

C. Calàbria, 66, 2n
08015 Barcelona

Tel. 934 512 445
eixample@cpnl.cat

De dilluns a divendres de 9 a 14 h i dijous també de 16 a 20 h


Categories


Comentaris recents


Núvol d’etiquetes


Enllaços d'interès


Interculturalitat


Materials per a l'aprenentatge


Recursos de consulta


Recursos del professorat


Històric



Núvol d'etiquetes

activitats del CNL de Barcelona assessorament biblioteques Campanyes català a taula cinema en català clubs de lectura codi de consum commemoracions concursos cursos còmics en català Empresa establiments adherits establiments col·laboradors Exposicions festes fires jocs en català Llengua llibres música Podcast poesia punts de trobada recursos restauració Sant Jordi segona mà sessions puntuals sortides fora de l'aula sèries teatre tradicions trobades amb autors voluntariat per la llengua -->